Voeding en psyche

VOEDING EN PSYCHE

Histamine en ik Didy van de Veer

Je kunt het boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag bestellen bij bol.com

16 februari 2019

 Is het gebruik van antidepressiva wel zo ongevaarlijk?

Vanmorgen werd gesproken over de ernstige bijwerkingen van sommige antidepressiva (AD) zoals Seroxat. Agressief gedrag, zelfmoordgedachten en het plegen van zelfmoord. In mijn boek Histamine en ik schrijf ik over de gevaren van antidepressiva, omdat veel mensen een intolerantie hebben voor histamine en serotonine, de biogene aminen. Op tv, bij Een Vandaag, werd door hoogleraar Ron van Schaik gesproken over het gebruik van antidepressiva door sommige mensen, die daardoor agressief gedrag vertonen en soms over kunnen gaan tot moord (zelfs op hun eigen kinderen) of zelfmoord. In mijn boek schrijf ik over dit onderwerp. Soms hebben deze mensen een overgevoeligheid zoals voor gluten (kan depressie veroorzaken) of voor de biogene aminen, waartoe histamine, tyramine en serotonine behoren.

19 augustus 2017

Iedere keer sta ik weer versteld van de indrukwekkende verhalen die mensen mij vertellen, over: scheiding, miskraam, ingewikkelde zwangerschap, problemen in gezin en familie, verslavingen, psychische problemen zoals depressie of borderline, zelfmoord. Ik heb nu goed nieuws: dankzij het glutenvrije voedingspatroon voelt een jongedame met borderline zich veel beter en emotioneel stabieler. Fantastisch!

De ervaring leert dat veel families lijden onder bovengenoemde aandoeningen. Als iemand niet goed in balans is, heeft dit zeker invloed op de relatie.

Veel mensen hebben een verhoogd histaminegehalte, daardoor een schommelende bloedsuikerspiegel, stress, vermoeidheid, psychische klachten, onverwerkte emoties of veranderingen in het gedrag.

Als oorzaak kan vaak een niet herkende of erkende voedselintolerantie genoemd worden, zoals intolerantie voor histamine, gluten of melkproducten. Een verhoogd histaminegehalte is dan het gevolg, dit heeft zeker invloed op de psyche en het gedrag
(histamine is een neurotransmitter in ons brein).

fruit en groente tegen dementie

GEEF OM JE HERSENEN

Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een hersenaandoening, soms ontstaan bij de geboorte of door een ongeluk. Veel mensen krijgen een hersenbloeding of een herseninfarct. Maar er is zo veel meer hersenlijden zoals epilepsie, depressie, dementie en een scala aan andere aandoeningen. De onderzoekers weten al veel over de hersenen. Verder onderzoek is zeer noodzakelijk om meer inzicht te krijgen in de functie van het brein, dat een interessant maar complex orgaan is. Iedere dag komen er 66 mensen bij die alzheimer hebben. Veel kinderen krijgen het etiket ADHD en autisme opgeplakt. Operatie of medicijnen zijn nodig om de symptomen bij parkinson te onderdrukken. Veel mensen, waaronder jongeren, lijden aan depressiviteit dat ook een hersenaandoening is. Vaak is bij een depressie een tekort aan serotonine, een hormoonachtig eiwit, tevens neurotransmitter. Serotonine wordt voor 80 á 90% in de darmen, voor 10% in de hersenen en voor 10% in de bloedplaatjes aangemaakt. Door diabetes kunnen vaataandoeningen en diverse hersenproblemen zoals dementie en depressie ontstaan Helaas is er bij de artsen nog weinig bekend over de relatie tussen glutenintolerantie, darmstoornissen en hersenaandoeningen.

Hersenaandoeningen en darmen
De darmen worden wel ‘ons tweede brein’ genoemd. Veel mensen hebben darmstoornissen, vaak veroorzaakt door een intolerantie voor gluten, melkproducten of histamine, de stof die ook als neurotransmitter een functie heeft. De opiaatachtige exorfinen in gluten en melk remmen de productie van serotonine. Gliadine, het hoofdeiwit in gluten, veroorzaakt een ontstekingsreactie aan de slijmvliezen van bijvoorbeeld de darmen en hersenen. Gluten is ook een histaminevrijmaker. Een teveel aan histamine kan de darmwand poreus maken. Klachten als depressie, angst, verslaving of stress kunnen optreden, als er een teveel aan histamine en een tekort aan serotonine is. Er is een relevante relatie tussen darmen en hersenen. Door een voedselintolerantie, waardoor het histaminegehalte verhoogd is, kan als reactie van het lichaam de bloedsuikerspiegel dalen. Hierdoor is er te weinig glucose in de hersenen en kun je last hebben van wisselende stemmingen, slaapstoornissen, chronische vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratiestoornissen. Glucose is de brandstof voor een goede hersenfunctie. De juiste voeding voor de hersenen is fruit en groenten, bij voorkeur biologisch geteeld. De hersenaandoeningen epilepsie, ADHD, autisme, dementie, parkinson en schizofrenie kunnen ook te maken hebben met een intolerantie voor gluten, zuivel en histamine. Exorfinen in gluten en zuivel remmen ook de productie van dopamine, de neurotransmitter waar mensen met parkinson vaak een tekort aan hebben. Mensen met een niet erkende glutenintolerantie hebben vaak psychische klachten en veranderingen in het gedrag, door de slechte darmflora.

fruit-knop

Kortetermijngeluk, langetermijnschade
Koffie, suiker, granen, alcohol en tabak geven een moment van genot in ons brein, omdat ze invloed hebben op het serotoninegehalte, de neurotransmitter voor het geluksgevoel. Maar deze genotsmiddelen zijn gif voor de hersenen. Alcohol is de grootste vijand voor ons brein. Het enzym dat histamine moet afbreken wordt geremd. Ook is alcohol een histaminevrijmaker, het histaminegehalte wordt verhoogd. Bovendien verstoort alcohol de productie van serotonine. Dit gebeurt ook bij een niet erkende glutenintolerantie. Je kunt depressief worden. De kater is groot: hersenschade. Het verhoogd histaminegehalte kan ook zorgen voor slaapstoornissen, mede door een tekort aan serotonine.

Stress en het brein
Spanningen en negatieve invloeden zijn voor niemand goed. Stress verhoogt het histaminegehalte. Om dit niveau te verlagen, wordt het hormoonachtig adrenaline geproduceerd in de bijniermerg. Het is ook een neurotransmitter dat de bloedvaten vernauwt. Hierdoor moet iedere keer het stresshormoon cortisol worden aangemaakt in de bijnieren. Deze organen raken op een gegeven moment uitgeput, waardoor er een burn-out kan optreden. Steeds meer jonge mensen krijgen een burn-out. Door een tekort aan cortisol kunnen we ons niet beheersen vanwege een gebrek aan impulscontrole, waardoor dwangmatig gedrag kan ontstaan. Door veel koffie te drinken en een verhoogd histaminegehalte kan manisch gedrag ontstaan.

Voedselintolerantie verhoogt het stressgevoel. Door spanningen ontstaat er een tekort aan serotonine. Je kunt hierdoor agressief worden. Door een lage bloedsuikerspiegel kun je zomaar een woede-uitbarsting krijgen; emotioneel ben je instabiel. Een goed advies: vermijd zo veel mogelijk spanningen en bescherm je tegen negatieve invloeden. Laat wat er in de buitenwereld gebeurt, niet toe tot jouw binnenwereld.

Additieven in ons brein
Pesticiden, hormonen, antibiotica en schadelijke E-nummers zoals E621 horen niet in ons lichaam. Deze richten schade aan in de hersenen, zoals bij migraine. Een goed advies: vermijd E621, koffie en alcohol. Histamine verwijdt de bloedvaten waardoor migraine wordt uitgelokt. Ook bepaalde hulpstoffen in medicijnen zoals antidepressiva kunnen voor klachten zorgen. Er zijn mensen die een intolerantie voor de stoffen in antidepressiva (AD) hebben. Bij hen is een tekort aan het enzym zijn dat de gifstoffen moet afbreken. Sommige mensen worden hierdoor depressiever, krijgen zelfmoordgedachten of maken zelfs een einde aan hun leven. In een toestand van verstandsverbijstering door vergiftiging van de hersenen kunnen sommige mensen zelfs een moord plegen. Psychiaters in het OLVG in Amsterdam doen eerst een DNA-test, alvorens AD voor te schrijven aan patiënten met een depressie. Een tekort aan vitamine D, B12 en zink kunnen oorzaken zijn van een depressie. Vitamine D en zink zijn nauw betrokken bij de aanmaak van neurotransmitters. Granen onttrekken zink, kalk en ijzer.

Drugs en ons brein
De opiaatachtige stoffen exorfinen remmen de productie van serotonine en dopamine. Deze stoffen hebben dus invloed op onze psyche en ons gedrag. Aan kinderen met ADHD wordt vaak het medicijn Ritalin voorgeschreven. Dit is een drug voor hun hersenen. De ervaring leert dat door het vermijden van gluten en melkproducten het gedrag zo positief verandert, dat Ritalin niet meer nodig is. Sommige antidepressiva, tranquillizers en drugs kunnen het serotoninegehalte dusdanig verhogen, dat er sprake is van het serotoninesyndroom. Dit syndroom komt ook voor als mensen een overdosis aan harddrugs nemen. Een DNA-test is nodig om een genetisch profiel te verkrijgen. Wij voeden ons brein vaak met gif, waardoor neurotoxinen ontstaan. Deze hebben invloed op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

schaal met fruit

Zware metalen en het brein
Deze giftige stoffen kunnen schade in de hersenen aanrichten.
Bij mensen met dementie wordt in hun hersenen vaak een overschot aan aluminium gevonden.
Kwik komt voor in vaccinaties (Thiomersal), amalgaamvullingen en vis. Dit giftige metaal beïnvloedt op een negatieve manier het gedrag zoals bij ADHD en autisme.
Een teveel aan koper (bijvoorbeeld door pil- of spiraalgebruik, koperen leidingen), kan hyperactief of hallucinerend gedrag veroorzaken. Als er te veel koper in het lichaam is, wordt het histaminegehalte verhoogd.
Het giftige lood wordt gevonden in de hersenen van mensen met schizofrenie en een gewelddadig of crimineel gedrag. Het is de hoogste tijd voor meer hersenonderzoek bij mensen met psychische stoornissen. Een DNA-test en aanpassing van het voedingspatroon is noodzakelijk om drama’s te voorkomen. Graanproducten en aardappelen bevatten ook lood. Bij kinderen kunnen klachten zoals hyperactief gedrag en concentratiestoornissen ontstaan. Door haaranalyse krijg je meer inzicht in de belasting van zware metalen.
Pesticiden ofwel gewasbeschermingsmiddelen verhogen 10 keer zo veel het histaminegehalte. Dus is het raadzaam om voor biologisch geteelde producten te kiezen.
Wat doen de 60 toegevoegde stoffen zoals arsenicum in een sigaret? De hersenen van pubers worden hierdoor verslaafd gemaakt aan tabak. Is geld belangrijker dan gezondheid? Momenteel is er aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie. Als je van je hersenen houdt, begin dan niet met roken en alcohol drinken, deze zijn vergif voor jouw brein. Hier geldt ook weer: kortetermijngeluk, langetermijnschade. Door een tekort aan serotonine en een verhoogd histaminegehalte ontstaan verslavingen.

De juiste brandstof voor ons brein
Fruit en groenten (bij voorkeur biologisch) bevatten o.a. vitamine B1, B2, B6 en magnesium. Deze vitaminen zijn nodig voor een goede aanmaak van serotonine. Bij voldoende serotonine wordt melatonine, een antioxidant en slaaphormoon, aangemaakt, zodat wij mogen genieten van een goede nachtrust. Door voldoende melatonine kunnen we het verouderingsproces vertragen. Fruit en groenten, de makkelijk verteerbare koolhydraten (suikers) zijn de juiste brandstof voor ons brein. Levend voedsel is de beste voeding voor onze darmen en het brein. Deze gezonde en natuurlijke voeding is rijk aan vitaminen, mineralen, enzymen, vezels, goede bacteriën en bio-energie. Levend voedsel is als probiotica voor de darmen.

groente-mandje

Ervaringsverhaal van een Spaanse moeder
In de leeftijd van 14 jaar werd bij onze zoon de diagnose ADHD gesteld. Eindelijk, ná 10 jaar van psycholoog- en psychiaterbezoek, wisten we wat onze zoon had. Wij waren gelukkig, omdat wij nu een naam hadden voor dit afwijkend gedrag van onze zoon, vergelijkend met de andere twee kinderen. Op dezelfde dag van de diagnose schreef de psychiater Ritalin (methylfenidaat) voor. In het begin waren wij gelukkig. Overdag was onze zoon anders: hij was niet meer impulsief en was in staat om aan tafel te zitten gedurende enige tijd, hij kon zich beter concentreren en met zijn studie ging het beter. Hij antwoordde en at niet meer vanuit een dwangmatig ofwel compulsief gedrag. Het was te mooi om waar te zijn totdat … op een avond hij hartkloppingen kreeg, mentaal verward was (het voelde alsof hij doodging), werd angstig en uiteindelijk gaf hij over. Deze periodes van angst en slapeloosheid herhaalden zich. Als de avond inviel, voelde hij zich zo slecht. Hij kon niet slapen en voelde zich angstig. Wij vertelden dit aan de psychiater. Hij adviseerde ons dat onze zoon rustig moest ademhalen en moest ontspannen. Hij gaf een recept voor een ander medicijn. Dit was ook Ritalin, maar de opname verliep langzamer zodat niet dezelfde symptomen zouden optreden. Maar…niets veranderde! Iedere keer werd de angstcrisis verhoogd totdat wij een artikel lazen over histaminosis. Wij dachten dat onze zoon dit probleem zou kunnen hebben, zo ook een intolerantie voor histamine. Wij lieten een test doen over het DAO enzym die de biogene aminen moet afbreken. Uit de test bleek dat hij een tekort aan het DAO enzym had, die in relatie staat met het afbreken van histamine. Omdat onze zoon aan het eind van het schooljaar met examens zat, besloten we niet te stoppen met het medicijn maar begonnen wij met een streng dieet dat arm aan histamine was en een DAO enzym suppletie vóór de maaltijd. Dankzij deze aanpak verbeterde de situatie van nachtelijke angst en slapeloosheid. Eerlijk gezegd werd de situatie pas beter, nadat wij stopten met het geven van het medicijn. Wij bezochten een neuroloog die ons uitlegde dat de intolerantie voor histamine pas zou stoppen ná het niet meer geven van Ritalin. En zo was het. Wij waren ons er niet van bewust, maar Ritalin was het lichaam van onze zoon aan het vergiftigen. Niet alleen veroorzaakte het een ernstige crisis van angst gedurende de nacht, maar gedurende de dag begon hij depressief te worden, erg triest. Hij zei ons, dat hij met niemand contact wilde hebben, dat hij geen contact kon maken met zijn vrienden. Voor ons was deze ervaring met Ritalin verschrikkelijk! Aan de ene kant onderdrukte Ritalin de symptomen, maar aan de andere kant had het een heel negatieve invloed op zijn gezondheid, welzijn en sociale contacten. Wij begrepen dat dit niet een geneesmiddel was. Het middel was erger dan de kwaal.

Nederlandse vertaling van de getuigenis van haar zoon
Ik ben 17 jaar oud en sprong van arts naar arts en van psycholoog naar psycholoog. Bij weinig gelegenheden stoorde mij deze situatie; altijd heb ik gedacht dat deze normaal was. Wat mij wel stoorde was dat ik de ontdekking deed over de samenstelling van het “medicijn” dat ik nam vanwege mijn TDA (Spaans: ’trastorno déficit de atención’ ofwel ’tekort aan concentratie’ in het Nederlands), de diagnose die een aantal jaren geleden werd gesteld. Toen ontdekte ik dat het drugs waren! Het deed mij pijn dat men mij niet had geïnformeerd voordat ik deze innam. Ik was onder de indruk dat men deze substantie gaf aan kinderen van mijn leeftijd of jonger dan ik. Dit medicijn, concreet Concerta en Medikinet, veroorzaakte mijn “terugtrekken” van medeleerlingen (vrienden) door het autistisch en geïrriteerd gedrag naar iedereen, vanwege de bijwerkingen van de medicijnen. Ook kreeg ik wanen, hallucinaties, verdraaiing van de werkelijkheid en kreeg gedachten, waarin ik geloofde dat ik en mijn geliefden zouden sterven (angsten). Dit in meer dan één geval! Het enige dat ik behaalde was om mij voldoende in te zetten voor mijn schoolresultaten. Ook herinner ik mij dat ik altijd een verhoogd hartritme had en ik veel meer moeite had met de lichamelijke oefeningen.

Later, dankzij de onvermoeibare zoektocht van mijn moeder, ontdekte zij dat gluten de problemen veroorzaakte en bij toeval de meeste symptomen waren, waaraan ik leed. Gedurende een moment stopte ik om te denken: “En als dit de oplossing van al mijn problemen zou zijn?” Het is waar dat het mij moeite kostte om aan het dieet zonder gluten te beginnen, ik had de hoop verloren om de oplossing te vinden voor mijn probleem. Maar toen ik op een serieuze manier begon, zag ik in korte tijd grote veranderingen in mij. Het leek alsof ik mijn hele leven bijziend was geweest. Mijn geest opende zich en ik merkte dat ik mij goed kon concentreren. Behalve gluten was, toen ik klein was, ook de diagnose lactose-intolerantie gesteld. Door een dieet zonder lactose te volgen, heb ik grote veranderingen bemerkt. Niet zo indrukwekkend zoals in het begin van het dieet zonder gluten. Wat heel duidelijk voor mij is, is dat er geen uitzonderingen zijn wbt het dieet, omdat als deze er zijn, je verliest wat je hebt behaald. Uiteindelijk geloof ik en voel ik dat leven zonder gluten en lactose moeilijk is en vooral voor iemand die graag eet zoals ik. Maar ik denk dat het mogelijk is en denk dat behalve dat het leven aangenamer wordt (zonder hoofdpijn, buikpijn, met een goede concentratie), het nieuwe voedingspatroon levensverlengend is.

Inmiddels studeert deze jongeman aan de universiteit in Barcelona, heeft veel vrienden gekregen, is gelukkig en heeft een leuke hobby: fotografie, waardoor hij vaak reist. Inmiddels eet deze hele familie glutenvrij en voelt zich veel beter. Gedurende twee jaar heb ik moeder en zoon begeleid via e-mails. Veel van zijn klachten duiden ook op een verhoogd histaminegehalte.

levend voedsel tegen dementie

Wetenschappelijk onderzoek
In antwoord op mijn brief aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid n.a.v. de verkrachting op de moord van Anne Faber, gaf deze aan dat wetenschappelijk onderzoek loopt naar factoren die bijdragen aan crimineel en antisociaal gedrag. Bekend is dat er afwijkingen in bepaalde neurobiologische processen, waaronder fysiologische activiteit, hormoonafgifte en de werking van sommige hersengebieden worden gevonden. Het is een belemmering dat er nog onvoldoende basale kennis omtrent de relatie tussen voeding en gedrag binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen is. Meer onderzoek is noodzakelijk.

David Perlmutter, neuroloog en auteur van het boek Het glutengevaar doet baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van gluten op de hersenen. Hij schreef dat door een glutenvrij dieet te volgen, diverse patiënten geen aanval van epilepsie meer kregen. Granen zijn de sluipmoordenaars van de hersenen. Een uitspraak van Perlmutter: ‘Gluten zet namelijk bepaalde hersencellen in werking die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen: een soort auto-immuunaandoening’. Zijn advies is: vermijd brood, pasta en suiker. Door deze te vermijden, ontstaat er regeneratie van de hersenen. Er treedt verbetering op bij hersenaandoeningen zoals slapeloosheid, ADHD, vergeetachtigheid, migraine, epilepsie of depressie.

Nieuw onderzoek in de afgelopen jaren laat zien dat voeding die rijk is aan levende micro-organismen (levend voedsel) zorgt voor de goede bacteriën in de darmen. Deze bacteriën hebben een positieve invloed op de werking van de hersenen. Gevoelens van stress, angst en neerslachtigheid nemen af. Bovendien spelen deze goede bacteriën een belangrijke rol in de aanmaak, opname en vervoer van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine. Deze zijn nodig voor een gezond zenuwstelsel en een goede functie van ons brein. Dit bewijst maar weer dat er een relevante relatie is tussen darmen en hersenen. Hoe belangrijk is het om een schone darm (ons tweede brein) te hebben! Je bent wat je eet. Bacteriën hebben invloed op onze psyche, gedrag, denken en emoties. Wetenschappers doen onderzoek naar de rol van darmbacteriestammen en bepaalde aandoeningen zoals autisme en depressie.

Lidy Pelsser heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en ADHD. Zij schreef hierover een artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Met succes zijn veel kinderen met ADHD geholpen, door aanpassing van hun voedingspatroon. Deze kinderen gebruiken geen Ritalin meer, maar krijgen de juiste voeding. De beste arts stond ook voor hen in de keuken.

verse groenten

Geluk, een zeer positieve en gezonde hersenaandoening
Als je gezond bent, ben je gelukkig! Hieronder vind je 10 tips om een geluksgevoel te krijgen.
Levend voedsel eten
Gluten, suiker en melkproducten vermijden
Een gezond dag-en-nachtritme aanhouden
Stress en negatieve invloeden vermijden
Contact maken met de natuur
Alcohol, koffie en tabak vermijden
Dansen, tuinieren en creatief bezig zijn
Voldoende bewegen door te wandelen of fietsen etc.
Muziek maken of luisteren naar muziek, klassieke muziek werkt ontspannend en daarom helend
In de zon zitten, voor aanmaak van serotonine en vitamine D (belangrijk bij dementie)

Mijn eigen verhaal
Jaren van psycho- en hypnotherapie liggen ver achter mij. Op eigen initiatief vroeg ik een consult aan bij de diëtiste. Zij stelde een eliminatiedieet samen. Na een week constateerde zij dat ik een intolerantie had voor zuivel, suiker, additieven en biogene aminen (histamine, serotonine en tyramine). Later bleek dat ik ook een overgevoeligheid had voor gluten. Deze gaat meestal samen met een intolerantie voor zuivelproducten vanwege een gemis aan enzymen, waardoor gifstoffen niet worden afgebroken. Door gluten te vermijden en mijn voedingspatroon verder aan te passen heb ik geen last meer van depressiviteit. Ik kies niet voor de glutenvrije producten, omdat deze een slechte samenstelling hebben, ongezond en duur zijn. Liever kies ik voor verse voeding zoals fruit, groenten en andere plantaardige en biologische voedingsmiddelen. Toen ik nog gluten at, kreeg ik soms vreemde reacties in mijn hoofd, die mij angstig maakten. In mijn jonge jaren was er al sprake van plaque in de hersenen. Nu weet ik dat gluten de grootste vijand is voor mijn darmen en brein. Glutenvrij eten opent jouw ogen en voedt je geest. Ik drink geen alcohol en koffie meer, rook al lang niet meer en eet glutenvrij, vegetarisch en bij voorkeur biologisch. Een jaar 100% levend voedsel eten heeft mij bewezen dat dit de juiste voeding is voor mijn lichaam en geest.

Een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid gewenst voor 2018.

december 2017


De relatie tussen voeding en psyche

Als het lichaam niet in evenwicht is kunnen geestelijke klachten of veranderingen in het gedrag (ADHD, autisme) ontstaan. Een slecht functionerende darm kan de oorzaak zijn.

Er kan sprake zijn van een histamine-intolerantie (biogene aminen) of een overgevoeligheid voor gluten of melkeiwitten. Biogene aminen zijn stoffen die het lichaam zelf aanmaakt zoals histamine, tyramine en serotonine. Deze stoffen komen voor in mens, dier en plant, dus ook in onze dagelijkse voeding.

Bij een slechte darmflora, stress, alcohol- of medicijngebruik of een histamine-intolerantie kunnen histamine, tyramine en serotonine (biogene aminen) lichamelijke of geestelijke klachten veroorzaken. Een te hoog histaminegehalte kan o.a. leiden tot een manisch depressief gedrag of en angsten. Er is een relevante relatie tussen voeding, een histamine-intolerantie en psyche.

Alle informatie over histamine en histamine-intolerantie vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Je bent wat je eet!

Als je je houdt aan een dieet dat arm is aan histamine (biogene aminen) bij een histamine-intolerantie kunnen de klachten afnemen of verdwijnen.

Het geheim van een gezond brein is een gezonde darmflora

John Cryan, hoogleraar neurowetenschappen aan de universiteit van Cork, richt zijn onderzoek op de interactie tussen brein en microbioom en op de neurobiologische basis van psychiatrische stoornissen. Ons maag-darmstelsel bevat twee kilo aan bacteriën, ook wel het microbioom genoemd. Deze zorgt voor een goede aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine of dopamine. bij een slechte microbioom kunnen ongewenste stoffen via de darmwand in ons bloed komen en elders schade aanrichten. Ook wordt onderzocht hoe mensen met depressies, ADHD, autisme reageren op een microbioom-vriendelijke aanpak. Een mediterraan voedingspatroon is goed voor o.a. mensen met depressie, zij reageren hier goed op. Dus is het advies: eet vooral fruit en groenten (biologisch). De resultaten zijn veelbelovend. Uit dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat er relevante relatie tussen darmen en psyche is. Je bent wat je eet! Er is een belangrijk verband tussen voeding en psyche.

Artikel uit: Psychologie Magazine mei 2017

Bericht op Teletekst op 27 april 2017 en Nu.nl

Door het gebruik van Ritalin mogelijk drie doden

Op Teletekst, Nu.nl en het Journaal van 27 april 2017 werd vermeld dat als gevolg van het medicijn Ritalin tegen ADHD  mogelijk drie volwassenen zijn overleden. Dit blijkt uit het rapport van bijwerkingencentrum Lareb. Tot nu toe zijn daar 542 meldingen van ernstige bijwerkingen binnengekomen. Het medicijn is nooit goedgekeurd, meer onderzoek is dan ook nodig!

De werkzame stof methylfenidaat van Ritalin kan een verhoogd risico op hartklachten en psychische aandoeningen bij volwassenen (depressie) veroorzaken.  Lareb vermoedt dat de sterfgevallen hierdoor veroorzaakt zijn. Wel was er onduidelijkheid over de doodsoorzaak. Mede daarom is het niet vast te stellen of het geneesmiddel de oorzaak is, maar dit is ook niet uit te sluiten.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen reageert bezorgd op de toename van het gebruik van Ritalin. In 2015 slikten 57.000 volwassenen Ritalin. 126.000 kinderen tussen de 4 en 18 jaar slikken het medicijn Ritalin.

Damiaan Denys van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en Agnes Kant van het bijwerkingencentrum Lareb zijn voorstander van meer onderzoek naar de ernstige bijwerkingen van Ritalin bij volwassenen.

Mijn persoonlijke conclusie is: mogelijk is er een relatie met de neurotransmitters histamine, serotonine en tyramine (biogene aminen). Veel mensen hebben een intolerantie voor histamine (vaak door een gemis aan het enzym DAO), waardoor er een slechte afbraak van de stoffen is, net als bij sommige antidepressiva.  Ook kan er sprake zijn van een intolerantie voor melkproducten of gluten, waardoor het histaminegehalte verhoogd is. Vaak weet de arts, hulpverlener of patiënt dit niet en reageren de mensen die medicijnen zoals Ritalin en antidepressiva nemen, heel heftig. Het is zeer raadzaam om een DNA-test af te nemen op het tekort van het DAO-enzym, alvorens de medicijnen voor te schrijven. Voor meer informatie  over het onderwerp verwijs ik je naar mijn website en mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag, dat in mei 2017 gepubliceerd zal worden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Overleg altijd met de behandelend arts, stop nooit zomaar met het medicijn! Let op de relatie tussen voeding en psyche.

Lees hieronder het indrukwekkende verhaal, dat in relatie staat tot het gebruik van het medicijn Ritalin.

Verhaal van een moeder

In de leeftijd van 14 jaar werd bij onze zoon de diagnose ADHD gesteld. Eindelijk, ná 10 jaar van psycholoog- en psychiaterbezoek, wisten we wat onze zoon had. Wij waren gelukkig, omdat wij nu een naam hadden voor dit afwijkend gedrag van onze zoon, vergelijkend met de andere twee kinderen. Op dezelfde dag van de diagnose schreef de psychiater Ritalin (methylfenidaat) voor. In het begin waren wij gelukkig. Overdag was onze zoon anders: hij was niet meer impulsief en was in staat om aan tafel te zitten gedurende enige tijd, hij kon zich beter concentreren en met zijn studie ging het beter. Hij antwoordde en at niet meer vanuit een dwangmatig ofwel compulsief gedrag. Het was te mooi om waar te zijn totdat … op een avond hij hartkloppingen kreeg, mentaal verward was (het voelde alsof hij doodging), werd angstig en uiteindelijk gaf hij over. Deze periodes van angst en slapeloosheid herhaalden zich. Als de avond inviel, voelde hij zich zo slecht. Hij kon niet slapen en voelde zich angstig. Wij vertelden dit aan de psychiater. Hij adviseerde ons dat onze zoon rustig moest ademhalen en moest ontspannen. Hij gaf een recept voor een ander medicijn. Dit was ook Ritalin, maar de opname verliep langzamer zodat niet dezelfde symptomen zouden optreden. Maar … niets veranderde! Iedere keer werd de angstcrisis verhoogd totdat wij een artikel lazen over histaminosis. Wij dachten dat onze zoon dit probleem zou kunnen hebben, zo ook een intolerantie voor histamine.

Wij lieten een test doen over het DAO enzym die de biogene aminen moet afbreken. Uit de test bleek dat hij een tekort aan het DAO enzym had, die in relatie staat met het afbreken van histamine. Omdat onze zoon aan het eind van het schooljaar met examens zat, besloten we niet te stoppen met het medicijn maar begonnen wij met een streng dieet dat arm aan histamine was en een DAO enzym suppletie vóór de maaltijd. Dankzij deze aanpak verbeterde de situatie van nachtelijke angst en slapeloosheid. Eerlijk gezegd werd de situatie pas beter, nadat wij stopten met het geven van het medicijn. Wij bezochten een neuroloog die ons uitlegde dat de intolerantie voor histamine pas zou stoppen ná het niet meer geven van Ritalin. En zo was het. Wij waren ons er niet van bewust, maar Ritalin was het lichaam van onze zoon aan het vergiftigen. Niet alleen veroorzaakte het een ernstige crisis van angst gedurende de nacht, maar gedurende de dag begon hij depressief te worden, erg triest. Hij zei ons, dat hij met niemand contact wilde hebben, dat hij geen contact kon maken met zijn vrienden. Voor ons was deze ervaring met Ritalin verschrikkelijk! Aan de ene kant onderdrukte Ritalin de symptomen, maar aan de andere kant had het een heel negatieve invloed op zijn gezondheid, welzijn en sociale contacten. Wij begrepen dat dit niet een geneesmiddel was. Het middel was erger dan de kwaal.

Laatst schreef zij mij: Didy, jij draagt een aandeel in het succes van mijn zoon. Want dankzij jouw adviezen en de begeleiding gedurende twee jaar, gaat het nu zo fantastisch met hem! Hij volgt twee studies, doet examen Engels, fotografeert en heeft een fijne vriendenkring. Dankzij jou, Didy!  Hij eet nu gluten- en melkvrij, voornamelijk biologisch, zonder additieven, rekening houdend met histamine.

Didy: Als je iemand helpt, help je de hele wereld. Ik ben erg blij met bovenstaand bericht.

Graag verwijs ik je naar de pagina Reacties lezers. Daar lees je het indrukwekkende verhaal van haar zoon Victor. Dankzij aanpassing van het voedingspatroon (geen gluten en melkeiwitten en voeding, arm aan histamine), gaat het veel beter met hem en gebruikt hij al heel lang geen Ritalin meer!

groente-mandje

Defect in neurotransmitters door defect in stofwisseling van biogene aminen

In alle andere artikels heb ik al genoeg geschreven over de biogene aminen. Nu gaat het om de daadwerkelijke oorzaken van het biogene aminenprobleem. Tot de biogene aminen behoren histamine, serotonine en tyramine.

Na jaren van onderzoek is er nu meer informatie en duidelijkheid over de biogene aminen. Histamine heeft invloed op ons lichaam, maar is net als serotonine ook een psychoactieve stof en heeft dus ook invloed op de psyche en het gedrag. Uit de praktijk blijkt dat tegenwoordig veel mensen een intolerantie voor de biogene aminen hebben en er bij hen sprake is van een verhoogd histaminegehalte met als gevolg lichamelijke aandoeningen, maar ook psychische problemen en veranderingen in het gedrag. Hieronder vind je een opsomming van de hoofdoorzaken waardoor zoveel mensen een intolerantie voor de biogene aminen hebben. Verder in de tekst worden nog andere oorzaken genoemd. De volledige tekst vind je in mijn boek Histamine en ik.

 druiven

Histamine, de rode draad door mijn leven

Last van niezen, loopneus, jeuk, roodheid, galbulten, astma of aanhoudende vermoeidheid? Deze symptomen kunnen te maken hebben met het vrijkomen van de lichaamseigen stof histamine uit de mestcellen. Deze stof behoort tot de groep biogene aminen. Histamine komt ook vrij als je gestoken wordt door een wesp, met als gevolg vervelende klachten. Histamine is een hormoonachtig eiwit dat invloed heeft op de bloedcirculatie, ademhaling, zenuwstelsel, hormoonhuishouding en is psychoactief. Een teveel aan histamine verwijdt de bloedvaten, verlaagt de bloeddruk en de lichaamstemperatuur. Het lichaamsweefsel zwelt op, er treedt oedeem op ofwel het vasthouden van vocht. Er ontstaat een beschadiging ofwel een ontsteking aan het slijmvlies. Histamine werkt ook in de hersenen als neurotransmitter (zenuwprikkeloverbrenger). Deze stof heeft dus ook invloed op de psyche en het gedrag. Meer informatie over histamine vind je in mijn boek Histamine en ik. Er is een relevante relatie tussen voeding en psyche, dat heeft de ervaring wel geleerd.

YouTube video van zoonlief en de band Pistoleros de la Paz

Invloed van biogene aminen op lichaam, gedrag en psyche

Vandaag hoorde ik in het programma Moraalridders onze Minister-president Marc Rutte zeggen: 1 op de vijf kinderen heeft een ‘rugzakje’ (opmerking Didy: met problemen of veranderingen in het gedrag), bijna niet te geloven!!! Deze kinderen worden vaak verwezen naar het speciaal onderwijs of krijgen medicijnen voorgeschreven.

Ik sta op voor deze kinderen en wil hun ouders wijzen op de mogelijke oorzaak en de juiste voeding. Er is een belangrijke relatie tussen voeding en psyche.

Ook vernam ik vandaag dat hier in Nederland ook kinderen zijn, die bijwerkingen hebben van de schadelijke vaccinaties (narcolepsie). Het is bekend dat na het vaccineren het histaminegehalte wordt verhoogd en hierdoor de bloedsuikerspiegel daalt (gevolg: te weinig glucose in het bloed). Op 7 februari werd in het programma Een Vandaag gesproken over de invloed van voeding op ADHD.

Al vele jaren schrijf ik hierover op mijn website, in mijn artikels en boekjes. Ik ontvang fijne reacties van de lezers, na het lezen van de boekjes en aanpassing van het voedingspatroon. Er is een duidelijk verband tussen voeding en psyche en voedselintoleranties en gedrag.

verse groenten

Relatie tussen intolerantie voor histamine en psyche, gedrag en lichaam

Welke relatie is er tussen voeding en psyche?

Uit de praktijk blijkt dat veel mensen een overgevoeligheid hebben voor de biogene aminen. Biogene aminen zijn stoffen die het lichaam zelf aanmaakt zoals histamine, tyramine en serotonine. Deze stoffen komen voor in mens, dier en plant, dus ook in onze dagelijkse voeding en hebben invloed op onze bloedsomloop, ademhaling, slaapritme, humeur, hormoonhuishouding, psyche en gedrag (biogene aminen hebben invloed op de zenuwuiteinden van het lichaam, de neurotransmitters ofwel prikkeloverdrachtbrengers), ook op onze hormoonhuishouding. De volledige tekst vind je in mijn boek Histamine en ik.

De volledige tekst is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts. In mijn boek  Histamine en ik vind je alle andere informatie over dit interessante thema voeding en psyche.

heerlijk fruit

Is het gebruik van antidepressiva (AD) wel zo ongevaarlijk?

Steeds meer worden we via de media geconfronteerd met een familiedrama. Zeer recentelijk door het programma “Eén Vandaag” en het programma “Jinek” op 19 januari 2015.

“Zij heeft zichzelf vergiftigd.” Deze woorden werden tijdens het programma uitgesproken door de vriend van een vrouw, die haar zoontje van 2 jaar heeft vermoord. Zij nam op dat moment antidepressiva. Uit de DNA-test blijkt dat zij een gendefect heeft. Haar lichaam breekt de stoffen van de AD niet af, mede door het gemis aan enzymen. De AD hebben haar aangezet tot extreem geweld! Het onderzoek wordt voortgezet, gevolgd door een rechtszaak.

Uit onderzoek blijkt dat 1 miljoen mensen in Nederland aan een depressie lijdt. 10% van hen heeft een genetisch defect waardoor stoffen uit de AD niet worden afgebroken, ook door het gemis aan enzymen (de katalysatoren in het lichaam). Door een gendefect kan er een tekort aan het leverenzym CYP2D6 zijn. Dit enzym is juist nodig om de stoffen uit de AD af te breken.

Het is bekend dat het antidepressivum clomipramine ofwel Anafranil het serotoninegehalte dermate kan verhogen, waardoor het “serotoninesyndroom” kan ontstaan. Sommige tranquillizers (Rohypnol), medicijnen (morfinen) en drugs kunnen “het serotoninesyndroom” uitlokken. Ook weer omdat de stoffen niet worden afgebroken, door het gemis aan enzymen. Door een overdosis clomipramine vermoordde een man zijn echtgenote. De volledige tekst vind je in mijn boek Histamine en ik. Lees in dit boek meer over de relatie tussen voeding en psyche.

voeding en psyche