Nieuws over voedingstherapie

NIEUWS OVER VOEDINGSTHERAPIE

1 februari 2024

Bij patienten met angio-oedeem wordt in de lever een bepaald eiwit aangemaakt dat de zwellingen veroorzaakt. Bij de gentherapie wordt via het infuus het gen, waardoor het eiwit wordt aangemaakt in de levercel, ‘kapot geknipt’. Angio-oedeem is een vochtophoping van weefsel, buiten de bloedvaten. Hierdoor zwellen de slijmvliezen van het lichaam op, waaronder die van de keel, waardoor je kunt stikken. Gentherapie herstelt het genstukje in het DNA, waardoor mensen verlost zijn van de klachten. Is gentherapie de toekomst in de gezondheidszorg? Een interessant thema, om verder onderzoek naar te doen. Wat bij ALS, door een genafwijking, en andere welvaartsaandoeningen zoals MS, parkinson of dementie? Glutenintolerantie en cadida kunnen een rol spelen bij genoemde aandoeningen. Zie het artikel over glutenintolerantie op deze website.

8 november 2021

Internist Max Nieuwdorp heeft het bij het programma Tijd voor Max over poeptransplantatie bij diabetes. Er is dus duidelijk een relatie tussen darmstoornissen en diabetes. Bij diabetes is er sprake van veel slechte bacteriën in de darmen. Iedere week krijgen 1.000 mensen de diagnose diabetes. Er kunnen veel complicaties optreden zoals hart- en vaatziekten of nierfalen. Ook staar kan ontstaan. Er is sprake van een schommeling in de bloedsuikerspiegel. Jammer dat Max Nieuwdorp het niet heeft over de relatie tussen een glutenintolerantie en diabetes. In mijn boeken vind je artikels over natuurvoedingstherapie, voedselintolerantie en diabetes. Een goed advies: stop met granen eten en laat alcohol, suiker en pesticiden weg.

Een paar dagen later vond er bij het programma JINEK een interview plaats met de arts- onderzoeker Illias Attaye, verbonden aan het AMC. Deze wetenschapper doet momenteel  onderzoek naar de relatie tussen ongunstige darmbacteriën en het ontstaan van diabetes. In mijn boeken Histamine en ik en Onze darmen, het tweede brein vind je mijn artikels over de relatie tussen glutenintolerantie en diabetes. Ik ben blij, want mijn bevindingen na eigen onderzoek van jaren geleden (2008 en 2017) worden nu bevestigd door een wetenschapper van de reguliere geneeskunde. Ik zelf ben voorstander voor de natuurvoedingstherapie. Het mag niet zo zijn, dat iedere week 1000 mensen de diagnose diabetes krijgen, terwijl de granen een belangrijke oorzaak zijn van deze aandoening. Huisarts Tamara de Weijer helpt patiënten die diabetes hebben bij het aanpassen van hun voedingspatroon.

16 december 2020

Goed nieuws!

Alweer bijna een jaar voorbij. Een jaar van bezinning en reflectie. Hopelijk mag 2021 een goed en positief jaar worden, waarin wij mogen blijven werken aan een gezonde eet- en leefstijl. Ik heb hard gewerkt aan mijn derde boek. De titel is Levend voedsel. Op 5 januari 2021 heb ik dit boek Levend Voedsel gepubliceerd.  Ik hoop dat mijn boek een eye-opener en een wake-upcall mag zijn voor velen. Ik wens iedereen veel sterkte en een goede gezondheid naar lichaam en geest voor het jaar 2021! Houd het hoofd koel en het hart warm. Hoop doet leven! Samen zijn we sterk.

29 augustus 2020

Tijdens het coronatijdperk, waarin ik zelf heel anders denk over de situatie, voel ik mij geroepen om mijn derde boek te schrijven.  Als alles meeloopt, hoop ik dit boek in november 2020 te publiceren. In dit boek vind je ook het artikel Levend voedsel, natuurlijk medicijn bij corona?, dat is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts, nr. 269,  sep. / okt. 2020.

6 augustus 2020

Het voorkomen van overgewicht maakt de kans kleiner om het coronavirus te krijgen!!

Deze woorden sprak Hoogleraar Liesbeth van Rossum (INTERNIST EN ENDOCRINOLOOG) uit tijdens het programma Nieuwsuur op 5 augustus 2020. Van de mensen (meestal mannen, rokers) die op het IC lagen vanwege corona, had 80% overgewicht. In sommige landen worden mensen met obesitas naar huis gestuurd om af te vallen, zoals Colombia.  In mijn nieuwe boek Corona, vriend of vijand? zal ik meer schrijven over dit thema. Ik ben nog aan het schrijven, dus even geduld graag. In mijn tweede boek Onze darmen, het tweede brein vind je veel informatie hoe je het afweersysteem kunt versterken, ter preventie van het coronavirus. In mijn eerste boek Histamine en ik schrijf ik veel over histamine die zeker ook een grote rol speelt in het coronaverhaal. Is het histaminegehalte hoog, dan zullen de reacties op het virus heftiger zijn.

ALCOHOL EN HET ETEN VAN COMPLEXE KOOLHYDRATEN (GLUTEN) ONTTREKKEN ZINK AAN HET LICHAAM, WAARDOOR HET AFWEERSYSTEEM VERZWAKT. OOK HET ROKEN VERZWAKT HET AFWEERSYSTEEM!

25 juli 2020 – Belangrijke informatie!!!!!!!

Door gendefect heftige reactie van het afweersysteem op corona-virus

De geneticus Alexander Hoischen en infectioloog Frank van de Veerdonk hebben onderzoek gedaan bij 2 jonge broers die waren opgenomen in het ziekenhuis omdat zij een heftige reactie hadden op het coronavirus. Een van de broers is helaas op de IC overleden. Bij twee andere jonge broers was er sprake van dezelfde situatie. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een gendefect bij hen was, waardoor het afweersysteem het virus niet herkent, maar wel op hol slaat en een heftige ontstekingsreactie geeft in het lichaam. Dit ontstaat omdat histamine vrijgemaakt wordt in de mestcellen en klachten geeft zoals bij het corona-virus. In mijn boek Histamine en ik van mei 2017 schreef ik al over deze overdreven reactie van het afweersysteem door een gendefect. Het systeem reageert dan heftig op lichaamseigen stoffen zoals de biogene aminen, waartoe histamine behoort. Er kan ook een tekort aan enzymen zijn, of er is sprake van een intolerantie voor de biogene aminen. Ongezonde eet- en leefgewoonten, zoals roken, alcohol drinken, veel dierlijke eiwitten kunnen het histaminegehalte ook verhogen. Meerdere factoren spelen dus een rol. De wetenschappers hebben mijn eigen wetenschap bevestigd met dit onderzoek. Ik dank hen hiervoor en wens hen veel succes.

PROBEER ZO TE LEVEN DAT JE TEVREDEN KUNT ZIJN.

Hoe meer je de natuur treitert, hoe sterker ze terugslaat!

Als het leven een reis is en we allemaal op weg zijn, waar ben jij dan?

21 december 2019

Lieve lezers van mijn boek en bezoekers van mijn website

Met dankbaarheid kijk ik terug op een mooi jaar.  De voedingstherapie wordt steeds meer geïntegreerd in de spreekkamer van de artsen. Mijn missie is geslaagd. Met heel mijn hart hoop ik dat steeds meer mensen kiezen voor plantaardige en biologisch geteelde voeding. Als wij de wereld willen verbeteren, moeten wij bij onszelf beginnen. In de afgelopen tijd heb ik veel artikels geschreven. Ik sluit dit jaar af met een artikel over de darmen, ons tweede brein. Ik wens u allen een goede decembermaand en een goede gezondheid voor 2020 toe. Laten we zuinig zijn op ons lichaam en onze aarde.

Steeds meer wordt duidelijk dat alcohol ongezond is. ALCOHOL IS EEN HISTAMINEVRIJMAKER.  Hierdoor worden er meer vrouwelijke hormonen ofwel oestrogenen geproduceerd. Het risico op kanker wordt vergroot, vooral borstkanker. Zelf drink ik geen druppel meer en mis het ook niet.  Beter voor mijn lever en  hersenen. Bier bevat ook gluten. Dit eiwit beschadigt de hersenen, het risico om dementie te krijgen, wordt groter.

KEER DEMENTIE OM: STOP MET GLUTEN EN MELKPRODUCTEN!!!!!!!!!!!!!!

20 oktober 2019

Gluten- en melkeiwittenintolerantie en anorexia

Naar aanleiding van het programma over anorexia bij het programma Zembla op 16 oktober 2019 op NPO 2,  heb ik een artikel geschreven over de relatie tussen glutenintolerantie en anorexia. Ik zal dit artikel dan op de website plaatsen. Er mogen geen jonge mensen meer sterven of een aanvraag moeten doen voor euthanasie. Een zeer schrijnend verhaal over de jonge Iris. Veel sterkte aan de ouders en familie gewenst. Stop anorexia door te stoppen met granen en melkproducten en te kiezen voor een juist voedingspatroon in plaats van mensen vast te binden in bed en hun sondevoeding te geven.

31 oktober 2019

Anorexia nervosa, een biochemisch probleem?

De definitie van anorexie is: gebrek aan of verlies van eetlust. Anorexia nervosa uit zich in een dwangmatig en obsessief streven naar vermagering. Ondanks dat jonge mensen mager zijn, vinden zij zichzelf vaak te dik. Hun denken is verward en hun waarneming verstoord. Ze weigeren voeding zo veel mogelijk. Hierdoor verliezen ze extreem veel gewicht. Bij vrouwen kan zelfs de menstruatie achterwege blijven. In vetweefsel worden namelijk oestrogenen aangemaakt en bij extreem ondergewicht worden dan te weinig van deze vrouwelijke hormonen geproduceerd. Mensen met anorexia nervosa hebben meestal een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen, mogelijk door een tekort aan de neurotransmitter serotonine. Ze proberen controle over zichzelf en hun lichaam te behouden door voedsel te weigeren. Is er misschien een angst voor het volwassen lichaam bij deze jonge mensen?

Reguliere artsen noemen anorexia een psychosomatische aandoening die zich vooral bij meisjes en jonge vrouwen voor of tijdens de puberteit manifesteert en soms ook bij mannen. Waarschijnlijk speelt hormoonverandering door de puberteit een significante rol. Het lichaam produceert meer oestrogenen, die zorgen voor meer aanmaak van histamine, een hormoonachtig eiwit tevens neurotransmitter. Bij een verhoogd histaminegehalte kan deze neurotransmitter een negatieve invloed hebben op lichaam, geest en gedrag.

Omdat het gedrag neurotisch is, kunnen we concluderen dat een verstoorde hersenfunctie een rol speelt bij anorexia. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat er een duidelijke relatie is tussen hersenen en darmen. Deze worden wel ons tweede brein genoemd. De neurotransmitters histamine en serotonine worden voor het grootste deel in de darmen geproduceerd. Als de darmflora slecht is, kunnen dus neurologische aandoeningen ontstaan.

Anorexia en bulimia
Soms kan anorexia samengaan met bulimia. Mensen met deze eetstoornis eten compulsief heel veel in korte tijd en daarna wekken ze braken op. Af en toe gebruiken ze ook laxeermiddelen en plaspillen, sporten ze zeer intensief en volgen ze een streng en ongezond dieet.

Symptomen
Bij anorexia kunnen ook de volgende symptomen voorkomen: obstipatie, vermoeidheid, droge huid, dor haar, stofwisselingsstoornissen, angsten, perfectionisme, obsessief en dwangmatig gedrag en bloedarmoede. Door een tekort aan serotonine kunnen depressie en zelfmoordgedachten ontstaan. Soms worden serotonine-remmers voorgeschreven. Welke bijwerkingen hebben deze medicijnen? Vanwege een slechte darmflora worden de mineralen zink, ijzer en kalk onvoldoende opgenomen. Daarnaast worden minder vitaminen aangemaakt, zoals B6, B12 en D, en minder enzymen. Deze zijn nodig voor de vertering van complexe eiwitten en koolhydraten. Soms stellen artsen bij mensen met anorexia de diagnose autisme. Spierzwakte en een te snelle werking van de schildklier behoren ook tot de symptomen. Slaapstoornissen komen voor vanwege een tekort aan serotonine. Deze neurotransmitter zorgt voor de productie van het slaaphormoon melatonine. Serotonine controleert ook de eetlust, een vrolijk humeur en voldoende ontspanning. Mensen met anorexia zijn vaak lusteloos en voelen zich zwak. Stress, trauma’s, onverwerkte emoties en sociale factoren kunnen zorgen voor verergering van de symptomen.

Relatie tussen coeliakie en anorexia
Bovengenoemde symptomen komen overeen met de spijsverteringsstoornis coeliakie ofwel een intolerantie voor gluten. Dit is het eiwit dat vooral in tarwe voorkomt, maar ook in haver, gerst, spelt en rogge. De graanconsumptie ligt hoog, blijkt uit de praktijk. Vanwege een enzymtekort is er in de darmen geen vertering van granen. Coeliakie komt veel voor bij kinderen, maar uit de praktijk blijkt dat artsen en ouders dit (nog) niet weten. Intolerantie voor gluten is een auto-immuunaandoening. Uit praktijkervaring blijkt dat er een relatie is tussen anorexia en een glutenintolerantie. Autistisch gedrag heeft ook een relatie met een intolerantie voor gluten en caseïne. Dit eiwit zit in melkproducten, met name in kaas. Gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, malabsorptie, angst, depressie en autisme zijn zowel symptomen bij glutenintolerantie als anorexia. Spierzwakte ontstaat zowel bij anorexia als coeliakie, vanwege een eiwittekort. Mensen met coeliakie zijn haast per definitie uiterst mager. Onderzoek heeft uitgewezen dat zij een gendefect hebben. Bij zowel anorexia als coeliakie zijn mensen vaak los van hun omgeving, huilerig en introvert.

Ondergewicht en zinktekort
Bij een glutenintolerantie is er sprake van een tekort aan zink. Mensen met anorexia hebben ook een zinktekort, wat een gebrek aan eetlust kan veroorzaken. Er zijn dus duidelijke overeenkomsten. Als je veel witte vlekjes op de nagels hebt, kan dit wijzen op een zinktekort.

Welke voeding is geschikt?
Er wordt te weinig aandacht besteed aan het juiste voedingspatroon, dat van zo’n groot belang is voor mensen met anorexia. Het lichaam heeft gezonde en natuurlijke voeding nodig. Granen worden bewerkt tot brood, pasta en koek en zijn dood voedsel. Daarentegen behoren biologisch geteelde fruitsoorten en groenten tot levend voedsel, dat rijk is aan vitaminen, mineralen, enzymen en vezels, die nodig zijn voor een gezonde darmflora. Levend voedsel is plantaardig en bevat geen gluten en melkeiwitten. Deze natuurlijke voeding is vers en bevat geen pesticiden en E-nummers. Door zeker 1 jaar geen gluten en melkproducten te eten kan het lichaamsgewicht toenemen.

Reguliere behandeling
Uit de ervaringsverhalen van sommige bewoners van een kliniek en van hun ouders in het programma Zembla van 16 oktober 2019 op NPO 2 blijkt dat de behandelingen die artsen geven, niet of nauwelijks resultaat hebben. Als mensen ernstig ondergewicht hebben, worden zij soms vastgebonden in bed en krijgen een paar keer per dag sondevoeding. Deze zeer ingrijpende en soms langdurige behandeling kan een traumatische uitwerking hebben op mensen met anorexia. Is dit een onmenselijke benadering? Ouders moeten machteloos toekijken met veel verdriet in hun hart. Zij willen hun kind niet verliezen maar kunnen het ook niet aanzien dat hun kind zo lijdt en dat de resultaten niet goed zijn. Sommige mensen zijn zo ernstig ziek dat zij om euthanasie vragen of zelfmoord plegen.

Advies aan artsen
De behandeling van anorexia kan mijns inziens het beste bestaan uit het opsporen van de oorzaak. Geen brandje blussen maar de pyromaan (glutenintolerantie) opsporen. Er mogen geen jonge mensen meer onnodig sterven! Met alleen symptoombestrijding komen wij er niet. Gedragstherapie levert niet het gewenste resultaat op.

Van groot belang is om de oorzaak te zoeken en die kan liggen in de darmen. Hierin huist ons afweersysteem. De darm heeft ‘goede bacteriën’ nodig. Lichaam en geest zijn niet gescheiden. De toestand van de darmen heeft dus een zeer grote invloed op de functie van de hersenen (gedrag en psyche). Een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid begint bij een gezonde, schone darm. Ieder degeneratieproces kunnen we zelf omkeren door te beginnen met het regenereren van de darmflora.

Dus mijn advies aan de artsen is om vooral de dunne darm te onderzoeken vanwege de mogelijke intolerantie voor gluten, melkeiwitten, histamine en serotonine. Het histaminegehalte kan ernstig verhoogd zijn, waardoor de reststoffen zich opstapelen in het lichaam. Onderzoek naar coeliakie is van groot belang. Door granen en melkproducten te vermijden zal de darmflora langzaamaan herstellen, waardoor het gewicht zal toenemen. Het feit dat er vaak darmproblemen zijn, zoals obstipatie, is al een aanwijzing van voedselintolerantie.

Door de slechte darmflora ontstaan tekorten en komt het lichaam in een situatie dat het zichzelf opeet. Ondergewicht ontstaat met soms de dood tot gevolg. Laten we het degeneratieproces dat anorexia is omkeren, door te stoppen met gluten, suiker, alcohol en melkproducten en te kiezen voor natuurlijke en gezonde voeding, biologisch geteeld. Mensen met anorexia hebben veel liefde en aandacht nodig, de juiste behandeling en voedingstherapie. Deze behandeling kan worden gedaan met de hulp en ondersteuning van een psychotherapeut. Een combinatie van voedingstherapie en psychotherapie bij anorexia zou fantastisch zijn.

Nog een advies
Neem eventueel als suppletie zink en probiotica. Laat zo nodig de dunne darm onderzoeken om vast te stellen of je coeliakie ofwel glutenintolerantie hebt. Gluten maakt meer kapot dan je lief is! Niet alleen de darmen en hersenen maar ook de jonge levens van mooie en intelligente mensen en die van hun familie.

Citaten
Hieronder vind je enkele citaten die een relatie hebben met coeliakie en anorexia:

David Perlmutter: Het glutengevaar: “Het medicijn topiramaat, anti-epileptica tegen hoofdpijn kunnen als bijwerking anorexie, gewichtsverlies of buikpijn veroorzaken”.

Carl C. Pfeiffer: Voeding en psyche, 1988 (vertaling van: Nutrition and mental illness, 1987), hoofdstuk ‘De gevaren van het dagelijks brood’, waarin wordt geschreven over coeliakie: “Patiënten met coeliakie zijn haast per definitie uiterst mager.”

Patrick Holford: Optimum nutrition for the mind: “De connectie tussen zinktekort door glutenintolerantie en anorexia” en: “Veel mensen met anorexia bewaren een geheim, een trauma of een probleem dat opgelost moet worden.”

STOP DEMENTIE

VOORKOM DEMENTIE DOOR TE STOPPEN MET GRANEN EN SUIKERS EN HET DRINKEN VAN ALCOHOL. Het is nooit te laat om het degeneratieproces dat dementie is, om te keren. Ik spreek als ervaringsdeskundige. Al meer dan 20 jaar eet ik glutenvrij, drink geen alcohol en eet weinig suiker.

DOKTERS VAN MORGEN
Heb je programma Dokters van morgen gezien op 8 oktober op NPO 1? Je kunt het via Uitzending gemist nog bekijken. Ik vond het erg interessant. Het  ging over vasten. Zelf heb ik veel baat gehad door een jaar 100% levend voedsel te eten. Vandaar de naam van mijn website. In mijn boek Histamine en ik schrijf ik over mijn positieve  ervaringen.

7 september 2019

Gezond 130?
 Programma van: Max Masterclass – donderdag 12 september, NPO 1, om 20.35 uur

Hoogleraar veroudering Andrea Maier praat over oud worden. In het artikel van de KRO-gids van 7-13 september 2019 spreekt zij over een anti-verouderingspil. Zelf ben ik geen voorstander van medicijnen.

Ook geeft zij aan dat met een goede levensstijl je zeven tot acht jaar langer gezond kan leven.  Hier ben ik het wel mee eens. Mijn eigen ervaring was de beste leermeester.

Door de wetten van de natuur te volgen blijft het lichaam bij het ouder worden gezond. Je kunt denken aan het eten van plantaardige, biologische voeding die geen melkproducten, granen, E-nummers en pesticiden bevat. Zelf vermijd ik ook koffie en alcohol en rook niet. Ook ga ik spaarzaam om met suiker. Dus … geen pillen maar de juiste voeding. Ook heb ik in het verleden mijn voedselintoleranties opgespoord en mijn voeding aangepast. Glutenvrij, arm aan histamine en melkproducten. Geen E-nummers en pesticiden, dus biologisch.

20 juli 2019

Een bijzondere  ontmoeting in de tuin van het Rijksmuseum

Vandaag sprak ik een toerist uit New York. Door veganistisch te eten en granen te vermijden, was hij 28 kilo afgevallen, was helderder in zijn hoofd en voelde zich veel beter en energieker.  Hij gebruikte geen medicijnen meer. Dit verhaal  bewijst maar weer even dat de mens een vruchten- en planteneter is. De mens is geen granivoor en zuivelproducten horen ook niet thuis in ons lichaam. Alleen moedermelk is voor de baby om te groeien en een gezonde darmflora op te bouwen. Daarna mist het lichaam het enzym lactase om de melkeiwitten af te breken.  Een fantastisch verhaal dat ik je even door wil geven. Het stimuleert mij  om veganistisch en glutenvrij te blijven eten en te kiezen voor biologisch geteelde producten. Ik raad alle mensen met diabetes aan om veganistisch en glutenvrij te eten, vooral voldoende te bewegen en te kiezen voor biologisch geteelde voedingsmiddelen. De beste arts staat in de keuken, dat heeft deze mijnheer uit New York weer bewezen. In het  blad van De Natuur Uw Arts nr. 262 vind je mijn artikel ‘Diabetes en granen’.  Dit artikel vind je ook op deze website.

12 juli 2019

Verhoogd risico op kanker door overgewicht

Steeds meer volwassenen maar ook kinderen  hebben overgewicht.  Hierdoor is het risico verhoogd om in de loop van het leven kanker te krijgen. Als er sprake is van veel slechte (vooral dierlijke) vetten in het lichaam (ook door suikerconsumptie, waaronder ook de complexe koolhydraten uit granen), worden er meer hormonen geproduceerd in het lichaam die invloed hebben op de kankercellen. Suikers voeden ook de kankercellen. Dat roken een van de oorzaken is tot het ontstaan van kanker was ons al bekend, maar nu blijkt overgewicht een van de grootste oorzaken te zijn. Hormonen zoals oestrogenen  hebben invloed op het ontstaan van o.a. borst- en baarmoederkanker. Vaak is het histamine- en/of serotoninegehalte ernstig verhoogd. Deze hormoonachtige eiwitten komen veel in onze voeding voor, vooral in de dierlijke voeding. Veel mensen hebben een intolerantie voor de biogene aminen waartoe histamine en serotonine behoren. Vandaar mijn boek Histamine en ik, invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag. Alcohol remt het enzym dat de hormoonachtige eiwitten moet afbreken.  Het is verstandig om alcohol te mijden en te kiezen voor biologische plantaardige voeding.

16 mei 2019

Wij staan op tegen kanker

Op 15 mei 2019 heb ik gekeken naar het programma over kanker, indrukwekkend en ontroerend. Ook wij hebben dierbaren moeten verliezen aan deze ingrijpende, degeneratieve  aandoening.  Uit 35 praktijkervaring blijkt dat ieder degeneratieproces om te keren is door natuurlijke behandeling en natuurvoeding, lettend op de voedselintoleranties zoals voor gluten, melkproducten en histamine. Zelf heb ik de syllabus Ik sta op tegen kanker geschreven. Gelukkig wordt er door de artsen al gesproken over immunotherapie. Door verse, onbewerkte, plantaardige voeding te eten en een natuurlijke leefwijze versterk je het afweersysteem. Mijn docent voedingstherapie vertelde: in een gezond lichaam kan zich geen ziekte manifesteren. Een goede gezondheid begint bij een schone darm, hierin huist ons afweersysteem.

14 mei 2019

In het blad GezondNu  van mei 2019 las ik de volgende zin: ‘Uit lichaamsvet worden oestrogenen en groeihormonen aangemaakt, die nog al eens als kunstmest werken voor de kankercellen’.

Mijn mening: Bij een te hoog histaminegehalte is ook sprake van overgewicht, oedeemvorming en een teveel aan oestrogenen, waardoor het risico op kanker vergroot wordt. In mijn boek Histamine en ik kun je lezen hoe je het histaminegehalte kunt verlagen. Gluten (eiwit in granen), net als de dierlijke eiwitten,  verhoogt ook het histaminegehalte en dus het oestrogeengehalte. Verstandig is om gluten te vermijden en vooral plantaardige voeding te eten, zonder pesticiden en E-nummers. Hormoongerelateerde kanker zoals baarmoeder- borst-, eierstokkanker hebben een relatie met een extreem verhoogd oestrogeengehalte. Om deze aandoeningen te voorkomen raad ik je aan om plantaardige (vegan), biologische en glutenvrije voeding te eten. Het is beter te voorkomen dan te genezen.

10 mei 2019

4 miljoen Nederlanders met darm/maag/leverklachten

Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking heeft spijsverteringsproblemen. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM. De oorzaak ligt bij ongezonde eet- en leefgewoonten. Wij eten en drinken ons ziek. Ziekte komt binnen door onze mond.  Er is sprake van een milieuramp voor ons microbioom ofwel  darmflora, volgens Melanie Meijer, huisarts en tevens leefstijlcoach. Daarom is het van groot belang om onze voeding en leefstijl positief te veranderen, om klachten te voorkomen. Ook is het verstandig om voedselintoleranties op te sporen.

2 mei 2019

Voeding en gedrag bij gedetineerden

Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de invloed van voeding/voedselintoleranties op het gedrag en de psyche, ook bij gedetineerden. Er loopt een onderzoek vanuit het Ministerie van Veiligheid en Justitie.  Al jaren pleit ik hiervoor. Niet alleen psychologisch onderzoek, maar vooral lichamelijk onderzoek. Alle ellende begint vaak bij de toestand in de darmen. Tekorten, vervuiling, gifstoffen, voedselintoleranties zoals voor gluten of histamine etc. etc. Ik pleit voor meer onderzoek naar de relatie tussen voeding en gedrag bij gedetineerden. Een gezonde geest huist alleen in een gezond lichaam met schone darmen.

Voedselintoleranties en parkinson

Ook bij de ziekte parkinson kan een relatie zijn met voedselintolerantie zoals voor gluten en/of de biogene aminen waartoe histamine, tyramine en serotonine behoren.

Ik pleit dan ook voor wetenschappelijk onderzoek.

26 april 2019

Sojaproducten en fyto-oestrogenen

Heb je het programma Broodje gezond gezien op NPO 3,  donderdag 25 april 2019? Zeker de moeite waard om het via uitzending gemist even terug te kijken. Een goed advies: eet sojaproducten met mate. Soja bevat fyto-oestrogenen,  deze zijn vrouwelijke hormonen die het histaminegehalte verhogen. Bij mannen kan hierdoor borstvorming ontstaan en de kwaliteit van het sperma wordt negatief beinvloed. Bij vrouwen veroorzaken oestrogenen (bij een zeer hoog histamine- en oestrogeengehalte)een verhoogd risico op het krijgen van eierstok-, borst- en baarmoederkanker. Meer over histamine lees je in mijn boek Histamine en ik. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Een goed alternatief is groenten en peulvruchten. Soja is ook heel slecht voor het milieu, kijk maar naar het programma.

9 april 2019

Relatie chronische aandoeningen zoals astma  en voedselintolerantie

Schrikbarend! 1 op de 4 jongeren heeft een chronische aandoening. Wist je dat aandoeningen zoals ADHD, autistisch gedrag, depressie, chronische vermoeidheid of astma te maken hebben met o.a. een voedselintolerantie? Er is sprake van een intolerantie voor gluten, melkproducten of histamine. Het histaminegehalte is vaak verhoogd met de nodige aandoeningen zoals astma. In mijn boek Histamine en ik lees je veel interessante en praktische informatie over de invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

27 maart 2019

Vanavond komt het programma Geef om je hersenen op tv. Als je om je hersenen geeft, vermijd dan alcohol, tabak, gluten (eiwit in granen) en suiker. Door een niet erkende glutenintolerantie kunnen veel hersenaandoeningen ontstaan zoals depressie, hersenbloeding, dementie, epilepsie etc. Wees verstandig en laat de basis van jouw maaltijden fruit en groenten zijn die biologisch geteeld worden. Pesticiden horen ook niet in jouw hersenen. Wees lief voor lichaam en geest en volg de wetten van de natuur. Als je geeft om jouw hersenen, zorg je goed voor jouw darmen, er is een relevante relatie tussen darmen (ons tweede brein) en onze hersenen. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit ook uitgewezen, maar het lichaam is de beste wetenschap. Luister goed naar de reacties van het lichaam.

16 maart 2019

Wist je dat pesticiden in voedingsmiddelen zoals fruit en groenten schadelijk zijn voor het  microbioom (populatie) van de darmen? Daarom is het heel erg belangrijk dat je biologisch geteelde producten koopt. Niet alleen goed voor onze darmen, maar ook voor het milieu, net als biologisch geteelde plantaardige voeding. Alles begint in de darmen. Wil je geen problemen hebben, vermijd dan gluten, melkproducten, suiker en alcohol. Let goed op de voedselintolerantie zoals een overgevoeligheid voor histamine. Meer informatie vind je in mijn boek Histamine en ik.

9 maart 2019

Klimaatverandering – wat kun je er zelf aan doen?

Door: plantaardige en biologische voeding te eten. Geen verre en zeer korte reizen meer. Te kiezen voor onbewerkte voeding ofwel levend voedsel. Je verbruikt minder gas, het is gezonder en beter voor het mens, dier en plant. Lekker wandelen en fietsen, i.p.v. de auto te pakken. Respect voor de natuur en de dieren. Korter douchen. Verwarming een uur voordat je naar bed gaat, uitzetten. Niet onnodig lichten aan. De gordijnen dichtdoen, goede isolatie. Te kiezen voor een natuurlijke leefstijl. Minder achter de computer etc. Wat doen al die stralingen van mobiele telefooons etc? Het is goed dat de klimaatmars wordt gelopen op 10 maart, maar … verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het voelt heel goed. Scheidt ook jouw vuilnis. Weiger producten die pesticiden, chemische additieven en veel plastic etc. bevatten. Alles begint bij de consument. Als iedereen begint bij zichzelf, ook de regering en de bedrijven, maar ook wij consumenten, dan pas zal het beter gaan met moeder aarde.

10 februari 2019

Bij het programma Dokters van Morgen werd er gesproken over bacteriofagen, een goed alternatief voor antibiotica.

Bacteriofagen

23 januari 2019

Heb je gisteren, 22 januari 2019, Dokters van morgen gezien op NPO 1? Zeker de moeite waard. Het gaat over de relatie tussen darmen (waarin ons afweersysteem huist)  en psyche en gedrag.  Je kunt het programma via Uitzending gemist nogmaals bekijken. Zondagmorgen a.s. wordt het programma herhaald tussen 6.00 en 7.00 uur.

18 januari 2019

Gisteren op tv  bij Een Vandaag: Wetenschappers raden mensen aan hun  eetgewoonten aan te passen voor een beter milieu.:  minder vis, zuivel en vlees, meer fruit en groenten,  wat zaden, granen, peulvruchten en bonen. Ik voeg eraan toe: het liefst vegetarisch of vegan, bij voorkeur biologisch. Goed voor mens, dier en ons milieu!  Ik ben voorstander om de granen die gluten bevatten te vermijden. Zelf eet ik al 20  jaar voeding die geen gluten bevat. Een goede gezondheid begint in onze darmen, waar ons afweersysteem huist. Gluten beschadigt de slijmvliezen van de darmen die een relatie hebben met de hersenen (ogen), vandaar dat er zo veel mensen met dementie zijn, 1 op de 5 mensen!!! Suiker, alcohol en granen (complexe koolhydraten) horen niet thuis in ons lichaam. Wij zijn geen granivoren maar vruchteneters.

17 januari 2019

Gisteren bezocht ik een conferentie in het Planetarium van Artis, waar diverse wetenschappers spraken over de relatie tussen darmen en hersenen. Iedere ziekte (lichamelijk of psychisch, of verandering in het gedrag, zoals bij ADHD of autisme, begint in de darmen. Er werd met name gesproken over probiotica. Antibiotica is de grootste vijand voor de darmen, dus voor het brein. Helaas werd er niet gesproken over de intolerantie voor gluten die darmen en hersenen beschadigen. Ik heb de wetenschappers gevraagd om wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Veel weten zij nog niet. Vanuit mijn 30 jaar ervaring kan ik hen veel vertellen over de relatie tussen voedselintoleranties en hersenaandoeningen etc. Met sommigen zal ik contact hebben om hen mijn ervaringen door te geven. Ik ga door met met mijn missie. Ben al heel blij dat het wetenschappelijk bewezen is dat er een relatie is tussen darmen en hersenen. Een stapje in de goede richting. Mijn weten werd gisteravond bevestigd. Weer meer erkenning. De avond werd georganiseerd door een fabrikant van probiotica, ik had dit al snel door. Helaas, het gaat weer om geld, niet om de gezondheid van de medemens. Ik ga door met mijn missie, het gaat mij wel om de gezondheid van mijn medemens. Zie dit als mijn levenstaak, ook vanuit mijn geloof. Graag geef ik mijn ervaringen voor.

8 januari 2019

Nieuw in de basisverzekering: de leefstijlcoach

Zondag 13 januari 2019 gaat het in het programma De Monitor over de vergoeding van behandelingen door een leefstijlcoach. Fantastisch, mijn missie is geslaagd! Al jaren pleit ik hiervoor als natuurvoedingstherapeute. Ooit wilde ik een praktijk starten. Maar de wetenschap, onderzoek doen en het schrijven op de website, in mijn artikels en in mijn boek Histamine en ik  is meer mijn ding, hierin kan ik mijn talenten in kwijt. Ben benieuwd hoe e.e.a. verloopt. Of het de gezondheidszorg uiteindelijk geld zal besparen en Nederlanders gezonder gaan leven en eten en zelf de verantwoordelijkheid dragen voor hun gezondheid. Hoe mooi is het om de regie van jouw leven in eigen hand te hebben. Ik spreek uit ervaring. Mijn beste arts staat in mijn keuken! Mijn voeding is het beste medicijn. Ik kom nooit bij een arts, heb nog nooit in het ziekenhuis gelegen. Ik ben mijn eigen arts en spreek vooral als ervaringsdeskundige na 30 jaar bezig te zijn met natuurvoedingstherapie.

Verder wil ik je attenderen op het programma Dokters van morgen op dinsdagavond, NPO 1, vooral volgende week 15 januari 2019.

4 januari 2019

LEEFSTIJLGENEESKUNDE IN HET BASISPAKKET

Heb je gisteren, 3 JANUARI 2019, het programma Een Vandaag gezien?

Mijn missie is geslaagd! Integratie van de voedingstherapie en leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer van de artsen. Al jaren pleit ik hiervoor. Altijd bleef ik mijn hart volgen.

Mijn missie voor het jaar 2019 is: stop met gluten, stop met dementie! Mijn wens is een gezondheidshuis i.p.v. ziekenhuizen. In het gezondheidshuis worden mensen geholpen met het omkeren van het degeneratieproces, waardoor gezondheid terugkeert. Niet bezig zijn met ziekten, maar met preventie, door gezonde leef- en eetgewoonten toe te passen. Neem de regie in eigen handen en draag de verantwoordelijkheid voor jouw eigen gezondheid. Het is een fantastisch gevoel om het stuur van jouw leven in eigen hand te hebben. Ik wens je een goede gezondheid naar lichaam en geest toe. Artsen kunnen je niet genezen, de natuur is jouw beste arts! Volg de wetten van de natuur, de mens is onderdeel hiervan.

29 december 2018

Griepepidemie

De griep komt er weer aan. Ziekte komt binnen door de mond. Het histaminegehalte is ernstig verhoogd, vandaar de klachten. Een goed advies: eet even alleen fruit en groenten, dan zul je snel weer beter worden. Vaak is het een teveel aan eiwitten (vooral dierlijke) die je gezondheid verslechteren. Lekker water drinken, eventueel kamillethee en een biologisch appeltje met schil eten. De darmen zijn vervuild, die moeten worden gereinigd. Beterschap gewenst.

18 december 2018

De Kerstdagen komen er weer aan, waarin wij de geboorte van Jezus mogen vieren, een Christelijk feest. Laat het vrede zijn voor iedereen, ook voor onze dieren. Door vegetarisch te eten, hoeven de dieren niet te lijden. Vrede op aarde begint bij respect voor de medemens en vrede in onze harten. Ik wens je een goede gezondheid voor het komende jaar en vrede op aarde.

12 december 2018

Wetenschappers zoals Charlotte Teunissen, hoogleraar neurochemie, geeft aan dat bij dementie sprake is van het eiwit amyloide in de hersenen.  Dit was mij al lang bekend vanwege mijn persoonlijke ervaring. In mijn eigen artikel over glutenintolerantie en dementie op deze website heb ik hier al over geschreven. Het artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts nr. 256. De oorzaak van de eiwitopstapeling ligt bij gluten/gliadine-intolerantie en het blijven consumeren van complexe koolhydraten zoals granen. Bij mijzelf was het amylasegehalte ernstig verhoogd toen ik nog gluten at. Amylase is een enzym die het eiwit moet afbreken. Nu is mij duidelijk waarom het amylasegehalte was verhoogd. Dit kwam door mijn glutenintolerantie. Gelukkig heb ik mijn dementie kunnen voorkomen door al 20 jaar gluten te vermijden uit mijn voedselpatroon.  Mijn algehele gezondheid is  aanzienlijk verbeterd. Ik ben trots op mijzelf, dat ik overal zelf achter ben gekomen en nooit medicijnen heb genomen hiervoor. Medicijnen zijn slechts symptoombestrijdend. Ervaring is de beste leermeester. Ik wacht niet totdat de wetenschap iets meer weet, mijn lichaam is de beste wetenschap voor mij geweest. Geen medicijnen, maar het vinden van de oorzaak: glutenintolerantie. De verhalen van anderen die mijn pad kruisen, bevestigen steeds mijn weten.

7 december 2018

Relatie glutenintolerantie en hersenaandoeningen, vermindering gezichtsvermogen en darmstoornissen

Veel mensen hebben last van bovengenoemde aandoeningen. Als dit zo is, raad ik je aan om een maand de granen die gluten bevatten te vermijden zoals tarwe, haver, gerst, rogge en spelt.  Zo ook alcohol en suiker. Deze genotsmiddelen zijn de boosdoeners. Zelf vermijd ik al jaren gluten, drink geen alcohol en vermijd zo veel mogelijk suiker. Sinds ik geen gluten meer eet, draag ik geen bril meer. Toen ik jonger was en nog gluten at, droeg ik een bril. Gluten beschadigt de hersenen, van waaruit het gezichtsvermogen wordt bestuurd. Er is een relevante relatie tussen darmen en hersenen.

4 december 2019

Fantastisch om te lezen! In januari 2019 wordt  door een aantal wetenschappers een lezing gehouden in  het Planetarium van Artis over de relatie tussen darmen en hersenen (dus relatie tussen darmen en gedrag en psyche). Zelf ben ik al 30 jaar ervaringdeskundige wbt dit thema, dus ik zou zelf wel een lezing kunnen geven. Ik ben geen arts, maar wel een bron van ervaring, ook ervaringen van anderen in de afgelopen 30 jaar. Gluten (gliadine) was en is voor mij het grootste gevaar. Dit eiwit heeft ook invloed op mijn histaminegehalte, vandaar mijn boek Histamine en ik. Gelukkig, nog meer erkenning van de wetenschap. Het jaar 2019 begint goed voor mij.

24 november 2018

2019 – Integratie leefstijlgeneeskunde

Met veel vreugde kijk ik terug op dit afgelopen jaar. Integratie van de voedingstherapie in de spreekkamer van de artsen en leefstijlgeneeskunde. Zelfs wordt het thema leefstijlgeneeskunde benoemd in de Tweede Kamer. De overheid pleit voor voor preventie en gezondere keuzes. In de media wordt vaak aandacht aan deze onderwerpen besteed. Ook privé ben ik heel dankbaar. Mijn missie is geslaagd. Veel van mijn artikels zijn gepubliceerd. Het laatste artikel gaat over de relatie tussen glutenintolerantie en dementie. Eindelijk erkenning! Ook ben ik dankbaar voor mijn eigen gezondheid en de bijzondere momenten met mijn lieve en muzikale zoon. De fantastische zomer, waarin ik vaak geïnspireerd werd om te tekenen en waarin ik genoten heb van de natuur en het buiten zijn. Ik heb voldoende vitamine D om de winter door te komen. De vele bijzondere gesprekken met de mensen die dit jaar mijn pad kruisten. Zij zijn vaak de lezers van mijn boek Histamine en ik. Al met al, ik voel mij gezegend. Het is fantastisch om een doel te hebben in het leven: de wereld iets mooier maken. Te mogen dromen, je vrij te voelen in denken en handelen. Dit alles is rijkdom. De mooiste reis die je kunt maken is in jezelf. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Ik wens je een mooie en bijzondere reis voor 2019! Een fijne decembermaand gewenst, in goede gezondheid, ook voor 2019.

23 november 2018

Glutenvrije wafels

In plaats van rijstwafels kun je nu kiezen voor andere glutenvrije wafels zoals de linzenwafels van EkoPlaza.

De feestdagen komen er weer aan. Op mijn website en in mijn boek Histamine en ik vind je mijn  recepten voor gezonde en smaakvolle  glutenvrije en vegan maaltijden. Ik houd ook rekening met  de intolerantie voor histamine en additieven, heb zelf ook deze intolerantie. Bij voorkeur gebruik ik biologisch geteelde producten.

Kijk wat je wel mag eten en niet wat je niet mag eten. Je kunt nog enorm genieten van je gezonde en plantaardige maaltijden. Ik tenminste wel. Ik mis geen vlees en vis,  gluten en zuivel. Ik denk dat ik dit jaar weer de mediterrane taart ga maken, met zeven verschillende groenten, heerlijk! Het recept vind je in mijn boek Histamine en ik.

22 november 2018

Nederlanders gaan gezonder leven.

Via de media vernam ik dat Nederlanders minder vlees, suiker en zuivelproducten consumeren. Zij eten meer groenten en fruit. Ook wordt er minder alcohol gedronken. Een goede vooruitgang, fantastisch.

Op het Ministerie van OCW wordt de norm aangenomen om dagelijks vegetarische maaltijden te serveren. Als men vlees of vis wil, moet men dat vroegtijdig doorgeven. Beter voor mens, milieu en dier. Zij geven een goed voorbeeld aan de Nederlandse bevolking.

17 november 2018

Natuurgeneeskundecentrum

Mijn droom: een natuurgeneeskundecentrum waar mensen hulp en begeleiding krijgen van natuurvoedingstherapeuten en ervaringsdeskundigen bij de omkeer van hun degeneratieproces om zo weer hun gezondheid onder controle te krijgen. Aanbod: natuurvoedingstherapie, begeleiding bij het opsporen van voedselintoleranties met behulp van bioresonantie, workshops, yoga, meditatie, lezingen over leefstijlgeneeskunde en natuurvoedingstherapie, een glutenvrij winkeltje, een bibliotheek met boeken over gezonde voeding en leefstijl, een keuken voor bereidingslessen en het samen bereiden van gezonde maaltijden, muziektherapie etc. Ik weet zeker dat er meer mensen met deze droom rondlopen. De Vereniging Arts en Leefstijl heb ik aangeschreven, ook GroenLinks en CU van de Tweede Kamer. Zij zijn geinteresseerd in leefstijlgeneeskunde. Het Slotervaartziekenhuis staat leeg, waarom daar geen natuurgeneeskundecentrum? Door zelf de verantwoordelijkheid te dragen en samen de schouders eronder te zetten, zal Nederland weer gezonder worden en zal het de gezondheidszorg veel kosten besparen. Het mag niet zo zijn dat de helft van de Nederlanders overgewicht heeft! Ik ben voor een glutenvrij Nederland. Zelf vermijd ik al 20 jaar voeding die gluten bevat. Probeer jij ook eens een maandje gluten te vermijden. Je zult je zo veel beter en energieker voelen. De glutenvrije producten eet ik niet, deze zijn slecht van samenstelling, bevatten vaak suiker, zijn duur en niet gezond. Ik kies liever voor fruit en groenten, soms rijst, quinoa, teff of linzen met veel groenten, lekker en gezond, mits biologisch geteeld.

15 november 2018

Wat fantastisch dat muziektherapie zo’n positief resultaat heeft bij kinderen met autisme, volwassenen met parkinson, dementie of depressie. Ik zie het al voor mij: mijn zoon muziektherapie en ik voedingstherapie, een goede combinatie. Mijn zoon heeft met zijn gitaarmuziek en warme stem heel veel volwassenen en kinderen blij gemaakt. Muziek maken is een goed medicijn voor de hersenen, ook het beluisteren van klassieke muziek is helend.

6 november 2018

1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie! Schrikbarend om te horen!
De wetenschappers zoeken naar symptoombestrijding en wel naar medicijnen. Dit kan heel lang duren en neemt de oorzaak niet weg: een niet herkende en erkende glutenintolerantie. Ook alcohol en andere genotsmiddelen dragen bij aan een sneller degeneratieproces dat uiteindelijk kan leiden tot dementie. Het gaat bij mij om het welzijn van mijn medemens, niet om geld te verdienen aan medicijnen en behandelingen. Voorkomen is beter dan genezen. Gluten en alcohol beschadigen niet alleen de darmen, maar ook de hersenen waardoor deze sneller degenereren.

Een indrukwekkend en triest verhaal van en vrouw: haar echtgenoot had diabetes, daarna hartfalen, uiteindelijk vasculaire dementie, inmiddels is hij overleden. Dit degeneratieproces vindt plaats als glutenintolerantie (auto-immuunaandoening) niet wordt erkend of herkend. Vervolgens treden genoemde auto-immuunaandoeningen op, ook kanker. Gluten is een sluipmoordenaar. Ik ben blij dat ik al 20 jaar glutenvrij eet. Mijn weten wordt steeds weer bevestigd door de verhalen van anderen die mijn pad kruisen. De vrouw zelf had een miskraam gehad door een hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging. Dit alles kan te maken hebben met een glutenintolerantie en daardoor en verhoogd histamineghalte (veel gifstoffen). Onwetendheid maakt vel kapot.

22 oktober 2018

Gisteren werd ik geconfronteerd met een trieste gebeurtenis. Een jongetje zat bij zijn vader achter op de fiets. Ik zag hem zo achterover vallen met zijn hoofd op de grond. Zonder zich te bewegen lag hij daar op straat. Zijn vader nam hem in zijn armen. Gelukkig kort daarop bewoog hij en huilde, God zij dank. Even is hij buiten bewustzijn geweest. Het was een zeer indrukkendwekkend moment voor de vader, zijn andere zoon, maar ook voor mijzelf als toeschouwer.

Later bleek dat hij een epileptische aanval had gehad. Zijn vader had er als jongetje ook last van gehad. In het boek van David Perlmutter, Het glutengevaar kun je lezen wat gluten aan schade berokkent aan de hersenen en ook de oorzaak kan zijn van epilepsie. Vandaar deze opmerking op mijn website, om anderen te waarschuwen. Ik raad je aan het boek te lezen, een eye-opener.

18 oktober 2018

Goed nieuws! Bij een kennisje was vier jaar geleden bij een darmonderzoek een poliep in de darmen aangetroffen. Dit jaar moest zij weer voor controle. De poliep was verdwenen! De laatste tijd at zij veel meer fruit waaronder appels en peren. Fruit reinigt de darmen, vandaar. Zij was opgelucht en ik heel blij. Zij had mijn adviezen opgevolgd. Het beste is om fruit ’s morgens op de nuchtere maag te eten. Na 12.00 uur kun je een groentemaaltijd bereiden. Een goed advies: nooit fruit en groenten bij elkaar eten. Dan ontstaat gisting in de darmen en vormen zich zo gassen.

16 oktober 2018

Integratie van leefstijlgeneeskunde

Fantastisch nieuws!!! In een gesprek met een echtpaar gaven zij aan dat zij flink afgevallen waren door de complexe koolhydraten zoals brood, pasta, aardappels etc. te vermijden en meer te bewegen. De man kon met diverse medicijnen stoppen die hij voorgeschreven had gekregen door zijn cardioloog. Ook zijn cholesterolgehalte was verlaagd. Hij voelde zich veel beter. Hun dochter eet nu ook gluten- en lactosevrij, waardoor zij veel minder klachten heeft. Gluten is de tabak van onze generatie, een grote sluipmoordenaar.

In het programma Een Vandaag van 16 oktober 2018 werd ook gesproken over de voedingstherapie i.p.v. medicijnen voorschrijven. Hoogleraar Hanno Pijl is voorstander van voedingstherapie bij diabetes en wel de complexe koolhydraten vermijden en meer bewegen. De resultaten zijn verbluffend. Geen insuline of medicijnen meer, afvallen, meer energie etc. De partijen GroenLinks en CU in de Tweede Kamer pleiten voor een fonds om onderzoek te doen naar leefstijlgeneeskunde. Mijn missie is geslaagd: integratie van de voedingstherapie in de spreekkamer van de artsen. Granen versnellen het degeneratieproces en horen niet thuis in het lichaam van de mens. Wij zijn geen granivoren! In mijn boek Histamine en ik lees je veel interessante informatie over de voedingstherapie en opsporen van voedselintolerantie ter voorkoming van ziekten. Ik ben voorstander van gezondheidshuizen i.p.v. ziekenhuizen. Onwetendheid is de bron van al het lijden. Geen medicijnen, maar voedingstherapie en leefstijlgeneeskunde. Het zal de gezondheidszorg zo veel geld schelen, de premies kunnen omlaag. Eigen verantwoordelijkheid dragen voor gezondheid en ziekte. De mens is onderdeel van de natuur. Door de natuurwetten te volgen, blijven wij lichamelijk en geestelijk in balans.

10 oktober 2018

De laatste tijd wordt veel gesproken over ‘burn out’, waar steeds meer mensen last van hebben.Veel factoren spelen een rol, waaronder stress. Maar wisten jullie dat er een lichamelijke oorzaak is en dat is een uitputting van de bijnieren vanwege een verhoogd histaminegehalte? Vaak is er sprake van een voedselintolerantie zoals voor gluten, melkproducten en histamine. Op de pagina Artikels vind je meer informatie over ‘burn out’ en de oorzaken. Door aanpassing van eet- en leefpatroon kun je de controle over lichaam en geest weer terug krijgen.

4 oktober 2018

Naar aanleiding van het programma over dementie op 3 oktober 2018 doe ik een oproep aan de heren wetenschappers: wacht niet langer met een wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen glutenintolerantie (gliadine) en het degeneratieproces dat uiteindelijk leidt tot dementie! Mijn artikel Glutenintolerantie en dementie is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts nr. 256. Een ander artikel vind je op mijn website levendvoedsel.nl. Glutenintolerantie en wel het eiwit gliadine zorgt voor de ontstekingsreacties in de hersenen en een opeenstapeling van het eiwit amyloide.

28 september 2018

Wat een fantastisch nieuws in de media deze week. Zowel op tv als in de bladen wordt geschreven over de integratie van voedingstherapie en adviezen over leefstijl in de spreekkamer van de artsen. Mijn missie is geslaagd!!! Al 30 jaar houd ik mij  met dit thema bezig. Heb veel weerstand en onbegrip gehad, maar volgde altijd mijn hart. Jaren geleden schreef ik al een artikel over de relatie tussen glutenintolerantie en diabetes. Deze informatie vind je o.a. in mijn boek Histamine en ik. Mensen met diabetes 2 kunnen genezen dankzij aangepast leef- en eetpatroon, waardoor zij geen medicijnen meer hoeven te nemen. Hoe fantastisch is dit! Ook vallen zij af en hebben meer energie. Voedingstherapie is een natuurlijk medicijn. Gisteren sprak ik een vrouw die door te stoppen met roken veel minder last heeft van COPD. Nu gaat zij haar leef- en voedingspatroon aanpassen om haar diabetes 2 om te keren, meer energie te hebben, af te vallen en geen medicijnen meer te hoeven nemen. Hoe mooi is dit! Zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor ziekte en gezondheid. Het scheelt de gezondheidszorg miljarden per jaar. De premie kan omlaag i.p.v. omhoog.

26 september 2018

Helaas worden wij weer geconfronteerd met kanker bij een dierbare vriend. Artsen schonken alleen aandacht aan de diabetes bij hem, terwijl deze auto-immuunaandoening (functiestoornis van het lichaam) slechts behoort tot een degeneratieproces, beginnend bij een niet erkende glutenintolerantie. Door granen te blijven eten zet dit proces zich voort. Uiteindelijk kunnen kanker, dementie, hart- en vaatziekten ontstaan. Uiteindelijk is het degeneratieproces zo ver gevorderd, dat het stervensproces intreedt dat leidt tot de dood. Heel confronterend en verdrietig! Gelukkig heb ik dit proces zelf kunnen omkeren door gluten te vermijden en te kiezen voor een aangepast gezond en natuurlijk eet- en leefpatroon. Geen medicijnen, geen artsenbezoek, geen ziekenhuisopnames. De regie van mijn leven heb ik in eigen hand. Hoe vrij voel ik mij!  Ik draag mijn eigen verantwoordelijkheid voor mijn gezondheid en ziekte. De natuurvoedingstherapie is voor mij het beste medicijn. Lieve mensen: ziekte maakt onderdeel uit van een degeneratieproces van lichaam en geest. Dit proces kun je zelf omkeren door jouw eet- en leefpatroon aan te passen en jouw eigen verantwoordelijkheid te dragen voor jouw gezondheid en ziekte. Je bent onderdeel van de natuur, volg de natuurwetten. Graag verwijs ik je naar mijn boek Histamine en ik om o.a. de artikels te lezen over dit zo interessante onderwerp: Omkeer van het degeratieproces. Granen doen het degeneratieproces sneller verlopen. Zelf eet ik al 20 jaar geen gluten bevattende granen meer. Je vindt meer informatie over dit thema in mijn boek.

3 oktober 2018
Vaya con Dios, dierbare vriend, rust zacht. Veel sterkte voor de familie. Het was een bijzondere dag gisteren. Wij dragen je mee in ons hart. Hopelijk word je verenigd met jouw dierbaren en jouw en onze beste vriend.

13 september 2018

Gisteren vernam ik via de media dat steeds meer mensen eczeem hebben maar ook overgewicht. Beide gezondheidsproblemen hebben te maken met voedselintolerantie. Eczeem ontstaat door een teveel aan gifstoffen (histamine). De huid is een uitscheidingsorgaan en probeert de gifstoffen te elimineren. Mensen met eczeem hebben vaak een intolerantie voor histamine. Meer dan 50% van de mensen heeft overgewicht, schrikbarend! Er kan sprake zijn van een glutenintolerantie of intolerantie voor de biogene aminen. Vandaar mijn boek Histamine en ik.

29 juli 2018

Fantastisch nieuws! Geen migraine meer dankzij aanpassing van het voedings- en leefpatroon en het opsporen van voedselintoleranties.
Vorige week ontmoette ik een vrouw die mij haar verhaal vertelde. O.a. over migraine waarvoor zij medicijnen gebruikte. Ik vertelde haar over gluten- en histamine intolerantie en verwees haar naar mijn boek Histamine en ik. Zij paste haar dieet aan en binnen een week was zij verlost van haar migraine en hoefde dus geen medicijnen meer te gebruiken. Vandaag vertelde ze mij dit goede nieuws. Wat histamine en gluten kunnen veroorzaken! Ook vertelde zij over ADHD en ADD bij haar kinderen, gedragsveranderingen die ook een relatie hebben met genoemde voedselintoleranties. Alles is biochemisch te verklaren, ook gedragsproblemen en psychische problemen zoals depressiviteit en borderline.

Uitspraak Johan Cruyff: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Mijn uitspraak is: je hebt het door wanneer je inzicht krijgt. Ik wens je veel innerlijke wijsheid en inzicht toe. Volg vooral de wetten van de natuur, want de mens is onderdeel van de natuur. Ik heb mijn gezonde verstand gevolgd en geluisterd naar mijn innerlijke stem.

27 juli 2018

Histamine in relatie met voedselintoleranties
Uit de praktijk blijkt dat veel mensen een verhoogd histaminegehalte hebben.
Vaak zit hier een gluten- en zuivelintolerantie achter. Goed om dit te laten testen. Ook stress en bepaalde medicijnen verhogen het histaminegehalte.

24 juli 2018

BIOLOGISCHE FRUIT EN GROENTEN, DE JUISTE VOEDING BIJ WARM WEER!
Vermijd de dierlijke voeding , deze verhoogt het histaminegehalte waardoor je het warmer krijgt. Neem even geen koffie, chocolade en cola. Alcohol maakt ook histamine vrij, waardoor je het later warmer krijgt.

Tekort aan progesteron en slechte ontwikkeling foetus
Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen zwangerschapsdiabetes (auto-immuunaandoening). De oorzaak hiervan kan liggen bij een glutenintolerantie (auto-immuunaandoening). Hierdoor kan een vertraging in de ontwikkeling van de foetus optreden. Er ontstaat een teveel aan histamine BIJ EEN GLUTENINTOLERANTIE. Ook is er een tekort aan progesteron, de hormoon die nodig is voor de ontwikkeling van het nog ongeboren kind. Hierdoor kan een achterstand in de groei van de foetus ontstaan. Een glutenintolerantie bij de baby kan al ontstaan tijdens de zwangerschap, wat een slechte start veroorzaakt. Vaak is een keizersnede nodig en kan de moeder geen borstvoeding geven, waardoor het afweersysteem van de baby zwakker is en voedselintoleranties (auto-immuunaandoeningen) ontstaan.

23 juli 2018

Menopauze en histamine
Veel vrouwen hebben diverse klachten tijdens de menopauze zoals depressie, vermoeidheid, opvliegers, slaapproblemen, nachtelijk zweten, wisselende stemmingen. De hormonen zoals progesteron, histamine en serotonine spelen een grote rol. Meestal weten zij dit niet, maar veel vrouwen hebben een verhoogd histaminegehalte waardoor bovengenoemde klachten kunnen ontstaan. De serotoninespiegel is ook verstoord, net als het oestrogeengehalte (oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon dat tijdens de overgang veel lager is). Heel veel vrouwen weten (nog) niet dat zij een intolerantie hebben voor de biogene aminen waartoe histamine en serotonine behoren. Vandaar mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag. Door voeding en leefgewoonten aan te passen zul je veel minder last hebben van de menopauze.  Een goed advies: het is verstandig om te stoppen met roken, koffie en alcohol drinken. Ook kun je kiezen voor plantaardige en biologisch geteelde voeding.

7 juli 2018

Door een intolerantie voor histamine kan een overproductie aan maagzuur ontstaan en kun je maagklachten krijgen. De spijsvertering verloopt moeilijker. Wegens een glutenintolerantie kan een tekort aan maagzuur en enzymen zijn, waardoor je ook maagklachten kunt krijgen.

6 juli 2018

Gisteren heb ik de film Leisure Seeker gezien. Heel indrukwekkend en ontroerend. Het gaat o.a. over een echtpaar waarvan de man dementerend is. Toevallig heb ik een artikel geschreven over de relatie tussen glutenintolerantie en dementie, dat is gepubliceerd in het tijdschrift De Natuur Uw Arts nr. 256. Het volledige artikel vind je op mijn website.

4 juli 2018

Ongeveer 100.000 mensen in Nederland hebben morbide obesitas. Dit is een extreme vorm van overgewicht, waarbij de body mass boven de 40  is. Hierdoor is het risico op ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker ernstig verhoogd. De levensverwachting neemt flink af.  Een goed advies:  vermijd alle complexe koolhydraten zoals granen, aardappelen en suikers.

Neem hiervoor in de plaats biologisch geteelde fruit en groenten en beweeg voldoende. Spoor eventuele voedselintoleranties op. In mijn boek lees je meer over overgewicht en voedselintoleranties.

Verdubbeling van het aantal zelfmoorden bij jongeren!

Veel jongeren hebben een verhoogd histaminegehalte en een tekort aan serotonine, waardoor je depressief kunt worden. Sommige antidepressiva kunnen als bijwerking zelfmoordgedachten geven, vooral als mensen een overgevoeligheid hebben voor de biogene aminen zoals histamine, serotonine en tyramine.  Meer hierover lees je in mijn boek. Door een glutenintolerantie kan het serotonineniveau en histaminegehalte verstoord worden.

3 juli 2018

Ben vaak onder de indruk van de verhalen die mensen mij vertellen. In het bijzonder het verhaal van een jong echtpaar met een meisje van 1 1/2 jaar die kanker heeft. Zij worden gedwongen om de weg van de reguliere geneeskunde te kiezen met alle gevolgen van dien. Gelukkig beseffen zij dat wij onderdeel zijn van de natuur en dat natuurlijke voeding een goed medicijn is voor hun lieve dochtertje. Ik wens hen alle goeds, heel veel sterkte en van harte beterschap toe.

29 juni 2018

Uitspraak van een uroloog die te gast was in het programma van Jinek:

Dierlijke eiwitten verslechteren de bloedtoevoer naar de mannelijke geslachtsorganen, met als gevolg erectieproblemen. Veganistische (plantaardige) voeding verbetert de bloedtoevoer naar de mannelijke geslachtsorganen.

27 juni 2018

Eindelijk erkenning! Mijn artikel over de relatie tussen glutenintolerantie en dementie is gepubliceerd in het tijdschrift De Natuur Uw Arts nr. 256 van juli/aug. 2018. De uitgebreide versie vind je op deze website. Hopelijk mag dit artikel een eye-opener zijn voor velen. Gluten is een sluipmoordenaar voor de hersenen en de darmen vooral. Zelf eet ik al meer dan 15 jaar glutenvrij. Sindsdien draag ik geen bril meer en hoop zo mijn eigen dementie te voorkomen. In het verleden waren er bij mij al symptomen. Mijn ervaringsverhaal vind je in het artikel.

21 juni 2018

Wees voorzichtig met medicijnen als je een intolerantie hebt voor de
biogene aminen, ofwel histamine en serotonine!!!! Mocht je in het ziekenhuis worden opgenomen, vertel de arts over jouw overgevoeligheid voor histamine of serotonine. Sommige medicijnen zoals antidepressiva of morfine etc. kunnen histamine vrijmaken in het lichaam. Als reactie kan de bloeddruk verlaagd worden of de bloedsuikerspiegel daalt, waardoor je in een hypo kan geraken. Sommige mensen krijgen een anafylactische shock als het histaminegehalte ernstig is verhoogd. Dit blijkt uit de praktijkervaring. Ook de smaakversterker E621 kan het histaminegehalte ernstig verhogen. Deze smaakversterker wordt aan veel voedingsmiddelen toegevoegd. Wees alert als je een intolerantie hebt voor de biogene aminen!

In mijn boek Histamine en ik lees je meer informatie over dit thema.

13 juni 2018

Ben onder de indruk van de verhalen die mensen mij vertellen of die mij bereiken via de media. Het overlijden van de zuster van Maxima, wrsch door zelfdoding. De neurotransmitters histamine en serotonine kunnen een grote rol hierbij spelen. Sommige antidepressiva, bij overgevoeligheid voor de stoffen, leiden tot zelfmoordgedachten. In mijn boek Histamine en ik schrijf ik over de gevaren van antidepressiva en over de oorzaken van depressie en voedingstherapie.

Een moeder met zwangerschapsdiabetes (vaak veroorzaakt door een glutenintolerantie). Haar kind werd al geboren met een autistisch gedrag. Haar zuster heeft epilepsie. Al deze aandoeningen kunnen een relatie hebben met een glutenintolerantie en een verhoogd histaminegehalte. Zij heeft interesse in mijn  boek.  De vrouw heeft nu nog een verhoogd suikergehalte. Zij geeft aan om gluten en zuivel te vermijden in haar gezin.
Meerdere moeders vertellen mij zwangerschapsdiabetes te hebben. Vaak hebben zij klachten. De kinderen die geboren worden ook. Glutenintolerantie heeft een zeer belangrijke invloed op diabetes, lees mijn artikel maar in mijn boek Histamine en ik. Gluten verhoogt ook het histaminegehalte, hierdoor kunnen er tijdens de zwangerschap ook problemen optreden zoals miskraam of vroeggeboorte, vaak veroorzaakt door een tekort aan progesteron. Dit hormoon is nodig voor de ontwikkeling van de foetus.

Sommige volwassenen maar ook kinderen reageren heel heftig op pinda. Het blijkt dat het eiwitgehalte (25%) van de pinda heel hoog ligt. Het zijn de eiwitten die het histaminegehalte verhogen en voor een heftige reactie kunnen zorgen. De bloeddruk wordt lager en de bloedsuikerspiegel daalt.

Ik ontmoette een jongedame met veel klachten zoals vermoeidheid, ADD, ondergewicht etc. Ook deze klachten kunnen te maken hebben met een overgevoeligheid  voor gluten, zuivel en histamine. Zij gaf aan mijn boek te kopen. Het histaminegehalte is vaak verhoogd.

31 mei 2018

Het gaat over het programma Niet gezond meer op NPO 2.
Vaak is er sprake van een verhoogd histaminegehalte, waardoor meestal jonge vrouwen vanuit een obsessief, dwangmatig en perfeccionistisch gedrag te gedreven omgaan met sporten, gezonde voeding en leefwoonten. Het is niet hun karakter. Hun gedrag wordt zo beinvloed door het biochemisch proces van hun lichaam. Verslavingen horen ook bij een verhoogd histaminegehalte en een tekort aan serotonine, deze zijn twee neurotransmitters die hun  invloed hebben op de psyche en het gedrag.  Hierdoor is er ook sprake van een laag zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen. Maak altijd onderscheid tussen karakter en gedrag. Ik raad je aan mijn boek Histamine en ik te lezen. Door te lachen wordt serotonine aangemaakt, net als bij het bewegen.

Voor 24.00 uur wordt serotonine aangemaakt. Daarna niet meer in de nacht. Pas tegen de ochtend wordt serotonine weer aangemaakt. Serotonine zorgt voor de productie van melatonine, het slaaphormoon. Als het histaminegehalte verhoogd is, is het serotoninegehalte vaak verlaagd.  Bij voldoende serotonine slaap je goed en voel je je ontspannen. Meer hierover in mijn boek.

Door te knuffelen komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt voor een goede kwaliteit van de cellen. Oxytocine is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. Lees ook het boek De poepdokter.

30 mei 2018

Gisteren keek ik naar een programma op NPO 1, waarin werd gesproken over kanker. Helaas miste ik informatie over het voorkomen van kanker en de voedingstherapie in relatie tot kanker. In mijn boek Histamine en ik lees je over de relatie tussen voedselintolerantie en het verzwakken van het afweersysteem, waardoor kanker zich kan manifesteren. Kanker is niet alleen de tumor maar algehele verzwakking van het afweersysteem, die mede  kan ontstaan door niet erkende voedselintolerantie zoals voor gluten en de biogene aminen zoals histamine en serotonine.  Daarom ben ik groot voorstander van  onderzoek naar de relatie tussen intolerantie zoals voor gluten, melkproducten en de biogene aminen waartoe histamine, tyramine en serotonine behoren in relatie tot verzwakking van het afweersysteem, waardoor kanker zich kan manifesteren. Een tumor is slechts een opeenhoping van gifstoffen die zich nestelen op de meest zwakke plek van de slijmvliezen, daar waar voorheen vaak al een ontsteking (beschadiging)  is geweest. Natuurlijk weet iedereen dat ongezonde leef- en eetgewoonten zoals roken, alcohol, veel dierlijke eiwitten het afweersysteem verzwakken. Bij voorkeur kun je kiezen voor plantaardige voeding, biologisch geteeld, zonder pesticiden en chemische toevoegingen. Door alleen de tumor te verwijderen, haal je de kanker niet weg, alleen de opeenhoping van gifstoffen. Kanker is een jarenlange sluipmoordenaar. Ook ik heb een dierbare verloren aan deze ziekte. Ik wens de nabestaanden veel sterkte toe. Histamine en serotonine spelen een grote rol bij kanker. 

29 mei 2018

In de media werd gesproken over het toepassen van hypnotherapie bij  een prikkelbare darm. Als symptoombestrijding zal het zeker helpen maar de oorzaak vinden is belangrijker. Deze kan liggen bij een voedselintolerantie zoals voor gluten, melkproducten of biogene aminen. Door een teveel aan serotonine kan een spastische darm ontstaan. De oorzaak hiervan kan liggen bij een glutenintolerantie of een intolerantie voor de biogene aminen waartoe serotonine behoort.

26 mei 2018

Ken je het boek De poepdokter van Nienke Gottenbos al? Enkele dagen geleden sprak zij in een programma op tv o.a. over het onderwerp poeptransplantatie voor mensen met chronische ontstekingen in de darmen.
Poep bepaalt of je gelukkig bent. Gottenbos zei ook dat bij een gezonde darmflora voldoende neurotransmitters worden aangemaakt zoals serotonine, waardoor je je gelukkig en ontspannen voelt. Door de juiste bacteriën in de darmen wordt door de hypofyse meer oxytocine aangemaakt. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd.  In mijn boek Histamine en ik lees je meer over de biogene aminen, waartoe serotonine en histamine behoren. Deze hebben invloed op lichaam, geest en gedrag. Ik ga het boek zeker lezen!

19 mei 2018

Via de media ontving ik het trieste bericht dat de schrijfster Renate Dorrestein op 64-jarige leeftijd was overleden aan slokdarmkanker. In het verleden had zij de chronische aandoening ME/CVS, net als ikzelf. Zij hield zich ook aan een dieet, vrij van gluten en arm aan histamine. In haar boek Heden ik schrijft zij over die periode dat zij deze aandoening had. Ik heb haar boek weer gelezen na zo veel jaren. Ik had nog een briefje bewaard dat zij mij in die periode had geschreven, heel bijzonder! Renate Dorrestein  was verbonden aan de ME-stichting. Deze stichting heeft in 2017 een recensie geschreven over mijn eigen boek Histamine en ik. Deze vind je op mijn website.

15 mei 2018

DNA-test bij ouders voor de zwangerschap

Bij Een Vandaag werd gesproken over het doen van een DNA-test voor de zwangerschap om zo te kunnen aantonen of de ouders drager zijn van een ernstige, erfelijke ziekte. Een moeilijk thema! Ik ben zeker voorstander om de ouders te testen op mogelijke voedselintoleranties.

11 mei 2018

Tijdens het programma Focus op 10 mei 2018 werd gesproken over migraine. Vaak hebben vrouwen migraine tijdens de periode voor de menstruatie. Oestrogenen ofwel de vrouwelijke geslachtshormonen hebben invloed op het krijgen van migraine. Voor de menstruatie is er sprake van meer aanmaak van oestrogenen. Deze verhogen het histaminegehalte. Histamine heeft o.a. invloed op de bloedvaten en de bloeddruk. Het feit dat vrouwen zich tijdens de zwangerschap beter voelen is dat er in die periode meer van het DAO-enzym wordt aangemaakt, waardoor histamine beter wordt afgebroken. Vrouwen hebben dan minder last van migraine. Na de zwangerschap krijgen ze weer last van migraine. Sommige mannen hebben meer vrouwelijke hormonen en hebben dan ook vaak last van migraine. In mijn boek  Histamine en ik kun je alles lezen over de invloed van histamine. Veel mensen hebben een intolerantie voor histamine, maar weten dit (nog) niet. De smaakversterker E621 ofwel ve-tsin kan het histaminegehalte dusdanig verhogen, dat de kans op het krijgen van migraine groter is. De smaakversterker E621 wordt aan veel voedingsmiddelen toegevoegd, vaak vermeld op het etiket onder een andere naam zoals bijvoorbeeld gistextract etc. Hopelijk is mijn boek een eyeopener voor je. Eet zo vers mogelijk, zonder chemische toevoegingen. Fruit en groenten, bij voorkeur biologisch, is de beste en meest natuurlijke voeding. In mijn boek vind je een lijst van histaminerijke voeding etc.

2 mei 2018

Tijdens het programma Tijd voor Max op 26 april 2018  sprak bijzonder hoogleraar hart-en vaatziekten Leonard Hofstra van het VUMC over gezonde voedings- en leefgewoonten ter voorkoming van een hartinfarct en andere vaatziekten. Hij is voorstander van gezonde voeding i.p.v. medicijnen. Onderzoek wijst uit dat 90% van het krijgen van een hartinfarct te maken heeft met een ongezonde eet- en leefstijl. Er worden kookworkshops en lezingen gehouden in een kookstudio. Er is een team van artsen (artsenvoeding) dat zich bezighoudt met dit thema. Eindelijk erkenning voor de voedingstherapie! Mijn missie is geslaagd. Hofstra is voorstander van gezonde vetten en het vermijden van suikers, complexe koolhydraten, alcohol en tabak. Vooral alcohol heeft een relatie met het ontstaan van kanker.

6 april 2018

Gisteren, 5 april 2018, werd er gesproken bij Een Vandaag over de gezondheidsrisico’s door het eten van voedingsmiddelen die veel pesticiden bevatten.  Vooral de voeding, afkomstig uit landen buiten de Europese Unie. Pesticiden verhogen 10 x zo veel het histaminegehalte en hebben invloed op de hormoonhuishouding.

3 april 2018
Deze week wordt er stilgestaan bij autisme.  Zelf spreek ik over autistisch gedrag. Er is een relevante relatie tussen de hersenen en het gedrag. Mensen met autistisch gedrag hebben vaak een intolerantie voor gluten en caseïne. Hun histamine- en serotoninegehalte zijn verhoogd. Daarbij is er sprake van klachten zoals darmproblemen en dwangmatig gedrag. In mijn boek Histamine en ik lees je de volledige tekst over de lichamelijke oorzaken van autistisch gedrag. Op mijn website vind je ook informatie over dit thema.

29 maart 2018

Leefstijlgeneeskunde – revolutie in de gezondheidszorg
Bij Nieuwsuur om 22.00 uur, NPO 2 op 28 maart 2018 werd gesproken over een gezonde leef- en voedingswijze, ter preventie van ziekten zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen. In plaats van medicijnen gaan steeds meer artsen  informatie geven over gezonde voeding- en leefgewoonten. Een goede vooruitgang. Mijn missie is geslaagd: voedingstherapie in de spreekkamer van de artsen.

20 maart 2018
Via de media werd gesproken over de chronische aandoening CVS (chronischvermoeidheidssyndroom).  Op de pagina Artikels vind je een tekst over deze aandoening in relatie tot voedselintolerantie. Vaak is er sprake van een intolerantie voor histamine, melkproducten en gluten. In mijn boek Histamine en ik vind je meer informatie. Zelf heb ik deze aandoening gehad. Door voedselintoleranties op te sporen en mijn voedings- en leefpatroon aan te passen, hoort deze aandoening tot het verleden. Mijn persoonlijk verhaal vind je in mijn boek.

18 maart 2018

1 op de 5 mensen heeft slaapproblemen. In mijn boek Histamine en ik vind je nuttige informatie om jouw inslaap- en doorslaapproblemen op te lossen op een natuurlijke manier. Veel heeft te maken met het serotoninegehalte en de verlaagde bloedsuikerspiegel door het verhoogd histaminegehalte.

10 maart 2018

Zeer goed nieuws! Gisteren kwam de mededeling via het journaal van 18.00 uur dat door de complexe koolhydraten te vermijden, mensen met diabetes geen insuline en medicijnen meer hoefden te gebruiken. Ook waren zij afgevallen en voelden zich veel beter. In 2008 schreef ik al een artikel voor het blad De Natuur Uw Arts over de relatie tussen glutenintolerantie en diabetes. Eindelijk erkenning!

Nog een weetje
Als je een paar uur niet eet, dalen bloedsuikerspiegel en serotoninegehalte. Agressief gedrag ontstaat. De Engelse term hiervoor is hangry. Dit is een combinatie van hungry en angry. Als er weinig serotonine wordt produceerd, wordt de communicatie tussen verschillende hersendelen minder soepel. Het is dan moeilijker om je emoties onder controle te houden. Om deze situatie te voorkomen kun je in plaats van 3 grote maaltijden beter 6 kleine maaltijden nuttigen, bestaande uit fruit, groenten en plantaardige eiwitten. Door suiker te eten los je het probleem niet op. De bloedsuikerspiegel gaat schommelen waardoor je wisselende stemmingen krijgt.

7 februari 2018

Niet te geloven!!!!!  Door een niet herkende en erkende glutenintolerantie: darmklachten, vermagering, hoge bloeddruk, ernstige artrose aan handen en heupen, schildklierafwijkingen, depressiviteit, vermoeidheid, slecht gezichtsvermogen (staar door opeenhoping van gifstoffen uit het eiwit gluten). Artsen schrijven alleen medicijnen voor. Ik heb deze persoon aangeraden allereerst te stoppen met tarwe om daarna te kiezen voor een glutenvrij voedingspatroon dat vooral bestaat uit fruit en groenten, biologisch geteeld. Heb gewezen op mijn boek Histamine en ik.

_________________________

28 januari 2018

Veel mensen hebben de griep. Wist je dat dit te maken heeft met een verhoogd histaminegehalte, waardoor er veel gifstoffen aanwezig zijn in het lichaam.

Teffmeel, een goed alternatief voor tarwe. Teff is een gewas, verbouwd in Ethiopië. Dit gewas is glutenvrij en is goed voor de darmen. Ook kun je boekweitmeel gebruiken i.p.v. tarwe.
_______________________

Deze week (eind januari 2018) is het de week van dementie. Mijn artikel over dementie en voedselintolerantie vind je op de pagina Artikels.
________________________

Door een slaaptekort wordt het hormoon Ghrelin aangemaakt, dat de eetlust bevordert. Dus een goede nachtrust is van groot belang om overgewicht te voorkomen. Bij een lege maag geeft dit hormoon een boodschap naar de hersenen. Leuk om te weten!
_________________________

Alcohol verhoogt het histaminegehalte. Er wordt meer adrenaline geproduceerd, die een verstoring in het serotoninegehalte veroorzaakt. Hierdoor ontstaan inslaapproblemen en een agressief gedrag. Laat stoppen met alcohol één van jouw goede voornemens zijn. Je zult je veel energieker voelen, kwaliteit van leven wordt beter.
_________________________

Tijdens de zwangerschap produceert de placenta meer van het DAO-enzym (diamine oxidase). Hierdoor wordt histamine beter afgebroken, opdat er minder gifstoffen bij de nog ongeboren baby in de baarmoeder komen. Omdat er minder histamine in het lichaam van de vrouw is, voelt zij zich vaak beter tijdens de  zwangerschap. Vóór de zwangerschap kan er bij haar sprake zijn van een verhoogd histaminegehalte.

2 januari 2018 – Goede voornemens!

Stoppen met roken en afvallen

Veel mensen hebben aan het eind van het jaar diverse voornemens zoals het stoppen met roken en het afvallen. Vaak  aan het einde van de maand januari zijn deze voornemens al verleden tijd. Als je wilt stoppen met roken en afvallen, raad ik je aan om eerst te stoppen met het eten van granen en melkproducten en te kiezen voor plantaardige, biologisch geteelde voeding.

Als het lichaam schoon en gezond is, krijgt het vanzelf een aversie tegen het roken. Als het lichaam in balans is, zul je op een natuurlijke manier afvallen.

Mensen roken vaak omdat hun bloedsuikerspiegel niet stabiel is en het serotoninegehalte onevenwichtig is. Ook bij een verhoogd histaminegehalte ontstaan verslavingen. Dus is het van groot belang om eerst het lichaam in evenwicht te krijgen, voedselintoleranties op te sporen om daarna het voedingspatroon aan te passen. Het is ook heel belangrijk om voldoende te bewegen en te ontspannen. Ik wens je veel succes met de poging. Wees lief voor jezelf! Kijk anders even naar het programma Radar extra van de maand december, daarna zul je zeker stoppen met roken. Dus …. eerst lichaam reinigen, dan stoppen met roken. Ik wens je een gezond 2018 toe. Misschien is mijn boek Histamine en ik een goede ondersteuning bij het stoppen met roken en het afvallen. Verwerk goed jouw emoties en eet deze niet weg. Graag verwijs ik je naar de pagina Artikels  voor het volledige artikel over stoppen met roken.

levend voedsel tegen dementie

28 december 2017

Aan alle lezers van mijn boek en bezoekers van mijn website.

Hopende dat je fijne feestdagen hebt gehad, wil ik je voor 2018 innerlijke vrede en een goede gezondheid toewensen. Als je gezond bent, ben je gelukkig!

Via de media vernam ik dat steeds meer kinderen een allergie ontwikkelen. Deze heeft zeker te maken met een verhoogd histaminegehalte en een averechts werkend afweersysteem dat huist in onze darmen. Deze hebben het zwaar na de feestdagen.

Ook vernam ik dat veel mensen, waaronder ook veel jonge kinderen in bed liggen met griep. Ieder jaar is dit zo na Sinterklaas en Kerst. Ziekte komt binnen door de mond. Het histaminegehalte raakt ernstig verhoogd. Er ontstaat koorts en allerlei allergische reacties zoals verkoudheid, braken, misselijkheid, buikpijn, diarree en andere vervelende klachten zoals hoofdpijn. Van groot belang is om veel water te drinken, dierlijke voeding te vermijden en als je eetlust hebt, alleen biologisch geteelde fruit en groenten eten. Ik wens allen van harte beterschap toe!

Vroeger had ik altijd griep. Sinds dat ik mijn voedingspatroon heb aangepast, heb ik geen griep meer gehad. Ik ben tegen de griepprik en andere vaccinaties, deze verhogen het histaminegehalte.

schaal met fruit

2 december 2017

Te veel arsenicum in rijstwafels

Arsenicum is een chemisch element uit de stikstofgroep. Bij een teveel aan deze stof kan bij kleine kinderen een arsenicumvergiftiging optreden. Symptomen als diarree en braken kunnen ontstaan.

15 november 2017

De Volkskrant vermeldt dat er steeds meer mensen een burn-out hebben. Stress is een van de oorzaken. Stress verhoogt ook het histaminegehalte. Hierdoor wordt er meer adrenaline aangemaakt in het lichaam. Door een verhoogd adrenalinegehalte wordt er meer cortisol, het stresshormoon in de bijnierschors, geproduceerd. Uiteindelijk is er een tekort aan cortisol en bestaat er uitputting van de bijnieren, wat lichamelijke en psychische uitputting kan veroorzaken. Vandaar dat ik mijn boek Histamine en ik heb geschreven.

9 november 2017

In het programma Pauw sprak de directeur van het Alzheimer Centrum over de ziekte Alzheimer. Het gaat bij Alzheimer om een eiwit in de hersenen. Hij doet onderzoek naar een medicijn voor deze aandoening. Mijn vraag aan hem: wanneer doet hij wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen glutenintolerantie en Alzheimer?’ Het eiwit gliadine in gluten veroorzaakt ontstekingsreacties aan de slijmvliezen in het lichaam, dus ook in de darmen en de hersenen. Momenteel ben ik bezig om een artikel over dit thema te schrijven.

1 november 2017

Publicatie van mijn artikel Omkeer van het degeneratieproces in het tijdschrift De Natuur uw Arts nr. 252 van november/december 2017. Voor dit tijdschrift heb ik al meer dan 20 artikels geschreven. Binnenkort komt er een recensie van mijn boek van de redactie van  het tijdschrift. Bovengenoemd artikel vind je ook in mijn boek Histamine en ik. Eindelijk erkenning van de voedingstherapie!

28 oktober 2017

Graag verwijs ik naar het programma Dokters van morgen dat vandaag werd herhaald. Hierin werd gesproken over bacteriofagen, een goed alternatief van antibiotica. Een bacteriofaag is een virus die een specifieke bacterie kan doden. Daarentegen doden antibiotica niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën. Daarnaast kunnen door antibiotica bacteriën resistent worden, wat een toenemend probleem is. De artsen staan soms dan met hun handen in het haar en zeggen dan dat je er maar mee moet leren leven, terwijl er zeker een oplossing is, zoals de behandeling in Georgië. Waarom niet in Nederland, is mijn vraag. In het programma Radar van 30 oktober 2017 werd ook aandacht besteed aan het onderwerp bacteriofagen.

Verder werd er gesproken over  poeptransplantatie. Bij deze behandeling worden de goede bacteriën van een gezonde donor ingebracht bij de patiënt met een zieke darmflora (bijvoorbeeld bij colitis ulcerosa), waardoor de darmflora zich herstelt. Al met al, een zeer goede vooruitgang! De goede resultaten bewijzen maar weer dat de natuur de beste arts is. Ik heb met heel veel belangstelling dit programma diverse malen bekeken.

11 oktober 2017

Eindelijk erkenning! Integratie van de voedingstherapie in de spreekkamer van de arts. Gisteren keek ik naar het programma Dokters van morgen, gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg. Door het vermijden van complexe koolhydraten vielen mensen af en hoefden geen insuline meer te spuiten voor diabetes. Mijn boek Histamine en ik is op de juiste tijd gepubliceerd!

30 september 2017

NVWA verzuimde giftige gojibessen uit de winkels te halen
Uit een analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2016 bleek dat 7 op de 10 verkochte gojibessen te veel bestrijdingsmiddelen bevatten. Bij één monster werden zelfs 21 verschillende middelen aangetroffen. Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat deze bessen niet verkocht mochten worden‘. Dit bericht en meer informatie was te zien bij Een Vandaag van 29 september 2017.

21 september 2017

Gisteren sprak huisarts Tamara de Weijer bij de Late Night show over de ziekte van Crohn. Volgens haar is de oorzaak hiervan nog niet bekend. Wel gaf zij aan dat door gezonde eet- en leefgewoonten de klachten kunnen verminderen.

Mijn eigen ervaring is dat er een mogelijke oorzaak is tussen een glutenintolerantie en Crohn. Het eiwit gliadine in gluten geeft de ontstekingsreactie aan de slijmvliezen.


29 augustus 2017

In het programma Van DNA tot Z werd gesproken over de relatie tussen een defect in het MAO-A gen en negatieve veranderingen in het gedrag. Mijn (al) weten is hiermee bevestigd door de wetenschap. In mijn boek Histamine en ik kun je ook lezen over het thema wbt ADHD en gemis aan enzymen.  Ik ben heel erg blij met dit onderzoek. Meer onderzoek is noodzakelijk. Ik hoop dat steeds meer psychiaters DNA onderzoek doen. Bij het OLVG in Amsterdam doen psychiaters een DNA-test alvorens antidepressiva voor te schrijven, een heel verstandig besluit! Veel mensen zullen hier baat bij hebben.

struik met Spaanse mandarijnen


24 augustus 2017

Veel jonge vrouwen hebben psychische klachten zoals psychose, borderline of depressie. Tijdens het gesprek komt vaak naar voren dat er lichamelijke oorzaken kunnen zijn zoals een verhoogd histaminegehalte, een lage bloedsuikerspiegel, glutenintolerantie, vermoeidheid, slecht slapen, impulsief gedrag, wisselende stemmingen, overgewicht of een minder goede functie van de schildklier. Een goed bericht: dankzij het glutenvrije voedingspatroon voelt een jongedame met borderline zich beter en emotioneel stabieler!


22 augustus

Ongeveer 50% van de Nederlanders heeft overgewicht, schrikbarend! Sommige kinderen ontwikkelen diabetes en hebben ook overgewicht. Een van de oorzaken zijn de granen. Veel mensen hebben een glutenintolerantie maar weten dit niet. In mijn boek Histamine en ik vind je informatie over voedingstherapie bij overgewicht, diabetes en glutenintolerantie. De mens is een vruchteneter, geen granivoor! Verstandig is het om meer groenten en fruit te eten, bij voorkeur biologisch en onbewerkt.


5 augustus 2017

Mijn persoonlijke reactie op het bericht dat glutenvrije producten niet gezond zijn. Deze bevatten meer vet, zout, suiker en minder vezels, bovendien zijn de producten veel duurder en niet gezond.

Zelf eet ik al meer dan 15 jaar glutenvrij. Nooit koop ik  deze glutenvrije producten,  mede vanwege bovenstaande informatie. Ik kies voor plantaardige, bij voorkeur biologische voeding en wel fruit en groenten, verse kruiden en kiemen.

Vaak heb ik gehoord dat mensen met een glutenintolerantie, ondanks dat zij glutenvrij eten, toch klachten blijven houden. De ervaring leert dat deze mensen ook  een intolerantie voor histamine of melkproducten hebben.

Fruit en groenten zijn supergezonde  levensmiddelen, rijk aan vezels, arm aan vet, suiker en zout. Nogmaals … ik koop nooit deze glutenvrije producten en raad het anderen ook niet aan. Zelf vind ik de smaak van deze producten niet goed. Ik geniet enorm van de groentemaaltijden, waaronder een heerlijke gezonde salade. ’s Morgens geniet ik van vers fruit. Ik mis de graanproducten geheel niet, deze zijn smakeloos en bovendien ongezond. De mens is geen granivoor maar een vruchteneter. Al jaren eet ik geen eieren meer. Vlees en vis mis ik nooit!


4 augustus 2017

Genetische afwijkingen in DNA van embryo te repareren?

Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben aangetoond dat een genetische afwijking in het DNA van een embryo te repareren is. Een mutatie in het gen wordt dan gecorrigeerd, waardoor een ziekte als een ernstige erfelijke hartaandoening voorkomen zou kunnen worden. Het onderzoek loopt nog. Door regeringen of parlementen moet voor het uitvoeren van dit onderzoek nog toestemming worden gegeven. Technisch gezien zitten er aan het onderzoek veel haken en ogen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/03/het-dna-van-toekomstige-ouders-is-nu-te-repareren-12355304-a1568812

Met veel belangstelling volg ik de ontwikkelingen van het onderzoek. Zelf ben ik voorstander van een DNA-test bij vrouwen die zwanger willen worden en bij pasgeboren kinderen om te kunnen aantonen of er sprake is van een voedselintolerantie door een mutatie in het gen (DNA).

Ook voordat de hulpverlener antidepressiva uitschrijft, zou er een DNA-test moeten worden uitgevoerd. Voor meer informatie over dit interessante thema verwijs ik je naar mijn boek Histamine en ik.

Er resten mij verder nog veel vragen over het onderzoek wbt reparatie van het DNA, zoals:

Is het ethisch verantwoord?
Kunnen er foutjes optreden tijdens de reparatie?
Kan de ziekte toch optreden door ongezonde eet- en leefwijze?
Is het geheel voorkomen van erfelijke ziekten te verwezelijken door deze reparatie?
Kunnen er niet heel veel andere factoren een rol spelen bij een ziekte, zoals bijvoorbeeld stress en onverwerkte emoties etc.

‘In een gezond lichaam kan zich geen ziekte manifesteren, al is er sprake van een genetische aanleg‘ zei mijn docent voedingstherapie.

Een gezonde eet- en leefwijze is van heel groot belang om ziekten te voorkomen.

Een kennis van mij zei eens: ‘als je de leef- en eetwijze van jouw ouders of grootouders opvolgt, kun je dezelfde ziekten krijgen die zij hebben’.

Daarom is een familie opstelling interessant. Als je weet welke ziekten er voorkomen in jouw familie en je weet de oorzaak hiervan (kan vaak liggen bij een genetisch defect, waardoor het afweersysteem verstoord reageert op lichaamseigen stoffen zoals bij de biogene aminen (histamine), dan kun je aandoeningen die voorkomen in jouw familie zo veel mogelijk voorkomen, mede door een gezonde eet- en leefwijze en het opsporen van voedselintoleranties. Ik spreek weer uit eigen ervaring.


1 augustus 2017

Gisteren vertelden diverse mensen mij hun indrukwekkende verhaal, waarbij het voor mij duidelijk was dat er sprake is van een voedselintolerantie. Ik heb hen daarop gewezen en heb hen mijn boek Histamine en ik laten zien. Direct reageren zij enthousiast, vaak diezelfde dag bestellen zij mijn boek.

De verkoop van mijn boek verloopt naar grote tevredenheid. Het contact met
de lezers is heel aangenaam. Hopelijk mag ik hen de sleutel van de oorzaak van het soms ernstige probleem aanbieden. Herstel van lichaam en geest begint bij bewustwording door de juiste informatie.


26 juli 2017

Veel mensen hebben een minder goed gezichtsvermogen. Ook komt dit al voor bij kleine kinderen. Is het je bekend dat gluten een negatieve invloed heeft op ons gezichtsvermogen? Veel mensen hebben een glutenintolerantie maar weten dit (nog) niet. Een opticien zei eens tegen mij: ‘alle mensen met een bril hebben een probleem met de darmen, hierdoor kan er sprake zijn van een tekort aan vitaminen en mineralen’. Goed nieuws: sinds ik glutenvrij eet, draag ik geen bril meer.

Trouwens … wist je dat hooikoorts en eczeem te maken hebben met een verhoogd histaminegehalte en een glutenintolerantie?


8 juli 2017

Juist in de zomer valt het mij op hoeveel mensen overgewicht hebben. Voedselintolerantie kan een van de oorzaken zijn.  Door een tekort aan serotonine kan een koolhydratenverslaving optreden. Er kan sprake zijn van het hyperinsulinemie-syndroom.

Hoe kun je het serotoninegehalte verhogen?

Heel simpel: door uitsluitend fruit en groenten te eten (bij voorkeur biologisch), te bewegen, een evenwichtig dag-en-nachtritme toe te passen en stress te vermijden. Dan pas kun je de koolhydraten zoals granen, aardappels en suiker laten staan. Eerst moet het lichaam meer in balans zijn, vooral het serotoninegehalte. Ook kun je dan werken aan het stoppen van alcohol of tabak. Misschien is de vakantietijd een mooie start voor een gezonder leven?
Altijd goed om je te laten testen op intolerantie voor gluten, melkproducten en histamine (biogene aminen), bijvoorbeeld met behulp van bioresonantie?


30 mei 2017

Vandaag overhandigde een vriend mij een tekst uit het blad GezondNu. De voedingstherapie wordt steeds meer geïntegreerd in de spreekkamer van artsen. Meer dan 300 artsen hebben zich al aangemeld en het aantal groeit nog steeds. Mijn boek Histamine en ik is op het juiste moment gepubliceerd. Mijn missie is geslaagd!


29 mei 2017

Vandaag vertelden diverse vrouwen hun verhaal. Een vrouw had psoriasis, overgewicht, schildklierproblemen en hoorde nog maar voor 20%. Ik vertelde haar over glutenintolerantie en het verhoogd histaminegehalte. Zij maakte een foto van de omslag van mijn boek.

Ik ontmoette een moeder met haar zoontje (met het Down syndroom). Zij vertelde over de lactose intolerantie van haar zoon. Ik wees haar op mijn boek en mijn website. Zij kwam uit India, maar werkte in Engeland. Zij was bekend met homeopathie, maar was  zeker ook geïnteresseerd in de voedingstherapie. Ik stelde haar voor om eens een weekje haar zoontje van 7 jaar glutenvrije voeding te geven. Het was een zeer aangename en bijzondere ontmoeting.

Dezelfde dag had ik enkele  gesprekken met Nederlandse jongens en meisjes van Marokkaanse afkomst. Het is nu de maand van de Ramadan, de periode dat zij tot zonsondergang niet eten of drinken. Ik vroeg deze jongeren hoe zij zich voelden, nu zij niet eten of drinken, gewoon naar school gaan en andere activiteiten doen zoals sporten. Zij gaven aan geen eetlust of dorst te hebben en te beschikken over voldoende energie. Diverse jongens vertelden mij dat zij zich rustiger voelden en zich beter konden concentreren op school. Mij viel het ook op dat de jongens in een groepje zich rustiger gedroegen. Het waren aangename en leerzame gesprekken.


3 mei 2017

Graag verwijs ik je naar het artikel Happen tegen … Hatsjoe! in het  blad GezondNu van mei 2017. Hierin wordt beschreven wat een intolerantie voor histamine inhoudt. Er wordt gezegd: eet anders, tem je kriebels. Ook wordt er gesproken over het tekort aan het enzym DAO, als oorzaak van een histamine-intolerantie. In mijn boek Histamine en ik vind je alle informatie over histamine-intolerantie en andere voedselintoleranties.

1 mei 2017

Een artikel in NRC Handelsblad van 28 april jl.

De titel van het artikel is: Huisarts moet paprika voorschrijven, geen pillen.

Steeds meer huisartsen zetten een gezonde eet- en leefpatroon als medicijn. Het gaat heel slecht met de gezondheid van veel Nederlanders. Veel mensen hebben overgewicht en diabetes. Het is
wetenschappelijk aangetoond dat zij te weinig bewegen, ongezond eten en lijden aan stress. De ziektekosten rijzen de pan uit.

Door meer fruit en groenten te eten, meer te bewegen en stress te vermijden zal kwaliteit van ons leven verbeterd worden. Ook is het goed om te kiezen voor biologisch geteelde voeding, deze is goed voor mens, dier en milieu. Ik raad je aan het artikel te lezen en na te denken over jouw eet- en leefpatroon. Het is nu de tijd voor integratie van de voedingstherapie. Zelf ben ik heel blij met dit artikel. Mijn missie is geslaagd! Mijn boek wordt op het juiste moment gepubliceerd. Nog even geduld……

fruit-knop

30 april 2017

Hallo lieve mensen,
Het is meer dan 30 jaar geleden dat ik van de diëtiste te horen kreeg dat ik een intolerantie voor histamine had, dat de oorzaak was van mijn vele klachten, zowel lichamelijk als geestelijk. Een lange zoektocht en veel onderzoeken en ervaringen rijker hebben geleid tot het schrijven van mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Ervaring heeft geleerd dat veel mensen een intolerantie voor histamine hebben, maar dit (nog) niet weten. Zij hebben vage klachten, bezoeken veel hulpverleners, echter zonder resultaat. Artsen zitten vaak met hun handen in het haar en herkennen of erkennen deze intolerantie niet of te laat. Hopelijk mag ik de lezers van mijn boek een sleutel van de oorzaak van hun klachten aanbieden en mogen zij geïnspireerd raken om hun leef- en eetpatroon aan te passen, om zo de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Heb je na het lezen van mijn boek nog vragen, neem dan gerust contact met mij op.

heerlijk fruit

15 april – Weer een indrukwekkend verhaal!

Door de complexe koolhydraten te vermijden, viel een man 10 kilo af, voelde zich veel energieker en kon de medicatie voor diabetes afbouwen. Zijn dochter was ook afgevallen hierdoor. Haar zoon kreeg op school het etiket ADHD opgeplakt en er werd direct gesproken over Ritalin. De ouders  volgden hun hart en consulteerden een diëtiste. Zij constateerde dat er sprake was van een intolerantie voor histamine. Geen medicijnen, maar aanpassing van het voedingspatroon ofwel het toepassen van voedingstherapie. Dit positieve verhaal bevestigde weer mijn weten. Bij de jongen kan ook sprake zijn van intolerantie voor gluten of melkeiwitten, gezien de verkoudheid en oorontstekingen.

11-4-2017 – Wat een dag!

Soms word je op 1 dag overladen met een schat aan informatie op tv, zeer indrukwekkend. Op 1 dag werd gesproken over de vijf verschillende thema’s: diabetes, dementie, burn-out, E-nummers, autisme. Genoemde aandoeningen kunnen een relatie hebben met voedselintolerantie en wel voor gluten, melkeiwitten en histamine. Sommige mensen (hebben vaak al een verhoogd histaminegehalte) kunnen heftig reageren op bepaalde additieven zoals E621 en E951.

Een vraagje aan jou: Heb je het programma Hoe word ik 100? gezien, alweer een tijdje geleden? Deelnemers hebben aangetoond welke negatieve invloed granen hebben op hun algehele gezondheid. Na een week zonder granen eten, konden zij hun medicijn laten staan of meer afbouwen en voelden zich zo veel beter. Het lichaam is de beste wetenschap!

Lieve wereld, word wakker: de mens is geen granivoor, maar een vruchteneter. Granen zijn sluipmoordernaars en kunnen veel schade aanrichten in lichaam (darmen, diabetes), geest (depressie, epilepsie, dementie) en kunnen het gedrag negatief veranderen (ADHD, autisme).

11-4-2017

Mijn weten werd bevestigd door alle informatie in bovengenoemde programma’s.

verse groenten

Wat een fantastisch nieuws op tv: immunotherapie toepassen ter preventie!

Dit betekent: het afweersysteem versterken om zo kankercellen te weren.

Zelf heb ik deze positieve ervaring 15 jaar geleden gehad door gedurende een jaar 100% levend voedsel te eten. Levend voedsel versterkt het afweersysteem, waardoor ziekten minder snel optreden. Bewerkte, dode voeding daarentegen verzwakt het afweersysteem en voedt de kankercellen. Een sterk afweersysteem begint in een gezonde darm! Gluten beschadigt de darmflora en verzwakt daardoor het afweersysteem. Lees meer nieuws over voedingstherapie op deze pagina, op de website en in mijn boek.

fruit-knop

Antihistamines en een mogelijk antikankereffect

Onderzoekers van de Virginia Commonwealth University geven aan in de Journal of Leukocyte Biology dat antihistamines ook invloed hebben op de MDSC’s ofwel meyloid- derived suppressor cell’s. Mijn interpretatie is: onderdrukkingscellen, afgeleid van het merg.

Gezien mijn eigen ervaringsverhaal en die van veel andere mensen gedurende de afgelopen 30 jaar, kan ik de conclusie trekken dat histamine een rol speelt in het ontstaan van kanker. Een teveel aan histamine in het lichaam verzwakt het afweersysteem. Als het afweersysteem ernstig verzwakt is, mede door andere factoren, kan kanker zich manifesteren.

Voor meer informatie: http://www.beyondmagazine.nl/nieuws/259/antihistamines-hebben-mogelijk-anti-kanker-effect

Zie ook mijn boekjes op deze website: Biogene aminen en Ik sta op tegen kanker.

Depressiviteit heeft ook te maken met een verhoogd histaminegehalte en kan gepaard gaan met kanker.

gezond fruit


Zijn melkproducten wel voor het menselijk lichaam?

Melk is goed voor elk! Melk drinken moet want dit voedingsmiddel bevat kalk en is nodig voor gezonde tanden en sterke botten. Met deze woorden is mijn generatie opgevoed en nam iedereen wel een glaasje melk, karnemelk, een boterhammetje met kaas of yoghurt als dessert. De melkindustrie maakt veel reclame om mensen te overtuigen vooral melkproducten te blijven nemen. De meeste mensen geloven deze reclame. Welke Nederlander kan zonder zijn broodje met kaas? Het is een verslaving geworden. Hoeveel soorten kaas zijn er niet te koop in de winkel? Aan veel voedingsmiddelen wordt een melkproduct toegevoegd, soms met extra kalk zoals vermeld op de verpakking. Wat denk je van al die soorten boter, margarine of halvarine op de dagelijkse boterham? We wisten niet beter dat melk en ook granen gezond zouden zijn. Zelf had ik als kind al een aversie, maar ik moest melk drinken, ook op school, met veel gezondheidsklachten tot gevolg. Wisten mijn ouders beter? Nu reageren onze eigen kinderen overgevoelig op de melkproducten (het eiwit caseïne) en de granen en worden onze ogen geopend, ook omdat er veel meer informatie is over voedselintolerantie. Met de gezondheidsklachten van onze kinderen geven zij aan dat genoemde voedingsmiddelen niet thuishoren in ons lichaam. Uit diverse onderzoeken is het bewijs geleverd dat melkproducten en granen gezondheidsproblemen geven. Waarom? Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn boek Histamine en ik.

De volledige tekst is ook gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts.

verschillende soorten fruit
Verhullende benamingen voor E-nummers

Internationaal is het wettelijk verplicht om de E-nummers op de etiketten van voedingsmiddelen te vermelden. Omdat via de media steeds meer bekendheid komt over sommige schadelijke toevoegingen, gebruiken fabrikanten soms verhullende benamingen hiervoor. Dit is zeer misleidend voor de consument. Het is bekend dat steeds meer mensen, waaronder onze kinderen, heftig reageren op sommige schadelijke E-nummers (deze zijn toevoegingen ofwel additieven in de voeding). Een paar van deze toevoegingen zal ik vermelden:

E621 ofwel ve-tsin, een chemische smaakversterker. Diverse benamingen hiervoor worden gebruikt zoals gistextract, natuurlijke aroma, gehydrogeneerd of plantaardig eiwit, MSG, mononatriumglutamaat. De fabrikant UNOX vermeldde vroeger het nummer E621 op het etiket van de soepen, maar nu vermeldt deze fabrikant “gistextract”. In de beide restaurants van Artis worden deze soepen aangeboden aan de consument, zo ook de ongezonde hotdogs en saus met de witte broodjes van Unox. Artis zei mij in een gesprek niet te mogen afwijken van het assortiment. Zij hebben een contract met Unox waarin dit is afgesproken. Mijn vraag is: waar is de verantwoordelijkheid van Artis? Zowel bij Unox als bij Artis draait het om geld en wordt er niet voldoende rekening gehouden met de gezondheid van de consument.

Gezondheidsrisico’s bij E621-gebruik:
migraine, depressie, hyperactief gedrag, anafylactische shock, overgewicht.

De fabrikant Maza B.V. gebruikt de benaming “kaliumsorbaat” in het product ‘hoemoes’ (kikkererwtenpasta) voor het schadelijke nummer E202. Op de verpakking vermelden zij extra: zónder kunstmatige kleurstoffen en aroma’s, maar voegen wel het schadelijke nummer E202 toe dat een chemisch conserveermiddel is.

De gezondheidsrisico’s bij E202 kunnen zijn:
astma, netelroos, neusverkoudheid, darmstoornissen.

De fabrikant Bonduelle voegt E509 toe aan een blikje linzen. Een andere benaming is ‘calciumchloride’, een synthetisch hulpmiddel voor groenten en fruit in blik.

Gezondheidsrisico’s bij E509 kunnen zijn:
hartaandoening, misselijkheid, overgeven.

Ook het schadelijke nummer E951 ofwel het kunstmatige zoetmiddel aspartaam wordt aan veel voedingsmiddelen toegevoegd. Dit kunstmatige zoetmiddel kan het zenuwstelsel aantasten en is kankerverwekkend. Het is een grote schande dat bijna aan alle voedingsmiddelen, zelfs soepen of vis, het grote vergif suiker wordt toegevoegd, dat één van de oorzaken tot het ontstaan van kanker en obesitas is. Ook restaurants gebruiken te veel suiker. Zelfs aan babyvoeding wordt suiker toegevoegd, dit draagt bij tot het ontstaan van een suikerverslaving.

In het boekje Wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget wordt aangeraden om de schadelijke E-nummers te vermijden. Ook in het boek Eetwaar=eetbaar?, de herziene druk van het boek E=eetbaar? van John Kamsteeg vind je veel nuttige informatie over de E-nummers en overgevoeligheid.

Firma Hertog voegt het verdikkings- en geleermiddel E407 toe aan het ijs, maar vermeldt het woord “carrageen” op het etiket. Weinig mensen weten wat dit woord betekent.

Mogelijke risico’s bij E407
Tast de slijmvliezen in de darmen aan, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Remt de vertering van eiwitten. Het beïnvloedt de werking van het immuunsysteem. Kan inname van essentiële mineralen doen verminderen.

Een goed advies:
Lees altijd goed de etiketten op de verpakking. Vraag bij voedselovergevoeligheid in restaurants naar de ingrediënten- en allergenenlijst. Per december 2014 is het verplicht om deze lijst te hebben. Doe vooral de boodschappen bij Ekoplaza of Marqt. Hier zul je weinig E-nummers tegenkomen, maar blijf altijd het etiket lezen. Bij twijfel kun je contact opnemen met de fabrikant. Wees vooral assertief, het gaat om jouw gezondheid. Wij dragen hiervoor onze eigen verantwoordelijkheid en hebben recht op “echt eten”.

groentemix
Restaurants verplicht allergenen en additieven te vermelden

In de Volkskrant van 13 november 2014 staat ook een interessant artikel: Niet meer uit eten op eigen risico. Vanaf 13 december 2014 zijn restaurants verplicht aan te geven welke allergenen zoals gluten, melk, noten, soja etc. in de maaltijden zitten. Het is een zeer goede vooruitgang voor mensen met een voedselintolerantie die buitenshuis willen eten en niet de volgende dag klachten willen hebben vanwege de additieven, bijvoorbeeld de smaakversterker E621 ofwel ve-tsin. Hopelijk gaat men nu bewuster om bij de bereiding van maaltijden.

Een goed advies: vraag als klant altijd naar de allergenenlijst. Klant is koning! Gezondheid gaat tenslotte voor alles. De bezoeker van een restaurant heeft recht op een smaakvolle en gezonde maaltijd en meer inzicht in de samenstelling van een gerecht. Zelf heb ik drie receptenboekjes geschreven, zowel voor volwassenen als kinderen met voedselintolerantie. De recepten zijn gemaakt voor plantaardige en glutenvrije maaltijden.

Meer nieuws over voedingstherapie vind je in mijn boek Histamine en ik.

schaal met fruit