Artikels over voedingstherapie

ARTIKELS OVER VOEDINGSTHERAPIE

vlinders

6 november 2023
GLUTENINTOLERANTIE EN DARMKANKER

IS ER EEN RELATIE?

Volgens onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting krijgen in Nederland iedere dag ongeveer twaalf mensen de diagnose darmkanker. Bij hen zijn er vaak al symptomen ofwel signalen van het lichaam zoals darmstoornissen, bloedarmoede, aanhoudende vermoeidheid en bloedverlies bij de ontlasting. Zij hebben minder eetlust en vermagering treedt op. Er kan ook sprake zijn van botontkalking, spierzwakte en een niet herkende glutenintolerantie. Kwaliteit van leven gaat achteruit. Een degeneratieproces ontwikkelt zich, dat jarenlang sluimerend aanwezig kan zijn in het lichaam. Op latere leeftijd wordt, vaak tijdens een bevolkingsonderzoek naar darmkanker, een tumor ontdekt en na meerdere onderzoeken wordt door de specialist de diagnose darmkanker vastgesteld. Soms is er al sprake van uitzaaiingen naar botten en lever.

Mogelijke oorzaken
Het industriële voedsel bevat nauwelijks ballaststoffen, waardoor verstopping in de darmen kan ontstaan. Door consumptie van (rood) vlees wordt het risico op darmkanker verhoogd. Er kan sprake zijn van rotting in de darmen door een slechte spijsvertering. Vanwege een niet herkende en erkende glutenintolerantie kunnen darmstoornissen ontstaan zoals obstipatie die de kans op darmkanker vergroot. Ongezonde eet- en leefgewoonten zoals roken en het drinken van alcohol spelen een negatieve rol. Niet herkende of erkende voedselintolerantie zoals voor gluten, melkproducten en histamine speelt een grote rol. Onze darmen raken vervuild waardoor het afweersysteem, dat zich voor 80% in de darmen bevindt, verzwakt. Door een slechte weerstand kunnen schimmels, virussen en slechte bacteriën in de darm ontstaan, waardoor het risico groter wordt om darmkanker te krijgen.

Glutenintolerantie
Veel volwassenen maar ook kinderen hebben een intolerantie voor gluten, maar zij en hun arts weten dit vaak (nog) niet. Dit kleefachtig eiwit wordt in grote hoeveelheid toegevoegd aan granen, vooral in tarwe, om zo de tijd van rijzen te verkorten. Vandaar de toename van mensen die een glutenintolerantie hebben. De mens is geen granivoor maar een vruchteneter. Ons spijsverteringsstelsel is er niet op gebouwd om de complexe eiwitten en koolhydraten te verteren, mede door het gemis aan enzymen.

Gliadine, het eiwit in gluten, zorgt voor ontstekingsreacties waardoor beschadiging aan de darmslijmvliezen optreedt en de functie van de darmflora verstoord raakt. Er vormen zich zwakke plekken aan de slijmvliezen. Hierdoor kan een poreuze darmwand ofwel ‘lekkende darm’ ontstaan. Darmstoornissen zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en spastische darm kunnen optreden. Het tegengif histamine, onderdeel van het afweersysteem, wordt vrijgemaakt in de darmen en reageert met kleine ontstekingsreacties op de complexe eiwitten zoals gluten. Hierdoor kan het histaminegehalte dusdanig worden verhoogd, waardoor allerlei lichamelijke en psychische klachten ontstaan. Helaas wordt er nog te weinig gesproken over het verband tussen darmklachten en glutenintolerantie. De meeste mensen zijn verslaafd aan granen, omdat er steeds meer gluten aan granen zoals tarwe wordt toegevoegd. Gluten bevat de opiaatachtige stoffen exorfinen (drugs), waardoor mensen steeds behoefte hebben om granen te eten. De meeste mensen kunnen niet zonder hun broodje kaas tussen de middag. De graanverslaving heeft hun brein in haar greep. Glutenintolerantie is een auto-immuunaandoening. Als je gluten blijft eten, kan zich een andere aandoening ontwikkelen zoals darmkanker.

Degeneratieproces
Glutenintolerantie is een sluipmoordenaar. Veel mensen ontwikkelen hierdoor een chronische aandoening die gerelateerd is aan een niet erkende glutenintolerantie. Je kunt denken aan diabetes, chronische vermoeidheid en long covid. De darm raakt vervuild en beschadigd. Depressie komt veel voor bij mensen met een darmstoornis. Er is een relatie tussen darm en brein. Een tekort aan zink, ijzer, kalk, vitamine B en D kan ontstaan. Veel mensen met een intolerantie voor gluten hebben ook osteoporose en bloedarmoede. Het afweersysteem wordt zwakker. Er bevinden zich meer gifstoffen in het lichaam. Uitscheidingsorganen zoals longen, darmen, nieren en lever raken uitgeput. Het darmslijmvlies neemt af in kwaliteit en kwantiteit, mede door de chronische ontstekingsreacties, veroorzaakt door het eiwit gliadine in gluten. Er kunnen spijsverteringsstoornissen ontstaan. Uiteindelijk, als het afweersysteem ernstig is verzwakt, hopen de gifstoffen zich op en vormt zich een tumor op de meest zwakke en beschadigde plek aan de slijmvliezen. De tumor is een signaal van het lichaam dat er sprake is van veel gifstoffen. Darmkanker ontstaat als het afweersysteem ernstig is verzwakt en de darm zeer vervuild is.

Een voorbeeld
Een 66-jarige man liep een spontane botbreuk aan zijn bovenarm op. Als kind had hij al gezondheidsklachten zoals osteoporose en een heftige longontsteking. Achteraf gezien was er toen al sprake van een niet herkende glutenintolerantie. Het degeneratieproces ontstond al vroeg bij hem. Op latere leeftijd ontwikkelden zich bij hem darmstoornissen zoals obstipatie en ontstond vermoeidheid vanwege een verlaagde bloedsuikerspiegel ofwel hypoglykemie. Deze functiestoornis is een reactie van het lichaam op glutenintolerantie en een slechte gezondheidssituatie in de darmen.

In het verleden at hij veel vlees en granen. Hij dronk alcohol en koffie en heeft gerookt. Er ontstond een stress-situatie in lichaam en geest. Uiteindelijk werd hij vergeetachtig, was minder positief en levenslustig. Hij vermagerde en had pijn aan zijn arm. Kwaliteit van leven nam af. Destijds had de huisarts de hoge leverwaarden verkeerd ingeschat en hier verder geen aandacht aan gegeven. Ook had hij antibiotica voorschreven. Hierna is de gezondheidssituatie van deze man verslechterd. Antibiotica vernietigt niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën in de darm, waardoor het afweersysteem nog meer verzwakt.

De diagnose
Het viel de behandelend specialist op dat er sprake was van vergeling van de huidskleur en oogwit, een signaal dat er leverstoornissen waren. Diverse onderzoeken werden verricht, waarna de diagnose werd gesteld: darmkanker met uitzaaiingen naar lever en botten. Vandaar de botbreuk, de pijnen, het falen van de lever en de darmklachten zoals obstipatie en zwarte ontlasting (signaal van bloedverlies). Glutenintolerantie werd niet erkend door de artsen. Medicijnen zoals antibiotica, Ibuprofen, maagzuurremmers, morfine en andere medicijnen hebben het degeneratieproces versneld. Uiteindelijk is hij in de armen van zijn zoon rustig heengegaan, omringd door zijn dierbare familie. Hij is begraven in zijn geboortedorp. Eindelijk thuis en verlost van pijn. Gluten was ook voor hem een sluipmoordenaar. Doordat hij jaren geleden gezonder was gaan eten en leven, behaalde hij toch nog de leeftijd van 66 jaar. Moge zijn mooie ziel rusten in vrede.

Risicofactoren
Niet alleen gluten is de oorzaak van darmklachten. Er kunnen meerdere factoren een rol spelen zoals:
* Erfelijke aanleg, consumptie van (rood) vlees, granen, alcohol, suiker, tabak, zuivel, pesticiden, stress en onnatuurlijke eet- en leefgewoonten.
* Weinig slaap, beweging en ontspanning zorgen voor een achteruitgang van de gezondheid.
* Milieuverontreiniging, stralingen, stress, onverwerkte emoties en negatieve invloeden vanuit de directe omgeving ondermijnen onze gezondheid.
* Pesticiden verhogen aanzienlijk het histaminegehalte, waardoor meer gifstoffen ontstaan die ons ziek maken. Zelfvergiftiging in het lichaam kan optreden. Kwaliteit van leven neemt af.

* E-coli bacterie. In onze darmen bevindt zich een grote hoeveelheid aan darmvriendelijke bacteriën waaronder de E-coli bacterie, die nodig is voor de vertering van onze voeding. Een variant van de E-coli bacterie kan daarentegen schade toebrengen aan het erfelijk materiaal ofwel DNA. E-coli komt voor in rauw vlees, rauwe meel en rauwe melkproducten zoals kaas en kan bij een teveel voedselvergiftiging veroorzaken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals heftige diarree (soms met bloedverlies), pijnen, nierschade en algehele zwakte. Vooral oudere mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen heftige reacties krijgen (zie mijn boek Gluten en ik). Er kan een foutje in de cel optreden, waardoor deze in een kankercel kan veranderen en er zich een tumor in de darm kan vormen.

Advies: vermijd granen, vlees en zuivelproducten. Vraag een darmonderzoek naar coeliakie en aanwezigheid van de E-coli bacterie aan. Voorkomen is beter dan genezen.

Ommekeer van het degeneratieproces
Kunnen we een jarenlang durend degeneratieproces op een natuurlijke wijze omkeren, waardoor kwaliteit van leven verbeterd wordt?

De mens is onderdeel van de natuur. Ons lichaam is gebaat bij biologisch geteelde plantaardige voeding en natuurlijke leefgewoonten. Deze gezonde eet- en leefgewoonten versterken het afweersysteem, waardoor kanker minder kans krijgt om zich te manifesteren. Kanker tast gezond weefsel niet aan.

Als natuurlijke antibiotica kunnen we kiezen voor:
* Groene bladgroenten zoals waterkers, andijvie, raapstelen en slasoorten zoals veldsla en rucola.
* Verse groene kruiden zoals bieslook en peterselie. Kiemsoorten zoals tuinkers, broccolikiemen en alfalfa.
* Knoflook, oregano, limoen en olijfolie (houd altijd rekening met voedselintoleranties).
* Fruit- en groentesoorten, biologisch geteeld, vrij van pesticiden.
* Biologische appels zoals Santana. Deze appels versterken en reinigen de darmslijmvliezen, waardoor het afweersysteem sterker wordt.
* Het vermijden van granen, dierlijke eiwitten zoals vlees, zuivel, vis en eieren.
* Suiker te vermijden. Dit genotmiddel is gif voor lichaam en geest. Suiker voedt de kankercellen.
* Overgewicht te voorkomen ofwel een teveel aan buikvet, dat vaak ontstaat door een overmatige consumptie van suiker en complexe koolhydraten, waardoor oestrogeendominantie kan ontstaan en de kans op darmkanker kan vergroten. Dus beweeg voldoende en zoek contact met de natuur. Deze heeft een helende werking.
* In plaats van koffie, die stress in het lichaam veroorzaakt, kun je kiezen voor een biologische, ontspannende kruidenthee.

Het carcinoïdsyndroom, een zeldzame vorm van darmkanker
Het betreft hier een klein, langzaam groeiend gezwel, dat zich vooral in de darm bevindt, soms met uitzaaiingen naar longen en/of lever. Dit gezwel scheidt hormoonachtige eiwitten zoals histamine en serotonine uit. Er kunnen hierdoor lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan zoals heftige diarree (soms met bloedverlies), maagklachten, flushes ofwel opvliegers, chronische vermoeidheid, beschadiging aan de hartklep, oedeem en bindweefselverharding. Er is sprake van een lange en spastische darm. De flushes maken het voor de patiënt erg zwaar en remmen het functioneren. Heftige pijnen in de onderbuik treden op. Een tekort aan ijzer, vitamine B12 en D kan ontstaan. Door verlaging van de bloedsuikerspiegel ontstaat een situatie van ‘geeuwhonger’. Door veel te gapen, wordt glucose in de hersenen aangemaakt, waardoor de bloedsuikerspiegel verhoogd wordt. De ‘geeuwhonger” heeft een relatie met de ziekelijke toestand in de darmen, het carcinoïd en daardoor hypoglykemie.

Intolerantie voor gluten, histamine en serotonine spelen een grote rol in het ontstaan van het carcinoïdsyndroom. Een gezonde en natuurlijke leefwijze en een persoonlijk voedselpatroon (plantaardig, biologisch, geen gluten, arm aan serotonine en histamine) kunnen klachten verminderen of doen verdwijnen. Kwaliteit van leven neemt weer toe. Eigen ervaring en die van andere vrouwen hebben dit bewezen. Eventueel kun je kiezen voor suppletie zoals probiotica voor de darmen, zink voor het afweersysteem en Mariadistel voor de leverfunctie. Raadpleeg altijd jouw natuurvoedingstherapeute, diëtiste of behandelend specialist. Vraag hen om persoonlijke ondersteuning bij het aanpassen van jouw eet- en leefpatroon. Het carcinoïdsyndroom is een onbegrepen en vaak niet erkende aandoening, wat het heel moeilijk maakt voor degene die deze aandoening heeft. Het volledige artikel over het carcinoïdsyndroom vind je in het blad De Natuur Uw Arts nr. 201 en in mijn boek Histamine en ik.

Samenvatting
Bij coeliakie tast gluten de darmslijmvliezen in de dunne darm aan. De beschadigingen in de darmen zorgen voor klachten. Permanente beschadiging aan de darmslijmvliezen kan in een later stadium mogelijk leiden tot darmkanker. Aan darmkanker gaat een jarenlang sluimerend degeneratieproces vooraf. Gluten is een groot gevaar voor onze darmen en veroorzaakt lichamelijke en geestelijke klachten. De darm is ons tweede brein. Een gezonde darmflora betekent een goede mentale gezondheid.

Advies
Vermijd daarom de granen en kies voor gezonde biologische groenten. Jouw lichaam is de beste wetenschap. Luister daarom goed naar de signalen van het lichaam. Een goede gezondheid gewenst.

Didy van de Veer
levendvoedsel.nl

HET OOG, DE SPIEGEL VAN DE ZIEL

Relatie tussen ongezonde eet- en leefgewoonten en gezichtsbeperkingen

Na een goede nachtrust openen we weer onze ogen om alles in de wereld te mogen waarnemen. Iedere dag is het een wonderbaarlijk gebeuren, waar we maar weinig bij stil staan. Onze ogen worden vaak vergeleken met een camera. Het licht is een belangrijk transportmiddel. Als een lichtstraal het oog bereikt, ontmoet deze als eerste het hoornvlies dat uit vijf lagen bestaat. Een van de lagen is het endothelium. Dit is een zacht dekweefsel, dat wanneer het gaaf en onveranderd is, voorkomt dat het stromende bloed stolt, het hoornvlies transparant houdt en de watervoorziening van het oog naar het hoornvlies reguleert. Het epithelium (bedekkend, vaak afsluitend weefsel van aaneengesloten cellen dat een uitwendig lichaamsoppervlak of een lichaamsholte bekleedt) wordt bedekt door een traanlaagje. Zonder tranen zou het epithelium ondoorzichtig worden. Een belangrijk onderdeel van het oog is het netvlies. De iris regelt de hoeveelheid licht die het netvlies bereikt door samentrekking en ontspanning van spiervezels. Als er veel licht op het netvlies valt, wordt de pupil kleiner, bij weinig licht groter. Door opwinding, angst en sommige drugs kan de pupil verwijden of juist vernauwen. In onze ogen bevinden zich veel bloedvaten. Ons gezichtsvermogen wordt aangestuurd door de gezichtszenuw die weer wordt aangestuurd door het onderste gedeelte van onze hersenen aan de achterkant van het hoofd. Het oog is een fantastisch mooi, maar complex orgaan. Onze ogen zijn verbonden met ons hele lichaam. In de eerste brief aan de Korinthiërs 12:26 staat geschreven: ‘Wanneer een lichaamsdeel pijn lijdt, lijden alle andere mee.’ Dus als het lichaam ziek is, heeft dit ook een negatieve invloed op de ogen. Mijn voedingsdocent Jan Dries zei tijdens de les natuurvoedingstherapie: ‘De spijsvertering begint bij het oog.’ Als je een heerlijke maaltijd voor je ziet, ontstaat er speeksel in de mond, dat nodig is voor de spijsvertering.

Oogafwijking door degeneratieproces
Als je goed om je heen kijkt, valt het je op hoeveel volwassenen maar ook kinderen een bril dragen. Bij hen is dan al sprake van een stoornis van het gezichtsvermogen. In haar boek Natuurlijk zien schrijft Saskia Naber dat 98% van de Nederlanders uiteindelijk een bril zal dragen.

Hieronder wordt een aantal oogafwijkingen genoemd.

* Retinitis – een ontsteking aan de retina ofwel het netvlies.

* Astigmatisme – ongelijke trekkracht van de spieren om de oogbol. Er is sprake van verstopte en samengetrokken spieren die onder een voortdurende spanning staan.

* Vlekjes voor de ogen – deze kunnen voorkomen vanwege een schimmelinfectie ofwel candida in de darmen. Genoemde oogafwijking kan ontstaan door lever- en darmaandoeningen.

* Iritis – de iris is het gekleurde deel van het oog dat ontstoken kan raken.

* Glaucoom – druk van de oogbol, waardoor delen van het netvlies afsterven en het gezichtsveld gedeeltelijk uitvalt. Er kan sprake zijn van een auto-immuunaandoening. De oogbol wordt hard door een verhoogde druk vanwege een overmaat aan vloeistof. Er is een giftige toestand in het lichaam ontstaan, mogelijk vanwege een glutenintolerantie, ongezonde eet- en leefgewoonten.

De iris is als een unieke vingerafdruk van een medische en persoonlijke aanleg. Het oog is als een landkaart van ziekte en gezondheid. Door middel van iriscopie krijg je een kijkje in jouw eigen gezondheidssituatie.

Een bril is slechts een lapmiddel, ook wel ‘oogkrukken’ genoemd. Een bril kan de ogen niet genezen. De natuur wel, want de mens is onderdeel van de natuur. Meer informatie vind je in het boek Beter zien zonder bril van H. Benjamin. Deze auteur schrijft, ook als ervaringsdeskundige, over de wonderbaarlijke invloed van de natuurgeneeskunde en natuurvoedingstherapie bij oogklachten. Zijn boek toont aan dat de natuur de beste arts is en natuurvoeding een goed medicijn voor ons gezichtsvermogen is.

Oorzaken van een gebrekkig gezichtsvermogen
Er is sprake van een gespannen en gerekte toestand van de uitwendige oogspieren. Stress is zeer ongezond voor het lichaam, dus ook de ogen. Voedselintolerantie zoals voor gluten en histamine kan een negatieve invloed hebben op het gezichtsvermogen. Het histaminegehalte is hierdoor verhoogd. Door darm- en leverstoornissen verslechteren de ogen. Een teveel aan gifstoffen kan leiden tot een toxische toestand in het bloed. Roken, drugs en alcohol zijn schadelijk voor onze gezondheid, net als overmatig eiwitgebruik (dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis en zuivel). Ook kan er sprake zijn van een slechte bloedsomloop en verhoogde bloeddruk. Vergiftiging van het bloed door een bacteriële infectie, schimmels of virussen verslechteren onze weerstand. Diverse medicijnen hebben een negatieve invloed op onze gezondheid. Overmatige consumptie van suiker, granen en complexe koolhydraten en eiwitten zijn schadelijk voor het lichaam, dus ook voor onze ogen. Een bril zal de ogen nooit genezen. Het gezichtsvermogen kan hierdoor zelfs achteruitgaan. Kunstlicht (elektrisch), tv en bioscoop dragen bij tot het verslechteren van de ogen. Als het netvlies vernietigd wordt, is zien onmogelijk!

Diabetes en oogklachten
Veel mensen weten niet dat er een relatie is tussen een vaak niet erkende glutenintolerantie (auto-immuunaandoening) en het ontwikkelen van diabetes. Gliadine (eiwit in gluten) veroorzaakt een ontstekingsreactie aan de slijmvliezen, dus ook die van het oog. Het histaminegehalte is dan verhoogd, dat een belasting voor de lever is. Histamine heeft bij een teveel een negatieve invloed op de zenuwuiteinden van het lichaam, dus ook het oog. Hierdoor treedt spanning op in het oog. Bij mensen met diabetes ontwikkelt zich vaak staar ofwel cataract. Er is dan sprake van een vertroebeling van de ooglens vanwege een opeenhoping van veel gifstoffen. Granen (gluten) zijn niet alleen een gevaar voor onze darmen, maar ook voor onze hersenen en de ogen. Een opticien vertelde dat mensen die een bril dragen een darmprobleem hebben, waardoor er een tekort aan vitaminen en mineralen ontstaat. Veel mensen hebben een glutenintolerantie, zonder dat zij dit weten en hebben darmstoornissen. Er is een relatie tussen darmen en hersenen (dus ogen). Bij diabetes ontstaan klachten als hypoglykemie en oogafwijkingen zoals staar. Het lichaam veroudert ook sneller: rimpels, grijs haar, kromme rug. Een goed advies: als je jouw ogen laat doormeten, is het verstandig om deze meting zeker drie keer op dezelfde dag te laten doen, omdat bij hypoglykemie de bloedsuikerspiegel schommelt door het eten van granen, suiker en het drinken van alcohol.

Omkeer van het degeneratieproces
Door gezonde eet- en leefgewoonten kan verbetering optreden. Je kunt denken aan een paar dagen vasten. Daarbij kun je kiezen voor fruit en groenten, biologisch geteeld. Een evenwichtig dag-en-nachtritme is heel belangrijk. Het oog heeft ontspanning nodig. Je kunt denken aan massage van de nekspieren. Koudwaterbehandeling en zonnebaden hebben een positieve invloed op het gezichtsvermogen. Natuurlijk licht is veel beter dan kunstlicht. Buiten zijn en genieten in de natuur geven de ogen rust. Door water, solidago- of paardenbloembladthee te drinken stimuleer je de nieren en lever om gifstoffen af te scheiden. Voor een goede functie van de lever kun je Mariadistel nemen en een warmwaterzak op de lever leggen. De darmen reinig je met een kuur van groene kleipoeder en het drinken van kamille- en brandnetelthee. Een schone darm heeft meer uit te staan met de reiniging van het oog dan de meeste mensen zich voorstellen. Het afweersysteem, dat huist in de darmen, kun je versterken met levend voedsel (zie mijn boek Levend voedsel). Eventueel kun je een zinksupplement nemen. Door voldoende te bewegen stimuleer je de bloedsomloop. Het is verstandig om minder cola, koffie en alcohol te drinken en te stoppen met roken en drugs. Door het palmeren (gedurende een uur de ogen te sluiten en de handpalmen op de ogen te leggen zonder druk uit te oefenen) ontstaat ontspanning. Saskia Naber geeft veel praktische adviezen in haar boek Natuurlijk zien, om de kwaliteit van jouw ogen te verbeteren. Op deze natuurlijke manier kun je wazig zien voorkomen en beter zien zonder bril, lenzen of ooglaseren.

Eigen ervaring is de beste leermeester
Sinds ik gluten vermijd, draag ik geen bril meer. Sommige personen uit mijn directe omgeving zijn minder gluten gaan eten, waardoor hun gezichtsvermogen verbeterd is. Gluten (het eiwit in granen zoals tarwe) is niet alleen een gevaar voor de darmen maar ook voor onze ogen. Een man heeft blindheid aan een oog hierdoor, door loslating van het netvlies. Bij een vrouw op leeftijd ontstond glaucoom, dat zelfs uiteindelijk tot blindheid kan leiden. Hopelijk is dit artikel een ware eyeopener voor je. Wij eten om te leven en leven niet om te eten. Laat natuurlijke voeding bijdragen aan het verbeteren van jouw gezichtsvermogen. Ik ben blij, want ik eet glutenvrij en draag hierdoor geen bril meer. Sluit vooral niet jouw ogen voor de waarheid. Probeer een maand granen, suiker en alcohol te vermijden. Vandaag nog kun je beginnen met het aanpassen van jouw eet- en leefpatroon. Jouw ogen zullen je dankbaar zijn. In genoemde boeken vind je alle informatie over de Bates-methode. Deze is vernoemd naar de oogarts William A. Bates. Probeer slechte gewoonten om te zetten in goede gewoonten en keer op deze positieve manier het degeneratieproces om.

EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM

Het is schrikbarend om te horen dat zoveel jonge mensen last hebben van depressiviteit. Een op de vijf jongeren denkt weleens aan zelfdoding. Door informatie en bewustwording worden deze onderwerpen uit de taboesfeer gehaald. Dit heeft een preventieve werking.

Verdriet is een emotie. Iedereen maakt ingrijpende gebeurtenissen mee in zijn of haar leven. Het is goed om emoties te verwerken, anders zetten deze zich om in stress waardoor wij ziek worden. Een depressie is een hersenaandoening die ontstaat vanwege een ontstekingsreactie aan de slijmvliezen van de hersenen. Wetenschappers geven aan dat hersenaandoeningen beginnen in onze darmen, ook wel het tweede brein genoemd. Een depressie gaat gepaard met lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid, minder goed geheugen en concentratievermogen, darmklachten en spanningen. Praktijkervaring toont aan dat meerdere gezinsleden lijden aan depressiviteit. Erfelijke aanleg speelt een rol.

Risicofactoren
Depressiviteit vraagt om onderzoek naar biologische factoren.
* Glutenintolerantie. Gluten is een eiwit in granen zoals tarwe. Gliadine, het eiwit in gluten, veroorzaakt een ontstekingsreactie aan de slijmvliezen, waaronder die van de darmen en hersenen.

* Serotoninetekort. Het gelukshormoon serotonine wordt grotendeels in de darmen geproduceerd. Vanwege de beschadiging aan de darmslijmvliezen door een glutenintolerantie wordt er minder serotonine geproduceerd. Hierdoor ontstaat er in de hersenen een tekort aan deze neurotransmitter waardoor je depressief kunt worden.

* Een verhoogd histaminegehalte. Door overmatige consumptie van suiker, complexe koolhydraten en alcohol ontstaan er infecties, schimmels, virussen of slechte bacteriën in de darmen. Hierdoor ontstaan er veel gifstoffen in het lichaam. Het tegengif histamine wordt vrijgemaakt in de mestcellen om de strijd aan te gaan met de vreemde indringers. Histamine is een lichaamseigen, hormoonachtig en giftig eiwit dat deel uitmaakt van het afweersysteem en invloed heeft op het hormoonstelsel, de bloeddruk, ademhaling en bloedsomloop. Ook komt dit tegengif vrij bij een intolerantie voor gluten, melkproducten en voeding die veel histamine bevat. In de hersenen dient histamine als neurotransmitter en heeft dus invloed op gedrag, psyche en emoties. Bij een teveel aan histamine kunnen niet alleen vermoeidheid, benauwdheid en darmproblemen ontstaan maar ook depressiviteit en zelfmoordgedachten. Door overmatige consumptie van pesticiden, drugs, fastfood, dierlijke voeding en smaakversterkers zoals E621, wordt er histamine vrijgemaakt in het lichaam waardoor er lichamelijke en mentale klachten of gedragsveranderingen ontstaan.

* Darmproblemen. Een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid begint in de darmen. Vanwege een intolerantie voor gluten, melkproducten en voeding die veel histamine bevat, kunnen er darmstoornissen optreden zoals obstipatie, diarree, gasvorming en buikkrampen. Veel slechte bacteriën hebben zich verzameld in de darmflora. Een gezegde luidt: de dood huist in de darmen. Wetenschappers tonen steeds meer aan dat er een relatie is tussen darmflora en hersenen. Een depressie ontstaat vaak in de darmen.

* Candida, een schimmelinfectie. Waarom voelen we ons vrolijker als we granen, suiker, chocolade en alcohol hebben geconsumeerd? Deze genotmiddelen hebben invloed op de aanmaak van het gelukshormoon en de neurotransmitter serotonine. Door de suikers raakt onze darmflora in de war. Artsen schrijven vaak antibiotica voor, waardoor niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën worden vernietigd. Ons afweersysteem wordt zwakker. Hierdoor kan een overgroei aan candida ontstaan waardoor je weinig energie hebt. Ook kun je een depressie krijgen die gepaard gaat met zelfmoordgedachten. Onze hersenen worden vergiftigd waardoor gedachten en emoties negatiever worden.

* Overmatige consumptie van alcohol. Het was schokkend om te zien hoeveel alcohol pubers consumeerden tijdens de covidperiode. De hoop was er dat ze iets zouden leren van deze fase, maar helaas! Alcohol, tabak, suiker en drugs zijn kortetermijngeluk maar langetermijnschade. Deze genotmiddelen veroorzaken een beschadiging aan de darmen en het nog niet ontwikkelde brein, vooral bij jonge mensen. Als je alcohol drinkt wordt er histamine vrijgemaakt. Bier bevat ook gluten. Wijn daarentegen bevat geen gluten maar maakt wel histamine vrij. Aan wijn wordt een hele waslijst aan ongezonde stoffen toegevoegd zoals gelatine. Wijn is dus niet vegetarisch.

* Antidepressiva. Sommige antidepressiva verhogen het histaminegehalte waardoor de kans groter wordt om depressief te worden en zelfmoordgedachten te krijgen. Vaak is er een gemis aan enzymen die de giftige stof moeten afbreken. In mijn boek Histamine en ik schrijf ik over de gevaren van sommige antidepressiva. Zelf heb ik hiervoor nooit gekozen. Ik wilde achter de oorzaak komen en die heb ik gevonden: intolerantie voor gluten, melkproducten en histamine. Mijn histaminegehalte was erg verhoogd waardoor een tekort aan serotonine ontstond. Het kwaad zat in mijn darmen.

* Hormonen. Praktijkervaring wijst uit dat veel jonge vrouwen in de periode voor hun menstruatie last hebben van neerslachtigheid en emotionele overgevoeligheid. In deze periode is het histaminegehalte hoger en het serotoninegehalte lager. De vrouwen hebben meer behoefte om te huilen omdat histamine namelijk tranen aanmaakt. Door deze tranen elimineert het lichaam de gifstoffen waardoor zij zich beter voelen. Na de menstruatie is het histaminegehalte lager en voelen de jonge vrouwen zich weer goed. Voor een groot deel worden we geleefd door onze hormonen en darmen. Hormoonverstoorders zoals pesticiden en plastic zijn schadelijk voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Bipolaire stoornis
Een grote groep mensen lijdt aan manisch-depressief gedrag. In mijn jonge jaren had ik hier ook last van. Histamine en serotonine speelden een belangrijke rol. Toen de diëtiste mij vertelde dat ik een verhoogd histaminegehalte had vanwege een intolerantie voor histamine, volgde ik een speciaal dieet waardoor mijn klachten verdwenen of verminderden. Vooral in de week voor de menstruatie verergerden mijn klachten. Een overmatig gebruik van koffie kan zelfs manisch gedrag veroorzaken. Hierdoor ontstaan gejaagdheid, angst en nervositeit. Vaak is er ook sprake van een lage bloedsuikerspiegel ofwel hypoglykemie, waardoor wisselende stemmingen ontstaan. Het boek Nutrition and Mental Illness van Carl C. Pfeiffer was voor mij een eye-opener en daarom raad ik dit iedereen aan. Het is van groot belang om stress te vermijden, omdat hierdoor vitamine B6 en zink aan het lichaam worden onttrokken. Deze tekorten ontstaan ook als er sprake is van een glutenintolerantie.

Lichaam en geest zijn een
Tot slot geef ik je nog een paar nuttige adviezen. Vermijd granen, alcohol, suiker, dierlijke eiwitten en pesticiden, deze verhogen het histaminegehalte. Geef de moed nooit op en zoek deskundige hulp. Luister vooral goed naar de signalen van het lichaam. Hiervan kun je veel leren. Houd eventueel een voedseldagboek bij. Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat gluten, histamine, suiker, dierlijke eiwitten, pesticiden, hormoonverstoorders en alcohol een gevaar zijn voor de darmen en hersenen. Deze middelen vermijd ik zo veel mogelijk door plantaardig en biologisch te eten en vooral gluten, frisdranken, koffie en alcohol te vermijden. Stop nooit zomaar met medicijnen, raadpleeg altijd een arts of psychiater. Praat over jouw problemen. Gedeelde smart is halve smart! Zorg voor een evenwichtig dag-en-nachtritme. Ga lekker de natuur in en beweeg voldoende. Verwerk jouw emoties en bescherm je voor negatieve invloeden en stress. Hoop doet leven! Zie deze moeilijke periode als een persoonlijk leerproces, een zoektocht naar heling van lichaam en geest. In mijn boeken Histamine en ik en Onze darmen, het tweede brein lees je meer over depressie, zelfdoding en het gevaar van sommige antidepressiva. Houd moed, geef nooit op. Er is altijd licht aan het eind van de tunnel!

Didy van de Veer
levendvoedsel.nl
auteur van:
* Histamine en ik
*
Onze darmen, het tweede brein
*
Mijn hormonen en ik

Voedingstherapie voor omkeer van degeneratieproces

Van gezondheid spreken wij als lichaam, geest en emoties in balans zijn. Wij hebben voldoende energie, zijn levenslustig en ervaren geen pijn. De temperatuur van ons lichaam is goed en onze spijsvertering functioneert optimaal. Onze darmen zijn schoon, waardoor ons afweersysteem sterk is. Wij voelen ons ontspannen.

Ziekte is een verzuring en vergiftiging van het bloed. Hierdoor kan er degeneratie van de cellen optreden. Er kan sprake zijn van een disharmonie van lichaam, geest en emoties. Wij voelen ons moe en neerslachtig, ervaren lichamelijke of geestelijke pijn en ons gedrag kan op een negatieve manier veranderen. De lichaamstemperatuur is laag of juist verhoogd. De darmflora is verstoord en het afweersysteem is verzwakt, waardoor er sprake kan zijn van een moeizaam functionerende spijsvertering. Er kan voedselintolerantie optreden. Wij kunnen ons gestrest en angstig voelen.

Oorzaken van ziekte
De volgende factoren kunnen tot ziekte leiden: intolerantie voor histamine, stress, onverwerkte emoties, alcohol, tabak, drugs, medicijnen, dierlijke voeding, schadelijke E-nummers zoals aspartaam (E951) en ve-tsin (E621), suiker, complexe koolhydraten, pesticiden, hormonen, antibiotica, weinig beweging, onevenwichtig dag-en-nachtritme, erfelijke aanleg, overmatig eten, te weinig drinken.

Omkeer van het ziekteproces
De gezonde heeft duizend wensen, de zieke heeft maar één wens: gezond worden! Ziekte kun je zien als een degeneratieproces. De vraag is: kunnen wij zelf dit proces van degeneratie omkeren naar regeneratie van het lichaam? Ja, wij kunnen dit door een gezond eet- en leefpatroon toe te passen. Onderzoek wijst uit dat veel mensen baat hebben bij de voedingstherapie.  De volledige tekst over dit onderwerp vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag. In dit boek vind je diverse artikels over voedingstherapie, voedselintolerantie en veel interessante informatie over histamine.  De volledige tekst van mijn artikel Omkeer van het degeneratieproces is gepubliceerd in het tijdschrift De Natuur Uw Arts nr. 252 van november/december 2017.

schaal met fruit

HOOIKOORTS EN HISTAMINE

In Nederland heeft een op de vijf mensen hooikoorts, ook wel pollinosis genoemd. Volgens de Dikke Van Dale is hooikoorts een allergische ontstekingsreactie aan de slijmvliezen van ogen, neus en ademhalingswerktuigen, met koorts gepaard, bij daarvoor gevoelige personen, veroorzaakt door stuifmeel van grassen, bomen en planten, als zij bloeien. Door de stijgende temperaturen duurt het pollenseizoen langer. De meeste klachten worden ervaren op droge, warme dagen. Een andere benaming voor hooikoorts is rhinitis allergica periodica ofwel chronische allergische loopneus. De naam hooikoorts komt van de tijd waarin klachten voornamelijk voorkomen en wel het hooiseizoen.

Waardoor krijg je hooikoorts?
Praktijkervaring wijst uit dat veel mensen een overreactief afweersysteem hebben. Er is sprake van een erfelijke aanleg, een gemis aan enzymen en een verhoogd histaminegehalte. Het afweersysteem huist voor 75% in onze darmen. Veel mensen hebben een glutenintolerantie, maar weten dit niet. Het eiwit gliadine in gluten veroorzaakt een ontstekingsreactie (beschadiging) aan de slijmvliezen van de darmen. De darmflora en het afweersysteem raken hierdoor verstoord.

Histamine
Het lichaam reageert op de ontstekingsreactie door het tegengif histamine vrij te maken in de mestcellen. Veel mensen hebben een verhoogd histaminegehalte en een intolerantie voor histamine, maar weten dit vaak (nog) niet. Het afweersysteem staat altijd aan is alert. Door een teveel aan histamine ontstaan overgevoeligheidsreacties zoals hooikoorts, astma of eczeem. Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd last van eczeem door het verhoogd histaminegehalte.

Symptomen
Door een verhoogd histaminegehalte bij hooikoorts kunnen de volgende klachten ontstaan:

niezen, loopneus of verstopte neus, brandende of tranende ogen, jeuk, roodheid, zwelling van het lichaamsweefsel, huiduitslag, gezwollen oogleden of keel en kriebelhoest. Ook kun je last hebben van hoofdpijn, voel je je vermoeid en lusteloos. Histamine is niet alleen een lichaamseigen hormoonachtig eiwit, maar ook een neurotransmitter die invloed heeft op de psyche en het gedrag. Histamine behoort tot de groep van biogene aminen (zie mijn boek Histamine en ik).

De volledige tekst vind je in mijn boek Mijn hormonen en ik

PARKINSON EN VOEDSELINTOLERANTIE
is er een relatie?

Zeker 50.000 mensen in Nederland hebben de ziekte van Parkinson. In het programma Pauw spraken de zangers Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid over hun parkinson. Deze neuro-degeneratieve auto-immuunaandoening heeft een negatieve invloed op de motoriek. Onderzoekers hebben in de hersenen vervormde eiwitten gevonden. Volgens de artsen is parkinson een progressieve aandoening. Mijns inziens kun je dit degeneratieproces zelf omkeren.

Dopamine
Mensen met parkinson hebben een tekort aan dopamine. Deze neurotransmitter stuurt signalen naar andere neuronen voor genot, sensatie en beweging. Hoe ontstaat het tekort aan dopamine?

Symptomen
Bij de ziekte van Parkinson kunnen de volgende klachten optreden: speekselvloed, spierstijfheid, tremor, loop- en spraakstoornissen, verstoord evenwicht en aftakeling van de motorische zenuwcellen. Ook depressiviteit en slapeloosheid komen voor, mogelijk veroorzaakt door het verhoogd histaminegehalte. Sommige mensen hebben moeite met kauwen en slikken. Darmstoornissen als obstipatie en darmluiheid ontstaan waarschijnlijk door de intolerantie voor gluten. Er is een belangrijke relatie tussen darmen, ons tweede brein, en de hersenen. Soms gaan parkinson, diabetes en dementie samen. Deze zijn neuro-degeneratieve aandoeningen.

Andere oorzaken op een rijtje
Behalve dopaminetekort, voedselintolerantie, enzymgemis, gendefect en darmstoornissen kunnen er meer oorzaken zijn: pesticiden, overmatige consumptie van voeding en alcohol, te weinig beweging, slaaptekort, laag cholesterolgehalte, een tekort aan vit. D en een overactief afweersysteem. Vitamine D is een belangrijk hormoon voor de hersenen.

Voedselintolerantie
Als je spreekt over parkinson, denk je niet direct aan voedselintolerantie. Toch speelt deze een grote rol. Veel mensen hebben een intolerantie voor gluten, melkproducten of histamine. Artsen herkennen of erkennen deze vaak niet of pas heel laat. Uit onderzoek is gebleken dat door histamine, die vrijkomt bij een allergische reactie, het dopaminegehalte daalt. Exorfinen, een van de eiwitten in gluten, blokkeren de productie van dopamine. Granen geven een stijging van de bloedsuikerspiegel. Er vindt afname van dopamine plaats. Voor de volledige tekst verwijs ik je naar mijn tweede boek Onze darmen, het tweede brein.

MAAK VAN JE HART GEEN MOORDKUIL
Wereldwijd sterft 1 op de 3 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Het leven van de vrouw van nu is drastisch veranderd. Zij heeft zowel binnens- als buitenshuis taken, meer verantwoordelijkheden en daardoor ook meer stress. Het aantal vrouwen dat rookt of drinkt, is gestegen. Een hoge bloedsuikerspiegel, een verhoogd cholesterolgehalte en hoge bloeddruk spelen een rol. Hypertensie ofwel een te hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar. Erfelijke factoren kunnen invloed hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Ongezonde voedings- en leefgewoonten dragen bij aan het optreden van deze aandoeningen. Hormonen kunnen ook een negatieve invloed op het hart en de bloedvaten hebben.

Er zijn diverse vormen van hart- en vaatziekten: aneurysma ofwel verwijding van de slagader, vaatspasme in de kleine bloedvaten en angina pectoris. Bij dit laatste ontstaat zuurstoftekort in de hartspier, wat krampen en pijn veroorzaakt. Andere vormen zijn: een beschadigde hartklep, een hartinfarct, hartkloppingen en hartritmestoornissen. Angst, neurose, depressie of zwaarmoedigheid kunnen samengaan met bovengenoemde aandoeningen.

Oorzaken
Behalve tabak en alcohol zijn er nog meer risicofactoren voor hart- en vaatziekten: diabetes, het carcinoïdsyndroom waarbij serotonine en histamine worden uitgescheiden door een meestal goedaardig darmgezwel. Als er te veel serotonine is, kan dit schade aan de hartklep veroorzaken. Serotonine, histamine en tyramine zijn lichaamseigen hormoonachtige eiwitten, tevens neurotransmitters, die behoren tot de biogene aminen. Deze aminen hebben invloed op de bloedsomloop, bloedvaten, ademhaling, bloeddruk en hormonen. Histamine verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Serotonine en tyramine daarentegen vernauwen de bloedvaten. De bloeddruk stijgt hierdoor. Roken, alcohol, drugs, suiker en complexe koolhydraten verhogen het serotoninegehalte. Antidepressiva remmen de heropname van serotonine, waardoor er een teveel aan serotonine ontstaat, dat slecht is voor het hart. Stress verhoogt het histaminegehalte.

Voedselintolerantie
De biogene aminen komen niet alleen voor in ons lichaam, maar ook in onze voeding. Uit de praktijk blijkt dat veel mensen een verhoogd histamine- of serotoninegehalte en een intolerantie voor de biogene aminen hebben. Histamine staat in verband met vaatspasme in de kleine bloedvaten, hartritmestoornissen, aneurysma en versnelde hartslag en contraheert glad spierweefsel. Tyramine in combinatie met antidepressiva kan een hypertensieve crisis veroorzaken, die zich uit in hartkloppingen. Dit eiwit komt vooral voor in vlees, kaas en alcohol. Tyramine maakt adrenaline vrij.

Bij een glutenintolerantie veroorzaakt het eiwit gliadine in gluten een ontstekingsreactie aan de slijmvliezen van het hart. Veel mensen hebben een intolerantie voor gluten. Tarwe bevat het eiwit amyloïde, dat plaque in de bloedvaten kan veroorzaken en hierdoor de bloeddruk wordt verhoogd. In de vernieuwde tarwesoorten komt gluten 40 keer zo veel voor. Gluten en het eiwit in melk caseïne zijn histaminevrijmakers.

Voedingsadviezen
Biologische, plantaardige voeding is rijk aan kalium en magnesium. Die zijn erg goed voor het hart. Dierlijke eiwitten, die verzadigde vetten bevatten, kun je het beste zo min mogelijk eten. Deze verhogen het histaminegehalte. Palm- en kokosvet bevatten ook verzadigd vet. Zout moet je spaarzaam gebruiken. Als zoutvervanger en smaakmaker kun je beter verse kruiden nemen. Fruit en groenten dienen de basis van je maaltijden te zijn. An apple a day keeps the doctor away. Eet af en toe bittere groenten zoals andijvie, witlof, boerenkool, spruitjes of artisjokken, ook goed voor de lever. Bitter in de mond maakt het hart gezond. Cola, koffie, alcohol en chocolade kun je beter weglaten. Probeer eens een maand granen te vermijden en deze te vervangen voor fruit en groenten.

Revolutie in de gezondheidszorg
De cardiologe Janneke Wittekoek gaf aan dat 80% van de hart- en vaatziekten te wijten is aan ongezonde voedings- en leefgewoonten. Zij is een voorstander van preventie door meer informatie te geven over gezonde voeding en leefstijl in de spreekkamer van de artsen. Samen met een voedingsdeskundige heeft zij het boek Healthy heart geschreven. Niet alleen gezonde voeding, maar ook bewegen en ontspannen dragen bij aan het voorkomen van aandoeningen. Zij raadt aan om op gezette tijden het cholesterolgehalte, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk te laten controleren. Samen met andere strijdlustige vrouwen heeft zij de politieke partij NL Beter opgericht. Zij is voorstander van verandering in de gezondheidszorg. Bij hartritmestoornissen raadt ze af om alcohol te drinken. Voorkomen is beter dan genezen. Een goede gezondheid begint bij een schone darm en een sterk afweersysteem.

Het spreekwoord luidt: maak van je hart geen moordkuil. Het verdient aanbeveling om je emoties goed te verwerken, assertief, kritisch en alert te zijn. Dit draagt bij aan een sterker afweersysteem. Als je altijd maar ja en amen zegt, geen nee durft te zeggen en emoties wegeet, zetten deze spanningen zich om in lichamelijke stress, dat een vijand voor het hart is. 

DE VOLLEDIGE TEKST VIND JE IN MIJN BOEK ONZE DARMEN, HET TWEEDE BREIN

MIGRAINE, VOEDSELINTOLERANTIE EN VOEDINGSTHERAPIE

In het programma Dokters van morgen van 5 november 2019, gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg, werd gesproken over migraine en andere vormen van hoofdpijn. Uit de praktijk blijkt dat in Nederland maar liefst tweeënhalf miljoen mensen lijden aan migraine, spannings- of clusterhoofdpijn. Hiertegen worden veel pijnstillers geslikt. Deze of andere medicijnen hebben vaak bijwerkingen. Het middel kan soms erger zijn dan de kwaal. Neuroloog Gisela Terwindt raadt mensen met migraine meestal aan om te stoppen met deze pijnstillers. Andere dure behandelingen worden toegepast. Wetenschappers doen onderzoek naar de oorzaak van het ontstaan van migraine in de hersenen om daarna een nieuw medicijn te ontwikkelen. Je kunt spreken van symptoombestrijding. Er werd op geen enkele wijze aandacht besteed aan voeding. In het programma vertelde een vrouw over haar hormonale hoofdpijn. Hiermee wordt de periode vóór de menstruatie bedoeld. De hoofdpijn ontstaat doordat het lichaam meer vrouwelijke geslachtshormonen ofwel oestrogenen aanmaakt en er meer histamine geproduceerd wordt.

Histamine en migraine
De praktijk wijst uit dat de meeste vrouwen een verhoogd histaminegehalte hebben, vooral vóór de menstruatie. Histamine is een hormoonachtig eiwit en tevens een neurotransmitter in de hersenen. Veel vrouwen hebben een intolerantie voor histamine, gluten, melkeiwitten, alcohol, pesticiden en E-nummers. Vaak is er een erfelijke aanleg. Gluten is een histaminevrijmaker, net als alcohol. Voeding die de smaakversterker E621 ofwel ve-tsin bevat, kan een migraine-aanval uitlokken. Er zijn diverse verhullende benamingen voor deze smaakversterker door de fabrikanten bedacht om mensen te misleiden.

Histamine behoort tot de groep biogene aminen, net als serotonine en tyramine, en verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Serotonine en tyramine vernauwen de bloedvaten daarentegen, waardoor de bloeddruk net kan stijgen. Door voedselintolerantie en ongezonde leefgewoonten kunnen de niveaus van deze neurotransmitters uit balans zijn. Er kan bijvoorbeeld een teveel aan histamine of een tekort aan serotonine ontstaan. Ook een laag histaminegehalte of een verhoogd serotonineniveau komt voor. Voeding, voedselintoleranties en ongezonde leefgewoonten spelen hierin een belangrijke rol. Voor de volledige tekst van het artikel verwijs ik je naar mijn tweede boek Onze darmen, het tweede brein.

MS, ZENUWSLOPEND

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunaandoening. De myelineschede, een impulsgeleidende laag rondom de zenuwvezelsin de hersenen en het ruggenmerg, wordt aangetast, waardoor de zenuwvezels ontstoken raken. Er ontstaan verspreide harde plekken in de weefsels, meestal berust op vorming van het bindweefsel.Een degeneratieproces treedt in. Spraak- engezichtsvermogen worden minder. Je kunt duizelig worden, moeite hebben met lopen, controle over de spieren verliezen (krachtvermindering)en last hebben vanincontinentie, obstipatie en vermoeidheidsklachten. Doordat je weinig beweegt, kun je overgewicht krijgen. Ook kunnen hartklachten en neurologische stoornissen zoals concentratieproblemen ontstaan.Het centrale zenuwstelsel is ernstig aangetast. Uiteindelijk kunnen mensen met MS in een rolstoel terechtkomen. Zij zijn dan afhankelijk van de hulp van anderen. Bij deze aandoening is het afweersysteem verzwakt en verstoord, waardoor dit averechts reageert op lichaamseigen stoffen door antistoffen aan te maken.

Mogelijke oorzaken
MS wordt een welvaartsziekte genoemd. Ongezonde voedings- en leefgewoonten kunnen de klachten verergeren.

Voor de volledige tekst verwijs ik je naar mijn tweede boek Onze darmen, het tweede brein.

ME/CVS en voedselintolerantie

Chronische vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen, depressiviteit, geheugen- en concentratiestoornissen. Deze symptomen horen bij mensen met CVS en zijn signalen van het lichaam dat het uit balans is. Er is sprake van een biochemische ontregeling.

In het tijdschrift Medium van de ME/CVS-Stichting Nederland wordt geschreven over wetenschappelijk onderzoek naar een verhoogde activiteit van het afweersysteem in het brein. Hierdoor reageert dit systeem overactief bij mensen met ME/CVS.

Eigen ervaringen en onderzoeken wijzen uit dat er sprake is van een verstoord averechts werkend afweersysteem door een gendefect, waardoor dit systeem overactief reageert op lichaamseigen stoffen zoals de biogene aminen waartoe histamine, tyramine en serotonine behoren. Hierdoor ontstaan ontstekingsreacties, ook in de hersenen. Er kan een intolerantie voor de biogene aminen zijn, maar ook voor gluten en melkeiwitten. Het lichaam maakt histamine vrij om te strijden tegen de ‘vreemde indringers’ ofwel allergenen. Je kunt spreken van een auto-immuunaandoening. Door het gendefect kan er sprake zijn van een tekort aan enzymen die de complexe eiwitten moeten afbreken. Het zijn vooral de dierlijke eiwitten maar ook de complexe plantaardige eiwitten zoals gluten, soja en noten, die door het enzymtekort onvoldoende worden afgebroken en als gifstoffen in het lichaam achterblijven. Het histaminegehalte raakt verhoogd. Symptomen zoals chronische vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen, depressie en slapeloosheid kunnen optreden.

In het verleden had ik zelf ook ME. Dankzij aanpassing van mijn voedings- en leefpatroon en het opsporen van voedselintoleranties, voel ik mij energieker en levenslustiger. De pijnen zijn verdwenen en ik slaap beter, vooral na het weglaten van gluten uit mijn voeding.

Voor het volledige artikel over ME/CVS verwijs ik je graag naar mijn boek Histamine en ik. Hierin vind je ook meer informatie over de biogene aminen waartoe histamine behoort, en lees je mijn ervaringsverhaal.

Ik raad je aan om je te laten testen op voedselintolerantie om daarna jouw voedingspatroon aan te passen. In een gezond lichaam kan een ziekte zich moeilijker manifesteren. Ik wens je van harte beterschap toe.

verse groenten

Relatie tussen glutenintolerantie en hersenaandoeningen ALS en parkinson

Bij parkinson is er sprake van aftakeling van de motorische zenuwcellen. Bij ALS (atrofische lateraal sclerose) is sprake van verzwakking van de spieren in het lichaam. Onderzoekers hebben in de hersenen bepaalde vervormde eiwitten gevonden. Bij de ziekte van Parkinson ontstaan klachten als spierstijfheid, tremor, loop- en spraakstoornissen kunnen optreden. Vaak is er sprake van een laag cholesterolgehalte, daardoor ook een tekort aan vitamine D.

Mogelijke oorzaken
Er kan sprake zijn van een gendefect en een tekort aan bepaalde enzymen zoals glutathion s-transferase dat een hersenontgifter is. Ervaring leert dat de exorfinen (eiwitten in gluten) de vrijgave van dopamine blokkeren. Het tekort aan dopamine kan ontstaan door een glutenintolerantie. Het eiwit gliadine in gluten veroorzaakt ontstekingsreacties in de hersenen, waardoor beschadiging ofwel atrofie optreedt. Een tekort aan vitamine D kan de klachten verergeren.

Onderzoek
Het is van groot belang om mensen met bovengenoemde aandoeningen genetisch te testen en onderzoek te doen naar enzymtekort en een intolerantie voor gluten en biogene aminen waartoe histamine, serotonine en tyramine behoren. Histamine heeft invloed op de zenuwuiteinden van de hersenen. Gluten is een histaminevrijmaker. Het histaminegehalte is verhoogd.

Praktijkvoorbeeld
Onze lieve prins Claus leed aan een depressie, voordat hij de ziekte van Parkinson kreeg. Bij een depressie is er een tekort aan serotonine en is er sprake van een verhoogd histaminegehalte. Bij parkinson is er een dopaminetekort. Exorfinen in gluten blokkeren de productie van serotonine en dopamine.

Medicijnen voor genoemde hersenaandoeningen hebben vaak bijwerkingen en kunnen de lever aantasten.

Adviezen
Het is van groot belang om:
* de calorie-inname te verlagen

* voedselintoleranties zoals voor gluten, zuivel en biogene aminen op te sporen
* voldoende zonlicht te nemen voor de aanmaak van vitamine D
* te zorgen voor een schone darm (ons tweede brein); hierin huist ons afweersysteem.
* een nul-koolhydratendieet toe te passen
* gezonde plantaardige vetten, fruit en groenten te eten, bij voorkeur biologisch

Een gezonde geest huist in een gezond lichaam!

BURN-OUT, NIET ALLEEN DOOR STRESS

Opgebrand, chronisch vermoeid, lusteloos en ongemotiveerd. Wat je alleen maar wilt is rust en slapen. Een overspannen gevoel heeft je in haar greep. Hierdoor kun je niet goed functioneren. Soms voel je je neerslachtig. Het huilen staat je vaak nader dan het lachen. Ook zijn er lichamelijke klachten. Je kunt overgevoelig reageren op geluid, spanningen en licht (ook zonlicht), maar ook op bepaalde voedingsmiddelen. Lichamelijk, geestelijk en emotioneel ben je uit evenwicht.

Mensen die een burn-out hebben, zijn vaak gedreven, creatief en perfectionistisch en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Artiesten, kunstenaars en musici hebben vaak deze gedragingen. Ook zijn zij hooggevoelig, velen krijgen een burn-out. Ik noem hen de ‘histamine-mensen’. Personen met een burn-out kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen. Vaak is er sprake van een verstoord dag-en-nachtritme bij hen. Zij bewegen minder in de buitenlucht, omdat zij extreem vermoeid zijn. Op deze manier kunnen zij in een vicieuze cirkel terecht komen.

Er kan meer behoefte zijn aan suiker, alcohol, tabak, drugs en granen. Al deze genotsmiddelen zijn als drugs (gif) voor het brein. Deze ongezonde genotsmiddelen putten lichaam en geest nog meer uit.

Mogelijke oorzaken
* Stress is een grote risicofactor. Bij spanningen wordt het histaminegehalte verhoogd. Als reactie van het lichaam daalt de bloedsuikerspiegel. Hierdoor voel je je heel erg moe en kun je je niet goed concentreren, omdat er te weinig glucose in de hersenen is. Om het histaminegehalte te verlagen, wordt in de bijnieren het hormoon adrenaline geproduceerd. Bij een teveel aan adrenaline in het lichaam wordt het stresshormoon cortisol in de bijnierschors aangemaakt. Door voortdurende stress treedt er een tekort aan cortisol op en raken de bijnieren uitgeput. Een burn-out kan ontstaan. Deze aandoening heeft dus ook een lichamelijke oorzaak.

* Veel jonge mensen met een burn-out hebben een verhoogd histaminegehalte. Histamine is een neurotransmitter en heeft dus niet alleen invloed op het lichaam, maar ook op de psyche en het gedrag. Vandaar de gedragsveranderingen en psychische klachten. Ervaring leert dat veel mensen met een burn-out een intolerantie hebben voor de biogene aminen, waartoe histamine, serotonine en tyramine behoren. Door een intolerantie voor gluten en melkproducten kan het gehalte aan histamine worden verhoogd. De bloedsuikerspiegel is laag. Vermoeidheid is één van de symptomen. Voor de volledige tekst verwijs ik je naar mijn tweede boek Onze darmen, het tweede brein.

POSITIEVE INVLOED VAN NATUURLIJKE VOEDING OP REUMA

Reuma is een verzamelnaam van klachten die voorkomen in de bewegingsorganen, met name de gewrichten. Niet alleen bij volwassenen komen deze klachten voor, ook veel kinderen hebben deze aandoening. Deze wordt jeugdreuma genoemd.

Er zijn diverse soorten te noemen:

artritis: ontsteking van bind- en steunweefsel

 • artrose: degeneratie van het gewrichtskraakbeen met verkalking van botten
 • jicht: stofwisselingsziekte door onvoldoende uitscheiding van urinezuur
 • ischias: druk op de ischiadicus met pijnuitstraling naar het bekken
 • hernia: degeneratie van tussenwervelschijven
 • spit: een geconcentreerde pijn in het smalle gedeelte van de rug
 • spierreuma: verharding van de spieren, gepaard gaande met stroefheid en pijn

Mogelijke oorzaken of factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op reuma:

 • Het is bekend dat meer vrouwen dan mannen klachten hebben. Er zou sprake kunnen zijn van hormonale storingen.
 • erfelijke aanleg
 • ontstekingen aan tanden of amandelen
 • verzuring van het lichaam
 • onvoldoende functie van de nieren
 • slechte bloedsomloop
 • een vervuilde darm
 • verstoord zuur-base evenwicht (door het eten van veel complexe eiwitten)
 • een vochtige omgeving in huis
 • ongezonde eet- en leefgewoonten
 • voedselintolerantie voor: gluten, melkproducten en biogene aminen, waartoe histamine, serotonine en tyramine behoren.
 • verstoring van het bacterieel evenwicht
 • hoog zout- en koffieverbruik

Voedingstherapie bij reuma

Voedingstherapie bij reuma. Uit de praktijk blijkt, dat mensen die een vorm van reuma hebben, erg veel vlees, melkproducten zoals kaas of granen eten. Vlees heeft een vrij hoog zuuroverschot en een zeer negatieve invloed op reuma. Kaas wordt ook zeker ontraden, door een teveel aan eiwitten, waardoor er sprake is van een zuuroverschot. Granen hebben door aanwezigheid van fytinezuur ook een hoog zuuroverschot, waardoor kalk, ijzer en zink niet goed worden opgenomen door het lichaam. Vaak ontstaat er een irritatie aan het darmslijmvlies, waardoor vitamine B niet wordt opgenomen. Volle rijst (granen) heeft een hoger zuuroverschot dan witte rijst en heeft dus een negatieve invloed op reuma. Deze voedingsmiddelen zijn dan ook verboden bij het reumadieet. Bij ernstige vormen van reuma is het beter om geen koffie te drinken, heel zuinig te zijn met zout, suiker, alcohol, kwark en noten. Noten bevatten veel eiwitten, dus werken deze verzurend. Artisjok, asperges, bruine bonen, chocolade, lof, kikkererwten, linzen, olijven, snijbiet, spruitjes en witte bonen werken ook verzurend in het lichaam. Pompoen, paprika en selderij bijvoorbeeld en andere groente- en fruitsoorten werken ontzurend en zijn dus wel aan te bevelen.Voor de volledige tekst verwijs ik je naar mijn boek Histamine en ik.

Eén van de eerste reacties van een lezeres

Al een aantal jaren ging het niet goed met mijn gezondheid. Ik had gewrichtsklachten, die begonnen in mijn vingers, later in mijn polsen om vervolgens uit te breiden naar de grotere gewrichten zoals schouders, heupen en knieën. Ik had steeds minder energie en voelde mij lichamelijk ziek. Steeds vroeg ik de huisarts om raad. Deze schreef direct medicijnen voor. Hierdoor verergerden mijn klachten. Ook heeft hij diverse keren een bloedonderzoek gedaan, maar dit zonder resultaat. Op een gegeven moment besloot ik het heft in eigen handen te nemen. Ik keek goed naar mijn voedingspatroon. Misschien was verkeerde voeding een oorzaak van mijn klachten? Hier begon mijn lange zoektocht naar herstel. Ik had inmiddels al van alles geprobeerd. Bij toeval kwam ik op de site van Didy terecht: levendvoedsel.nl. Ik herkende veel in haar verhaal, daarom besloot ik haar syllabus Nieuw Leven te bestellen. De tekst in de syllabus is zo duidelijk geschreven, dat je er direct mee aan de slag kunt en dat deed ik dus ook. Na twee weken merkte ik al een verandering en werd steeds enthousiaster over wat levend voedsel met jouw lichaam en geest doet. Soms was het lastig om de juiste maaltijden samen te stellen. Maar… daar was Didy, met haar Nieuw Leven receptenboekje. Het is een feest! Ik kan niet anders zeggen: de maaltijden zijn eenvoudig klaar te maken, met als gevolg een heel goed resultaat. De gerechten zijn makkelijk naar jouw eigen idee aan te passen en zo heb je voldoende variatie. Het brengt je op nieuwe ideeën. Ik ervaar deze manier van eten niet als een dieet, maar als een gezonde, natuurlijke leefwijze. Ook al is het soms niet makkelijk, maar door de voedingsadviezen die zijn beschreven in de syllabus ‘Nieuw Leven en de recepten, beschreven in het boekje, voel ik mij energiek en zonder pijn.

Nog een reactie

Hoi Didy,
Onlangs heb ik je om hulp gevraagd vanwege mijn artrose, omdat ik van mijn artsen te horen had gekregen dat er aan de artrose aan mijn heup (nog) niets te doen was. Het was moeilijk welk dieet ik moest volgen. Van jou heb ik je receptenboekje ontvangen. In het begin was het moeilijk, maar intussen ben ik daar handiger in geworden en gaat het steeds beter. Nu is dat ongeveer 6 weken geleden en geloof het of niet, maar mijn pijn in mijn heup is zeker voor 75 procent verbeterd. Ik ben gelijk 12 kg lichter geworden, al was dat niet nodig maar toch – haha! – altijd fijn. Ik voel me beter, frisser en opgewekter sinds ik geen melk, brood en vlees meer eet. Dit wilde ik je even laten weten. Bedankt voor de recepten uit je boekje. Gewoon heerlijk. Ik hoop dat het zo blijft. Ook het tarwegrassap drink ik ’s morgens, al is het een apart smaakje, haha! Didy, heel veel dank aan jou.
Een warme groet.

HOOIKOORTS EN HISTAMINE

De lente komt eraan. De meeste mensen genieten van het ontluikende groen van bomen en planten. Daarentegen lopen mensen met hooikoorts te niezen, hebben een loopneus, tranende ogen en een zere keel. Zij reageren overgevoelig op stuifmeel, haren van katten en honden, tabaksrook, huisstofmijt, parfums en andere chemische stoffen. Het zijn de histaminevrijmakers in het lichaam. Klachten als hoofdpijn, jeuk en huiduitslag kunnen ontstaan.

Wat is de oorzaak hiervan?
Er is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, maar de oorzaak ligt bij een overreactief afweersysteem in ons lichaam. Vanwege een erfelijke aanleg kan dit afweersysteem overgevoelig reageren op lichaamseigen stoffen. Deze zijn de biogene aminen waartoe histamine, serotonine en tyramine behoren. Een tekort aan enzymen kan veroorzaken dat de eiwitten niet voldoende worden afgebroken en als gifstoffen in het lichaam achterblijven. Het histaminegehalte wordt verhoogd en ons afweersysteem wordt zwakker. Hooikoorts heeft een relevante relatie met histamine.

In het contact met eerdergenoemde stoffen wordt histamine vrijgemaakt in de mestcellen van het lichaam. Dit hormoonachtig eiwit gaat de strijd aan met de allergenen en ofwel de vreemde indringers. Histamine verwijdt de bloedvaten, zorgt voor zwellingen aan de slijmvliezen en is dus de veroorzaker van genoemde klachten. Als er sprake is van hooikoorts, schrijven artsen medicijnen of antihistaminemiddelen voor. Deze onderdrukken de symptomen maar nemen de oorzaak niet weg. Vaak zijn er vervelende bijwerkingen.

Wat kunnen wij zelf doen?
* Van groot belang is om het afweersysteem te versterken.

* Vermijd zoveel mogelijk de dierlijke eiwitten. Deze verhogen het histaminegehalte waardoor je meer last hebt van overgevoeligheidsreacties. Het zijn vooral de complexe eiwitten, dus ook gluten, sojaproducten en noten, die een overgevoeligheidsreactie kunnen geven. Deze complexe eiwitten maken histamine vrij in het lichaam.
* Vermijd stress en heftige emoties.
* Pesticiden in fruit en groenten verhogen 10 keer zoveel het histaminegehalte. Kies daarom voor biologisch geteelde voeding.
* Laat suiker en wittemeelproducten weg uit jouw voedingspatroon.
* Probeer eens een maand vegetarisch of veganistisch te eten. Let goed op de voedselintoleranties.

* Zorg voor voldoende inname van kalk en vitamine C.

In een angel van een wesp zit histamine. Als de huid in contact komt met brandnetels kun je een histaminereactie krijgen.

In mijn boek Histamine en ik vind je o.a. een lijst van histaminerijke voedingsmiddelen en lees je meer over de invloed van biogene aminen op lichaam, geest en gedrag.

heerlijk fruit

ASTMA, GEVOLG VAN VOEDSELINTOLERANTIE?

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Er ontstaat een scala aan klachten zoals hoesten, een piepende ademhaling, benauwdheid en kortademigheid. Deze klachten kunnen variëren van licht tot levensbedreigend. De laatste tijd komt astma veel voor bij kinderen. Vaak speelt erfelijkheid een rol. Astma kan gepaard gaan met eczeem en hooikoorts. Astma komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, 3 op de 100 mensen heeft astma. Een reactie wordt uitgelokt door contact met stuifmeel, haren van dieren, schimmels, tabaksrook en medicijnen. Ook door bepaalde lichaamseigen stoffen die in onze voeding voorkomen. Deze zijn de biogene aminen waartoe histamine, serotonine en tyramine behoren. Door een intolerantie voor histamine treedt een ontstekingsreactie (beschadiging) aan de slijmvliezen op. De slijmvliezen zwellen op. Er treedt vernauwing aan de luchtwegen op, waardoor er benauwdheid ontstaat. Er kan sprake zijn van een verstoord, averechts werkend afweersysteem, waardoor het lichaam reageert op eiwitten zoals gluten of zuivelproducten en de biogene aminen. Er is sprake van een auto-immuunaandoening. Het is bekend dat granen, melkproducten en sojaproducten slijmvormend en verzurend zijn.

Mogelijke oorzaken van astma
A
stmapatiënten hebben meer klachten als zij in een ruimte zijn, waar gerookt wordt. Ook kunnen zij overgevoelig reageren op andere stoffen uit de lucht of uit de voeding zoals additieven, pesticiden en sommige E-nummers zoals ve-tsin ofwel E621. Ve-tsin wordt aan veel voedingsproducten toegevoegd, zoals in Chinese restaurants en winkels. Je kunt last krijgen van zwellingen, migraine en zelfs depressiviteit. Er treedt benauwdheid, hoesten en slijmvorming op. Granen, soja- en melkproducten zijn niet alleen slijmvormend, maar maken ook histamine vrij in het lichaam, waardoor overgevoeligheidsreacties ontstaan. Histamine heeft een bloedvatverwijdende en bloeddrukverlagende werking. Daarentegen hebben serotonine en tyramine een bloedvatvernauwende en bloeddrukverhogende werking. Tyramine kan migraine en rugpijn veroorzaken. Door een verhoogd histaminegehalte kun je vocht vasthouden, oedeemvorming ontstaat.

Je kunt benauwd worden. Door gebruik van de cholesterolverlagende medicijnen statines is de kans om astma te krijgen groter. Anti-histaminemiddelen onderdrukken slechts de symptomen, maar genezen niet. Een gezond longoppervlak voorkomt astma en andere ademhalingsstoornissen. Een tekort aan het enzym glutathion-s-transferase is nodig voor omzetting van tal van gifstoffen. Onjuiste werking van dit enzym kan o.a. leiden tot astma en andere aandoeningen zoals alzheimer. Voor de volledige tekst verwijs ik naar mijn eerste boek Histamine en ik.

Een reactie van een lezeres

Afgelopen winter heb ik nul komma nul astmatische klachten gehad. Voorgaande winter was dat wel anders. Ik sliep elke nacht met een ui naast mijn bed en op een gegeven moment moest ik toch echt aan een pufje. Ik probeerde dat maar kreeg gelijk ontzettende hartkloppingen en dacht: dit neemt de oorzaak niet weg. Ik dacht: als ik hieraan moet, dan zal het nog slechter met me gaan. Ik wil geen medicijnen, ik zal dan toch wel verkeerd eten. In mijn geval is dat gelukt door glutenvrij en arm aan   biogene aminen te eten (zie receptenboekjes en syllabus). En inderdaad … want afgelopen winter heb ik geen zakdoek nodig gehad en ben niet eens verkouden geweest. Nog wel grappig om te vertellen is dat ik ook een oproep kreeg van de dokter om een griepprik te halen omdat ik toch wel een vatbaar persoon ben, omdat ik astma heb. Nou … mooi niet. Geen astma, geen griepprik … en niet ziek. Ik zou zeggen: iedereen op dit dieet want het is een wonder hoe juiste voeding zoveel ellende kan verhelpen. En tegelijkertijd ook heel logisch: we eten wat de natuur ons geeft. Haal het beste uit jezelf met deze voeding. We accepteren alles maar. Als je klachten hebt dan neem je daar iets voor, maar ik vind dat we meer aan ons zelf moeten twijfelen, zo van: ik zal toch iets niet goed doen, anders had ik deze klachten niet? Ik weet hoe vreselijk het is om astma te hebben en ik gun iedereen zo ontzettend dat ze hier vanaf komen.

Nog een reactie van haar
Ja, ik heb je boek al uit! Gisteren in 1 keer uitgelezen, in 1 woord FANTASTISCH! De zinnen lopen, het leest heerlijk, conclusie: je hebt echt een schrijftalent! Waarom laat je er geen ankertje van maken? Gelukkig wist ik al een heleboel maar zeker wat betreft histamine enz. ben ik ook weer veel wijzer geworden. Je boek spreekt mijn taal….heerlijk! Ik vind het ook vreselijk dat artsen niet meer over voeding weten en zeker ook bij de psychische klachten, zoals je beschrijft in je boek. Fantastisch dat je je zo inzet om mensen bewust te maken. Ik voel mezelf hier ook gedreven in maar ik moet me blijven concentreren op het pianospelen want daar wil ik uiteindelijk mensen mee gelukkig maken, of nog beter mensen mee helen, zoals je beschreef in je mailtje! De recepten zijn heerlijk! Zo fijn dat ze niet te moeilijk zijn en ook zo lekker! Zo heb ik vanavond de winterstoofschotel gegeten, was echt heerlijk! Hoe meer ik me in de materie verdiep (andere boeken bekijk en andere websites) besef ik nog meer dat je een heel goed boek hebt gemaakt en hele goede recepten, omdat je gewoon iets meer tot de kern gaat. Bijna niemand heeft het over histamine, tyramine enz. … en dat soort dingen kunnen juist heel handig en belangrijk zijn. Dus ik heb absoluut geen spijt van mijn bestellingen.

Nuttige adviezen
In het programma van Eén Vandaag van 19 augustus 2016 werd gesproken over de slechte werking van de astmapuffers Salbutamol. Enkele mensen die dit middel gebruikten, hadden hier geen baat bij, zij voelden zich niet goed. Artsen gaan dan vaak over tot het voorschrijven van Prednison, met ernstige bijwerkingen tot gevolg. Mensen met astma hebben al een verhoogd histaminegehalte. Door het toedienen van het middel wordt het histaminegehalte nog hoger en ontstaat nog meer verwijding van de bloedvaten. Astma is een allergische reactie op voeding die het eiwit histamine bevat of vrijmaakt. Ook pesticiden en additieven zoals E621 kunnen het histaminegehalte verhogen en daardoor overgevoeligheidsreacties uitlokken. Het is verstandig om bij astma je te laten testen op intolerantie voor gluten, melkproducten en histamine, om daarna jouw voedingspatroon aan te passen. Het is goed om de oorzaak te zoeken in plaats van alleen maar symptoombestrijdend bezig te zijn met middelen die ernstige bijwerkingen geven. Ook kunnen kinderen met astma overgevoelig reageren op de hulpstoffen in sommige medicijnen. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Beweeg voldoende in de buitenlucht en vermijd rokerige ruimtes. Eet en leef gezond. Luister vooral goed naar de reacties van het lichaam en zoek deskundige hulp bij het  aanpassen van jouw voedingspatroon. Eet voldoende fruit en groenten voor de nodige kalk en vitamine C. Deze verlagen het histaminegehalte. Voor meer informatie verwijs ik graag naar mijn boek.

groente en fruit tegen dementie

STOPPEN  MET ROKEN EN VOEDINGSTHERAPIE

Ondanks de duidelijke informatie en schrikaanjagende afbeeldingen op de sigarettenpakjes, roken er nog 3,5 miljoen Nederlanders, waaronder jongeren.

Hoe komt dit?
De tabaksfabrikanten voegen heel veel verslavende stoffen toe aan een sigaret. Daarom lukt het veel mensen niet om te stoppen met roken. Zij zijn verslaafd gemaakt door de tabaksfabrikanten. Inmiddels is er aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie. Ondanks dat iedereen wel weet dat roken kanker en hart- en vaatziekten kan veroorzaken, hebben zij lichamelijk en geestelijk niet de kracht om nee te zeggen tegen ‘het kankerstokje’. Als de wereld geen sigaretten had verzonnen, zou longkanker veel minder voorkomen. 85% van de longkankergevallen komt door roken, 15% door andere oorzaken zoals asbest of door voedselintoleranties.

Door roken verzwakt het afweersysteem steeds meer. Je krijgt een slechte huid met veel rimpels, de voeding smaakt minder lekker en het lichaam raakt vergiftigd. De longen worden aangetast. Bij een ernstig verzwakt afweersysteem kan longkanker ontstaan, als gevolg van roken. De ervaring leert dat rokers vaak psychische klachten en veranderingen in het gedrag hebben. Er is sprake van een schommelende bloedsuikerspiegel, een verhoogd histaminegehalte en een tekort aan de neurotransmitter serotonine. Wat heel veel mensen niet weten, is dat er bij hen sprake kan zijn van een voedselintolerantie. Hierdoor ontstaat een schommelende bloedsuikerspiegel zoals bij een glutenintolerantie. Je kunt een overgevoeligheid voor de melkeiwitten hebben. Door een verstoord, averechts werkend afweersysteem, kun je overgevoelig reageren op de biogene aminen. Deze zijn lichaamseigen hormoonachtige eiwitten zoals histamine, serotonine en tyramine, die ook in onze voeding voorkomen. Veel mensen hebben een voedselintolerantie, hun histaminegehalte is verhoogd. Hierdoor kunnen verslavingen ontstaan. Let dus goed op de verborgen voedselintoleranties. Histamine, serotonine en tyramine zijn neurotransmitters, die niet alleen invloed op het lichaam hebben, maar ook op de psyche en het gedrag. De biologische klok is vaak verstoord.

Wat kun je zelf doen om lichamelijk en geestelijk meer in balans te komen, waardoor het je zal lukken om te stoppen met roken?

Als je wilt stoppen met roken, kun je het beste beginnen in een periode waarin geen spanningen zijn, bijvoorbeeld in de vakantie. Door plantaardige en biologisch geteelde voeding te eten die rijk is aan vezels, werk je al op een natuurlijke manier aan het reinigen van de darmen. Het lichaam krijgt vanzelf een aversie tegen het roken. Dierlijke voeding veroorzaakt rotting in de darmen. Het histaminegehalte wordt verhoogd door de dierlijke eiwitten. Er ontstaat, als reactie van het lichaam, een schommelende bloedsuikerspiegel, waardoor je meer last hebt van stress en je meer gaat roken. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Probeer de dierlijke eiwitten te vermijden.

Wat zijn de voordelen als je stopt met roken?
* Jouw gezondheid verbetert.
* Het eten smaakt beter.
* Je dierbaren hebben geen last meer van je tabaksrook.
* De kans op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten wordt kleiner.
* Jouw bloeddruk wordt lager.
* Je bespaart veel geld.
* Je gaat lekker ruiken.

Zijn deze voordelen het niet waard om een poging te wagen? Roken is kortetermijngeluk, maar langetermijnschade. Het roken heeft geen enkel voordeel. Zwangere vrouwen en mensen met astma moeten zeker stoppen met roken. Roken kun je zien als een zachte zelfmoord. Dat kun je jezelf toch niet aandoen? Gooi het roer om en zet zelfdestructief gedrag om in positiviteit. Gezonde voedings- en leefgewoonten versterken het afweersysteem, waardoor je mentaal ook sterker bent en het je lukt om te stoppen. Voor de volledige tekst verwijs ik je naar mijn tweede boek Onze darmen, het tweede brein.

Een kennis vertelde mij dat hij dankzij hypnotherapie gestopt was met roken.  Als je interesse hebt,  kijk dan even op de website van inako.nl. Ik wens je veel succes.

groente-mandje

HOOGGEVOELIGHEID

Mensen met hooggevoeligheid reageren gevoeliger op geluiden en licht. Zij voelen spanningen en emoties van anderen aan. Zowel positieve als negatieve indrukken van buitenaf komen 10 keer zo hard binnen. Dit kost hen veel energie. Sommige mensen krijgen een burn-out. Zij zijn perfectionistisch, vaak hoogbegaafd en heel sociaal. Bovendien zijn ze waakzaam en zien, horen en voelen alles. Dit maakt hen onrustig. Ze bezitten een groot empathisch vermogen. Mensen met hooggevoeligheid krijgen vaak het etiket van ‘kwetsbaar, emotioneel, lief en verlegen’ opgeplakt. Het blijkt dat zij niet voldoende filters hebben, alles komt heftig binnen. Volgens Eric Scherder, neuropsycholoog, heeft dit te maken met de functie van de thalamus in de hersenen, het centrum van de emoties. Die emotionele kant is wat ons tot mens maakt, die moeten wij koesteren. Hooggevoeligheid komt zowel bij mannen als vrouwen voor.

Mogelijke lichamelijke oorzaken
Bij hooggevoeligheid kan er sprake zijn van fysieke klachten zoals darmstoornissen, vermoeidheid, voedselintoleranties, een verhoogd histamine- en serotoninegehalte. Histamine kan een poreuze darmwand veroorzaken. Ontstaat daardoor het gebrek aan filters? De darm is ons tweede brein. Mensen met hooggevoeligheid kunnen ook overgevoelig op bepaalde voedingsmiddelen reageren. Er kan bij hen sprake zijn van een intolerantie voor gluten, melkproducten en histamine. De oorzaak hiervan kan liggen bij een averechts werkend afweersysteem dat huist in de darmen. Ook kan er een gemis aan enzymen zijn, waardoor eiwitten niet voldoende worden afgebroken en als gifstoffen in het lichaam achterblijven. Het histaminegehalte wordt hierdoor verhoogd. Er kan sprake zijn van een gendefect.

Wetenschappelijk onderzoek
Tijdens een onderzoek ontdekte de wetenschapper Jadzia Jagielowicz in 2011, dat er bepaalde hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor complexe visuele verwerking bij mensen met een hooggevoeligheid meer activiteit vertoonden. De Amerikaanse wetenschapper Bianca Acevedo ontdekte in 2014 dat hersengebieden die betrokken zijn bij empathie bij mensen met hooggevoeligheid actiever waren. In 2011 ontdekten Deense onderzoekers dat een gen dat mensen kwetsbaar maakt, meer voorkomt bij mensen met hooggevoeligheid. Daardoor is er een aangeboren gevoeligheid voor positieve en negatieve omgevingsinvloeden.

Ervaringen
In het artikel over hooggevoeligheid in het blad Psychologie Magazine nr. 12 van 2017, vertellen diverse schrijvers, artiesten en acteurs over hun hooggevoeligheid. Zij geven aan dat zij hun kwetsbaarheid en kracht kunnen gebruiken in hun bijzondere werk, waarin zijn al hun talenten kunnen benutten.

Enkele uitspraken
‘Zonder hoogsensitiviteit was ik nooit zo ver gekomen’. Deze vrouw heeft ook een burn-out gehad.
Ik vermijd verjaardagen en feestjes’.
‘Op een vol terras hoor en zie ik alles, ook wat er tussen mensen gebeurt. Na een uur ben ik doodop’.
‘Zie hooggevoeligheid als een kristallen glas: als je daarmee gooit, gaat het kapot. Als je het voorzichtig behandelt, vonkelt het’.
‘Ik kijk al jaren geen nieuws meer, lees geen kranten en kijk niet naar facebook. Mijn hooggevoeligheid leidt er ook toe dat ik intens geniet’.
‘ Wij zijn glazen kinderen. Je kijkt dwars door het leven heen, dwars door de muren die mensen hebben opgetrokken’. Voor de volledige tekst van dit artikel verwijs ik je naar mijn tweede boek Onze darmen, het tweede brein.

verse groenten

DROOM EN OVERLIJDEN VAN WONDEM

Tijdens een bezoek aan het Ethiopisch restaurant Addis Ababa in Amsterdam vertelde de eigenaar Tefera Zerfu ons over Stichting Wondem onder het genot van een heerlijke maaltijd met een glutenvrij injera. Dit is een Ethiopische pannenkoek van teffmeel, die belegd wordt met tongstrelende gezonde groenten, sauzen, kruiden en specerijen. Nieuwsgierig als ik was, bezocht ik ’s avonds de website van Stichting Wondem. Wie of wat was Wondem? Tijdens het lezen van de site raakte ik diep onder de indruk en kreeg een apart gevoel dat Wondem het zoontje was van Tefera en zijn echtgenote Etetu. Ook begreep ik toen wie dat mooie mannetje was op de foto in het restaurant, dat mij zo lief aankeek. Tijdens het lezen van de informatie deelde ik een groot verdriet met de ouders van Wondem, namelijk het verlies van hun lieve en bijzondere zoon.

Wondem stierf in 2009 op 12-jarige leeftijd na een ernstige inschattingsfout van de kinderarts van de afdeling Spoedeisende Hulp van het AMC in Amsterdam. Wondem was heel lief, sociaal, sportief en hield van het kijken naar voetbal. Hij was een bijzondere jongen met wel wat gezondheidsproblemen sinds zijn geboorte. Daarom zat hij op een speciale school, waar hij met veel plezier naartoe ging. Mijn vraag nu is: was er sprake van een glutenintolerantie en een verhoogd histaminegehalte bij hem? Diabetes komt voor in zijn familie. Er is een relatie tussen diabetes en glutenintolerantie.

Op een middag voelde Wondem zich niet goed. Hij klaagde over ernstige hoofdpijn. De huisarts kwam thuis bij Wondem en zijn ouders. Deze belde direct het AMC en stuurde Wondem en de ouders naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het AMC. De dienstdoende kinderarts in het ziekenhuis nam de klacht niet serieus, stelde geen diagnose en stuurde de ouders met Wondem weer naar huis. Achteraf bleek dat het buisje in zijn hoofd verstopt zat en er meer vocht ontstond in het hoofd van Wondem. Vandaar de heftige druk in zijn hoofd, die ernstige hoofdpijn veroorzaakte. Die avond thuis, nadat de kinderarts Wondem en zijn ouders had weggestuurd, trad een klinische dood op bij Wondem. Op 11 februari 2009 is hij overleden, heel verdrietig! De communicatie van de arts naar de ouders toe was mensonvriendelijk en ontactisch, misschien ook door het taalprobleem. Een schrijnend en verdrietig voorbeeld van de vele medische missers, waaraan meer aandacht moet worden gegeven.

Na een moeizame juridische strijd voor de familie van Wondem werd bepaald dat de kinderarts de verantwoordelijkheid droeg. Hij werd ontslagen. De familie van Wondem heeft door het verlies van hun lieve zoon levenslang. Het AMC nam de aansprakelijkheid op zich, bood de familie hulp aan en gaf, nadat Stichting Wondem was opgericht, financiële ondersteuning.

Hopelijk leren andere artsen en hulpverleners van deze harde les en besteden zij de juiste aandacht aan patiënten die al ernstige klachten hebben. Ook is het hun taak om te werken aan een betere communicatie tussen arts en patiënt. Deze is soms ver te zoeken. Ouders zijn vaak ervaringsdeskundigen, zij kennen hun kind het best. Artsen zijn slechts hulpverleners en moeten de patiënt ten dienste zijn. Zij hebben de plicht de juiste hulp te bieden en met aandacht te luisteren naar het verhaal van de patiënten (of hun ouders) en hen vooral serieus te nemen. Het verhaal van Wondem is er één, maar er zijn zoveel soortgelijke trieste verhalen. Door medische missers overlijden meer bijzondere mensen zoals Wondem en blijven nabestaanden achter. Niet alleen met een enorm gemis, leegte en verdriet maar ook met gevoelens van boosheid en machteloosheid ten opzichte van de hulpverleners. Die denken soms dat zij op de stoel van God zitten. In deze verhouding tussen arts en patiënt moet verandering komen. De patiënten hebben hier recht op, zij zijn geen nummer.

Droom van Wondem
Wondem is vijf keer in Ethiopië geweest. Toen hij daar op bezoek was, werd hij heel erg verdrietig van de armoede om hem heen. Hij zag arme kinderen zonder eten of kleding en wilde meteen zijn eigen kleding en schoenen weggeven. Dit deed hij en daarna vroeg hij: “Papa, hoe kan ik geld verdienen voor die kinderen?” Deze vraag stelde hij bijna dagelijks. Toen Wondem in mei 2008 weer in Ethiopië was met zijn vader, was hij opnieuw erg aangedaan door de situatie in Ethiopië. Hij zei dat hij later, als hij volwassen was, een eigen stichting zou oprichten. Zijn grote wens was om de allerarmste kinderen in Ethiopië een betere toekomst te geven.

Wondem heeft zelf zijn droom niet kunnen waarmaken. Moeilijke jaren volgden na het overlijden van Wondem, maar zijn lieve familie ging moedig en positief door, ondanks hun verdriet en hebben met Stichting Wondem de droom van Wondem deels waar kunnen maken samen met de Canadese organisatie ‘Partners in the Horn of Africa’. Veel andere mensen ondersteunen Stichting Wondem op basis van vrijwilligheid, persoonlijke betrokkenheid en giften.

Het doel van Stichting Wondem is om kinderen in het plaatsje Mezezo (200 kilometer van Addis Ababa) ondersteuning te bieden op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. De stichting heeft meisjesclubs opgericht die tot taak hebben om meisjes mondiger te maken, zodat deze ondanks de menstruatie toch naar school gaan.

In 2012 is de bouw van de schoolbibliotheek gerealiseerd. Momenteel wordt er gebouwd aan twee practicumlokalen, een nuttige aanwinst voor de school. In maart 2013 zal de bouw gerealiseerd zijn. Het derde project van Stichting Wondem is hulp bieden aan weeskinderen en hun pleegouders en werken aan verbetering van de watervoorziening. In gedachten zie ik het vrolijke gezicht van Wondem voor mij. Wat zou hij blij zijn, als hij het resultaat van de projecten met zijn eigen ogen zou kunnen zien. Zijn droom is deels waargemaakt. Met z’n allen dragen wij Wondem mee in ons hart. Achter het verdriet zit onze liefde voor Wondem. Laten de herinneringen aan hem ons troost en kracht geven.

Als je meer informatie over Stichting Wondem wilt hebben of als je een donatie wilt doen aan Stichting Wondem, ga dan naar www.wondemfoundation.org. Alvast hartelijk dank namens de kinderen in Ethiopië, Stichting Wondem en mij voor jouw financiële bijdrage. Als vrijwilligster zet ik me in voor Stichting Wondem. In mijn boek Histamine en ik lees je nog meer over de bijzondere jongen Wondem.

levend voedsel tegen dementie

BERICHT UIT DE MEDIA: slechte werking van de griepprik

Het is weer winter. Sinterklaas en de andere feestdagen liggen achter ons. Het blijkt dat momenteel veel mensen ziek zijn. Hiervoor wordt de benaming ‘griep’ gegeven. Een andere benaming voor griep is het ‘influenzavirus’ of een ‘virale infectieziekte’. 3 miljoen mensen van de Nederlandse bevolking kiest ervoor om de griepprik te nemen. Onderzoek wijst uit dat slechts 10 tot 20 % van de 3 miljoen mensen beschermd is, terwijl het 70 tot 80 % had moeten zijn volgens viroloog Ab Osterhaus van de universiteit van Utrecht.

Aan welke mensen wordt het griepvaccin aangeboden?
Jaarlijks wordt de griepprik aangeboden aan mensen boven de 65 jaar en aan chronisch zieken. Voorzichtigheid is geboden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Mensen met een overgevoeligheid voor de stoffen in de griepprik wordt de griepprik afgeraden, ook mensen die een verstoord afweersysteem hebben. Een goed advies: raadpleeg altijd de arts, ook als je andere medicijnen inneemt. Wetenschappers geven aan dat het dit jaar bij de griep om een ander virus gaat, waardoor de griepprik onvoldoende werkt. Zelf ben ik geen voorstander van vaccinaties en zal dan ook nooit kiezen voor het griepvaccin. Maar een ieder is vrij om een eigen keuze te maken en draagt  zijn of haar eigen verantwoordelijkheid voor ziekte of gezondheid.

In de winter bewegen mensen minder, zitten meer thuis en krijgen daarom weinig zonlicht. Uit de praktijk blijkt dat veel mensen niet echt gezond eten en leven. Je hoeft alleen maar in de karretjes in de supermarkt te kijken. Het is schrikbarend om te moeten zien, hoeveel dierlijke voeding mensen dagelijks eten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten. Verder heeft de graan- en suikerconsumptie de Nederlanders in haar greep. Laten we het niet hebben over de schadelijke additieven in voedingsmiddelen en de pesticiden op fruit en groenten. Daarbij roken veel mensen, drinken zij alcohol en koffie en zonder dat zij dit weten, eten zij veel voedingsmiddelen waaraan schadelijke E-nummers zoals E621 zijn toegevoegd. De vraag is: hoe kunnen mensen gezond blijven met zulke ongezonde voeding en leefgewoonten, vooral tijdens en na de feestmaand december? De meeste mensen eten geen biologisch geteelde voedingsmiddelen. Dierlijke eiwitten verhogen het histaminegehalte (veel gifstoffen), het afweersysteem wordt verlaagd en een virus, bacterie of een infectie kan zich manifesteren, het lichaam raakt verzuurd. Ziekte komt niet uit de lucht vliegen of omdat je je handen niet hebt gewassen of je elkaar een kus geeft. Ziekte komt binnen door de mond. Is het niet vreemd dat er zoveel mensen ziek zijn in de maand januari en februari, vlak na de feestdagen? De mens wordt ziek door ongezonde eet- en leefgewoonten, vooral in de maand december.

Symptomen bij griep
Bij griep is het histaminegehalte verhoogd. Door het verhoogde histaminegehalte kun je last hebben van:
maag- en darmklachten, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, overgeven, misselijkheid, algehele zwakte, koorts, diarree, lage bloedsuikerspiegel, verlies van eetlust, verkoudheid, hoesten, verzwakte afweer en keelpijn.

Hoe kan griep ontstaan?
Ziekte komt binnen door de mond. ziekte wordt veroorzaakt door:
* Het eten van veel complexe eiwitten zoals vlees, vis, eieren, melkproducten, granen, noten, sojaproducten. Vooral de dierlijke eiwitten zijn niet echt gezond voor ons lichaam.
* Verborgen voedselintoleranties: voor gluten, melkproducten, intolerantie voor histamine (biogene aminen).
* Het verzwakte afweersysteem, vooral in de wintermaanden.
* Een tekort aan leverenzymen zoals CYP2D6.
* Een auto-immuunaandoening, door een erfelijke aanleg (een genetisch defect).
* Het verhoogde histaminegehalte door een intolerantie voor histamine en het eten van veel complexe, dierlijke eiwitten.
* Een teveel aan gifstoffen in het lichaam.
* Ongezonde eet- en leefgewoonten, vooral in de feestmaand december.

Welke stoffen zitten er in het griepvaccin?
Een vaccin is een entstof (toxine) dat bestaat uit levende verzwakte of dode bacteriën. De volgende stoffen kunnen zich bevinden in het vaccin: formaldehyde, kwik, antibioticum, haemag-glutinine, natriumchloride, neuraminidase, eiwit (eieren) en nog wat hulpstoffen. (Zie voor meer informatie de bijsluiter). Veel mensen kunnen op deze stoffen overgevoelig reageren. Na het toedienen van de griepprik wordt het histaminegehalte verhoogd.

Een definitie voor auto-immunisatie is: de vorming van antistoffen gericht tegen de eigen lichaamsweefsels. Veel mensen hebben een averechts werkend afweersysteem ofwel een auto-immuunaandoening door een genetisch defect en tekort aan het leverenzym CYP2D6. Hierdoor ontstaan er verschillende overgevoeligheidsreacties op het griepvaccin.

Wat doet het vaccin?
Als het vaccin wordt toegediend, zal het immuunsysteem (het natuurlijke afweersysteem van het lichaam) afweerstoffen (antilichamen) aanmaken die tegen het influenzavirus zijn gericht. De stoffen in het vaccin kunnen geen griep veroorzaken. Wel kun je overgevoelig reageren op de stoffen in het vaccin, temeer ook omdat het histaminegehalte verhoogd wordt. Dit kan veroorzaakt worden door een intolerantie voor histamine. Veel mensen hebben deze intolerantie.

Welke bijwerkingen heeft de griepprik?
Na het toedienen van de griepprik kunnen er bijwerkingen (reacties) optreden zoals: hoofdpijn, transpireren, spierpijn, koorts, zwelling of roodheid van de huid. Voor meer informatie over de bijwerkingen raad ik je aan eerst goed de bijsluiter te lezen, voordat je besluit om de griepprik te nemen. Mensen met een verstoord afweersysteem moeten eerst hun behandelend arts raadplegen. Ook als je nog andere medicijnen neemt of overgevoelig bent voor de stoffen in het vaccin.

De zin van het ziek-zijn
Ziekte is een signaal van het lichaam, dat het uit balans is. Ziekte is een overlevingsstrijd van het lichaam, om zo te kunnen herstellen. Het ziekteproces moet je zien als een biochemische oorlog met weinig soldaten (een zwakke afweer). Omdat er te weinig soldaten zijn, verlies je de oorlog en word je ziek. Als het lichaam gezond is, het afweersysteem sterk en de darmen, lever en bloed schoon zijn, krijgt een ziekte veel minder kans om zich te manifesteren. Er zijn namelijk voldoende soldaten ofwel een sterk afweersysteem, hierdoor win je de oorlog.

Als voorbeeld neem ik een auto. Als je deze slechte brandstof geeft, zal de motor niet aanslaan en blijft de auto staan. Zo is het ook met het lichaam. Als je het slechte brandstof geeft, zul je ziek worden. Vooral in de maand december is er sprake van ongezonde eet- en leefgewoonten. Ik raad je aan eens op te schrijven gedurende deze feestmaand wat je in jouw lichaam stopt. Het zal je niet vreemd zijn dat je de volgende maand ziek kan worden. Het lichaam bevat veel gifstoffen, het histaminegehalte is ernstig verhoogd. Bloed, darmen en lever zijn vervuild.

Natuurgeneeskunde en voedingstherapie
Er is een relatie tussen het verhoogde histaminegehalte (door een intolerantie voor histamine) en de symptomen die bij griep horen. Veel mensen hebben een intolerantie voor de biogene aminen waartoe histamine behoort.

In een gezond lichaam kan zich minder snel een ziekte manifesteren. Als het afweersysteem sterk (dit huist in een schone darm) en het lichaam gezond is, kan een virus of een andere vreemde indringer geen kans krijgen. Het is bekend dat natuurlijke, plantaardige, onbewerkte en biologische voeding de juiste brandstof voor het lichaam is. Verder is het supergezonde tarwegrassapje een heel goed medicijn! Dit sapje bevat alle vitaminen en mineralen en andere gezonde stoffen, die het afweersysteem versterken en lever, bloed en darmen reinigen.

Reguliere geneeskunde
De ervaring leert dat veel mensen een verstoord afweersysteem hebben, dat genetisch is bepaald. Vaak is er een tekort aan enzymen, waardoor de gifstoffen niet voldoende worden afgebroken. Hoogleraar-farmacogenetica Ron van Schaik is voorstander van een DNA-paspoort, waarin men informatie vindt over de belangrijke leverenzymen, die de gifstoffen moeten afbreken. Het afweersysteem kan zo verzwakt zijn, dat de mogelijkheid bestaat dat het systeem niet reageert op de griepprik. De mensen worden immuun hiervoor, antistoffen worden niet aangemaakt. De kans is groot dat door ongezonde eet- en leefgewoonten, men toch ziek wordt ondanks de griepprik.

Door een griepvaccin te nemen, worden alleen de symptomen onderdrukt, maar ook het afweersysteem raakt verzwakt, waardoor andere ziekten zich later kunnen manifesteren. Het histaminegehalte is verhoogd (door een teveel aan gifstoffen in het lichaam). Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, waaronder kanker, diabetes etc. Zegt dit niet genoeg, dat wij nu zelf het heft in eigen hand moeten nemen en beter moeten zorgen voor ons lichaam? Uiteindelijk zijn wij zelf verantwoordelijk voor onze gezondheid, niet de arts.  Het  is belangrijk om plantaardige voeding te eten en voedselintoleranties op te sporen. Door het voedingspatroon aan te passen, zal het afweersysteem sterker worden waardoor griep minder kans krijgt zich te manifesteren. Van groot belang is om het lichaam te zuiveren van toxinen, een detoxkuur is zeker aan te raden. Nog een goed advies: luister vooral goed naar de reacties van het lichaam, zo krijg je meer inzicht in jouw gezondheidssituatie. Laat natuurlijke en plantaardige voeding jouw beste medicijn worden, in combinatie met het tarwegrassapje.

Mijn ervaringsverhaal
Vroeger werd ik ieder jaar geveld door de griep. Ook kreeg ik angina en bronchitis, was altijd verkouden en had andere gezondheidsklachten. Sinds ik weet dat ik een voedselintolerantie heb (een intolerantie voor histamine), heb ik mijn voedingspatroon aangepast: geen gluten, melkproducten; voeding arm aan histamine, plantaardig en biologisch, zonder additieven. Verder probeer ik gezond te leven: ik drink geen alcohol, rook niet, neem geen koffie en gewone thee. Ik probeer voldoende te bewegen en volg een evenwichtig dag-en-nachtritme. Zo heb ik mijn histaminegehalte onder controle. Door levend voedsel te eten, wordt mijn afweersysteem sterker. Door glutenvrij te eten herstelt zich de darmflora, in de darmen huist het afweersysteem.

Gezondheidsadviezen
Het is beter om te voorkomen dan te genezen. I.p.v. de griepprik te geven, is het verstandig om mensen goed te informeren hoe zij de griep kunnen voorkomen, door gezond te leven en eten. De mens is een fructivoor. Door de wetten van de natuur te volgen blijft het lichaam in balans en kan ziekte zich niet manifesteren. Het zal de gezondheidszorg veel geld besparen. Gaat het hier om geld of om het welzijn van de Nederlanders? Het feit dat zo weinig mensen reageren op het griepvaccin zegt iets over de gezondheidssituatie van de Nederlanders. Deze kan een stuk beter. De mens is een vruchteneter. Willen wij gezond blijven, dan moeten wij fruit en groenten eten, zonder pesticiden en E-nummers. Van groot belang is om de oorzaak van een ziekte op te sporen, net als de voedselintoleranties en belastingen in het lichaam, zoals zware metalen en het enzymtekort door een genetisch defect. Verder is het belangrijk om goed te luisteren naar de reacties van het lichaam. Wat hebben deze ons te vertellen?

Ik wens je een goede gezondheid toe. Lees heel goed de bijsluiter voordat je de griepprik neemt! Probeer gezond te eten en te leven, zo voorkom je dat je ziek wordt. De natuur is je beste arts, levend voedsel jouw beste medicijn. Hopelijk wordt voedingstherapie geïntegreerd in de spreekkamer van de arts. Ik raad je aan de artikels over voedingstherapie te lezen.

 fruit-knop

Na jaren van onderzoek heb ik voor mijzelf de volgende conclusies kunnen trekken.

Glutenhersenen

Relatie tussen darmen en voedselintolerantie

Wie heeft er schone darmen? Niemand! Een goede gezondheid naar lichaam en geest begint bij een gezonde darm. Deze wordt wel ‘onze tweede hersenen’ genoemd. Bij de geboorte kan er al een gezondheidsprobleem zijn bij de baby. Ook door borstvoeding (voedselintolerantie bij de moeder). De moeder kan een glutenintolerantie (ook een intolerantie voor melkproducten) of een histamine-intolerantie hebben. De intolerantie voor histamine is vaak erfelijk en kan worden doorgegeven aan de baby. Door een slechte darmflora, een poreuze darmwand, kan een enzymtekort ontstaan. Een tekort aan het enzym DAO kan ook genetisch zijn.

Het afweersysteem huist in de darmen. Door de slechte darmflora ontstaat een verzwakt afweersysteem. Vanwege de beschadiging aan de darm, wordt meer histamine vrijgemaakt om de schade te herstellen. Het ‘histamine-emmertje’ kan overlopen wanneer de drempelwaarde is behaald. Intolerantie voor histamine (biogene aminen) kan ontstaan, mede door een tekort aan het enzym DAO en het eten van voeding die rijk aan histamine (biogene aminen) is. De hormoonhuishouding raakt ontregeld. Lichaam, geest en gedrag kunnen hierdoor uit balans raken. Het zijn de vooral de dierlijke, complexe eiwitten die een overgevoeligheidsreactie uitlokken.

De juiste voeding voor het lichaam
De mens is géén granivoor! Iedereen op deze aarde heeft dus een intolerantie voor granen (gluten), mede door het gemis aan enzymen, die de complexe eiwitten moeten afbreken. Granen vernauwen ook ons bewustzijn. Melkproducten horen ook niet in het menselijk lichaam! Alleen moedermelk is voor de baby. Ná de zoogperiode wordt het enzym lactase niet meer aangemaakt. Granen en melkproducten richten veel schade aan in de darmen. De volgende problemen kunnen ontstaan: ziekte van Crohn, ontsteking darmen, spijsverteringsproblemen, tekort aan vitaminen, mineralen en enzymen, voedselintoleranties (intolerantie voor histamine), poreuze darmwand, chronische vermoeidheid, overgewicht en diabetes.

De juiste voeding is levend voedsel: fruit, groenten, verse kruiden, kiemen, noten, pitten en zaden in de natuurlijke vorm, dus rauw en biologisch geteeld. Ook het tarwegrassap behoort tot levend voedsel. Superfoodsuppletie is niet nodig. Levend voedsel is al een superfood.

Moeilijke start
De baby begint het leven vaak al met slechte darmopbouw en voedselintolerantie (intolerantie voor histamine). Het afweersysteem is verzwakt en er is een enzymtekort, het histaminegehalte is verhoogd. Ook candida kan aanwezig zijn door de slechte darmflora. Er kan al sprake zijn van een auto-immuunaandoening zoals coeliakie. Door de slechte darmflora ontstaat er een tekort aan zink, ijzer en kalk. Er is een duidelijke relatie tussen de darmen en voedselovergevoeligheid. E.e.a. is al genetisch bepaald. De aanleg is aanwezig, vaak al tijdens de zwangerschap. Ouders hebben ook darmproblemen en voedselovergevoeligheid. Ook de andere kinderen van het gezin of de grootouders, dus er is een familiair probleem, dat genetisch is. Reden om baby’s te testen op voedselovergevoeligheid en enzymtekort, als er sprake is van darmproblemen. Dit om later problemen te voorkomen. Ook een genetisch onderzoek zou zeer aan te raden zijn. Het zou de gezondheidszorg veel geld besparen.

Oorzaak van darmbeschadiging en voedselintolerantie
Als oorzaak kan het eiwit gliadine uit gluten (granen) genoemd worden. Dit eiwit zorgt voor beschadiging van de darmflora. Er ontstaat een darmontsteking. Het lichaam maakt histamine vrij om de schade te herstellen. Het histaminegehalte wordt verhoogd, er ontstaat een intolerantie voor de biogene aminen waartoe histamine, tyramine en serotonine behoren. Deze hebben bij voedselintolerantie een negatieve uitwerking op lichaam, geest en gedrag. Ook door een tekort aan het DAO enzym (oorzaak: slechte darmflora door glutenintolerantie) wordt het histaminegehalte verhoogd en ontstaat hierdoor een intolerantie voor histamine (biogene aminen).

De neurotransmitter serotonine wordt voor 80% aangemaakt in de darmen. Dit hormoonachtig eiwit is nodig voor een goed humeur, gezond gewicht, goed dag- en nachtritme, levenslust. Door een slechte darmflora hebben veel mensen een serotoninetekort. Hierdoor kan een depressie ontstaan. Ook door de intolerantie voor gluten, melkproducten of histamine kan een depressie optreden. Alcohol, bepaalde medicijnen en sommige antidepressiva (AD) blokkeren het enzym DAO, het histaminegehalte wordt verhoogd. Het afweersysteem reageert overactief op de lichaamseigen stoffen zoals histamine en de andere biogene aminen.

Bevorderen van een gezonde darmflora
Een voedingspatroon zonder gluten en melkproducten en arm aan histamine bevordert de kwaliteit van de darmflora en versterkt het afweersysteem. De spijsvertering verloopt beter. Er is minder productie van histamine. Door een schone darm wordt het tekort aan vitaminen, mineralen en enzymen aangevuld. De lichamelijke en geestelijke klachten of gedragsveranderingen verminderen.

Een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Alles begint bij een gezonde darm. Er is een duidelijke relatie tussen darmen en het brein. Daarom is het verstandig om te kiezen voor natuurlijke voeding, zonder additieven en pesticiden, bij voorkeur biologisch. Een goede reiniging (detox) van darmen en lever is noodzakelijk om een goede gezondheid te behouden. Hierbij kun je denken aan een vastenkuur, darmspoeling, dagelijks een tarwegrassapje, een kleikuur, een Aloë Vera sapje drinken en levend voedsel eten. Je kunt beginnen om dit een maand te proberen, bijvoorbeeld in het voorjaar. Een grote schoonmaak voor het lichaam is nodig, om daarna optimaal te kunnen genieten van de lente en de zomer.

Leve de natuur
Ons lichaam is onderdeel van de natuur en vraagt om een natuurlijke eet- en leefwijze. Een schone darm is essentieel. Probeer de wetten van de natuur te volgen. Jouw darmen en lever zullen je dankbaar zijn. Ik wens je een gezonde darmflora en een gezond 2015 toe, naar lichaam en geest!

fruitmand

De relatie tussen overgevoeligheid voor de biogene aminen en het carcinoïd syndroom

Wat is een carcinoïd ?

Een carcinoïd is een kleine tumor (kankergezwel) dat heel langzaam groeit en vaak in de darmen voorkomt. De tumor is heel bijzonder en zeer zeldzaam. Door het niet behandelen van deze aandoening kunnen zich uitzaaiingen naar de lever of longen voordoen. Hierdoor kun je klachten krijgen als diarree, gassen, darmkrampen, bloedverlies bij de ontlasting, obstructie ofwel vernauwing van de darmen, slechte opname van de voedingsstoffen, stuwing van bloed naar het hoofd (blozen), vermoeidheid, vocht vasthouden in benen of buik (oedeem), bindweefselvorming in het buikvlies, beschadigde hartkleppen, benauwdheid, blauw aanlopen van de huid door vernauwing van het bloedvat. Het blozen treedt op omdat de tumor histamine uitscheidt in het lichaam, waardoor de bloedvaten zich verwijden. Het blauw aanlopen heeft te maken met het uitscheiden van serotonine door de tumor, waardoor er een bloedvatvernauwing optreedt. Door te veel emoties, spanning, te veel inspanning, het drinken van alcohol of warme vloeistoffen en door het eten van voeding die veel biogene aminen bevat, kun je meer last hebben van de klachten.

Zelden bevindt deze tumor zich in de alvleesklier of in de geslachtsklieren. Een carcinoïd is een heel bijzonder gezwel, omdat de tumor hormoonachtige stoffen produceert. Deze stoffen heten biogene aminen waartoe histamine, tyramine en serotonine behoren. Deze “hormonen” geven bovengenoemde klachten. De oorzaak van het ontstaan van het carcinoïd kan liggen bij een niet erkende intolerantie voor de biogene aminen. Als je deze intolerantie hebt en je blijft voedingsmiddelen eten die deze stoffen bevatten, raakt het afweersysteem verzwakt , door verhoging van het histamine- of serotoninegehalte. De hoeveelheid en de soort “hormonen” die door het carcinoïd worden geproduceerd, verschillen van mens tot mens. Iemand met dit syndroom hoeft dus niet alle genoemde klachten te hebben.

Biogene aminen
Biogene aminen zijn lichaamseigen stoffen die voorkomen in mens, dier en plant. Deze stoffen komen dus ook voor in ons eigen lichaam en in de voeding die wij eten. Tot deze hormoonachtige eiwitten behoren histamine, tyramine en serotonine. Vooral de dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten bevatten veel biogene aminen. Sommige voedingsmiddelen maken histamine vrij in het lichaam zoals noten, chocolade, aardbeien, tomaten of drop. Daarnaast zijn er additieven die histamine in het lichaam vrijmaken zoals ve-tsin, benzoaten, smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen. Alcohol en tabak onttrekken de enzymen ofwel katalysatoren aan het lichaam, waardoor de reststoffen van de biogene aminen niet worden afgebroken en deze achterblijven als giftige stoffen. Zo is ook bekend dat spanningen, onverwerkte emoties en een ongezond eet- en leefpatroon het histaminegehalte kunnen verhogen. In mijn boek  Histamine  en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag vind je meer informatie over dit onderwerp. Sommige medicijnen kunnen het serotonine- of histaminegehalte verhogen. Er kan sprake zijn van  het serotonine syndroom, een teveel aan serotonine.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts, jaargang 34, nr. 201, mei/juni 2009.

Download hier gratis de syllabus Voedingstherapie bij het carcinoïd syndroom door Didy van de Veer

Bij de ziekte van Duchenne kan ook sprake zijn van een teveel aan serotonine. Tijd voor wetenschappelijk onderzoek.

heerlijk fruit

SEROTONINESYNDROOM

Serotonine is een hormoonachtig eiwit dat in de hersenen dienst doet als neurotransmitter. Dit eiwit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Serotonine (het tijdschrift De Natuur Uw Arts nr. 210) wordt onder invloed van tryptofaan en vitamine B6 aangemaakt in de darmen en bevindt zich ook in de bloedplaatjes ofwel trombocyten. Het hersenhormoon heeft invloed op onze slaap, seksualiteit, darmfunctie, stemming en eetgedrag. Door een tekort aan serotonine kan een depressie ontstaan. Vaak wordt dan gekozen voor antidepressiva (AD), waaronder MAO-remmers en SSRI’s (selectieve serotonineheropnameremmers).

Het enzym monoamino-oxidase (MAO) heeft de functie om de afbraak van serotonine te bevorderen. MAO-remmers remmen juist dit enzym, waardoor er minder serotonine wordt afgebroken. Hierdoor treedt een verandering op in de gevoeligheid van de serotoninereceptoren in de hersenstam en het ruggenmerg. Daardoor kan er een teveel aan serotonine ontstaan en raakt het bloed vergiftigd. Dit wordt het serotoninesyndroom genoemd.

Ook blijkt dat bepaalde SSRI’s het leverenzym CYP2D6, dat zij nodig hebben om afgebroken te worden, zelf onwerkzaam maken. Hierdoor zorgen ze er dus zelf voor dat ze niet voldoende afgebroken worden en er zo een overdosis aan serotonine ofwel het serotoninesyndroom kan ontstaan. Vaak is een enzymtekort genetisch bepaald. Ook door voeding te bewerken (koken, bakken) gaan de enzymen kapot. Levend voedsel (De Natuur Uw Arts nr. 198), dat onbewerkt is, is wel rijk aan enzymen.

Uit onderzoek blijkt dat bij autisme en bij sommige vormen van kanker, zoals het carcinoïd syndroom (De Natuur Uw Arts nr. 201), ook sprake is van een verhoogd serotoninegehalte. Verslavingen komen ook veel voor bij een onevenwichtig serotoninegehalte.

Recente ontwikkelingen
Volgens forensisch expert Richard Eikelenboom doet moorddadig en agressief gedrag zich veel voor door gebruik van AD. Ook zelfmoord komt vaker voor. Door onderzoek is aangetoond dat bij mensen die psychische klachten hebben en AD gebruiken, vaak sprake is van een gendefect, waardoor te hoge histamine- en serotoninespiegels ontstaan. Ook bestaat de mogelijkheid van een intolerantie voor histamine (biogene aminen, De Natuur Uw Arts, nr. 224), waartoe serotonine behoort. Daarom is een genetisch onderzoek bij mensen die AD gebruiken aanbevelenswaardig.

In een artikel van de Volkskrant van 28 maart 2014 zei hoogleraar farmagenetica Ron van Schaik van het Erasmus MC dat het aantal DNA-tests om een genetisch profiel te hebben van patiënten in 2013 met 50% waren gestegen tot ongeveer twaalfhonderd. Steeds meer huisartsen en psychiaters doen deze test, alvorens AD voor te schrijven. Het blijkt dat ongeveer 10 procent van de bevolking een genetisch defect heeft, waardoor de AD niet goed worden afgebroken. Het serotoninesyndroom kan dan ontstaan.

Symptomen
Klachten die kunnen ontstaan zijn: hypertensieve crisis, koorts, zweten, beven en andere lichamelijke ongemakken zoals spiertrekkingen en diarree. De persoon is erg opgewonden of verward en heeft verwijde pupillen. Er is sprake van een lichamelijke oververhitting ofwel hyperthermie.

Belangrijkste uitlokkers
Bepaalde AD en tranquillizers zoals Anafranil en Rohypnol kunnen het serotoninesyndroom veroorzaken. Ook medicijnen en stimulerende middelen zoals Tramadol, morfine, XTC en cocaïne hebben een serotonine verhogende werking. Speed in combinatie met bepaalde AD kan het serotoninesyndroom veroorzaken. Voeding die rijk is aan biogene aminen (De natuur uw arts nr. 224), alcohol en tabak verhogen ook het serotoninegehalte. Het is bekend dat bij overmatig alcoholgebruik het enzym MAO geremd wordt waardoor serotonine, tyramine en histamine (biogene aminen) niet goed worden afgebroken. Er kan een histamine-intolerantie ontstaan. Het serotoninegehalte is ernstig verhoogd met alle gevolgen van dien, zoals het in coma raken en het optreden van sterke veranderingen in het gedrag na het drinken van veel alcoholische dranken. Testosteron heeft ook een serotonine verhogende werking.

Reguliere behandeling
Veel artsen kennen of herkennen het serotoninesyndroom niet. Vaak wordt bij een depressie en slapeloosheid AD of suppletie, zoals melatonine of tryptofaan, voorgeschreven. Artsen meten vrijwel nooit het serotoninegehalte. Er treedt vaak medicijnverslaving op. Genetisch onderzoek naar de daadwerkelijke oorzaak wordt niet verricht.

Natuurgeneeskunde en natuurvoedingstherapie
Bij depressiviteit en het gebruik van AD is het zeer raadzaam om je te laten testen op voedselintolerantie (gluten, lactose, histamine en andere biogene aminen. Ook is het verstandig om het histamine- en serotoninegehalte regelmatig te laten bepalen (bijvoorbeeld met behulp van bioresonantie of Touch for Health). Daarna is aanpassing van het voedingspatroon noodzakelijk.

Bij gebruik van AD is het aan te bevelen om voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan tyramine zoals kaas en alcohol te vermijden, net als voeding die rijk is aan serotonine en histamine (biogene aminen).

Het is de hoogste tijd voor meer genetisch en wetenschappelijk onderzoek!

Nog een paar adviezen
Stop nooit zomaar met AD of medicijnen! Overleg altijd met de arts. Er kan sprake zijn van een genetische lichamelijke oorzaak voor depressiviteit (De Natuur Uw Arts nr. 199). Vraag desnoods een genetisch onderzoek aan om een genetisch enzymtekort te bepalen.

Ga heel voorzichtig om met combinaties van drugs, MAO-remmers, SSRI’s, serotonine verhogende middelen, suppletie en voeding die rijk is aan biogene aminen, om het serotoninesyndroom te voorkomen.

druiven

ENZYMEN

Ons lichaam is een fabriek. Stoffen uit ons eten en drinken moeten worden afgebroken en omgezet, voordat deze worden opgenomen in het bloed. Voor deze omzetting zijn enzymen nodig. Die worden wel “de bougies van het leven” genoemd. Zonder enzymen zijn de stofwisselingsprocessen onmogelijk. Enzymen houden het leven in stand.

Functie
Enzymen zijn eiwitachtige stoffen die zich hechten aan een stof, ook wel substraat genoemd, die gesplitst moet worden. Ze zijn nodig voor de spijsvertering, stofwisseling en bloedstolling. De eiwitten in onze voeding worden omgezet in aminozuren, de vetten in vetzuren en de suikers (zetmeel en koolhydraten) in glucose.

Enzymen werken als “specialisten”. Zij versnellen of bepalen het omzettingsproces van stoffen. Ieder enzym is specifiek en richt zich slechts op één stof. Voeding wordt door enzymen in kleine stukjes gebroken en verwerkt. Enzymen zijn heel gevoelig voor temperaturen. Ze zijn alleen optimaal werkzaam bij een temperatuur van 37 °C ofwel onze lichaamstemperatuur. Bij verhitting van voeding door koken of bakken worden de enzymen onomkeerbaar vernietigd. Er is geen activiteit meer, slechts een gewoon eiwit is aanwezig. Bij onderkoeling of lage temperatuur daalt de enzymwerking. Bij koorts wordt de enzymwerking minder, omdat de temperatuur stijgt. Er is dan vaak sprake van een ontsteking in het lichaam. De volledige tekst over enzymen vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

groentemix

ADHD, ALLEEN EEN PROBLEEM IN HET GEDRAG?

Je bent wat je eet!

Met ADHD wordt bedoeld Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, ofwel een aandachtstekort in combinatie met een hyperactiviteitsstoornis. Hyperactiviteit uit zich in lichamelijke onrust en impulsief gedrag door het binnenkomen van te veel prikkels. ADHD heeft te maken met een beperking in het hersengebied, net als bij een autistische stoornis. Door een teveel aan prikkels in de hersenen wordt de communicatie tussen verschillende neurotransmitters verstoord. Hierdoor ontstaat er concentratiegebrek. Als er te veel prikkels zijn, trekt de persoon met ADHD of autisme zich terug. Aan de andere kant worden prikkels opgezocht, als deze er niet zijn op dat moment. Door het teveel aan prikkels zijn mensen met ADHD vaak overgevoelig voor geluid, grote groepen mensen, geuren of spanningen in de omgeving.

Uit onderzoek is gebleken dat jongens meer een hyperactief gedrag hebben en meisjes juist een aandachtstekort of impulsief gedrag. Uit praktijkervaring blijkt dat een erfelijke aanleg aanwezig is. Het afwijkend gedrag komt dan ook vaak voor bij een van de ouders, als er sprake is van ADHD bij het kind. Voor de afkorting ADHD worden wel de volgende woorden gebruikt: alle dagen heel druk.

Gedrag
Mensen met ADHD hebben veel positieve karaktereigenschappen, zoals:
creatief, vindingrijk, vernieuwend, originaliteit, probleemoplossend, ruimtelijk inzicht, alert, goed functionerend in crisissituaties, houden van uitdagingen, zijn hooggevoelig of -begaafd. Bij ADHD kunnen zich daarentegen de volgende minder prettige gedragingen voordoen: storend, opdringerig, lawaaierig, agressief, overbeweeglijk, overemotioneel (kan komen door een teveel aan serotonine in de hersenen), geheugenstoornis, gemaakte afspraken niet nakomen, obsessief, angstig, oppositioneel, antisociaal, verwarrend in denken en handelen, onoplettendheid. Meer informatie over de voedingstherapie in relatie met ADHD vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

gezond fruit

ONTGIFTEN
Ons lichaam wordt dagelijks geconfronteerd met toxische stoffen die een negatieve werking kunnen hebben op het functioneren van cellen of organen in het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn additieven uit voeding, verontreinigingen uit water en lucht en bestrijdingsmiddelen. Een aantal van deze stoffen zoals zware metalen en pesticiden kunnen opgeslagen worden in de lever of de hersenen. Hierdoor kan een toxische overbelasting van het lichaam ontstaan. De klachten die je kunt krijgen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, haaruitval, hormoonstoornissen en hoofdpijn. Andere aandoeningen die in relatie kunnen staan met toxische belasting zijn migraine, artritis, auto-immuunziekten en psoriasis.

Bij grote hoeveelheden toxische stoffen is de kans groot om bepaalde aandoeningen te ontwikkelen. Voor een groot gedeelte zorgt het lichaam er zelf voor dat het de toxische stoffen verwijdert. Je kunt denken aan de nieren, darmen, longen, lever en huid. Bepaalde voedingsstoffen in fruit en groente of kruiden kunnen de werking hiervan ondersteunen.

De nieren
De nieren filteren het bloed en zorgen voor de afvoer van in water oplosbare afvalstoffen en afbraakproducten van eiwitten. Door minder eiwitten te eten en voldoende water te drinken kun je de nieren ontlasten. Een aantal kruiden kan de werking van de nieren stimuleren. Als je een nieraandoening hebt, kun je deze kruiden beter niet gebruiken.

De huid
De huid kan een aantal toxische stoffen zoals pesticiden, herbiciden en dioxinen doorlaten, waardoor huidcontact met deze stoffen een toxische belasting kan veroorzaken. Een aantal huidaandoeningen, bijvoorbeeld psoriasis, kunnen te maken hebben met een toxische belasting. De opbouw en werking van de huid is voornamelijk afhankelijk van vitamine A, zink en essentiële vetzuren.

De longen
Ook in de longen kunnen toxische stoffen worden opgenomen zoals oplosmiddelen, stikstofoxiden en zware metalen uit sigarettenrook. Hierdoor kun je last krijgen van astma, allergische bronchitis of longemfyseem. Vluchtige toxinen kunnen met de ademhaling via de longen worden uitgescheiden. De slijmvliezen van de luchtwegen kunnen worden versterkt met extra vitamine A en zink.

De darmen
De darmen hebben een primaire uitscheidingsfunctie. Een gezonde darmflora is daarom van groot belang. (Oplosbare) vezelstoffen uit fruit en groente zijn zeer goed. Deze kunnen toxinen aan zich binden tot onopneembare verbindingen. Ook het gebruik van een goede probiotica (natuurwinkel) kan bijdragen aan een gezonde darmflora, waardoor de spijsvertering verbetert en het immuunsysteem ondersteund wordt. Antibiotica worden vaak voorgeschreven door artsen, als er sprake is van een infectie (beschadiging van het slijmvlies). Uit praktijkervaring blijkt dat deze medicijnen niet alleen de slechte bacteriën verwoest maar ook de goede. Antibiotica zijn er de oorzaak van dat de slijmvliezen van de darmen verzwakken en als gevolg hiervan ook het afweersysteem verzwakt.

Het bladgroen chlorofyl zorgt voor een goede ondersteuning van de darmen bij het ontgiften. Chlorofyl heeft het vermogen toxische stoffen, waaronder zware metalen, te binden. Chlorofyl vind je in groene bladgroenten en tarwegrassap.

De lever
De lever is een zeer complex orgaan dat betrokken is bij diverse processen in het lichaam, in het bijzonder de ontgifting. Zowel toxinen uit het lichaam, als toxinen van buiten het lichaam, worden door de lever afgebroken en/of uitgescheiden. De lever filtert het bloed en verwijdert de toxinen. Door de enzymen breekt de lever lichaamsvreemde stoffen af. Bij de afbraak van de stoffen in de lever komt een grote hoeveelheid vrije radicalen vrij. Heel belangrijk is plantaardige voeding te eten, die biologisch is en vrij van schadelijke additieven. Verder is het belangrijk geen alcohol of koffie te drinken. Een warmwaterzak op de lever kan helpen dit orgaan te stimuleren om gifstoffen uit te scheiden. Medicijnen en drugs zijn een grote belasting voor de lever.

Advies
Om goed te kunnen ontgiften is het belangrijk om je af te vragen hoe jouw eet- en leefpatroon eruit ziet. Welke lichaamsvreemde stoffen belasten dit orgaan? Het ontgiftingsproces vindt op diverse plekken in het lichaam plaats. Deze zijn vaak afhankelijk van de eet-en leefgewoonten. Extra inname van vitamine C, door biologisch fruit en groente te eten, kan bijdragen aan de ontgifting en gevormde vrije radicalen onschadelijk te maken. Ontgifting van toxinen zoals zware metalen of organische oplosmiddelen of de organen zoals lever en darmen kan ondersteund worden door specifieke voedingsstoffen en/of kruiden zoals chlorella, mariadistel (Boldocynara), kleipoeder of probiotica.

verse groenten

KLEI, DE STOFZUIGER VOOR ONS LICHAAM

Klei is een vette, vochtige aardesoort. Een ander woord voor klei is leem ofwel heilaarde en behoort tot de vier basiselementen, die nodig zijn om het leven in stand te houden. Klei werkt geneeskrachtig. Dieren die zich verwond hebben rollen vaak door de klei of eten de klei als ze spijsverteringsstoornissen hebben. De heilaarde bevat veel mineralen zoals kiezelzuur (meer dan 40%), magnesium, fosfor, calcium, ijzer, mangaan, kalium, natrium, zink, zwavel en chloor. Bovendien is leem rijk aan enzymen, waardoor de mineralen goed worden opgenomen.

De functie van klei
Klei werkt ontgiftend en regenererend. Ook onttrekt de heilaarde de zware metalen uit het lichaam en remt ontstekingen. Leem brengt een beschermlaagje toe aan de slijmvliezen, is goed voor de huid, versterkt het haar en de nagels, door aanwezigheid van kiezelzuur. Ook reguleert klei de bloedsuikerspiegel en geeft energie aan het lichaam. Je kunt de werking van leem vergelijken met een stofzuiger in huis. Het vuil wordt opgeruimd en je krijgt een schoon lichaam, dus ook een heldere geest. Gifstoffen uit maag en darm worden afgevoerd. Er is sprake van minder onwelriekende darmgassen. Bacteriën worden geneutraliseerd. De bloedsomloop wordt gestimuleerd. Door de aanwezigheid van kiezelzuur wordt ons afweersysteem verhoogd. Leem stimuleert het wondgenezingsproces. Klei is goed toe te passen bij ontgiftings- ofwel reinigingskuren en bij breuken of kneuzingen. Ook kun je leem gebruiken als kompres, ter ontgifting van de lever.

Soorten leem
Er zijn diverse soorten klei. De kleur hangt af van de hoeveelheid mineralen. Er bestaat rode, gele, groene en witte klei. De ene soort is voor inwendig en de andere voor uitwendig gebruik. De kleisoort voor inwendig gebruik wordt extra gezuiverd. Ook zijn er zakken met kleibrokken te koop voor uitwendig gebruik. Er bestaan diverse merken klei zoals Luvos, Argiletz, Vergartil. Je kunt de geneeskrachtige klei kopen in de natuurwinkels of bij de Tuinen.

Klei en aandoeningen
Bij de hieronder genoemde aandoeningen kun je de kleikuur toepassen:
inwendig gebruik bij diarree, obstipatie, spijsverteringsklachten, keelpijn, hoofdpijn, brandend maagzuur, ontstekingen,
uitwendig gebruik bij wonden, kneuzingen, breuken, gewrichtspijnen, insectenbeten, verstuikingen.
Bij leverproblemen, huidklachten en gewrichtspijnen kun je de klei zowel inwendig als uitwendig (kompres) gebruiken.

Toepassing
De klei kan in een kuur van twee keer 3 weken gedaan worden en wel in het voor- en najaar. Op de nuchtere maag neem je een theelepel kleipoeder en vermengt dit met mineraalwater in een beker van aardewerk of dik glas. Gebruik een plastic en geen metalen lepeltje. Voordat je naar bed gaat, neem je weer een theelepel kleipoeder met water. Na 3 weken kleikuur las je een week pauze in. De pauze is nodig om het lichaam even te laten ‘resetten’. Daarna neem je gedurende 3 weken alleen op de nuchtere maag een theelepel kleipoeder. Als je een spiraal draagt of een pacemaker hebt, kun je beter geen klei of een kleikompres nemen. Klei heeft de neiging om lichaamsvreemde voorwerpen uit het lichaam te verwijderen. Bij een zware medicijnkuur wordt klei ook afgeraden. Als je zwanger bent en je wilt klei gebruiken, is het raadzaam om deskundige hulp te zoeken bij een ervaren therapeute.

Zuiveringsreacties
Als er veel gifstoffen aanwezig zijn in het lichaam door ongezonde eet- en leefgewoonten, kun je tijdens de kuur ontgiftingsreacties krijgen zoals misselijkheid, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, negatieve emoties of een neerslachtig gevoel. Het is net als dat je het huis schoonmaakt. Eerst moet het vuil eruit, dan pas is jouw huis schoon. Hetzelfde geldt voor het lichaam. Daarbij is het van groot belang om vooral gezond te eten en slechte leefgewoonten te vermijden. Fruit en groente is de beste voeding tijdens de kuur. Ook kun je kiezen voor probiotica als extra ondersteuning van de darmflora, hierin huist ons afweersysteem.

Literatuur
Er zijn diverse boeken verkrijgbaar die informatie geven over klei. In het bijzonder wordt hier een boekje genoemd van natuurgeneeskundig therapeute Rosemarie Ypma. De titel van het boekje is: Aroma- en kleitherapie, ankertjesserie nr. 239. Zij biedt ook deskundige begeleiding aan. In haar boekje vind je allerlei adviezen en hoe je de klei kunt toepassen.

Voedingsadviezen
Probeer natuurlijke en plantaardige voeding te eten, als je de kleikuur doet. Als er weinig gifstoffen in het lichaam zijn, zul je minder last hebben van zuiveringsreacties. Het zou verstandig zijn om je te houden aan de voedingsadviezen uit de syllabus en het receptenboekje. Voor informatie hierover kun je de website www.levendvoedsel.nl te bezoeken. Het spreekt vanzelf dat de volgende genotsmiddelen meer gifstoffen in het lichaam veroorzaken: koffie, alcohol, tabak, additieven, dierlijke voeding, suiker en drugs. Misschien kun je af en toe kiezen voor een dag sapvasten, meer plantaardige voeding of een dagje 100% levend voedsel te eten, in combinatie met de kleikuur. Drink voldoende water, groentesap of kruidenthee tijdens de kleikuur.

fruit-knop

Serotonine, vriend of vijand?
Serotonine is een neurotransmitter ofwel een hormoonachtig eiwit dat voorkomt in onze darmen (80%), bloedplaatjes (10%) en hersenen (2%). In onze hersenen verloopt de communicatie met behulp van neuronen. Deze neuronen communiceren via neurotransmitters die vrijkomen in verbindingen die synapsen worden genoemd. Serotonine speelt dus een grote rol in onze hersenchemie. Net als histamine en tyramine behoort serotonine tot de biogene aminen en komt dus ook voor in onze voeding. Uit praktijkervaring blijkt dat veel mensen een intolerantie hebben voor de biogene aminen.

De functie van serotonine
Serotonine regelt onze stemming, heeft invloed op ons gedrag en zelfvertrouwen, de peristaltiek van de darmen en reguleert andere neurotransmitters zoals dopamine, noradrenaline en endorfinen. Bij voldoende serotonine in de hersenen zal pijn verminderen, omdat dan de kalmerende endorfinen worden aangemaakt. Serotonine werkt bloedvatvernauwend. Bij een bloeding wordt er door de bloedplaatjes serotonine afgegeven ter ondersteuning van het samentrekken van de bloedvaten. Serotonine kan gevoelens van verliefdheid of euforie geven. Denk maar aan het eten van chocolade! Deze bevat serotonine. Dus…… je bent wat je eet!

Stoornis in de serotoninehuishouding
Uit praktijkervaring blijkt dat als je een intolerantie hebt voor de biogene aminen, die vaak al bij de geboorte aanwezig is door een erfelijk aanleg, een schommeling in de serotoninehuishouding kan ontstaan. Omdat serotonine ook in voedingsmiddelen voorkomt, heeft de voeding die je eet invloed op jouw gedrag, psyche en lichaamsfuncties. De ene keer heb je een teveel aan serotonine en kun je darmproblemen krijgen. De andere keer heb je een tekort aan serotonine en kun je je depressief voelen. Bij een verhoogd histaminegehalte kan er een poreuze darmwand ontstaan, waardoor serotonine onvoldoende wordt aangemaakt. Ook bij een vervuilde darm wordt de nodige stof niet voldoende geproduceerd.

Klachten
Als er sprake is van een stoornis in de serotoninehuishouding kunnen de volgende klachten voorkomen: slaapstoornissen, overgewicht, door het vasthouden van vocht, vermoeidheidsklachten door een verlaagde bloedsuikerspiegel ofwel hypoglykemie, gevoelens van onrust, verslavingen, darmproblemen, hartklachten, dwangmatig handelen, angsten, hoge bloeddruk, hoofdpijn, schizofrenie, ziekte van Huntington, spierdystrofie, ontstekingen, spastische darm, carcinoid syndroom, psychische klachten zoals depressiviteit en gedragsproblemen, bijvoorbeeld agressie.

Voedingstherapie en serotonine
Uit onderzoek blijkt dat de complexe eiwitten in vlees, vis, eieren, zuivelproducten, gluten, soja en noten serotonine onttrekken uit het lichaam. Deze eiwitten verhogen namelijk het histaminegehalte, waardoor er een tekort aan serotonine kan ontstaan. Veel mensen hebben een koolhydratenverslaving (brood, pasta, koek etc.), omdat koolhydraten serotonine aanmaken. Maar deze zijn de complexe koolhydraten die niet goed worden verteerd door het spijsverteringsstelsel. Fruit en groenten bevatten wel de makkelijk verteerbare koolhydraten die serotonine aanmaken. Vitamine B2, B6, magnesium en tryptofaan maken serotonine aan.

Reguliere behandeling
Het is bekend vanuit de praktijk dat artsen in de reguliere geneeskunde vaak antidepressiva voorschrijven aan patiënten die lijden aan een depressie. Deze medicijnen remmen de heropname van serotonine, waardoor deze stof langer in de hersenen aanwezig is. Uit praktijkervaring blijkt dat deze mensen vaak een intolerantie hebben voor de biogene aminen. Daarom ondervinden ze last van de bijwerkingen, die deze medicijnen veroorzaken. Ook op andere medicijnen, die artsen voorschrijven bij bovengenoemde klachten, reageren patiënten overgevoelig door de intolerantie voor de biogene aminen.

Natuurgeneeskunde en bio-resonantie
Uit praktijkervaring blijkt dus dat bepaalde stoffen een grote rol spelen bij ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Door aanpassing van het voedingspatroon kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Voordat je jouw voedingspatroon aanpast, is het van groot belang om je te laten testen met behulp van bioresonantie op intolerantie voor serotonine, die tot de biogene aminen behoort.

Voedingsadviezen
Als er sprake is van een intolerantie voor de biogene aminen, is het raadzaam jouw voedingspatroon aan te passen en deskundige hulp in te schakelen van een deskundig voedingstherapeute. Door middel van een eliminatiedieet kun je erachter komen op welke voedingsmiddelen je overgevoelig reageert.
Door je te houden aan een dieet, dat arm is aan biogene aminen, kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Als er sprake is van een spastische darm of het carcinoid syndroom is er sprake van een teveel aan serotonine en een overgevoeligheid voor de biogene aminen. Het is dan van groot belang om het voedingspatroon te wijzigen. Voeding die serotonine bevat kun je dan maar het beste vermijden. In de volgende plantaardige voedingsmiddelen zit serotonine: aubergine, olijven, aardappel, ananas, avocado, banaan, grapefruit, passievrucht, pruim, chocolade, dadels, alcohol, tabak, noten en kiwi.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts.

druiven

Overgewicht

Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft, waarvan 10% obesitas (ernstig overgewicht). Bij de kinderen heeft 14,5% van de jongens en 17,5% van de meisjes al last van overgewicht. De Nederlandse bevolking heeft te kampen met veel gezondheidsklachten waaronder diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en depressiviteit. Uit praktijkervaring blijkt dat er een relatie bestaat tussen overgewicht en het ontstaan van diabetes en kanker. Het aantal gevallen van diabetes, zowel bij volwassenen als bij kinderen, stijgt nog steeds.

Ongezonde leefgewoonten
Eén van de belangrijkste oorzaken is te weinig beweging. Hoe vaak zitten we niet achter de computer, in de auto en op de bank voor de t.v.? Het is gezonder om te gaan wandelen of fietsen en de trap te nemen in plaats van de lift. Ook stress en het wegeten van onverwerkte emoties zijn grote boosdoeners. Als er sprake is van spanning, wordt het histaminegehalte verhoogd en de bloedsuikerspiegel daalt, waardoor wij sneller geneigd zijn om die onrustige gevoelens weg te eten met ongezonde voeding. Op zo’n moeilijk moment zouden we juist gezonde voeding moeten nemen zoals bijvoorbeeld een appel, groentesap of een salade en een eindje te gaan wandelen. Soms zijn we geneigd om gevoelens als boosheid, verdriet, eenzaamheid of innerlijke leegte weg te eten door ongezonde voeding zoals suiker, chocolade, fastfood of voeding die complexe koolhydraten of schadelijke vetten bevat. Een tekort aan slaap kan een negatief effect hebben op ons gewicht. Daarentegen is veel te lang slapen ook niet gezond. Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik je naar mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag. Bovenstaande tekst is ook gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts.

verschillende soorten fruit 

Depressie, een psychisch of lichamelijk probleem?

Wat is een depressie?
Een depressie is een stemmingsstoornis, gekenmerkt door gebrek aan levenslust en initiatief, vergezeld van een te neergeslagen humeur en stemmingswisselingen. Bij depressiviteit trekt iemand zich terug, denkt negatief, is lusteloos, heeft geen belangstelling voor de omgeving en is weinig spraakzaam. Er is sprake van vervlakking van emoties. Soms kan een depressie gepaard gaan met zelfmoordgedachten of zelfs het plegen van zelfmoord. Er zijn ook mensen die alleen ‘s winters last hebben van een depressie. Het gebrek aan natuurlijk licht en beweging zorgt voor een neerslachtig humeur. Een depressie kan op alle leeftijden optreden. Er bestaat een variatie in de duur.

Aanleg en omgevingsfactoren
Vaak komt het voor dat er meerdere personen in een gezin lijden aan een depressie. Dit geeft aan dat er sprake kan zijn van een erfelijke aanleg, veroorzaakt door een genetisch defect. Sommige mensen maken eerst een manische periode door, om daarna in een depressie te vervallen. Er wordt dan gesproken van een bipolaire stoornis. De neerslachtigheid kan ook al voorkomen bij een van de ouders of grootouders. Uit onderzoek en praktijkervaring blijkt dat individuele eet- en leefgewoonten invloed kunnen hebben op het ontstaan van een depressie.

Verder spelen omgevingsfactoren een grote rol bij depressie zoals gebrek aan aandacht en liefde, niet aangeraakt en gerespecteerd worden of het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn in de ogen van ouders. Het is bekend dat, als kinderen weinig geknuffeld en aangeraakt worden in de eerste jaren van hun leven, zij een tekort aan serotonine hebben. Serotonine is nodig voor een opgewekt humeur. Er ontstaat een functiestoornis in de hersenen, die onherstelbaar is. De kans is groter is om een depressie te ontwikkelen.

Lichamelijke en psychische symptomen
Lichaam en geest zijn een. Deze beïnvloeden elkaar dan ook negatief of positief. Uit praktijkervaring blijkt dat er vaak lichamelijke problemen zijn bij een depressie zoals darmklachten, vermoeidheid, onrust, lage bloedsuikerspiegel, verhoogd histaminegehalte, tekort aan serotonine, verlies van eetlust, eetstoornissen, slaapproblemen en nachtmerries. Ook komen gedragsproblemen voor zoals agressiviteit of hyperactiviteit. Door het tekort aan serotonine is er een sterke behoefte aan voedingsmiddelen zoals suiker, complexe koolhydraten en voeding die rijk is aan biogene aminen of kunnen verslavingen ontstaan. De volledige tekst van het artikel over voedingstherapie vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts, jaargang 34, nr. 199.

druiven

Autisme, een biochemisch probleem?

Wat is autisme?
Autisme is een afwijking in het gedrag. Mensen met een autistische stoornis zijn in zichzelf gekeerd en hebben zowel lichamelijke als psychische problemen. Er is sprake van een genetisch defect, dat een rol speelt in het immuunsysteem. Bij autisme is sprake van een afwijking in de hersenen. Er vindt geen pruning ofwel snoeien van de hersencellen plaats. Bepaalde cellen sterven niet af en er treedt vertraging op in de informatieverwerking, waarschijnlijk door een tekort aan myeline. Deze stof zorgt ervoor dat zenuwimpulsen sneller worden doorgestuurd in de hersenen. Bepaalde prikkels worden te weinig ervaren, andere prikkels komen te veel binnen. Neurotransmitters worden overbelast, waardoor geluiden uit de omgeving even hard binnenkomen en het moeilijk wordt om zich te concentreren. Daarom trekken mensen met autisme zich vaak terug om tot rust te komen.

Sociale gevolgen
Mensen met een autistische stoornis hebben een egocentrisch gedrag en kunnen daardoor moeilijk een vriendschap aangaan. Zij hebben dan ook weinig vrienden of geen relatie. Eenzaamheid speelt een grote rol in hun leven. Zij willen wel contact maken maar weten niet hoe zij dit moeten doen. Daardoor ontstaan er vaak problemen op het werk en op school. Het autistische gedrag heeft een negatieve invloed op hun leer- en werkprestaties. Vaak werken zij onder hun kunnen of hebben geen werk, als gevolg van de beperkingen die deze stoornis met zich meebrengt. Tijdens een gesprek is er vaak geen dialoog maar een monoloog. Je kunt spreken van een zeker eenrichtingsverkeer. Door vragen te stellen over het onderwerp waar zij geïnteresseerd in zijn, kun je beter contact met hen maken. Sommige mensen met autisme hebben een plaagziek gedrag. Door te pesten proberen zij op die manier duidelijk te maken wat zij willen of juist niet willen. Ook kunnen zij zich bemoeien met een ander, vanuit een bepaalde controledwang.

Mogelijke oorzaken autisme
Praktijkervaring heeft geleerd dat voeding bepalend kan zijn bij het ontstaan van  autistisch gedrag. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een relatie bestaat tussen gluten- en caseïne-intolerantie en autisme. Gluten is het eiwit in tarwe, haver, gerst, spelt, couscous en kamut. Caseïne is het eiwit in de melkproducten. Een autistische stoornis treedt soms al op tijdens de zwangerschap. Het kind heeft dan bij de geboorte al een verstoord afweersysteem. Er kan dan al sprake zijn van een intolerantie voor gluten, caseïne en biogene aminen, waartoe histamine, tyramine en serotonine behoren. Uit onderzoek blijkt dat granen, suikers, melkproducten en biogene aminen een negatieve invloed hebben op de darmen. Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik je naar het boek.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts, jaargang 200, maart/april 2009, pag. 13.

voedingstherapie

Voeding en kanker
Wij kunnen kanker een welvaart- ofwel degeneratieziekte noemen. Kanker ontstaat als het afweersysteem ernstig is verzwakt. Deze bedreigende ziekte manifesteert zich vaak door een tumor. Het gezwel is een waarschuwing van het lichaam dat er iets helemaal niet goed is. Je kunt kanker zien als een sluipmoordenaar die vaak al jaren aanwezig is in het lichaam. Vrije radicalen zijn een product van het lichaam en maken deel uit van de natuurlijke afweer. Praktijkervaring heeft ons geleerd dat als wij veel ongezonde voeding eten, tabak of alcohol gebruiken, er te veel vrije radicalen worden geproduceerd. Deze onstabiele moleculen en omgevingsfactoren zoals stress beschadigen het DNA in de cellen. Hierdoor veranderen de cellen van vorm en kunnen ze kwaadaardig worden, zo ontstaat een tumor. Een dergelijk gezwel is een symptoom van kanker. De oorzaak van kanker is aantasting of degeneratie van de cellen, waardoor er celmutatie optreedt.

De KWF Kankerbestrijding financiert al vele jaren onderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker. Een grote groep mensen wordt gevolgd. In het onderzoek wordt gelet op wat zij eten. Vooral wordt er nagegaan of mensen die meer groenten en fruit eten, minder vaak kanker krijgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat maar liefst een derde van de mensen die het risico lopen op het krijgen van kanker, verlaagd kan worden door te kiezen voor gezonde voeding en een gezonde leefwijze. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 30% van de kankergevallen in het Westen toe te schrijven aan voedingsfactoren. Fruit en groenten zijn een natuurlijk medicijn. Meer over dit thema lees je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam en geest.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts, jaargang 33, nr. 197, sept./okt. 2008.

halve meloen

De relatie tussen glutenintolerantie en diabetes

De Nederlandse bevolking eet voedsel dat voor een groot deel uit granen bestaat. Een boterham, beschuitje of schaaltje muesli bij het ontbijt mag niet ontbreken. Bij de lunch eten wij graag een broodje gezond en ’s avonds een heerlijk macaroni- of spaghettigerecht, denkend aan die prachtige vakantie in Italië. Gezelligheid zoeken wij bij een kop koffie met gebak of een koekje. In veel andere producten zijn granen verwerkt. Op straat zie je meer mensen met een broodje of pizza in de hand dan met een stuk fruit. De graanconsumptie heeft ons in haar greep. Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn boek.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in:
De Natuur Uw Arts, Jaargang 33, nr. 195, mei/juni 2008

verschillende soorten fruit

De positieve invloed van natuurlijke voeding op onze gezondheid
Voor onze auto tanken wij zuivere brandstof. De olie verversen wij op tijd en onze heilige koe krijgt geregeld een grote en kleine beurt. Als wij een vreemd geluidje horen, zoeken wij de oorzaak of gaan naar de garage. Iedere week krijgt onze trots een wasbeurt. Maar hoe gaan wij met ons lichaam om? Als wij gedurende een jaar opschrijven waarmee wij ons lichaam voeden, zouden wij aan het einde van dat jaar erg schrikken.

We stoppen ons vol met ongezonde vetten, junkfood, suiker, dierlijke eiwitten, granen, alcohol en andere stimulerende middelen. Daarnaast roken we. Ons lichaam raakt verzwakt en wij kunnen lichamelijk en/of geestelijk ziek worden. Daarbij hebben wij het nog niet gehad over de ongezonde, bewerkte voeding met schadelijke toevoegingen, waardoor ons afweersysteem verzwakt wordt. Nog steeds verbazen wij ons als een ziekte zich manifesteert, alsof deze zomaar is komen aanwaaien. Ziekte komt door de mond, volgens een Chinees spreekwoord.

Het lichaam is een huis dat wij hebben ontvangen bij onze geboorte. Gedurende onze reis op aarde mogen wij erin wonen. Ons lichaam is een onderdeel van de natuur. Meer informatie over dit onderwerp en voedingstherapie vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in:
De Natuur Uw Arts, Jaargang 32, nr. 190, juli/augustus 2007, pag. 11-13.

Meer artikels over voedingstherapie vind je in mijn boek.

vlinders