Recepten voor gerechten met levend voedsel

RECEPTEN VOOR GERECHTEN MET LEVEND VOEDSEL

fruit-knop

 

Recepten voor gerechten met levend voedsel

Hieronder tref je  recepten van gerechten met levend voedsel aan. Neem bij voorkeur biologische producten. Alle recepten zijn gluten-, lactose-, en suikervrij, plantaardig en arm aan histamine. In mijn boek Histamine en ik vind je veel meer recepten.

peer

20 december 2018

Hieronder vind je een recept voor een heerlijk en gezond biologisch, vegan/glutenvrij soepje voor 4 personen

Ingrediënten:

1  rode ui, 1 wortel, 1 oranje pompoen, 2 pastinaken, 1 halve knolselderij, 1 meiraap (bij voorkeur biologisch geteeld, verkrijgbaar bij Eko Plaza), Herbamare, een beetje zwarte peper, limoenrasp, bosuitjes, saffloerolie

Rode ui klein snijden, net als de wortel. wat zout erover strooien. Beide groenten aanfruiten in wat saffloerolie. Knolselderij schillen en in kleine blokjes snijden. Hetzelfde doe je met de pastinaak. Beide groenten even aanbakken in wat saffloerolie. Pompoen schillen, in  blokjes snijden. Hetzelfde doe je met de meiraap. Alle groenten toevoegen aan het ui/wortelmengsel. Water toevoegen, totdat de groenten bijna onderstaat. Ongeveer 10 a 15 minuten zachtjes laten koken. Op smaak brengen met zout, zwarte peper, geraspte limoenschil. Eventueel pureren. Zelf heb ik de stamppotstamper gebruikt, zo blijf je de kleine stukjes groenten zien. Op het bord serveren met de kleingesneden bosuitjes.

Bij Soup en Zo liet ik mij inspireren om deze soep zelf te maken. De kok maakte er een gladde soep van met als topping wat cashewnoten en gebruikt olijfolie. Eerlijk gezegd vond ik mijn soepje lekkerder, met saffloerolie, de stukjes groenten en bosuitjes.  Bij Soup en Zo zijn bijna alle soepen glutenvrij, op twee na. Soup en Zo streeft ernaar om 100% biologische producten te gaan verwerken in hun soepen en salades. Deze onderneming biedt de klanten veel vegetarische en vegan soepen aan, ook soepen met vlees en vis.

Ontbijt
Drink na het opstaan een glas water, een kopje kruidenthee, bijvoorbeeld kamille-, venkel-, lindebloesemthee of neem een glas versgeperst appel-/perensap.

Rauwe appelmoes
Verwijder het klokhuis van 2 appels, maar niet de schil. Snijd de appels in stukjes en maak die tot moes in een kom met een staafmixer, in de keukenmachine of in de blender. Voeg eventueel wat limoensap toe.

Mango-/appelmoes
Schil een mango en een appel (verwijder het klokhuis) en maak in de blender een moes van de stukjes fruit.

Fruit kun je het beste voor 12.00 uur eten. Als tussendoortje en voor het slapen gaan kun je wel een appel nemen.

sinaasappels

Lunch

Salade

1/2 zakje waterkers, biologisch
1 wortel, geraspt
broccolikiemen
hummus (Hobbit, natuurwinkel)

Dressing

2 eetl. zonnebloemolie
sap van een halve limoen
1 uitgeperst teentje knoflook
plukje peterselie, fijngehakt
wat gedroogde kruiden
Herbamare

Maak van bovenstaande ingrediënten een heerlijke en gezonde salade.

schaal met fruit

Drank

2 wortels
1 stengel bleekselderij of venkel
1 ongeschilde appel zonder klokhuis
Snijd deze ingrediënten in stukjes en maak er sap van met een sapcentrifuge. Voeg eventueel wat limoensap toe. Eet het sap alsof het een soepje is, dus met een lepeltje. Deze manier is beter voor de bloedsuikerspiegel.

Eet en drink altijd heel rustig, kauw je voeding goed. Neem de tijd voor het eten of drinken.

gerechten levend voedsel

Nog meer recepten met gerechten van levend voedsel.

Diner

Didy’s favoriete soep

Ingrediënten voor 1 persoon:

1 stengel bleekselderij met blad
een stukje rode paprika
1 middelgrote wortel
stukje Chinese kool of wat waterkers

1 e.l. zonnebloemolie
Provençaalse kruiden
1/4 theel. groentebouillonpoeder zonder gist
1 kop lauw water
1 teentje knoflook of bieslook
een plukje peterselie
sap van een halve limoen
Herbamare

Maak van bovenstaande ingrediënten een gezonde en smaakvolle soep, met behulp van een blender. Doe de soep in een kom. Maak op smaak met Herbamare en voeg eventueel wat broccolikiemen toe. Bij voorkeur wordt gekozen voor biologische producten. Deze zijn smaakvoller en gezonder. Je kunt eventueel bij de soep wat tortillachips (naturel) nemen of een rijstwafel met hummus en wat rauwkost en kiemen.

verse groenten

Courgettelasagne
2 courgettes

Courgetteplakken in de lengte schaven met een kaasschaaf of een brede dunschiller. Courgette vooraf marineren in een marinadesaus van groentebouillonpoeder zonder gist, uitgeperste knoflook, appeldiksap, Herbamare, limoensap, saffloerolie, water.

Pestosaus
1 biologische puntpaprika
1/2 rode ui, fijngesneden

1 teentje knoflook
2 eetl. saffloerolie
sap van een limoen
Herbamare
beetje zwarte peper
1/2 bosje basilicum

Mix alles tot een gladde saus in de blender of met behulp van een staafmixer.

In een schaaltje leggen: courgetteplakken, pestosaus, courgetteplakken, pestosaus enz. Schaaltje omkeren op een bord, dat versierd is met diverse soorten sla, kiemen of andere op een speciale manier gesneden groenten naar keuze. Houd altijd rekening met de intolerantie voor histamine, als je kiest voor de complexe eiwitten in noten, pitten en zaden. Laat deze voedingsmiddelen 12 uur in water weken en eet deze rauw, dus niet geroosterd en het liefst biologisch.

Met behulp van een speciaal spaghetti-apparaatje (slicer) kun je slierten maken van de courgette. Aan de courgette-spaghetti kun je pesto en daarna eventueel bieslook, tuinkers of peterselie toevoegen.

worm in appel

Neem ‘s avonds nog een heerlijke kruidenthee en eet een appeltje voor het slapen gaan.

Enkele recepten vind je ook in mijn boek Histamine en ik of in het Levend voedsel bereidingsboekje. Ik hoop dat je veel plezier hebt met de recepten van gerechten met levend voedsel. Eet smakelijk.

gerechten levend voedsel

Recept voor vier personen voor bijvoorbeeld een smaakvol, gezond, plantaardig en biologisch kerstdiner, vrij van gluten en lactose en arm aan histamine

kerstdiner
kerstdiner

Taartje van bataat, courgette en haricots verts

2 bataten, in plakken gesneden
300 g haricots verts, in stukjes gesneden
2 courgettes, in plakken gesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
verse oregano, bieslook en peterselie
saffloerolie
limoensap
Herbamare

Breek de haricots verts in stukjes en stoom deze 15 minuten. Stoom de bataatplakken 10 minuten. Snijd de courgettes in plakken, voeg Herbamare en olie toe en plaats de plakken naast de bataatfrieten in de oven. Bereid een dressing van saffloerolie, Herbamare, fijngesneden peterselie, bieslook, fijngesneden knoflook en limoensap. Leg op een schaal de bataatplakken, doe er wat oregano, Herbamare en limoendruppels overheen. Leg daarna de courgette op de bataatplakken. Vervolgens de haricots verts, besprenkel het gerecht met de dressing.

Bijgerechten

Pastinaakfrieten uit de oven met pestosaus

2 pastinaken
2 fijngesneden rode uien
fijngesneden knoflook
saffloerolie
verse peterselie, bieslook, tijm en rozemarijn
Herbamare

Schil de pastinaken, snijd deze in frieten. Verwarm de oven 10 minuten voor op 180 ºC. Leg vervolgens de pastinaakfrieten, gesneden ui en stukjes knoflook op een bakplaat. Strooi er Herbamare overheen. Besprenkel de ingrediënten met saffloerolie. Plaats de bakplaat in de oven. Na 5 minuten de frieten omdraaien en daarna nog 5 minuten in de oven laten staan. De frieten uit de oven halen en verse, fijngesneden peterselie of bieslook over het gerecht strooien.

Pestosaus
2 rode paprika’s
een beetje groentebouillonpoeder zonder gist (Ekoplaza)
verse basilicum
2 el saffloerolie
sap van 2 limoenen
Herbamare
klein stukje rode ui
half teentje knoflook

Van alle ingrediënten in de blender of met behulp van een staafmixer een gladde saus maken.

Groentespiesen

Broccoli, wortel, gele en rode paprika, flespompoen, selderij. Groenten in blokjes snijden en ongeveer 5 minuten stomen. De groenten op een spies of satéprikker steken. Lekker met pestosaus en aioli.

Slarolletjes met groenten

Neem een blad van Romeinse sla of kropsla. Leg een laagje hummus op het blad. Vul het blad met reepjes van rode en gele paprika, komkommer en wortel, gemengde kiemen. Rol de bladeren met de vulling op. Maak de rolletjes met twee stukjes touw vast.

Alternatief voor hummus: aioli (zonder ei), pesto

Garnering: rucola, asperges. Aan het gerecht kun je naar wens toevoegen: glutenvrije falafelballetjes en linzenchips.

Bovenstaande levensmiddelen zijn verkrijgbaar bij Ekoplaza.

Andere recepten, zoals een recept voor een heerlijke mediterrane taart met zeven verschillende groenten, vegan en glutenvrij.  De recepten vind je in mijn boek Histamine en ik. Ik denk zelf dat ik de mediterrane taart maak. Het is ook leuk werk. Het voelt heel goed om vooral groenten te eten met Kerst. Het is ook vrede voor de dieren.