Nieuws over voedingstherapie

NIEUWS OVER VOEDINGSTHERAPIE

nieuws over voedingstherapie

2 december 2017

Te veel arsenicum in rijstwafels

Arsenicum is een chemisch element uit de stikstofgroep. Bij een teveel aan deze stof kan bij kleine kinderen een arsenicumvergiftiging optreden. Symptomen als diarree en braken kunnen ontstaan.

15 november 2017

De Volkskrant vermeldt dat er steeds meer mensen een burn-out hebben. Stress is een van de oorzaken. Stress verhoogt ook het histaminegehalte. Hierdoor wordt er meer adrenaline aangemaakt in het lichaam. Door een verhoogd adrenalinegehalte wordt er meer cortisol, het stresshormoon in de bijnierschors, geproduceerd. Uiteindelijk is er een tekort aan cortisol en bestaat er uitputting van de bijnieren, wat lichamelijke en psychische uitputting kan veroorzaken. Vandaar dat ik mijn boek Histamine en ik heb geschreven.

9 november 2017

In het programma Pauw sprak de directeur van het Alzheimer Centrum over de ziekte Alzheimer. Het gaat bij Alzheimer om een eiwit in de hersenen. Hij doet onderzoek naar een medicijn voor deze aandoening. Mijn vraag aan hem: wanneer doet hij wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen glutenintolerantie en Alzheimer?’ Het eiwit gliadine in gluten veroorzaakt ontstekingsreacties aan de slijmvliezen in het lichaam, dus ook in de darmen en de hersenen. Momenteel ben ik bezig om een artikel over dit thema te schrijven.

1 november 2017

Publicatie van mijn artikel Omkeer van het degeneratieproces in het tijdschrift De Natuur uw Arts nr. 252 van november/december 2017. Voor dit tijdschrift heb ik al meer dan 20 artikels geschreven. Binnenkort komt er een recensie van mijn boek van de redactie van  het tijdschrift. Bovengenoemd artikel vind je ook in mijn boek Histamine en ik. Eindelijk erkenning van de voedingstherapie!

28 oktober 2017

Graag verwijs ik naar het programma Dokters van morgen dat vandaag werd herhaald. Hierin werd gesproken over bacteriofagen, een goed alternatief van antibiotica. Een bacteriofaag is een virus die een specifieke bacterie kan doden. Daarentegen doden antibiotica niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën. Daarnaast kunnen door antibiotica bacteriën resistent worden, wat een toenemend probleem is. De artsen staan soms dan met hun handen in het haar en zeggen dan dat je er maar mee moet leren leven, terwijl er zeker een oplossing is, zoals de behandeling in Georgië. Waarom niet in Nederland, is mijn vraag. In het programma Radar van 30 oktober 2017 werd ook aandacht besteed aan het onderwerp bacteriofagen.

Verder werd er gesproken over  poeptransplantatie. Bij deze behandeling worden de goede bacteriën van een gezonde donor ingebracht bij de patiënt met een zieke darmflora (bijvoorbeeld bij colitis ulcerosa), waardoor de darmflora zich herstelt. Al met al, een zeer goede vooruitgang! De goede resultaten bewijzen maar weer dat de natuur de beste arts is. Ik heb met heel veel belangstelling dit programma diverse malen bekeken.

11 oktober 2017

Eindelijk erkenning! Integratie van de voedingstherapie in de spreekkamer van de arts. Gisteren keek ik naar het programma Dokters van morgen, gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg. Door het vermijden van complexe koolhydraten vielen mensen af en hoefden geen insuline meer te spuiten voor diabetes. Mijn boek Histamine en ik is op de juiste tijd gepubliceerd!

 

30 september 2017

NVWA verzuimde giftige gojibessen uit de winkels te halen
Uit een analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2016 bleek dat 7 op de 10 verkochte gojibessen te veel bestrijdingsmiddelen bevatten. Bij één monster werden zelfs 21 verschillende middelen aangetroffen. Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat deze bessen niet verkocht mochten worden‘. Dit bericht en meer informatie was te zien bij Een Vandaag van 29 september 2017.

 

21 september 2017

Gisteren sprak huisarts Tamara de Weijer bij de Late Night show over de ziekte van Crohn. Volgens haar is de oorzaak hiervan nog niet bekend. Wel gaf zij aan dat door gezonde eet- en leefgewoonten de klachten kunnen verminderen.

Mijn eigen ervaring is dat er een mogelijke oorzaak is tussen een glutenintolerantie en Crohn. Het eiwit gliadine in gluten geeft de ontstekingsreactie aan de slijmvliezen.


29 augustus 2017

In het programma Van DNA tot Z werd gesproken over de relatie tussen een defect in het MAO-A gen en negatieve veranderingen in het gedrag. Mijn (al) weten is hiermee bevestigd door de wetenschap. In mijn boek Histamine en ik kun je ook lezen over het thema wbt ADHD en gemis aan enzymen.  Ik ben heel erg blij met dit onderzoek. Meer onderzoek is noodzakelijk. Ik hoop dat steeds meer psychiaters DNA onderzoek doen. Bij het OLVG in Amsterdam doen psychiaters een DNA-test alvorens antidepressiva voor te schrijven, een heel verstandig besluit! Veel mensen zullen hier baat bij hebben.

struik met Spaanse mandarijnen


24 augustus 2017

Veel jonge vrouwen hebben psychische klachten zoals psychose, borderline of depressie. Tijdens het gesprek komt vaak naar voren dat er lichamelijke oorzaken kunnen zijn zoals een verhoogd histaminegehalte, een lage bloedsuikerspiegel, glutenintolerantie, vermoeidheid, slecht slapen, impulsief gedrag, wisselende stemmingen, overgewicht of een minder goede functie van de schildklier. Een goed bericht: dankzij het glutenvrije voedingspatroon voelt een jongedame met borderline zich beter en emotioneel stabieler!


22 augustus

Ongeveer 50% van de Nederlanders heeft overgewicht, schrikbarend! Sommige kinderen ontwikkelen diabetes en hebben ook overgewicht. Een van de oorzaken zijn de granen. Veel mensen hebben een glutenintolerantie maar weten dit niet. In mijn boek Histamine en ik vind je informatie over voedingstherapie bij overgewicht, diabetes en glutenintolerantie. De mens is een vruchteneter, geen granivoor! Verstandig is het om meer groenten en fruit te eten, bij voorkeur biologisch en onbewerkt.


5 augustus 2017

Mijn persoonlijke reactie op het bericht dat glutenvrije producten niet gezond zijn. Deze bevatten meer vet, zout, suiker en minder vezels, bovendien zijn de producten veel duurder en niet gezond.

Zelf eet ik al meer dan 15 jaar glutenvrij. Nooit koop ik  deze glutenvrije producten,  mede vanwege bovenstaande informatie. Ik kies voor plantaardige, bij voorkeur biologische voeding en wel fruit en groenten, verse kruiden en kiemen.

Vaak heb ik gehoord dat mensen met een glutenintolerantie, ondanks dat zij glutenvrij eten, toch klachten blijven houden. De ervaring leert dat deze mensen ook  een intolerantie voor histamine of melkproducten hebben.

Fruit en groenten zijn supergezonde  levensmiddelen, rijk aan vezels, arm aan vet, suiker en zout. Nogmaals … ik koop nooit deze glutenvrije producten en raad het anderen ook niet aan. Zelf vind ik de smaak van deze producten niet goed. Ik geniet enorm van de groentemaaltijden, waaronder een heerlijke gezonde salade. ‘s Morgens geniet ik van vers fruit. Ik mis de graanproducten geheel niet, deze zijn smakeloos en bovendien ongezond. De mens is geen granivoor maar een vruchteneter. Al jaren eet ik geen eieren meer. Vlees en vis mis ik nooit!


4 augustus 2017

Genetische afwijkingen in DNA van embryo te repareren?

Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben aangetoond dat een genetische afwijking in het DNA van een embryo te repareren is. Een mutatie in het gen wordt dan gecorrigeerd, waardoor een ziekte als een ernstige erfelijke hartaandoening voorkomen zou kunnen worden. Het onderzoek loopt nog. Door regeringen of parlementen moet voor het uitvoeren van dit onderzoek nog toestemming worden gegeven. Technisch gezien zitten er aan het onderzoek veel haken en ogen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/03/het-dna-van-toekomstige-ouders-is-nu-te-repareren-12355304-a1568812

Met veel belangstelling volg ik de ontwikkelingen van het onderzoek. Zelf ben ik voorstander van een DNA-test bij vrouwen die zwanger willen worden en bij pasgeboren kinderen om te kunnen aantonen of er sprake is van een voedselintolerantie door een mutatie in het gen (DNA).

Ook voordat de hulpverlener antidepressiva uitschrijft, zou er een DNA-test moeten worden uitgevoerd. Voor meer informatie over dit interessante thema verwijs ik je naar mijn boek Histamine en ik.

Er resten mij verder nog veel vragen over het onderzoek wbt reparatie van het DNA, zoals:

Is het ethisch verantwoord?
Kunnen er foutjes optreden tijdens de reparatie?
Kan de ziekte toch optreden door ongezonde eet- en leefwijze?
Is het geheel voorkomen van erfelijke ziekten te verwezelijken door deze reparatie?
Kunnen er niet heel veel andere factoren een rol spelen bij een ziekte, zoals bijvoorbeeld stress en onverwerkte emoties etc.

‘In een gezond lichaam kan zich geen ziekte manifesteren, al is er sprake van een genetische aanleg‘ zei mijn docent voedingstherapie.

Een gezonde eet- en leefwijze is van heel groot belang om ziekten te voorkomen.

Een kennis van mij zei eens: ‘als je de leef- en eetwijze van jouw ouders of grootouders opvolgt, kun je dezelfde ziekten krijgen die zij hebben’.

Daarom is een familie opstelling interessant. Als je weet welke ziekten er voorkomen in jouw familie en je weet de oorzaak hiervan (kan vaak liggen bij een genetisch defect, waardoor het afweersysteem verstoord reageert op lichaamseigen stoffen zoals bij de biogene aminen (histamine), dan kun je aandoeningen die voorkomen in jouw familie zo veel mogelijk voorkomen, mede door een gezonde eet- en leefwijze en het opsporen van voedselintoleranties. Ik spreek weer uit eigen ervaring.


1 augustus 2017

Gisteren vertelden diverse mensen mij hun indrukwekkende verhaal, waarbij het voor mij duidelijk was dat er sprake is van een voedselintolerantie. Ik heb hen daarop gewezen en heb hen mijn boek Histamine en ik laten zien. Direct reageren zij enthousiast, vaak diezelfde dag bestellen zij mijn boek.

De verkoop van mijn boek verloopt naar grote tevredenheid. Het contact met
de lezers is heel aangenaam. Hopelijk mag ik hen de sleutel van de oorzaak van het soms ernstige probleem aanbieden. Herstel van lichaam en geest begint bij bewustwording door de juiste informatie.


26 juli 2017

Veel mensen hebben een minder goed gezichtsvermogen. Ook komt dit al voor bij kleine kinderen. Is het je bekend dat gluten een negatieve invloed heeft op ons gezichtsvermogen? Veel mensen hebben een glutenintolerantie maar weten dit (nog) niet. Een opticien zei eens tegen mij: ‘alle mensen met een bril hebben een probleem met de darmen, hierdoor kan er sprake zijn van een tekort aan vitaminen en mineralen’. Goed nieuws: sinds ik glutenvrij eet, draag ik geen bril meer.

Trouwens … wist je dat hooikoorts en eczeem te maken hebben met een verhoogd histaminegehalte en een glutenintolerantie?


8 juli 2017

Juist in de zomer valt het mij op hoeveel mensen overgewicht hebben. Voedselintolerantie kan een van de oorzaken zijn.  Door een tekort aan serotonine kan een koolhydratenverslaving optreden. Er kan sprake zijn van het hyperinsulinemie-syndroom.

Hoe kun je het serotoninegehalte verhogen?

Heel simpel: door uitsluitend fruit en groenten te eten (bij voorkeur biologisch), te bewegen, een evenwichtig dag-en-nachtritme toe te passen en stress te vermijden. Dan pas kun je de koolhydraten zoals granen, aardappels en suiker laten staan. Eerst moet het lichaam meer in balans zijn, vooral het serotoninegehalte. Ook kun je dan werken aan het stoppen van alcohol of tabak. Misschien is de vakantietijd een mooie start voor een gezonder leven?
Altijd goed om je te laten testen op intolerantie voor gluten, melkproducten en histamine (biogene aminen), bijvoorbeeld met behulp van bioresonantie?


30 mei 2017

Vandaag overhandigde een vriend mij een tekst uit het blad GezondNu. De voedingstherapie wordt steeds meer geïntegreerd in de spreekkamer van artsen. Meer dan 300 artsen hebben zich al aangemeld en het aantal groeit nog steeds. Mijn boek Histamine en ik is op het juiste moment gepubliceerd. Mijn missie is geslaagd!


29 mei 2017

Vandaag vertelden diverse vrouwen hun verhaal. Een vrouw had psoriasis, overgewicht, schildklierproblemen en hoorde nog maar voor 20%. Ik vertelde haar over glutenintolerantie en het verhoogd histaminegehalte. Zij maakte een foto van de omslag van mijn boek.

Ik ontmoette een moeder met haar zoontje (met het Down syndroom). Zij vertelde over de lactose intolerantie van haar zoon. Ik wees haar op mijn boek en mijn website. Zij kwam uit India, maar werkte in Engeland. Zij was bekend met homeopathie, maar was  zeker ook geïnteresseerd in de voedingstherapie. Ik stelde haar voor om eens een weekje haar zoontje van 7 jaar glutenvrije voeding te geven. Het was een zeer aangename en bijzondere ontmoeting.

Dezelfde dag had ik enkele  gesprekken met Nederlandse jongens en meisjes van Marokkaanse afkomst. Het is nu de maand van de Ramadan, de periode dat zij tot zonsondergang niet eten of drinken. Ik vroeg deze jongeren hoe zij zich voelden, nu zij niet eten of drinken, gewoon naar school gaan en andere activiteiten doen zoals sporten. Zij gaven aan geen eetlust of dorst te hebben en te beschikken over voldoende energie. Diverse jongens vertelden mij dat zij zich rustiger voelden en zich beter konden concentreren op school. Mij viel het ook op dat de jongens in een groepje zich rustiger gedroegen. Het waren aangename en leerzame gesprekken.


3 mei 2017

Graag verwijs ik je naar het artikel Happen tegen … Hatsjoe! in het  blad GezondNu van mei 2017. Hierin wordt beschreven wat een intolerantie voor histamine inhoudt. Er wordt gezegd: eet anders, tem je kriebels. Ook wordt er gesproken over het tekort aan het enzym DAO, als oorzaak van een histamine-intolerantie. In mijn boek Histamine en ik vind je alle informatie over histamine-intolerantie en andere voedselintoleranties.

 

1 mei 2017

Een artikel in NRC Handelsblad van 28 april jl.

De titel van het artikel is: Huisarts moet paprika voorschrijven, geen pillen.

Steeds meer huisartsen zetten een gezonde eet- en leefpatroon als medicijn. Het gaat heel slecht met de gezondheid van veel Nederlanders. Veel mensen hebben overgewicht en diabetes. Het is
wetenschappelijk aangetoond dat zij te weinig bewegen, ongezond eten en lijden aan stress. De ziektekosten rijzen de pan uit.

Door meer fruit en groenten te eten, meer te bewegen en stress te vermijden zal kwaliteit van ons leven verbeterd worden. Ook is het goed om te kiezen voor biologisch geteelde voeding, deze is goed voor mens, dier en milieu. Ik raad je aan het artikel te lezen en na te denken over jouw eet- en leefpatroon. Het is nu de tijd voor integratie van de voedingstherapie. Zelf ben ik heel blij met dit artikel. Mijn missie is geslaagd! Mijn boek wordt op het juiste moment gepubliceerd. Nog even geduld……

fruit-knop

30 april 2017

Hallo lieve mensen,
Het is meer dan 30 jaar geleden dat ik van de diëtiste te horen kreeg dat ik een intolerantie voor histamine had, dat de oorzaak was van mijn vele klachten, zowel lichamelijk als geestelijk. Een lange zoektocht en veel onderzoeken en ervaringen rijker hebben geleid tot het schrijven van mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Ervaring heeft geleerd dat veel mensen een intolerantie voor histamine hebben, maar dit (nog) niet weten. Zij hebben vage klachten, bezoeken veel hulpverleners, echter zonder resultaat. Artsen zitten vaak met hun handen in het haar en herkennen of erkennen deze intolerantie niet of te laat. Hopelijk mag ik de lezers van mijn boek een sleutel van de oorzaak van hun klachten aanbieden en mogen zij geïnspireerd raken om hun leef- en eetpatroon aan te passen, om zo de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Heb je na het lezen van mijn boek nog vragen, neem dan gerust contact met mij op.

heerlijk fruit

15 april – Weer een indrukwekkend verhaal!

Door de complexe koolhydraten te vermijden, viel een man 10 kilo af, voelde zich veel energieker en kon de medicatie voor diabetes afbouwen. Zijn dochter was ook afgevallen hierdoor. Haar zoon kreeg op school het etiket ADHD opgeplakt en er werd direct gesproken over Ritalin. De ouders  volgden hun hart en consulteerden een diëtiste. Zij constateerde dat er sprake was van een intolerantie voor histamine. Geen medicijnen, maar aanpassing van het voedingspatroon ofwel het toepassen van voedingstherapie. Dit positieve verhaal bevestigde weer mijn weten. Bij de jongen kan ook sprake zijn van intolerantie voor gluten of melkeiwitten, gezien de verkoudheid en oorontstekingen.

11-4-2017 – Wat een dag!

Soms word je op 1 dag overladen met een schat aan informatie op tv, zeer indrukwekkend. Op 1 dag werd gesproken over de vijf verschillende thema’s: diabetes, dementie, burn-out, E-nummers, autisme. Genoemde aandoeningen kunnen een relatie hebben met voedselintolerantie en wel voor gluten, melkeiwitten en histamine. Sommige mensen (hebben vaak al een verhoogd histaminegehalte) kunnen heftig reageren op bepaalde additieven zoals E621 en E951.

Een vraagje aan jou: Heb je het programma Hoe word ik 100? gezien, alweer een tijdje geleden? Deelnemers hebben aangetoond welke negatieve invloed granen hebben op hun algehele gezondheid. Na een week zonder granen eten, konden zij hun medicijn laten staan of meer afbouwen en voelden zich zo veel beter. Het lichaam is de beste wetenschap!

Lieve wereld, word wakker: de mens is geen granivoor, maar een vruchteneter. Granen zijn sluipmoordernaars en kunnen veel schade aanrichten in lichaam (darmen, diabetes), geest (depressie, epilepsie, dementie) en kunnen het gedrag negatief veranderen (ADHD, autisme).

11-4-2017

Mijn weten werd bevestigd door alle informatie in bovengenoemde programma’s.

 

verse groenten

Wat een fantastisch nieuws op tv: immunotherapie toepassen ter preventie!

Dit betekent: het afweersysteem versterken om zo kankercellen te weren.

Zelf heb ik deze positieve ervaring 15 jaar geleden gehad door gedurende een jaar 100% levend voedsel te eten. Levend voedsel versterkt het afweersysteem, waardoor ziekten minder snel optreden. Bewerkte, dode voeding daarentegen verzwakt het afweersysteem en voedt de kankercellen. Een sterk afweersysteem begint in een gezonde darm! Gluten beschadigt de darmflora en verzwakt daardoor het afweersysteem. Lees meer nieuws over voedingstherapie op deze pagina, op de website en in mijn boek.

fruit-knop

Antihistamines en een mogelijk antikankereffect

Onderzoekers van de Virginia Commonwealth University geven aan in de Journal of Leukocyte Biology dat antihistamines ook invloed hebben op de MDSC’s ofwel meyloid- derived suppressor cell’s. Mijn interpretatie is: onderdrukkingscellen, afgeleid van het merg.

Gezien mijn eigen ervaringsverhaal en die van veel andere mensen gedurende de afgelopen 30 jaar, kan ik de conclusie trekken dat histamine een rol speelt in het ontstaan van kanker. Een teveel aan histamine in het lichaam verzwakt het afweersysteem. Als het afweersysteem ernstig verzwakt is, mede door andere factoren, kan kanker zich manifesteren.

Voor meer informatie: http://www.beyondmagazine.nl/nieuws/259/antihistamines-hebben-mogelijk-anti-kanker-effect

Zie ook mijn boekjes op deze website: Biogene aminen en Ik sta op tegen kanker.

Depressiviteit heeft ook te maken met een verhoogd histaminegehalte en kan gepaard gaan met kanker.

 

gezond fruit


Zijn melkproducten wel voor het menselijk lichaam?

Melk is goed voor elk! Melk drinken moet want dit voedingsmiddel bevat kalk en is nodig voor gezonde tanden en sterke botten. Met deze woorden is mijn generatie opgevoed en nam iedereen wel een glaasje melk, karnemelk, een boterhammetje met kaas of yoghurt als dessert. De melkindustrie maakt veel reclame om mensen te overtuigen vooral melkproducten te blijven nemen. De meeste mensen geloven deze reclame. Welke Nederlander kan zonder zijn broodje met kaas? Het is een verslaving geworden. Hoeveel soorten kaas zijn er niet te koop in de winkel? Aan veel voedingsmiddelen wordt een melkproduct toegevoegd, soms met extra kalk zoals vermeld op de verpakking. Wat denk je van al die soorten boter, margarine of halvarine op de dagelijkse boterham? We wisten niet beter dat melk en ook granen gezond zouden zijn. Zelf had ik als kind al een aversie, maar ik moest melk drinken, ook op school, met veel gezondheidsklachten tot gevolg. Wisten mijn ouders beter? Nu reageren onze eigen kinderen overgevoelig op de melkproducten (het eiwit caseïne) en de granen en worden onze ogen geopend, ook omdat er veel meer informatie is over voedselintolerantie. Met de gezondheidsklachten van onze kinderen geven zij aan dat genoemde voedingsmiddelen niet thuishoren in ons lichaam. Uit diverse onderzoeken is het bewijs geleverd dat melkproducten en granen gezondheidsproblemen geven. Waarom? Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn boek Histamine en ik.

De volledige tekst is ook gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts.

verschillende soorten fruit

Verhullende benamingen voor E-nummers

Internationaal is het wettelijk verplicht om de E-nummers op de etiketten van voedingsmiddelen te vermelden. Omdat via de media steeds meer bekendheid komt over sommige schadelijke toevoegingen, gebruiken fabrikanten soms verhullende benamingen hiervoor. Dit is zeer misleidend voor de consument. Het is bekend dat steeds meer mensen, waaronder onze kinderen, heftig reageren op sommige schadelijke E-nummers (deze zijn toevoegingen ofwel additieven in de voeding). Een paar van deze toevoegingen zal ik vermelden:

E621 ofwel ve-tsin, een chemische smaakversterker. Diverse benamingen hiervoor worden gebruikt zoals gistextract, natuurlijke aroma, gehydrogeneerd of plantaardig eiwit, MSG, mononatriumglutamaat. De fabrikant UNOX vermeldde vroeger het nummer E621 op het etiket van de soepen, maar nu vermeldt deze fabrikant “gistextract”. In de beide restaurants van Artis worden deze soepen aangeboden aan de consument, zo ook de ongezonde hotdogs en saus met de witte broodjes van Unox. Artis zei mij in een gesprek niet te mogen afwijken van het assortiment. Zij hebben een contract met Unox waarin dit is afgesproken. Mijn vraag is: waar is de verantwoordelijkheid van Artis? Zowel bij Unox als bij Artis draait het om geld en wordt er niet voldoende rekening gehouden met de gezondheid van de consument.

Gezondheidsrisico’s bij E621-gebruik:
migraine, depressie, hyperactief gedrag, anafylactische shock, overgewicht.

De fabrikant Maza B.V. gebruikt de benaming “kaliumsorbaat” in het product ‘hoemoes’ (kikkererwtenpasta) voor het schadelijke nummer E202. Op de verpakking vermelden zij extra: zónder kunstmatige kleurstoffen en aroma’s, maar voegen wel het schadelijke nummer E202 toe dat een chemisch conserveermiddel is.

De gezondheidsrisico’s bij E202 kunnen zijn:
astma, netelroos, neusverkoudheid, darmstoornissen.

De fabrikant Bonduelle voegt E509 toe aan een blikje linzen. Een andere benaming is ‘calciumchloride’, een synthetisch hulpmiddel voor groenten en fruit in blik.

Gezondheidsrisico’s bij E509 kunnen zijn:
hartaandoening, misselijkheid, overgeven.

Ook het schadelijke nummer E951 ofwel het kunstmatige zoetmiddel aspartaam wordt aan veel voedingsmiddelen toegevoegd. Dit kunstmatige zoetmiddel kan het zenuwstelsel aantasten en is kankerverwekkend. Het is een grote schande dat bijna aan alle voedingsmiddelen, zelfs soepen of vis, het grote vergif suiker wordt toegevoegd, dat één van de oorzaken tot het ontstaan van kanker en obesitas is. Ook restaurants gebruiken te veel suiker. Zelfs aan babyvoeding wordt suiker toegevoegd, dit draagt bij tot het ontstaan van een suikerverslaving.

In het boekje Wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget wordt aangeraden om de schadelijke E-nummers te vermijden. Ook in het boek Eetwaar=eetbaar?, de herziene druk van het boek E=eetbaar? van John Kamsteeg vind je veel nuttige informatie over de E-nummers en overgevoeligheid.

Firma Hertog voegt het verdikkings- en geleermiddel E407 toe aan het ijs, maar vermeldt het woord “carrageen” op het etiket. Weinig mensen weten wat dit woord betekent.

Mogelijke risico’s bij E407
Tast de slijmvliezen in de darmen aan, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Remt de vertering van eiwitten. Het beïnvloedt de werking van het immuunsysteem. Kan inname van essentiële mineralen doen verminderen.

Een goed advies:
Lees altijd goed de etiketten op de verpakking. Vraag bij voedselovergevoeligheid in restaurants naar de ingrediënten- en allergenenlijst. Per december 2014 is het verplicht om deze lijst te hebben. Doe vooral de boodschappen bij Ekoplaza of Marqt. Hier zul je weinig E-nummers tegenkomen, maar blijf altijd het etiket lezen. Bij twijfel kun je contact opnemen met de fabrikant. Wees vooral assertief, het gaat om jouw gezondheid. Wij dragen hiervoor onze eigen verantwoordelijkheid en hebben recht op “echt eten”.

groentemix

Restaurants verplicht allergenen en additieven te vermelden

In de Volkskrant van 13 november 2014 staat ook een interessant artikel: Niet meer uit eten op eigen risico. Vanaf 13 december 2014 zijn restaurants verplicht aan te geven welke allergenen zoals gluten, melk, noten, soja etc. in de maaltijden zitten. Het is een zeer goede vooruitgang voor mensen met een voedselintolerantie die buitenshuis willen eten en niet de volgende dag klachten willen hebben vanwege de additieven, bijvoorbeeld de smaakversterker E621 ofwel ve-tsin. Hopelijk gaat men nu bewuster om bij de bereiding van maaltijden.

Een goed advies: vraag als klant altijd naar de allergenenlijst. De klant is koning! Gezondheid gaat tenslotte voor alles. De bezoeker van een restaurant heeft recht op een smaakvolle en gezonde maaltijd en meer inzicht in de samenstelling van een gerecht. Zelf heb ik drie receptenboekjes geschreven, zowel voor volwassenen als kinderen met voedselintolerantie. De recepten zijn gemaakt voor plantaardige en glutenvrije maaltijden.

Meer nieuws over voedingstherapie vind je in mijn boek Histamine en ik.

schaal met fruit