Artikels over voedingstherapie

ARTIKELS OVER VOEDINGSTHERAPIE

vlinders

Hieronder vind je een aantal artikels over voedingstherapie en voedselintoleranties. Voor meer informatie over histamine-intolerantie verwijs ik je naar mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Voedingstherapie voor omkeer van degeneratieproces

Van gezondheid spreken wij als lichaam, geest en emoties in balans zijn. Wij hebben voldoende energie, zijn levenslustig en ervaren geen pijn. De temperatuur van ons lichaam is goed en onze spijsvertering functioneert optimaal. Onze darmen zijn schoon, waardoor ons afweersysteem sterk is. Wij voelen ons ontspannen.

Ziekte is een verzuring en vergiftiging van het bloed. Hierdoor kan er degeneratie van de cellen optreden. Er kan sprake zijn van een disharmonie van lichaam, geest en emoties. Wij voelen ons moe en neerslachtig, ervaren lichamelijke of geestelijke pijn en ons gedrag kan op een negatieve manier veranderen. De lichaamstemperatuur is laag of juist verhoogd. De darmflora is verstoord en het afweersysteem is verzwakt, waardoor er sprake kan zijn van een moeizaam functionerende spijsvertering. Er kan voedselintolerantie optreden. Wij kunnen ons gestrest en angstig voelen.

Oorzaken van ziekte
De volgende factoren kunnen tot ziekte leiden: intolerantie voor histamine, stress, onverwerkte emoties, alcohol, tabak, drugs, medicijnen, dierlijke voeding, schadelijke E-nummers zoals aspartaam (E951) en ve-tsin (E621), suiker, complexe koolhydraten, pesticiden, hormonen, antibiotica, weinig beweging, onevenwichtig dag-en-nachtritme, erfelijke aanleg, overmatig eten, te weinig drinken.

Omkeer van het ziekteproces
De gezonde heeft duizend wensen, de zieke heeft maar één wens: gezond worden! Ziekte kun je zien als een degeneratieproces. De vraag is: kunnen wij zelf dit proces van degeneratie omkeren naar regeneratie van het lichaam? Ja, wij kunnen dit door een gezond eet- en leefpatroon toe te passen. Onderzoek wijst uit dat veel mensen baat hebben bij de voedingstherapie.  De volledige tekst over dit onderwerp vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag. In dit boek vind je diverse artikels over voedingstherapie, voedselintolerantie en veel interessante informatie over histamine.  De volledige tekst van mijn artikel Omkeer van het degeneratieproces is gepubliceerd in het tijdschrift De Natuur Uw Arts nr. 252 van november/december 2017.

schaal met fruit

DROOM EN OVERLIJDEN VAN WONDEM

Tijdens een bezoek aan het Ethiopisch restaurant Addis Ababa in Amsterdam vertelde de eigenaar Tefera Zerfu ons over Stichting Wondem onder het genot van een heerlijke maaltijd met een glutenvrij injera. Dit is een Ethiopische pannenkoek van teffmeel, die belegd wordt met tongstrelende gezonde groenten, sauzen, kruiden en specerijen. Nieuwsgierig als ik was, bezocht ik ’s avonds de website van Stichting Wondem. Wie of wat was Wondem? Tijdens het lezen van de site raakte ik diep onder de indruk en kreeg een apart gevoel dat Wondem het zoontje was van Tefera en zijn echtgenote Etetu. Ook begreep ik toen wie dat mooie mannetje was op de foto in het restaurant, dat mij zo lief aankeek. Tijdens het lezen van de informatie deelde ik een groot verdriet met de ouders van Wondem, namelijk het verlies van hun lieve en bijzondere zoon.

Wondem stierf in 2009 op 12-jarige leeftijd na een ernstige inschattingsfout van de kinderarts van de afdeling Spoedeisende Hulp van het AMC in Amsterdam. Wondem was heel lief, sociaal, sportief en hield van het kijken naar voetbal. Hij was een bijzondere jongen met wel wat gezondheidsproblemen sinds zijn geboorte. Daarom zat hij op een speciale school, waar hij met veel plezier naartoe ging. Mijn vraag nu is: was er sprake van een glutenintolerantie en een verhoogd histaminegehalte bij hem? Diabetes komt voor in zijn familie. Er is een relatie tussen diabetes en glutenintolerantie.

Op een middag voelde Wondem zich niet goed. Hij klaagde over ernstige hoofdpijn. De huisarts kwam thuis bij Wondem en zijn ouders. Deze belde direct het AMC en stuurde Wondem en de ouders naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het AMC. De dienstdoende kinderarts in het ziekenhuis nam de klacht niet serieus, stelde geen diagnose en stuurde de ouders met Wondem weer naar huis. Achteraf bleek dat het buisje in zijn hoofd verstopt zat en er meer vocht ontstond in het hoofd van Wondem. Vandaar de heftige druk in zijn hoofd, die ernstige hoofdpijn veroorzaakte. Die avond thuis, nadat de kinderarts Wondem en zijn ouders had weggestuurd, trad een klinische dood op bij Wondem. Op 11 februari 2009 is hij overleden, heel verdrietig! De communicatie van de arts naar de ouders toe was mensonvriendelijk en ontactisch, misschien ook door het taalprobleem. Een schrijnend en verdrietig voorbeeld van de vele medische missers, waaraan meer aandacht moet worden gegeven.

Na een moeizame juridische strijd voor de familie van Wondem werd bepaald dat de kinderarts de verantwoordelijkheid droeg. Hij werd ontslagen. De familie van Wondem heeft door het verlies van hun lieve zoon levenslang. Het AMC nam de aansprakelijkheid op zich, bood de familie hulp aan en gaf, nadat Stichting Wondem was opgericht, financiële ondersteuning.

Hopelijk leren andere artsen en hulpverleners van deze harde les en besteden zij de juiste aandacht aan patiënten die al ernstige klachten hebben. Ook is het hun taak om te werken aan een betere communicatie tussen arts en patiënt. Deze is soms ver te zoeken. Ouders zijn vaak ervaringsdeskundigen, zij kennen hun kind het best. Artsen zijn slechts hulpverleners en moeten de patiënt ten dienste zijn. Zij hebben de plicht de juiste hulp te bieden en met aandacht te luisteren naar het verhaal van de patiënten (of hun ouders) en hen vooral serieus te nemen. Het verhaal van Wondem is er één, maar er zijn zoveel soortgelijke trieste verhalen. Door medische missers overlijden meer bijzondere mensen zoals Wondem en blijven nabestaanden achter. Niet alleen met een enorm gemis, leegte en verdriet maar ook met gevoelens van boosheid en machteloosheid ten opzichte van de hulpverleners. Die denken soms dat zij op de stoel van God zitten. In deze verhouding tussen arts en patiënt moet verandering komen. De patiënten hebben hier recht op, zij zijn geen nummer.

Droom van Wondem
Wondem is vijf keer in Ethiopië geweest. Toen hij daar op bezoek was, werd hij heel erg verdrietig van de armoede om hem heen. Hij zag arme kinderen zonder eten of kleding en wilde meteen zijn eigen kleding en schoenen weggeven. Dit deed hij en daarna vroeg hij: “Papa, hoe kan ik geld verdienen voor die kinderen?” Deze vraag stelde hij bijna dagelijks. Toen Wondem in mei 2008 weer in Ethiopië was met zijn vader, was hij opnieuw erg aangedaan door de situatie in Ethiopië. Hij zei dat hij later, als hij volwassen was, een eigen stichting zou oprichten. Zijn grote wens was om de allerarmste kinderen in Ethiopië een betere toekomst te geven.

Wondem heeft zelf zijn droom niet kunnen waarmaken. Moeilijke jaren volgden na het overlijden van Wondem, maar zijn lieve familie ging moedig en positief door, ondanks hun verdriet en hebben met Stichting Wondem de droom van Wondem deels waar kunnen maken samen met de Canadese organisatie ‘Partners in the Horn of Africa’. Veel andere mensen ondersteunen Stichting Wondem op basis van vrijwilligheid, persoonlijke betrokkenheid en giften.

Het doel van Stichting Wondem is om kinderen in het plaatsje Mezezo (200 kilometer van Addis Ababa) ondersteuning te bieden op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. De stichting heeft meisjesclubs opgericht die tot taak hebben om meisjes mondiger te maken, zodat deze ondanks de menstruatie toch naar school gaan.

In 2012 is de bouw van de schoolbibliotheek gerealiseerd. Momenteel wordt er gebouwd aan twee practicumlokalen, een nuttige aanwinst voor de school. In maart 2013 zal de bouw gerealiseerd zijn. Het derde project van Stichting Wondem is hulp bieden aan weeskinderen en hun pleegouders en werken aan verbetering van de watervoorziening. In gedachten zie ik het vrolijke gezicht van Wondem voor mij. Wat zou hij blij zijn, als hij het resultaat van de projecten met zijn eigen ogen zou kunnen zien. Zijn droom is deels waargemaakt. Met z’n allen dragen wij Wondem mee in ons hart. Achter het verdriet zit onze liefde voor Wondem. Laten de herinneringen aan hem ons troost en kracht geven.

Als je meer informatie over Stichting Wondem wilt hebben of als je een donatie wilt doen aan Stichting Wondem, ga dan naar www.wondemfoundation.org. Alvast hartelijk dank namens de kinderen in Ethiopië, Stichting Wondem en mij voor jouw financiële bijdrage. Als vrijwilligster zet ik me in voor Stichting Wondem. In mijn boek Histamine en ik lees je nog meer over de bijzondere jongen Wondem.

verse groenten

BERICHT UIT DE MEDIA: slechte werking van de griepprik in 2015 – januari 2016

Het is weer winter. Sinterklaas en de andere feestdagen liggen achter ons. Het blijkt dat momenteel veel mensen ziek zijn. Hiervoor wordt de benaming ‘griep’ gegeven. Een andere benaming voor griep is het ‘influenzavirus’ of een ‘virale infectieziekte’. 3 miljoen mensen van de Nederlandse bevolking kiest ervoor om de griepprik te nemen. Onderzoek wijst uit dat slechts 10 tot 20 % van de 3 miljoen mensen beschermd is, terwijl het 70 tot 80 % had moeten zijn volgens viroloog Ab Osterhaus van de universiteit van Utrecht.

Aan welke mensen wordt het griepvaccin aangeboden?
Jaarlijks wordt de griepprik aangeboden aan mensen boven de 65 jaar en aan chronisch zieken. Voorzichtigheid is geboden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Mensen met een overgevoeligheid voor de stoffen in de griepprik wordt de griepprik afgeraden, ook mensen die een verstoord afweersysteem hebben. Een goed advies: raadpleeg altijd de arts, ook als je andere medicijnen inneemt. Wetenschappers geven aan dat het dit jaar bij de griep om een ander virus gaat, waardoor de griepprik onvoldoende werkt. Zelf ben ik geen voorstander van vaccinaties en zal dan ook nooit kiezen voor het griepvaccin. Maar een ieder is vrij om een eigen keuze te maken en draagt  zijn of haar eigen verantwoordelijkheid voor ziekte of gezondheid.

In de winter bewegen mensen minder, zitten meer thuis en krijgen daarom weinig zonlicht. Uit de praktijk blijkt dat veel mensen niet echt gezond eten en leven. Je hoeft alleen maar in de karretjes in de supermarkt te kijken. Het is schrikbarend om te moeten zien, hoeveel dierlijke voeding mensen dagelijks eten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten. Verder heeft de graan- en suikerconsumptie de Nederlanders in haar greep. Laten we het niet hebben over de schadelijke additieven in voedingsmiddelen en de pesticiden op fruit en groenten. Daarbij roken veel mensen, drinken zij alcohol en koffie en zonder dat zij dit weten, eten zij veel voedingsmiddelen waaraan schadelijke E-nummers zoals E621 zijn toegevoegd. De vraag is: hoe kunnen mensen gezond blijven met zulke ongezonde voeding en leefgewoonten, vooral tijdens en na de feestmaand december? De meeste mensen eten geen biologisch geteelde voedingsmiddelen. Dierlijke eiwitten verhogen het histaminegehalte (veel gifstoffen), het afweersysteem wordt verlaagd en een virus, bacterie of een infectie kan zich manifesteren, het lichaam raakt verzuurd. Ziekte komt niet uit de lucht vliegen of omdat je je handen niet hebt gewassen of je elkaar een kus geeft. Ziekte komt binnen door de mond. Is het niet vreemd dat er zoveel mensen ziek zijn in de maand januari en februari, vlak na de feestdagen? De mens wordt ziek door ongezonde eet- en leefgewoonten, vooral in de maand december.

Symptomen bij griep
Bij griep is het histaminegehalte verhoogd. Door het verhoogde histaminegehalte kun je last hebben van:
maag- en darmklachten, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, overgeven, misselijkheid, algehele zwakte, koorts, diarree, lage bloedsuikerspiegel, verlies van eetlust, verkoudheid, hoesten, verzwakte afweer en keelpijn.

Hoe kan griep ontstaan?
Ziekte komt binnen door de mond. ziekte wordt veroorzaakt door:
* Het eten van veel complexe eiwitten zoals vlees, vis, eieren, melkproducten, granen, noten, sojaproducten. Vooral de dierlijke eiwitten zijn niet echt gezond voor ons lichaam.
* Verborgen voedselintoleranties: voor gluten, melkproducten, intolerantie voor histamine (biogene aminen).
* Het verzwakte afweersysteem, vooral in de wintermaanden.
* Een tekort aan leverenzymen zoals CYP2D6.
* Een auto-immuunaandoening, door een erfelijke aanleg (een genetisch defect).
* Het verhoogde histaminegehalte door een intolerantie voor histamine en het eten van veel complexe, dierlijke eiwitten.
* Een teveel aan gifstoffen in het lichaam.
* Ongezonde eet- en leefgewoonten, vooral in de feestmaand december.

Welke stoffen zitten er in het griepvaccin?
Een vaccin is een entstof (toxine) dat bestaat uit levende verzwakte of dode bacteriën. De volgende stoffen kunnen zich bevinden in het vaccin: formaldehyde, kwik, antibioticum, haemag-glutinine, natriumchloride, neuraminidase, eiwit (eieren) en nog wat hulpstoffen. (Zie voor meer informatie de bijsluiter). Veel mensen kunnen op deze stoffen overgevoelig reageren. Na het toedienen van de griepprik wordt het histaminegehalte verhoogd.

Een definitie voor auto-immunisatie is: de vorming van antistoffen gericht tegen de eigen lichaamsweefsels. Veel mensen hebben een averechts werkend afweersysteem ofwel een auto-immuunaandoening door een genetisch defect en tekort aan het leverenzym CYP2D6. Hierdoor ontstaan er verschillende overgevoeligheidsreacties op het griepvaccin.

Wat doet het vaccin?
Als het vaccin wordt toegediend, zal het immuunsysteem (het natuurlijke afweersysteem van het lichaam) afweerstoffen (antilichamen) aanmaken die tegen het influenzavirus zijn gericht. De stoffen in het vaccin kunnen geen griep veroorzaken. Wel kun je overgevoelig reageren op de stoffen in het vaccin, temeer ook omdat het histaminegehalte verhoogd wordt. Dit kan veroorzaakt worden door een intolerantie voor histamine. Veel mensen hebben deze intolerantie.

Welke bijwerkingen heeft de griepprik?
Na het toedienen van de griepprik kunnen er bijwerkingen (reacties) optreden zoals: hoofdpijn, transpireren, spierpijn, koorts, zwelling of roodheid van de huid. Voor meer informatie over de bijwerkingen raad ik je aan eerst goed de bijsluiter te lezen, voordat je besluit om de griepprik te nemen. Mensen met een verstoord afweersysteem moeten eerst hun behandelend arts raadplegen. Ook als je nog andere medicijnen neemt of overgevoelig bent voor de stoffen in het vaccin.

De zin van het ziek-zijn
Ziekte is een signaal van het lichaam, dat het uit balans is. Ziekte is een overlevingsstrijd van het lichaam, om zo te kunnen herstellen. Het ziekteproces moet je zien als een biochemische oorlog met weinig soldaten (een zwakke afweer). Omdat er te weinig soldaten zijn, verlies je de oorlog en word je ziek. Als het lichaam gezond is, het afweersysteem sterk en de darmen, lever en bloed schoon zijn, krijgt een ziekte veel minder kans om zich te manifesteren. Er zijn namelijk voldoende soldaten ofwel een sterk afweersysteem, hierdoor win je de oorlog.

Als voorbeeld neem ik een auto. Als je deze slechte brandstof geeft, zal de motor niet aanslaan en blijft de auto staan. Zo is het ook met het lichaam. Als je het slechte brandstof geeft, zul je ziek worden. Vooral in de maand december is er sprake van ongezonde eet- en leefgewoonten. Ik raad je aan eens op te schrijven gedurende deze feestmaand wat je in jouw lichaam stopt. Het zal je niet vreemd zijn dat je de volgende maand ziek kan worden. Het lichaam bevat veel gifstoffen, het histaminegehalte is ernstig verhoogd. Bloed, darmen en lever zijn vervuild.

Natuurgeneeskunde en voedingstherapie
Er is een relatie tussen het verhoogde histaminegehalte (door een intolerantie voor histamine) en de symptomen die bij griep horen. Veel mensen hebben een intolerantie voor de biogene aminen waartoe histamine behoort.

In een gezond lichaam kan zich minder snel een ziekte manifesteren. Als het afweersysteem sterk (dit huist in een schone darm) en het lichaam gezond is, kan een virus of een andere vreemde indringer geen kans krijgen. Het is bekend dat natuurlijke, plantaardige, onbewerkte en biologische voeding de juiste brandstof voor het lichaam is. Verder is het supergezonde tarwegrassapje een heel goed medicijn! Dit sapje bevat alle vitaminen en mineralen en andere gezonde stoffen, die het afweersysteem versterken en lever, bloed en darmen reinigen.

Reguliere geneeskunde
De ervaring leert dat veel mensen een verstoord afweersysteem hebben, dat genetisch is bepaald. Vaak is er een tekort aan enzymen, waardoor de gifstoffen niet voldoende worden afgebroken. Hoogleraar-farmacogenetica Ron van Schaik is voorstander van een DNA-paspoort, waarin men informatie vindt over de belangrijke leverenzymen, die de gifstoffen moeten afbreken. Het afweersysteem kan zo verzwakt zijn, dat de mogelijkheid bestaat dat het systeem niet reageert op de griepprik. De mensen worden immuun hiervoor, antistoffen worden niet aangemaakt. De kans is groot dat door ongezonde eet- en leefgewoonten, men toch ziek wordt ondanks de griepprik.

Door een griepvaccin te nemen, worden alleen de symptomen onderdrukt, maar ook het afweersysteem raakt verzwakt, waardoor andere ziekten zich later kunnen manifesteren. Het histaminegehalte is verhoogd (door een teveel aan gifstoffen in het lichaam). Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, waaronder kanker, diabetes etc. Zegt dit niet genoeg, dat wij nu zelf het heft in eigen hand moeten nemen en beter moeten zorgen voor ons lichaam? Uiteindelijk zijn wij zelf verantwoordelijk voor onze gezondheid, niet de arts.  Het  is belangrijk om plantaardige voeding te eten en voedselintoleranties op te sporen. Door het voedingspatroon aan te passen, zal het afweersysteem sterker worden waardoor griep minder kans krijgt zich te manifesteren. Van groot belang is om het lichaam te zuiveren van toxinen, een detoxkuur is zeker aan te raden. Nog een goed advies: luister vooral goed naar de reacties van het lichaam, zo krijg je meer inzicht in jouw gezondheidssituatie. Laat natuurlijke en plantaardige voeding jouw beste medicijn worden, in combinatie met het tarwegrassapje.

Mijn ervaringsverhaal
Vroeger werd ik ieder jaar geveld door de griep. Ook kreeg ik angina en bronchitis, was altijd verkouden en had andere gezondheidsklachten. Sinds ik weet dat ik een voedselintolerantie heb (een intolerantie voor histamine), heb ik mijn voedingspatroon aangepast: geen gluten, melkproducten; voeding arm aan histamine, plantaardig en biologisch, zonder additieven. Verder probeer ik gezond te leven: ik drink geen alcohol, rook niet, neem geen koffie en gewone thee. Ik probeer voldoende te bewegen en volg een evenwichtig dag-en-nachtritme. Zo heb ik mijn histaminegehalte onder controle. Door levend voedsel te eten, wordt mijn afweersysteem sterker. Door glutenvrij te eten herstelt zich de darmflora, in de darmen huist het afweersysteem.

Gezondheidsadviezen
Het is beter om te voorkomen dan te genezen. I.p.v. de griepprik te geven, is het verstandig om mensen goed te informeren hoe zij de griep kunnen voorkomen, door gezond te leven en eten. De mens is een fructivoor. Door de wetten van de natuur te volgen blijft het lichaam in balans en kan ziekte zich niet manifesteren. Het zal de gezondheidszorg veel geld besparen. Gaat het hier om geld of om het welzijn van de Nederlanders? Het feit dat zo weinig mensen reageren op het griepvaccin zegt iets over de gezondheidssituatie van de Nederlanders. Deze kan een stuk beter. De mens is een vruchteneter. Willen wij gezond blijven, dan moeten wij fruit en groenten eten, zonder pesticiden en E-nummers. Van groot belang is om de oorzaak van een ziekte op te sporen, net als de voedselintoleranties en belastingen in het lichaam, zoals zware metalen en het enzymtekort door een genetisch defect. Verder is het belangrijk om goed te luisteren naar de reacties van het lichaam. Wat hebben deze ons te vertellen?

Ik wens je een goede gezondheid toe. Lees heel goed de bijsluiter voordat je de griepprik neemt! Probeer gezond te eten en te leven, zo voorkom je dat je ziek wordt. De natuur is je beste arts, levend voedsel jouw beste medicijn. Hopelijk wordt voedingstherapie geïntegreerd in de spreekkamer van de arts. Ik raad je aan de artikels over voedingstherapie te lezen.

 fruit-knop

Na jaren van onderzoek heb ik voor mijzelf de volgende conclusies kunnen trekken.

Glutenhersenen

Relatie tussen darmen en voedselintolerantie

Wie heeft er schone darmen? Niemand! Een goede gezondheid naar lichaam en geest begint bij een gezonde darm. Deze wordt wel ‘onze tweede hersenen’ genoemd. Bij de geboorte kan er al een gezondheidsprobleem zijn bij de baby. Ook door borstvoeding (voedselintolerantie bij de moeder). De moeder kan een glutenintolerantie (ook een intolerantie voor melkproducten) of een histamine-intolerantie hebben. De intolerantie voor histamine is vaak erfelijk en kan worden doorgegeven aan de baby. Door een slechte darmflora, een poreuze darmwand, kan een enzymtekort ontstaan. Een tekort aan het enzym DAO kan ook genetisch zijn.

Het afweersysteem huist in de darmen. Door de slechte darmflora ontstaat een verzwakt afweersysteem. Vanwege de beschadiging aan de darm, wordt meer histamine vrijgemaakt om de schade te herstellen. Het ‘histamine-emmertje’ kan overlopen wanneer de drempelwaarde is behaald. Intolerantie voor histamine (biogene aminen) kan ontstaan, mede door een tekort aan het enzym DAO en het eten van voeding die rijk aan histamine (biogene aminen) is. De hormoonhuishouding raakt ontregeld. Lichaam, geest en gedrag kunnen hierdoor uit balans raken. Het zijn de vooral de dierlijke, complexe eiwitten die een overgevoeligheidsreactie uitlokken.

De juiste voeding voor het lichaam
De mens is géén granivoor! Iedereen op deze aarde heeft dus een intolerantie voor granen (gluten), mede door het gemis aan enzymen, die de complexe eiwitten moeten afbreken. Granen vernauwen ook ons bewustzijn. Melkproducten horen ook niet in het menselijk lichaam! Alleen moedermelk is voor de baby. Ná de zoogperiode wordt het enzym lactase niet meer aangemaakt. Granen en melkproducten richten veel schade aan in de darmen. De volgende problemen kunnen ontstaan: ziekte van Crohn, ontsteking darmen, spijsverteringsproblemen, tekort aan vitaminen, mineralen en enzymen, voedselintoleranties (intolerantie voor histamine), poreuze darmwand, chronische vermoeidheid, overgewicht en diabetes.

De juiste voeding is levend voedsel: fruit, groenten, verse kruiden, kiemen, noten, pitten en zaden in de natuurlijke vorm, dus rauw en biologisch geteeld. Ook het tarwegrassap behoort tot levend voedsel. Superfoodsuppletie is niet nodig. Levend voedsel is al een superfood.

Moeilijke start
De baby begint het leven vaak al met slechte darmopbouw en voedselintolerantie (intolerantie voor histamine). Het afweersysteem is verzwakt en er is een enzymtekort, het histaminegehalte is verhoogd. Ook candida kan aanwezig zijn door de slechte darmflora. Er kan al sprake zijn van een auto-immuunaandoening zoals coeliakie. Door de slechte darmflora ontstaat er een tekort aan zink, ijzer en kalk. Er is een duidelijke relatie tussen de darmen en voedselovergevoeligheid. E.e.a. is al genetisch bepaald. De aanleg is aanwezig, vaak al tijdens de zwangerschap. Ouders hebben ook darmproblemen en voedselovergevoeligheid. Ook de andere kinderen van het gezin of de grootouders, dus er is een familiair probleem, dat genetisch is. Reden om baby’s te testen op voedselovergevoeligheid en enzymtekort, als er sprake is van darmproblemen. Dit om later problemen te voorkomen. Ook een genetisch onderzoek zou zeer aan te raden zijn. Het zou de gezondheidszorg veel geld besparen.

Oorzaak van darmbeschadiging en voedselintolerantie
Als oorzaak kan het eiwit gliadine uit gluten (granen) genoemd worden. Dit eiwit zorgt voor beschadiging van de darmflora. Er ontstaat een darmontsteking. Het lichaam maakt histamine vrij om de schade te herstellen. Het histaminegehalte wordt verhoogd, er ontstaat een intolerantie voor de biogene aminen waartoe histamine, tyramine en serotonine behoren. Deze hebben bij voedselintolerantie een negatieve uitwerking op lichaam, geest en gedrag. Ook door een tekort aan het DAO enzym (oorzaak: slechte darmflora door glutenintolerantie) wordt het histaminegehalte verhoogd en ontstaat hierdoor een intolerantie voor histamine (biogene aminen).

De neurotransmitter serotonine wordt voor 80% aangemaakt in de darmen. Dit hormoonachtig eiwit is nodig voor een goed humeur, gezond gewicht, goed dag- en nachtritme, levenslust. Door een slechte darmflora hebben veel mensen een serotoninetekort. Hierdoor kan een depressie ontstaan. Ook door de intolerantie voor gluten, melkproducten of histamine kan een depressie optreden. Alcohol, bepaalde medicijnen en sommige antidepressiva (AD) blokkeren het enzym DAO, het histaminegehalte wordt verhoogd. Het afweersysteem reageert overactief op de lichaamseigen stoffen zoals histamine en de andere biogene aminen.

Bevorderen van een gezonde darmflora
Een voedingspatroon zonder gluten en melkproducten en arm aan histamine bevordert de kwaliteit van de darmflora en versterkt het afweersysteem. De spijsvertering verloopt beter. Er is minder productie van histamine. Door een schone darm wordt het tekort aan vitaminen, mineralen en enzymen aangevuld. De lichamelijke en geestelijke klachten of gedragsveranderingen verminderen.

Een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Alles begint bij een gezonde darm. Er is een duidelijke relatie tussen darmen en het brein. Daarom is het verstandig om te kiezen voor natuurlijke voeding, zonder additieven en pesticiden, bij voorkeur biologisch. Een goede reiniging (detox) van darmen en lever is noodzakelijk om een goede gezondheid te behouden. Hierbij kun je denken aan een vastenkuur, darmspoeling, dagelijks een tarwegrassapje, een kleikuur, een Aloë Vera sapje drinken en levend voedsel eten. Je kunt beginnen om dit een maand te proberen, bijvoorbeeld in het voorjaar. Een grote schoonmaak voor het lichaam is nodig, om daarna optimaal te kunnen genieten van de lente en de zomer.

Leve de natuur
Ons lichaam is onderdeel van de natuur en vraagt om een natuurlijke eet- en leefwijze. Een schone darm is essentieel. Probeer de wetten van de natuur te volgen. Jouw darmen en lever zullen je dankbaar zijn. Ik wens je een gezonde darmflora en een gezond 2015 toe, naar lichaam en geest!

fruitmand

De relatie tussen overgevoeligheid voor de biogene aminen en het carcinoïd syndroom

Wat is een carcinoïd ?

Een carcinoïd is een kleine tumor (kankergezwel) dat heel langzaam groeit en vaak in de darmen voorkomt. De tumor is heel bijzonder en zeer zeldzaam. Door het niet behandelen van deze aandoening kunnen zich uitzaaiingen naar de lever of longen voordoen. Hierdoor kun je klachten krijgen als diarree, gassen, darmkrampen, bloedverlies bij de ontlasting, obstructie ofwel vernauwing van de darmen, slechte opname van de voedingsstoffen, stuwing van bloed naar het hoofd (blozen), vermoeidheid, vocht vasthouden in benen of buik (oedeem), bindweefselvorming in het buikvlies, beschadigde hartkleppen, benauwdheid, blauw aanlopen van de huid door vernauwing van het bloedvat. Het blozen treedt op omdat de tumor histamine uitscheidt in het lichaam, waardoor de bloedvaten zich verwijden. Het blauw aanlopen heeft te maken met het uitscheiden van serotonine door de tumor, waardoor er een bloedvatvernauwing optreedt. Door te veel emoties, spanning, te veel inspanning, het drinken van alcohol of warme vloeistoffen en door het eten van voeding die veel biogene aminen bevat, kun je meer last hebben van de klachten.

Zelden bevindt deze tumor zich in de alvleesklier of in de geslachtsklieren. Een carcinoïd is een heel bijzonder gezwel, omdat de tumor hormoonachtige stoffen produceert. Deze stoffen heten biogene aminen waartoe histamine, tyramine en serotonine behoren. Deze “hormonen” geven bovengenoemde klachten. De oorzaak van het ontstaan van het carcinoïd kan liggen bij een niet erkende intolerantie voor de biogene aminen. Als je deze intolerantie hebt en je blijft voedingsmiddelen eten die deze stoffen bevatten, raakt het afweersysteem verzwakt , door verhoging van het histamine- of serotoninegehalte. De hoeveelheid en de soort “hormonen” die door het carcinoïd worden geproduceerd, verschillen van mens tot mens. Iemand met dit syndroom hoeft dus niet alle genoemde klachten te hebben.

Biogene aminen
Biogene aminen zijn lichaamseigen stoffen die voorkomen in mens, dier en plant. Deze stoffen komen dus ook voor in ons eigen lichaam en in de voeding die wij eten. Tot deze hormoonachtige eiwitten behoren histamine, tyramine en serotonine. Vooral de dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten bevatten veel biogene aminen. Sommige voedingsmiddelen maken histamine vrij in het lichaam zoals noten, chocolade, aardbeien, tomaten of drop. Daarnaast zijn er additieven die histamine in het lichaam vrijmaken zoals ve-tsin, benzoaten, smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen. Alcohol en tabak onttrekken de enzymen ofwel katalysatoren aan het lichaam, waardoor de reststoffen van de biogene aminen niet worden afgebroken en deze achterblijven als giftige stoffen. Zo is ook bekend dat spanningen, onverwerkte emoties en een ongezond eet- en leefpatroon het histaminegehalte kunnen verhogen. In mijn boek  Histamine  en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag vind je meer informatie over dit onderwerp. Sommige medicijnen kunnen het serotonine- of histaminegehalte verhogen. Er kan sprake zijn van
het serotonine syndroom, een teveel aan serotonine.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts, jaargang 34, nr. 201, mei/juni 2009.

Bij de ziekte van Duchenne kan ook sprake zijn van een teveel aan serotonine. Tijd voor wetenschappelijk onderzoek.

heerlijk fruit

 

SEROTONINESYNDROOM

Serotonine is een hormoonachtig eiwit dat in de hersenen dienst doet als neurotransmitter. Dit eiwit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Serotonine (het tijdschrift De Natuur Uw Arts nr. 210) wordt onder invloed van tryptofaan en vitamine B6 aangemaakt in de darmen en bevindt zich ook in de bloedplaatjes ofwel trombocyten. Het hersenhormoon heeft invloed op onze slaap, seksualiteit, darmfunctie, stemming en eetgedrag. Door een tekort aan serotonine kan een depressie ontstaan. Vaak wordt dan gekozen voor antidepressiva (AD), waaronder MAO-remmers en SSRI’s (selectieve serotonineheropnameremmers).

Het enzym monoamino-oxidase (MAO) heeft de functie om de afbraak van serotonine te bevorderen. MAO-remmers remmen juist dit enzym, waardoor er minder serotonine wordt afgebroken. Hierdoor treedt een verandering op in de gevoeligheid van de serotoninereceptoren in de hersenstam en het ruggenmerg. Daardoor kan er een teveel aan serotonine ontstaan en raakt het bloed vergiftigd. Dit wordt het serotoninesyndroom genoemd.

Ook blijkt dat bepaalde SSRI’s het leverenzym CYP2D6, dat zij nodig hebben om afgebroken te worden, zelf onwerkzaam maken. Hierdoor zorgen ze er dus zelf voor dat ze niet voldoende afgebroken worden en er zo een overdosis aan serotonine ofwel het serotoninesyndroom kan ontstaan. Vaak is een enzymtekort genetisch bepaald. Ook door voeding te bewerken (koken, bakken) gaan de enzymen kapot. Levend voedsel (De Natuur Uw Arts nr. 198), dat onbewerkt is, is wel rijk aan enzymen.

Uit onderzoek blijkt dat bij autisme en bij sommige vormen van kanker, zoals het carcinoïd syndroom (De Natuur Uw Arts nr. 201), ook sprake is van een verhoogd serotoninegehalte. Verslavingen komen ook veel voor bij een onevenwichtig serotoninegehalte.

Recente ontwikkelingen
Volgens forensisch expert Richard Eikelenboom doet moorddadig en agressief gedrag zich veel voor door gebruik van AD. Ook zelfmoord komt vaker voor. Door onderzoek is aangetoond dat bij mensen die psychische klachten hebben en AD gebruiken, vaak sprake is van een gendefect, waardoor te hoge histamine- en serotoninespiegels ontstaan. Ook bestaat de mogelijkheid van een intolerantie voor histamine (biogene aminen, De Natuur Uw Arts, nr. 224), waartoe serotonine behoort. Daarom is een genetisch onderzoek bij mensen die AD gebruiken aanbevelenswaardig.

In een artikel van de Volkskrant van 28 maart 2014 zei hoogleraar farmagenetica Ron van Schaik van het Erasmus MC dat het aantal DNA-tests om een genetisch profiel te hebben van patiënten in 2013 met 50% waren gestegen tot ongeveer twaalfhonderd. Steeds meer huisartsen en psychiaters doen deze test, alvorens AD voor te schrijven. Het blijkt dat ongeveer 10 procent van de bevolking een genetisch defect heeft, waardoor de AD niet goed worden afgebroken. Het serotoninesyndroom kan dan ontstaan.

Symptomen
Klachten die kunnen ontstaan zijn: hypertensieve crisis, koorts, zweten, beven en andere lichamelijke ongemakken zoals spiertrekkingen en diarree. De persoon is erg opgewonden of verward en heeft verwijde pupillen. Er is sprake van een lichamelijke oververhitting ofwel hyperthermie.

Belangrijkste uitlokkers
Bepaalde AD en tranquillizers zoals Anafranil en Rohypnol kunnen het serotoninesyndroom veroorzaken. Ook medicijnen en stimulerende middelen zoals Tramadol, morfine, XTC en cocaïne hebben een serotonine verhogende werking. Speed in combinatie met bepaalde AD kan het serotoninesyndroom veroorzaken. Voeding die rijk is aan biogene aminen (De natuur uw arts nr. 224), alcohol en tabak verhogen ook het serotoninegehalte. Het is bekend dat bij overmatig alcoholgebruik het enzym MAO geremd wordt waardoor serotonine, tyramine en histamine (biogene aminen) niet goed worden afgebroken. Er kan een histamine-intolerantie ontstaan. Het serotoninegehalte is ernstig verhoogd met alle gevolgen van dien, zoals het in coma raken en het optreden van sterke veranderingen in het gedrag na het drinken van veel alcoholische dranken. Testosteron heeft ook een serotonine verhogende werking.

Reguliere behandeling
Veel artsen kennen of herkennen het serotoninesyndroom niet. Vaak wordt bij een depressie en slapeloosheid AD of suppletie, zoals melatonine of tryptofaan, voorgeschreven. Artsen meten vrijwel nooit het serotoninegehalte. Er treedt vaak medicijnverslaving op. Genetisch onderzoek naar de daadwerkelijke oorzaak wordt niet verricht.

Natuurgeneeskunde en natuurvoedingstherapie
Bij depressiviteit en het gebruik van AD is het zeer raadzaam om je te laten testen op voedselintolerantie (gluten, lactose, histamine en andere biogene aminen. Ook is het verstandig om het histamine- en serotoninegehalte regelmatig te laten bepalen (bijvoorbeeld met behulp van bioresonantie of Touch for Health). Daarna is aanpassing van het voedingspatroon noodzakelijk.

Bij gebruik van AD is het aan te bevelen om voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan tyramine zoals kaas en alcohol te vermijden, net als voeding die rijk is aan serotonine en histamine (biogene aminen).

Het is de hoogste tijd voor meer genetisch en wetenschappelijk onderzoek!

Nog een paar adviezen
Stop nooit zomaar met AD of medicijnen! Overleg altijd met de arts. Er kan sprake zijn van een genetische lichamelijke oorzaak voor depressiviteit (De Natuur Uw Arts nr. 199). Vraag desnoods een genetisch onderzoek aan om een genetisch enzymtekort te bepalen.

Ga heel voorzichtig om met combinaties van drugs, MAO-remmers, SSRI’s, serotonine verhogende middelen, suppletie en voeding die rijk is aan biogene aminen, om het serotoninesyndroom te voorkomen.

druiven

ENZYMEN

Ons lichaam is een fabriek. Stoffen uit ons eten en drinken moeten worden afgebroken en omgezet, voordat deze worden opgenomen in het bloed. Voor deze omzetting zijn enzymen nodig. Die worden wel “de bougies van het leven” genoemd. Zonder enzymen zijn de stofwisselingsprocessen onmogelijk. Enzymen houden het leven in stand.

Functie
Enzymen zijn eiwitachtige stoffen die zich hechten aan een stof, ook wel substraat genoemd, die gesplitst moet worden. Ze zijn nodig voor de spijsvertering, stofwisseling en bloedstolling. De eiwitten in onze voeding worden omgezet in aminozuren, de vetten in vetzuren en de suikers (zetmeel en koolhydraten) in glucose.

Enzymen werken als “specialisten”. Zij versnellen of bepalen het omzettingsproces van stoffen. Ieder enzym is specifiek en richt zich slechts op één stof. Voeding wordt door enzymen in kleine stukjes gebroken en verwerkt. Enzymen zijn heel gevoelig voor temperaturen. Ze zijn alleen optimaal werkzaam bij een temperatuur van 37 °C ofwel onze lichaamstemperatuur. Bij verhitting van voeding door koken of bakken worden de enzymen onomkeerbaar vernietigd. Er is geen activiteit meer, slechts een gewoon eiwit is aanwezig. Bij onderkoeling of lage temperatuur daalt de enzymwerking. Bij koorts wordt de enzymwerking minder, omdat de temperatuur stijgt. Er is dan vaak sprake van een ontsteking in het lichaam. De volledige tekst over enzymen vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

groentemix

ADHD, ALLEEN EEN PROBLEEM IN HET GEDRAG?

Je bent wat je eet!

Met ADHD wordt bedoeld Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, ofwel een aandachtstekort in combinatie met een hyperactiviteitsstoornis. Hyperactiviteit uit zich in lichamelijke onrust en impulsief gedrag door het binnenkomen van te veel prikkels. ADHD heeft te maken met een beperking in het hersengebied, net als bij een autistische stoornis. Door een teveel aan prikkels in de hersenen wordt de communicatie tussen verschillende neurotransmitters verstoord. Hierdoor ontstaat er concentratiegebrek. Als er te veel prikkels zijn, trekt de persoon met ADHD of autisme zich terug. Aan de andere kant worden prikkels opgezocht, als deze er niet zijn op dat moment. Door het teveel aan prikkels zijn mensen met ADHD vaak overgevoelig voor geluid, grote groepen mensen, geuren of spanningen in de omgeving.

Uit onderzoek is gebleken dat jongens meer een hyperactief gedrag hebben en meisjes juist een aandachtstekort of impulsief gedrag. Uit praktijkervaring blijkt dat een erfelijke aanleg aanwezig is. Het afwijkend gedrag komt dan ook vaak voor bij een van de ouders, als er sprake is van ADHD bij het kind. Voor de afkorting ADHD worden wel de volgende woorden gebruikt: alle dagen heel druk.

Gedrag
Mensen met ADHD hebben veel positieve karaktereigenschappen, zoals:
creatief, vindingrijk, vernieuwend, originaliteit, probleemoplossend, ruimtelijk inzicht, alert, goed functionerend in crisissituaties, houden van uitdagingen, zijn hooggevoelig of -begaafd. Bij ADHD kunnen zich daarentegen de volgende minder prettige gedragingen voordoen: storend, opdringerig, lawaaierig, agressief, overbeweeglijk, overemotioneel (kan komen door een teveel aan serotonine in de hersenen), geheugenstoornis, gemaakte afspraken niet nakomen, obsessief, angstig, oppositioneel, antisociaal, verwarrend in denken en handelen, onoplettendheid. Meer informatie over de voedingstherapie in relatie met ADHD vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

gezond fruit

ONTGIFTEN
Ons lichaam wordt dagelijks geconfronteerd met toxische stoffen die een negatieve werking kunnen hebben op het functioneren van cellen of organen in het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn additieven uit voeding, verontreinigingen uit water en lucht en bestrijdingsmiddelen. Een aantal van deze stoffen zoals zware metalen en pesticiden kunnen opgeslagen worden in de lever of de hersenen. Hierdoor kan een toxische overbelasting van het lichaam ontstaan. De klachten die je kunt krijgen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, haaruitval, hormoonstoornissen en hoofdpijn. Andere aandoeningen die in relatie kunnen staan met toxische belasting zijn migraine, artritis, auto-immuunziekten en psoriasis.

Bij grote hoeveelheden toxische stoffen is de kans groot om bepaalde aandoeningen te ontwikkelen. Voor een groot gedeelte zorgt het lichaam er zelf voor dat het de toxische stoffen verwijdert. Je kunt denken aan de nieren, darmen, longen, lever en huid. Bepaalde voedingsstoffen in fruit en groente of kruiden kunnen de werking hiervan ondersteunen.

De nieren
De nieren filteren het bloed en zorgen voor de afvoer van in water oplosbare afvalstoffen en afbraakproducten van eiwitten. Door minder eiwitten te eten en voldoende water te drinken kun je de nieren ontlasten. Een aantal kruiden kan de werking van de nieren stimuleren. Als je een nieraandoening hebt, kun je deze kruiden beter niet gebruiken.

De huid
De huid kan een aantal toxische stoffen zoals pesticiden, herbiciden en dioxinen doorlaten, waardoor huidcontact met deze stoffen een toxische belasting kan veroorzaken. Een aantal huidaandoeningen, bijvoorbeeld psoriasis, kunnen te maken hebben met een toxische belasting. De opbouw en werking van de huid is voornamelijk afhankelijk van vitamine A, zink en essentiële vetzuren.

De longen
Ook in de longen kunnen toxische stoffen worden opgenomen zoals oplosmiddelen, stikstofoxiden en zware metalen uit sigarettenrook. Hierdoor kun je last krijgen van astma, allergische bronchitis of longemfyseem. Vluchtige toxinen kunnen met de ademhaling via de longen worden uitgescheiden. De slijmvliezen van de luchtwegen kunnen worden versterkt met extra vitamine A en zink.

De darmen
De darmen hebben een primaire uitscheidingsfunctie. Een gezonde darmflora is daarom van groot belang. (Oplosbare) vezelstoffen uit fruit en groente zijn zeer goed. Deze kunnen toxinen aan zich binden tot onopneembare verbindingen. Ook het gebruik van een goede probiotica (natuurwinkel) kan bijdragen aan een gezonde darmflora, waardoor de spijsvertering verbetert en het immuunsysteem ondersteund wordt. Antibiotica worden vaak voorgeschreven door artsen, als er sprake is van een infectie (beschadiging van het slijmvlies). Uit praktijkervaring blijkt dat deze medicijnen niet alleen de slechte bacteriën verwoest maar ook de goede. Antibiotica zijn er de oorzaak van dat de slijmvliezen van de darmen verzwakken en als gevolg hiervan ook het afweersysteem verzwakt.

Het bladgroen chlorofyl zorgt voor een goede ondersteuning van de darmen bij het ontgiften. Chlorofyl heeft het vermogen toxische stoffen, waaronder zware metalen, te binden. Chlorofyl vind je in groene bladgroenten en tarwegrassap.

De lever
De lever is een zeer complex orgaan dat betrokken is bij diverse processen in het lichaam, in het bijzonder de ontgifting. Zowel toxinen uit het lichaam, als toxinen van buiten het lichaam, worden door de lever afgebroken en/of uitgescheiden. De lever filtert het bloed en verwijdert de toxinen. Door de enzymen breekt de lever lichaamsvreemde stoffen af. Bij de afbraak van de stoffen in de lever komt een grote hoeveelheid vrije radicalen vrij. Heel belangrijk is plantaardige voeding te eten, die biologisch is en vrij van schadelijke additieven. Verder is het belangrijk geen alcohol of koffie te drinken. Een warmwaterzak op de lever kan helpen dit orgaan te stimuleren om gifstoffen uit te scheiden. Medicijnen en drugs zijn een grote belasting voor de lever.

Advies
Om goed te kunnen ontgiften is het belangrijk om je af te vragen hoe jouw eet- en leefpatroon eruit ziet. Welke lichaamsvreemde stoffen belasten dit orgaan? Het ontgiftingsproces vindt op diverse plekken in het lichaam plaats. Deze zijn vaak afhankelijk van de eet-en leefgewoonten. Extra inname van vitamine C, door biologisch fruit en groente te eten, kan bijdragen aan de ontgifting en gevormde vrije radicalen onschadelijk te maken. Ontgifting van toxinen zoals zware metalen of organische oplosmiddelen of de organen zoals lever en darmen kan ondersteund worden door specifieke voedingsstoffen en/of kruiden zoals chlorella, mariadistel (Boldocynara), kleipoeder of probiotica.

 

verse groenten

KLEI, DE STOFZUIGER VOOR ONS LICHAAM

Klei is een vette, vochtige aardesoort. Een ander woord voor klei is leem ofwel heilaarde en behoort tot de vier basiselementen, die nodig zijn om het leven in stand te houden. Klei werkt geneeskrachtig. Dieren die zich verwond hebben rollen vaak door de klei of eten de klei als ze spijsverteringsstoornissen hebben. De heilaarde bevat veel mineralen zoals kiezelzuur (meer dan 40%), magnesium, fosfor, calcium, ijzer, mangaan, kalium, natrium, zink, zwavel en chloor. Bovendien is leem rijk aan enzymen, waardoor de mineralen goed worden opgenomen.

De functie van klei
Klei werkt ontgiftend en regenererend. Ook onttrekt de heilaarde de zware metalen uit het lichaam en remt ontstekingen. Leem brengt een beschermlaagje toe aan de slijmvliezen, is goed voor de huid, versterkt het haar en de nagels, door aanwezigheid van kiezelzuur. Ook reguleert klei de bloedsuikerspiegel en geeft energie aan het lichaam. Je kunt de werking van leem vergelijken met een stofzuiger in huis. Het vuil wordt opgeruimd en je krijgt een schoon lichaam, dus ook een heldere geest. Gifstoffen uit maag en darm worden afgevoerd. Er is sprake van minder onwelriekende darmgassen. Bacteriën worden geneutraliseerd. De bloedsomloop wordt gestimuleerd. Door de aanwezigheid van kiezelzuur wordt ons afweersysteem verhoogd. Leem stimuleert het wondgenezingsproces. Klei is goed toe te passen bij ontgiftings- ofwel reinigingskuren en bij breuken of kneuzingen. Ook kun je leem gebruiken als kompres, ter ontgifting van de lever.

Soorten leem
Er zijn diverse soorten klei. De kleur hangt af van de hoeveelheid mineralen. Er bestaat rode, gele, groene en witte klei. De ene soort is voor inwendig en de andere voor uitwendig gebruik. De kleisoort voor inwendig gebruik wordt extra gezuiverd. Ook zijn er zakken met kleibrokken te koop voor uitwendig gebruik. Er bestaan diverse merken klei zoals Luvos, Argiletz, Vergartil. Je kunt de geneeskrachtige klei kopen in de natuurwinkels of bij de Tuinen.

Klei en aandoeningen
Bij de hieronder genoemde aandoeningen kun je de kleikuur toepassen:
inwendig gebruik bij diarree, obstipatie, spijsverteringsklachten, keelpijn, hoofdpijn, brandend maagzuur, ontstekingen,
uitwendig gebruik bij wonden, kneuzingen, breuken, gewrichtspijnen, insectenbeten, verstuikingen.
Bij leverproblemen, huidklachten en gewrichtspijnen kun je de klei zowel inwendig als uitwendig (kompres) gebruiken.

Toepassing
De klei kan in een kuur van twee keer 3 weken gedaan worden en wel in het voor- en najaar. Op de nuchtere maag neem je een theelepel kleipoeder en vermengt dit met mineraalwater in een beker van aardewerk of dik glas. Gebruik een plastic en geen metalen lepeltje. Voordat je naar bed gaat, neem je weer een theelepel kleipoeder met water. Na 3 weken kleikuur las je een week pauze in. De pauze is nodig om het lichaam even te laten ‘resetten’. Daarna neem je gedurende 3 weken alleen op de nuchtere maag een theelepel kleipoeder. Als je een spiraal draagt of een pacemaker hebt, kun je beter geen klei of een kleikompres nemen. Klei heeft de neiging om lichaamsvreemde voorwerpen uit het lichaam te verwijderen. Bij een zware medicijnkuur wordt klei ook afgeraden. Als je zwanger bent en je wilt klei gebruiken, is het raadzaam om deskundige hulp te zoeken bij een ervaren therapeute.

Zuiveringsreacties
Als er veel gifstoffen aanwezig zijn in het lichaam door ongezonde eet- en leefgewoonten, kun je tijdens de kuur ontgiftingsreacties krijgen zoals misselijkheid, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, negatieve emoties of een neerslachtig gevoel. Het is net als dat je het huis schoonmaakt. Eerst moet het vuil eruit, dan pas is jouw huis schoon. Hetzelfde geldt voor het lichaam. Daarbij is het van groot belang om vooral gezond te eten en slechte leefgewoonten te vermijden. Fruit en groente is de beste voeding tijdens de kuur. Ook kun je kiezen voor probiotica als extra ondersteuning van de darmflora, hierin huist ons afweersysteem.

Literatuur
Er zijn diverse boeken verkrijgbaar die informatie geven over klei. In het bijzonder wordt hier een boekje genoemd van natuurgeneeskundig therapeute Rosemarie Ypma. De titel van het boekje is: Aroma- en kleitherapie, ankertjesserie nr. 239. Zij biedt ook deskundige begeleiding aan. In haar boekje vind je allerlei adviezen en hoe je de klei kunt toepassen.

Voedingsadviezen
Probeer natuurlijke en plantaardige voeding te eten, als je de kleikuur doet. Als er weinig gifstoffen in het lichaam zijn, zul je minder last hebben van zuiveringsreacties. Het zou verstandig zijn om je te houden aan de voedingsadviezen uit de syllabus en het receptenboekje. Voor informatie hierover kun je de website www.levendvoedsel.nl te bezoeken. Het spreekt vanzelf dat de volgende genotsmiddelen meer gifstoffen in het lichaam veroorzaken: koffie, alcohol, tabak, additieven, dierlijke voeding, suiker en drugs. Misschien kun je af en toe kiezen voor een dag sapvasten, meer plantaardige voeding of een dagje 100% levend voedsel te eten, in combinatie met de kleikuur. Drink voldoende water, groentesap of kruidenthee tijdens de kleikuur.

 

fruit-knop

Serotonine, vriend of vijand?
Serotonine is een neurotransmitter ofwel een hormoonachtig eiwit dat voorkomt in onze darmen (80%), bloedplaatjes (10%) en hersenen (2%). In onze hersenen verloopt de communicatie met behulp van neuronen. Deze neuronen communiceren via neurotransmitters die vrijkomen in verbindingen die synapsen worden genoemd. Serotonine speelt dus een grote rol in onze hersenchemie. Net als histamine en tyramine behoort serotonine tot de biogene aminen en komt dus ook voor in onze voeding. Uit praktijkervaring blijkt dat veel mensen een intolerantie hebben voor de biogene aminen.

De functie van serotonine
Serotonine regelt onze stemming, heeft invloed op ons gedrag en zelfvertrouwen, de peristaltiek van de darmen en reguleert andere neurotransmitters zoals dopamine, noradrenaline en endorfinen. Bij voldoende serotonine in de hersenen zal pijn verminderen, omdat dan de kalmerende endorfinen worden aangemaakt. Serotonine werkt bloedvatvernauwend. Bij een bloeding wordt er door de bloedplaatjes serotonine afgegeven ter ondersteuning van het samentrekken van de bloedvaten. Serotonine kan gevoelens van verliefdheid of euforie geven. Denk maar aan het eten van chocolade! Deze bevat serotonine. Dus…… je bent wat je eet!

Stoornis in de serotoninehuishouding
Uit praktijkervaring blijkt dat als je een intolerantie hebt voor de biogene aminen, die vaak al bij de geboorte aanwezig is door een erfelijk aanleg, een schommeling in de serotoninehuishouding kan ontstaan. Omdat serotonine ook in voedingsmiddelen voorkomt, heeft de voeding die je eet invloed op jouw gedrag, psyche en lichaamsfuncties. De ene keer heb je een teveel aan serotonine en kun je darmproblemen krijgen. De andere keer heb je een tekort aan serotonine en kun je je depressief voelen. Bij een verhoogd histaminegehalte kan er een poreuze darmwand ontstaan, waardoor serotonine onvoldoende wordt aangemaakt. Ook bij een vervuilde darm wordt de nodige stof niet voldoende geproduceerd.

Klachten
Als er sprake is van een stoornis in de serotoninehuishouding kunnen de volgende klachten voorkomen: slaapstoornissen, overgewicht, door het vasthouden van vocht, vermoeidheidsklachten door een verlaagde bloedsuikerspiegel ofwel hypoglykemie, gevoelens van onrust, verslavingen, darmproblemen, hartklachten, dwangmatig handelen, angsten, hoge bloeddruk, hoofdpijn, schizofrenie, ziekte van Huntington, spierdystrofie, ontstekingen, spastische darm, carcinoid syndroom, psychische klachten zoals depressiviteit en gedragsproblemen, bijvoorbeeld agressie.

Voedingstherapie en serotonine
Uit onderzoek blijkt dat de complexe eiwitten in vlees, vis, eieren, zuivelproducten, gluten, soja en noten serotonine onttrekken uit het lichaam. Deze eiwitten verhogen namelijk het histaminegehalte, waardoor er een tekort aan serotonine kan ontstaan. Veel mensen hebben een koolhydratenverslaving (brood, pasta, koek etc.), omdat koolhydraten serotonine aanmaken. Maar deze zijn de complexe koolhydraten die niet goed worden verteerd door het spijsverteringsstelsel. Fruit en groenten bevatten wel de makkelijk verteerbare koolhydraten die serotonine aanmaken. Vitamine B2, B6, magnesium en tryptofaan maken serotonine aan.

Reguliere behandeling
Het is bekend vanuit de praktijk dat artsen in de reguliere geneeskunde vaak antidepressiva voorschrijven aan patiënten die lijden aan een depressie. Deze medicijnen remmen de heropname van serotonine, waardoor deze stof langer in de hersenen aanwezig is. Uit praktijkervaring blijkt dat deze mensen vaak een intolerantie hebben voor de biogene aminen. Daarom ondervinden ze last van de bijwerkingen, die deze medicijnen veroorzaken. Ook op andere medicijnen, die artsen voorschrijven bij bovengenoemde klachten, reageren patiënten overgevoelig door de intolerantie voor de biogene aminen.

Natuurgeneeskunde en bio-resonantie
Uit praktijkervaring blijkt dus dat bepaalde stoffen een grote rol spelen bij ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Door aanpassing van het voedingspatroon kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Voordat je jouw voedingspatroon aanpast, is het van groot belang om je te laten testen met behulp van bioresonantie op intolerantie voor serotonine, die tot de biogene aminen behoort.

Voedingsadviezen
Als er sprake is van een intolerantie voor de biogene aminen, is het raadzaam jouw voedingspatroon aan te passen en deskundige hulp in te schakelen van een deskundig voedingstherapeute. Door middel van een eliminatiedieet kun je erachter komen op welke voedingsmiddelen je overgevoelig reageert.
Door je te houden aan een dieet, dat arm is aan biogene aminen, kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Als er sprake is van een spastische darm of het carcinoid syndroom is er sprake van een teveel aan serotonine en een overgevoeligheid voor de biogene aminen. Het is dan van groot belang om het voedingspatroon te wijzigen. Voeding die serotonine bevat kun je dan maar het beste vermijden. In de volgende plantaardige voedingsmiddelen zit serotonine: aubergine, olijven, aardappel, ananas, avocado, banaan, grapefruit, passievrucht, pruim, chocolade, dadels, alcohol, tabak, noten en kiwi.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts.

druiven

Overgewicht

Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft, waarvan 10% obesitas (ernstig overgewicht). Bij de kinderen heeft 14,5% van de jongens en 17,5% van de meisjes al last van overgewicht. De Nederlandse bevolking heeft te kampen met veel gezondheidsklachten waaronder diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en depressiviteit. Uit praktijkervaring blijkt dat er een relatie bestaat tussen overgewicht en het ontstaan van diabetes en kanker. Het aantal gevallen van diabetes, zowel bij volwassenen als bij kinderen, stijgt nog steeds.

Ongezonde leefgewoonten
Eén van de belangrijkste oorzaken is te weinig beweging. Hoe vaak zitten we niet achter de computer, in de auto en op de bank voor de t.v.? Het is gezonder om te gaan wandelen of fietsen en de trap te nemen in plaats van de lift. Ook stress en het wegeten van onverwerkte emoties zijn grote boosdoeners. Als er sprake is van spanning, wordt het histaminegehalte verhoogd en de bloedsuikerspiegel daalt, waardoor wij sneller geneigd zijn om die onrustige gevoelens weg te eten met ongezonde voeding. Op zo’n moeilijk moment zouden we juist gezonde voeding moeten nemen zoals bijvoorbeeld een appel, groentesap of een salade en een eindje te gaan wandelen. Soms zijn we geneigd om gevoelens als boosheid, verdriet, eenzaamheid of innerlijke leegte weg te eten door ongezonde voeding zoals suiker, chocolade, fastfood of voeding die complexe koolhydraten of schadelijke vetten bevat. Een tekort aan slaap kan een negatief effect hebben op ons gewicht. Daarentegen is veel te lang slapen ook niet gezond. Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik je naar mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag. Bovenstaande tekst is ook gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts.

verschillende soorten fruit 

Depressie, een psychisch of lichamelijk probleem?

Wat is een depressie?
Een depressie is een stemmingsstoornis, gekenmerkt door gebrek aan levenslust en initiatief, vergezeld van een te neergeslagen humeur en stemmingswisselingen. Bij depressiviteit trekt iemand zich terug, denkt negatief, is lusteloos, heeft geen belangstelling voor de omgeving en is weinig spraakzaam. Er is sprake van vervlakking van emoties. Soms kan een depressie gepaard gaan met zelfmoordgedachten of zelfs het plegen van zelfmoord. Er zijn ook mensen die alleen ‘s winters last hebben van een depressie. Het gebrek aan natuurlijk licht en beweging zorgt voor een neerslachtig humeur. Een depressie kan op alle leeftijden optreden. Er bestaat een variatie in de duur.

Aanleg en omgevingsfactoren
Vaak komt het voor dat er meerdere personen in een gezin lijden aan een depressie. Dit geeft aan dat er sprake kan zijn van een erfelijke aanleg, veroorzaakt door een genetisch defect. Sommige mensen maken eerst een manische periode door, om daarna in een depressie te vervallen. Er wordt dan gesproken van een bipolaire stoornis. De neerslachtigheid kan ook al voorkomen bij een van de ouders of grootouders. Uit onderzoek en praktijkervaring blijkt dat individuele eet- en leefgewoonten invloed kunnen hebben op het ontstaan van een depressie.

Verder spelen omgevingsfactoren een grote rol bij depressie zoals gebrek aan aandacht en liefde, niet aangeraakt en gerespecteerd worden of het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn in de ogen van ouders. Het is bekend dat, als kinderen weinig geknuffeld en aangeraakt worden in de eerste jaren van hun leven, zij een tekort aan serotonine hebben. Serotonine is nodig voor een opgewekt humeur. Er ontstaat een functiestoornis in de hersenen, die onherstelbaar is. De kans is groter is om een depressie te ontwikkelen.

Lichamelijke en psychische symptomen
Lichaam en geest zijn een. Deze beïnvloeden elkaar dan ook negatief of positief. Uit praktijkervaring blijkt dat er vaak lichamelijke problemen zijn bij een depressie zoals darmklachten, vermoeidheid, onrust, lage bloedsuikerspiegel, verhoogd histaminegehalte, tekort aan serotonine, verlies van eetlust, eetstoornissen, slaapproblemen en nachtmerries. Ook komen gedragsproblemen voor zoals agressiviteit of hyperactiviteit. Door het tekort aan serotonine is er een sterke behoefte aan voedingsmiddelen zoals suiker, complexe koolhydraten en voeding die rijk is aan biogene aminen of kunnen verslavingen ontstaan. De volledige tekst van het artikel over voedingstherapie vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts, jaargang 34, nr. 199.

druiven

Autisme, een biochemisch probleem?

Wat is autisme?
Autisme is een afwijking in het gedrag. Mensen met een autistische stoornis zijn in zichzelf gekeerd en hebben zowel lichamelijke als psychische problemen. Er is sprake van een genetisch defect, dat een rol speelt in het immuunsysteem. Bij autisme is sprake van een afwijking in de hersenen. Er vindt geen pruning ofwel snoeien van de hersencellen plaats. Bepaalde cellen sterven niet af en er treedt vertraging op in de informatieverwerking, waarschijnlijk door een tekort aan myeline. Deze stof zorgt ervoor dat zenuwimpulsen sneller worden doorgestuurd in de hersenen. Bepaalde prikkels worden te weinig ervaren, andere prikkels komen te veel binnen. Neurotransmitters worden overbelast, waardoor geluiden uit de omgeving even hard binnenkomen en het moeilijk wordt om zich te concentreren. Daarom trekken mensen met autisme zich vaak terug om tot rust te komen.

Sociale gevolgen
Mensen met een autistische stoornis hebben een egocentrisch gedrag en kunnen daardoor moeilijk een vriendschap aangaan. Zij hebben dan ook weinig vrienden of geen relatie. Eenzaamheid speelt een grote rol in hun leven. Zij willen wel contact maken maar weten niet hoe zij dit moeten doen. Daardoor ontstaan er vaak problemen op het werk en op school. Het autistische gedrag heeft een negatieve invloed op hun leer- en werkprestaties. Vaak werken zij onder hun kunnen of hebben geen werk, als gevolg van de beperkingen die deze stoornis met zich meebrengt. Tijdens een gesprek is er vaak geen dialoog maar een monoloog. Je kunt spreken van een zeker eenrichtingsverkeer. Door vragen te stellen over het onderwerp waar zij geïnteresseerd in zijn, kun je beter contact met hen maken. Sommige mensen met autisme hebben een plaagziek gedrag. Door te pesten proberen zij op die manier duidelijk te maken wat zij willen of juist niet willen. Ook kunnen zij zich bemoeien met een ander, vanuit een bepaalde controledwang.

Mogelijke oorzaken autisme
Praktijkervaring heeft geleerd dat voeding bepalend kan zijn bij het ontstaan van  autistisch gedrag. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een relatie bestaat tussen gluten- en caseïne-intolerantie en autisme. Gluten is het eiwit in tarwe, haver, gerst, spelt, couscous en kamut. Caseïne is het eiwit in de melkproducten. Een autistische stoornis treedt soms al op tijdens de zwangerschap. Het kind heeft dan bij de geboorte al een verstoord afweersysteem. Er kan dan al sprake zijn van een intolerantie voor gluten, caseïne en biogene aminen, waartoe histamine, tyramine en serotonine behoren. Uit onderzoek blijkt dat granen, suikers, melkproducten en biogene aminen een negatieve invloed hebben op de darmen. Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik je naar het boek.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts, jaargang 200, maart/april 2009, pag. 13.

voedingstherapie

Voeding en kanker
Wij kunnen kanker een welvaart- ofwel degeneratieziekte noemen. Kanker ontstaat als het afweersysteem ernstig is verzwakt. Deze bedreigende ziekte manifesteert zich vaak door een tumor. Het gezwel is een waarschuwing van het lichaam dat er iets helemaal niet goed is. Je kunt kanker zien als een sluipmoordenaar die vaak al jaren aanwezig is in het lichaam. Vrije radicalen zijn een product van het lichaam en maken deel uit van de natuurlijke afweer. Praktijkervaring heeft ons geleerd dat als wij veel ongezonde voeding eten, tabak of alcohol gebruiken, er te veel vrije radicalen worden geproduceerd. Deze onstabiele moleculen en omgevingsfactoren zoals stress beschadigen het DNA in de cellen. Hierdoor veranderen de cellen van vorm en kunnen ze kwaadaardig worden, zo ontstaat een tumor. Een dergelijk gezwel is een symptoom van kanker. De oorzaak van kanker is aantasting of degeneratie van de cellen, waardoor er celmutatie optreedt.

De KWF Kankerbestrijding financiert al vele jaren onderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker. Een grote groep mensen wordt gevolgd. In het onderzoek wordt gelet op wat zij eten. Vooral wordt er nagegaan of mensen die meer groenten en fruit eten, minder vaak kanker krijgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat maar liefst een derde van de mensen die het risico lopen op het krijgen van kanker, verlaagd kan worden door te kiezen voor gezonde voeding en een gezonde leefwijze. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 30% van de kankergevallen in het Westen toe te schrijven aan voedingsfactoren. Fruit en groenten zijn een natuurlijk medicijn. Meer over dit thema lees je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam en geest.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts, jaargang 33, nr. 197, sept./okt. 2008.

halve meloen

De relatie tussen glutenintolerantie en diabetes

De Nederlandse bevolking eet voedsel dat voor een groot deel uit granen bestaat. Een boterham, beschuitje of schaaltje muesli bij het ontbijt mag niet ontbreken. Bij de lunch eten wij graag een broodje gezond en ’s avonds een heerlijk macaroni- of spaghettigerecht, denkend aan die prachtige vakantie in Italië. Gezelligheid zoeken wij bij een kop koffie met gebak of een koekje. In veel andere producten zijn granen verwerkt. Op straat zie je meer mensen met een broodje of pizza in de hand dan met een stuk fruit. De graanconsumptie heeft ons in haar greep. Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn boek.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in:
De Natuur Uw Arts, Jaargang 33, nr. 195, mei/juni 2008

verschillende soorten fruit

 

De positieve invloed van natuurlijke voeding op onze gezondheid
Voor onze auto tanken wij zuivere brandstof. De olie verversen wij op tijd en onze heilige koe krijgt geregeld een grote en kleine beurt. Als wij een vreemd geluidje horen, zoeken wij de oorzaak of gaan naar de garage. Iedere week krijgt onze trots een wasbeurt. Maar hoe gaan wij met ons lichaam om? Als wij gedurende een jaar opschrijven waarmee wij ons lichaam voeden, zouden wij aan het einde van dat jaar erg schrikken.

We stoppen ons vol met ongezonde vetten, junkfood, suiker, dierlijke eiwitten, granen, alcohol en andere stimulerende middelen. Daarnaast roken we. Ons lichaam raakt verzwakt en wij kunnen lichamelijk en/of geestelijk ziek worden. Daarbij hebben wij het nog niet gehad over de ongezonde, bewerkte voeding met schadelijke toevoegingen, waardoor ons afweersysteem verzwakt wordt. Nog steeds verbazen wij ons als een ziekte zich manifesteert, alsof deze zomaar is komen aanwaaien. Ziekte komt door de mond, volgens een Chinees spreekwoord.

Het lichaam is een huis dat wij hebben ontvangen bij onze geboorte. Gedurende onze reis op aarde mogen wij erin wonen. Ons lichaam is een onderdeel van de natuur. Meer informatie over dit onderwerp en voedingstherapie vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in:
De Natuur Uw Arts, Jaargang 32, nr. 190, juli/augustus 2007, pag. 11-13.

Meer artikels over voedingstherapie vind je in mijn boek.

vlinders