Gluten, diabetes en dementie

27 oktober 2018

Geen insuline meer bij diabetes?

Interview met arts-onderzoeker Paul Smeele (gastro-enterologie) van het Amsterdam UMC (AMC), op het journaal van 24 oktober 2018.
Het onderzoek bij mensen met diabetes gaat over een ingreep in de darmen. Met behulp van een endoscoop wordt een ballonnetje in de 12-vingerige darm aangebracht. Deze wordt opgeblazen en gevuld met heet water. Ongezond darmslijmvlies wordt weg geschroeid. Na 2 weken wordt nieuw, gezonder slijmvlies aangemaakt. De functie van de darmen speelt een belangrijke rol bij diabetes. De Westerse leefstijl en voeding zoals suiker en vet veroorzaken veranderingen in de darmwand, waardoor de bloedsuikerspiegel niet goed gereguleerd wordt. Een schone darm is van groot belang!!!!!!!!! Door een weekje alleen vloeibaar voedsel tot je te nemen, krijgen de darmen de kans zich te reinigen en herstellen. Als het lichaam gezond is, zal je op een natuurlijke manier afvallen, dat weer een positieve invloed heeft op diabetes.

Bij mensen met diabetes blijkt sprake te zijn van een afwijkende darmflora. Waarschijnlijk door de aantasting van gluten, het eiwit in granen.

Bij tientallen patiënten is de ingreep in de twaalfvingerige darm inmiddels uitgevoerd, de resultaten waren goed. Jarenlang onderzoek bij grote groepen is nodig voordat gezegd kan worden dat bij diabetes geen insuline meer gebruikt hoeft te worden.  Je kunt zelf al beginnen door de complexe koolhydraten zoals brood, aardappels en granen te vermijden, dan ben je al een goed eind op weg.  Veel succes gewenst.

Mijn persoonlijke mening (Didy):
Er is een relevante relatie tussen granen (gluten) ofwel complexe suikers en het ontstaan van diabetes. Bovendien veroorzaakt het eiwit gliadine in gluten  (eiwit in granen) een ontstekingsreactie ofwel beschadiging aan het darmslijmvlies, dat weer invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Dus … mijn verzoek aan de heren wetenschappers is: wetenschappelijk onderzoek doen naar de relatie tussen glutenintolerantie en diabetes en dementie (ook wel diabetes 3 genoemd). Mijn artikels over deze interessante thema’s vind je op mijn website en in mijn boek Histamine en ik. Ook zijn mijn artikels gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts. De mens is geen granivoor maar een vruchten/planteneter.

Oproep aan de heren wetenschappers: wacht niet langer, het is vijf voor twaalf! In plaats van jarenlange, zeer dure onderzoeken te doen naar medicijnen voor dementie is het  van groter belang om de oorzaak te zoeken van dementie die kan liggen bij een niet herkende of erkende glutenintolerantie. Het gaat hierbij om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van heel veel mensen. Het is beter te voorkomen dan te genezen!

Hieronder vindt u mijn artikel dat is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts nr. 256, juli/aug. 2018.  Huisarts Tamara de Weijer, oprichtster van de vereniging Arts en voeding/leefstijl heeft veel mensen met diabetes
begeleid tijdens de omkeer van dit degeneratieproces door middel van voedingstherapie en gezonde leefstijl en wel door complexe koolhydraten te vermijden.
Door het degeneratieproces dat  leidt tot dementie  om te keren met voedingstherapie en gezonde leefstijl, kan deze ernstige auto-immuunaandoening  worden vermeden. Ik spreek als ervaringsdeskundige.

 

Glutenintolerantie en dementie
Is er een relatie?

De mens is van nature geen granivoor (graan-/zaadeter) maar een fructivoor (vruchteneter). Het lange spijsverteringsstelsel is nodig om de koolhydraten uit fruit en groenten om te zetten in suikers. De vertering geschiedt door enzymen. Ons spijsverteringsstelsel is er niet op gebouwd om de eiwitten in de granen af te breken. Deze blijven onverteerd achter, zo vormen zich gifstoffen. Deze toxinen beschadigen de darmwand. Een intolerantie voor gluten ontstaat. Mensen met de auto-immuunaandoening coeliakie hebben een gendefect. Hun lichaam mist een enzym met als gevolg dat het eiwit gliadine in gluten niet wordt afgebroken.

Glutenintolerantie
Gluten is het kleefachtige eiwit dat in vernieuwde tarwesoorten 40 keer zo veel voorkomt. Gluten bestaat uit de eiwitten glutenine en gliadine. Gliadine beïnvloedt de hersencellen die daardoor ontstoken raken en het eigen brein aanvallen: een auto-immuunaandoening. Bij een glutenintolerantie zijn de dunne darmvlokken aangetast en raken de darmslijmvliezen beschadigd. Hierdoor treedt verschrompeling op van de dunne darmvlokken en het hersenweefsel. Dit is het begin van een sluimerend degeneratieproces. Onze darmen worden wel ons ‘tweede brein’ genoemd. Er is een belangrijke relatie tussen darmen en hersenen. Bij een ontstekingsreactie door gliadine komt in het lichaam histamine vrij. Het histaminegehalte is verhoogd. Zenuwuiteinden in darmen en hersenen worden aangetast. Door een histamine-intolerantie reageert het afweersysteem overactief op het eiwit gliadine in gluten. Er kan een intolerantie voor gliadine ontstaan.

Symptomen
De meest voorkomende symptomen van glutenintolerantie zijn: darmstoornissen, slechte spijsvertering, vermoeidheid, botontkalking, vermagering, bloedarmoede, schildklierafwijkingen en een schommelende bloedsuikerspiegel. Ook kunnen depressie en gedragsveranderingen ontstaan. Als er sprake is van een glutenintolerantie en je eet granen, kan er een stijging van de bloedsuikerspiegel ontstaan, maar kort daarna ook een daling ofwel hypoglykemie. Dit is een voorloper van diabetes. Door slechte darmflora wordt in de darmen onvoldoende geproduceerd; hierdoor kan depressiviteit ontstaan. Deze komt ook voor bij mensen met diabetes en dementie.

Granen, bloedsuikerspiegel en diabetes
Complexe koolhydraten uit granen veroorzaken een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor moet de alvleesklier steeds het hormoon insuline aanmaken. Uiteindelijk is er een tekort aan insuline. Diabetes, een nieuwe auto-immuunaandoening, ontstaat. Door suikerziekte is er een verhoogd risico op geestelijke aftakeling en verschrompeling van het geheugencentrum. Bij diabetes is er twee keer zo veel kans op dementie, omdat het lichaam steeds meer degenereert. Er kan sprake zijn van glucosylatie. Dit is een enzymatisch proces waarbij suikergroepen gekoppeld worden aan een eiwit. Hierdoor treedt meer verschrompeling van de hersenen op.

Gluten en dementie
Het degeneratieproces zet zich voort als men granen blijft eten. Dementie, het eindstation van een jarenlang sluimerend proces van degeneratie in darmen en hersenen wordt bereikt. Er is sprake van een vervroegd aftakelingsproces waarbij de hersenveroudering sneller verloopt. Deze ernstige hersenaandoening wordt ook wel ‘diabetes 3’ genoemd en behoort tot het rijtje auto-immuunaandoeningen. In het begin treden gedragsveranderingen op zoals vergeetachtigheid en desoriëntatie. In de loop van het leven ontstaan geleidelijk cognitieve aftakeling, in zichzelf gekeerd gedrag, coördinatiestoornissen en verwardheid. Patiënten met dementie verliezen niet alleen hun persoonlijkheid, maar herkennen ook niet meer hun geliefden. Ze zijn zich niet meer bewust van zaken en missen het inzicht in eigen functioneren. Er treedt achterstand en vertraging op van handelen, spreken en denken. Emoties vervlakken en het empathisch vermogen wordt minder. Er vallen niet alleen ‘gaten’ in het brein, maar ook in het leven van de patiënt.

Amyloïde
Wetenschappers hebben met onderzoek aangetoond dat bij dementie het eiwit amyloïde in het brein aanwezig is. Amyloïde is een op zetmeel lijkende, onoplosbare eiwitstof. Door glutenintolerantie en consumptie van complexe koolhydraten wordt het amyloïde-eiwitgehalte in de hersenen verhoogd. Wegens insulineweerstand bij diabetes wordt het amyloïde-eiwit niet afgebroken. Dit schadelijke eiwit kan zich vervolgens tussen de hersencellen of in de wand van de bloedvaten ophopen tot plaques. Deze zijn een belangrijke oorzaak van afwijkingen aan het hersenweefsel zoals bij aderverkalking. Er ontstaat een afstervingsproces in de hersencellen. Een nul-koolhydratendieet is effectief gebleken bij het reduceren van amyloïde in de hersenen. Dit dieet stimuleert de aanmaak van glutathion, een lichaamseigen antioxidant in de hippocampus, die de hersenen beschermt. Het geheugen wordt beter.

Andere mogelijke oorzaken van dementie
* Niet alleen stress, maar vooral oxidatie door een chronische ontstekingsreactie is één van de oorzaken van hersenbeschadiging.
* Door chronische stress ontstaat een tekort aan het stresshormoon cortisol. Hierdoor kunnen ontstekingen in de hersenen ontstaan.
* Een virusinfectie, herpes simplex genaamd.
* Een gendefect. Een DNA-test geeft helderheid over een genbeschadiging (ApoE4 ofwel apolipoproteïne E). Dit gen is nodig om cholesterol te transporteren.
* Complexe koolhydraten verhogen het cholesterolgehalte. Medicijnen als statines worden voorgeschreven. Deze verlagen niet alleen het cholesterolgehalte, maar hebben een negatieve invloed op diabetes en hersenaandoeningen zoals bij geheugenverlies en verwardheid. Er kan een tekort aan vitamine D ontstaan. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die statines gebruiken na de overgang, vaker diabetes krijgen.
* Overgewicht. De oorzaak is vaak een overmatige consumptie van granen, alcohol en suikers. Diabetes en overgewicht (diabesitas) dragen bij aan het ontwikkelen van hersenaandoeningen. Er ontstaat krimping van de hersenen. Er vindt degeneratie plaats. Hoe dikker je bent, hoe kleiner de hersenen en de hippocampus (geheugencentrum). Dus, hoe dikker, hoe slechter ons geheugen!

Hoe kunnen wij dit degeneratieproces omkeren?
Door:
* voedselintoleranties op te sporen;
* een diepe slaap. Tijdens deze slaap treedt er regeneratie van de hippocampus (geheugencentrum) op, doordat er meer glutathion wordt aangemaakt.
* voldoende beweging en ontspanning.
* het maken of het beluisteren van muziek;
* te wandelen in de natuur;
* gezonde vetten te nemen zoals avocado, rauwe en geweekte noten en plantaardige olie
* minder koffie en alcohol te drinken en te stoppen met roken;
* granen, melksuikers en geraffineerde suikers te vermijden. Suikers worden omgezet in buikvet, dat slecht is voor de hersenen.
* te kiezen voor levend en onbewerkt voedsel, deze bevat vitamine B en C. Levend voedsel is glutenvrij.
* glutenvrije producten te vermijden, omdat hieraan vaak suiker wordt toegevoegd om de smaak te verbeteren. Die suiker veroorzaakt een schommelende bloedsuikerspiegel.
* op vaste tijden te eten. In plaats van drie grote maaltijden kun je zes kleine maaltijden nemen, omdat de bloedsuikerspiegel dan minder schommelt.
* nieuwe uitdagingen aan te gaan zoals een nieuwe taal leren of kruiswoordpuzzels oplossen.

Onderzoek
Er is een omvangrijk Brits onderzoek gedaan onder 1,8 miljoen mensen. Dit onderzoek geeft aan dat er een mogelijk verband is tussen auto-immuunziekten en het optreden van dementie. De mensen van deze groep werden tussen 1999 en 2012 in een ziekenhuis opgenomen op grond van een auto-immuunziekte. Later werden zij opnieuw opgenomen, maar dan voor dementie. Men vergeleek deze groep met een andere groep patiënten die waren opgenomen vanwege een andere aandoening. Bij dit onderzoek keek men naar 25 vormen van auto-immuunziekten, waaronder een glutenintolerantie. De slotsom is dat een patiënt met een auto-immuunziekte een groter risico loopt om in een latere levensfase dement te worden. Dat risico is ‘significant’, maar in harde cijfers was het relatief klein. Voor mensen met een auto-immuunziekte was er 20 procent meer kans op dementie (vasculaire dementie en alzheimer). Voor mensen met glutenintolerantie was het verhoogde risico 8 procent. ‘Het is een statistische analyse. Het gaat om een vergelijking van mensen die waren opgenomen, eerst met een auto-immuunziekte en later met dementie’, zegt MDL-arts van ziekenhuis Rijnstate P.J. (Peter) Wahab, lid van de Medische Adviesraad van de NCV. ‘Het is zeker geen bewijs, maar wel een interessante waarneming voor verder onderzoek.’ Ook de Oxford-onderzoekers erkennen de beperkingen van dit ‘papieren’ onderzoek. Men moest bijvoorbeeld afgaan op de statussen die de ziekenhuizen in Engeland verstrekten en die lang niet altijd uniform blijken. Verder onderzoek is nodig volgens de onderzoekers.
‘Associations between specific autoimmune diseases and subsequent dementia: retrospective record-linkage cohort study, UK’, Clare J. Wotton, Michael J. Goldacre, Journal of Epidemiology and Community Health. 2017 Jun; 71 (6): 576-583.

Eigen ervaringsverhaal
Bij een EEG-onderzoek bleek dat er sprake was van plaque in mijn hersenen. Ik kreeg black-outs, mijn geheugen werd minder. De coördinatie tussen hoofd en handen verslechterde. Bij onderzoek bleek een verhoogd amylasegehalte en afbraak van acetylcholine, de neurotransmitter die invloed heeft op het geheugen. Sinds ik glutenvrij eet, heb ik deze klachten niet meer en kan ik mijn eigen dementie voorkomen.

Bibliografie
Davis, William: Broodbuik
Holford, Patrick: Optimum nutrition for the mind
Perlmutter, David: Het glutengevaar

Trefwoordenlijst
acetylcholine: chemische stof die zorg draagt voor de prikkeloverdracht in de hersenen
amylase: enzym uit de alvleesklier dat zetmeel omzet in suikers.
antioxidant: aan voedingsmiddelen toegevoegde stof om bederf door oxidatie tegen te gaan
auto-immuunaandoening: vorming van gifstoffen tegen de eigen lichaamsweefsels
coeliakie: spijsverteringsstoornis door intolerantie voor gliadine, het eiwit in gluten
empathie: invoelingsvermogen
enzym: eiwit dat de snelheid van bepaalde organische reacties bepaalt
granivoor: zaadetend dier
histamine: lichaamseigen hormoonachtig eiwit, dat in de hersenen als neurotransmitter functioneert
insuline: hormoon van de alvleesklier dat de vet- en suikerstofwisseling regelt
neurotransmitter: zenuwprikkeloverbrenger in de hersenen
plaque: opeenhoping van eiwitachtige stoffen, bijvoorbeeld in de hersenen
serotonine: lichaamseigen hormoonachtig eiwit, tevens neurotransmitter in de hersenen
toxinen: gifstoffen

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts nr. 256, Jaargang 43,  juli/augustus 2018.

 

Diabetes en granen

‘In een land waar geen granen worden gegeten, komt geen diabetes voor’. Dit waren de woorden van Jan Dries, mijn docent voedingstherapie. Sinds de forse toename van de graanconsumptie hebben in Nederland meer dan een miljoen mensen diabetes. Iedere week komen er meer dan 1000 mensen bij, schrikbarend! Is dit de prijs die wij moeten betalen voor de welvaart in ons rijke land? Diabetes ofwel suikerziekte wordt dan ook een welvaartsziekte genoemd. Er is veel mis met de gezondheid van onze bevolking. Je ziet steeds meer mensen met overgewicht. Dit is geen goede ontwikkeling, vooral omdat kinderen dezelfde aandoeningen ontwikkelen. Zij zijn onze toekomst. Kinderen met coeliakie lopen 10 keer zoveel de kans om diabetes 1 te ontwikkelen. Steeds meer volwassenen hebben een intolerantie voor gluten. Exorfinen, eiwitten in tarwegluten remmen de afname van GABA, serotonine, dopamine, vitamine B, zink en magnesium, die nodig zijn voor een goede hersenfunctie. De complexe koolhydraten zijn de ergste dikmakers.

Wat gebeurt er na het eten van granen?
De koolhydraten uit granen veroorzaken de grootste schommeling van de bloedsuikerspiegel. Na het eten van granen vliegt de bloedsuikerspiegel omhoog. Dit wordt hyperglykemie genoemd. Hierdoor moet de alvleesklier ofwel pancreas steeds het hormoon insuline aanmaken. Uiteindelijk is er een tekort aan insuline. Diabetes ontstaat. Artsen schrijven medicijnen voor, deze genezen niet maar werken slechts symptoombestrijdend. Vaak zijn er bijwerkingen, het middel is soms erger dan de kwaal. Bij diabetes of prediabetes is het risico van geestelijke aftakeling en verschrompeling van het geheugencentrum groter. Door de verhoogde bloedsuikerspiegel ontstaat er een afname van de neurotransmitters en vitamine B, waardoor een depressie kan ontstaan. Het eiwit gliadine uit gluten zorgt voor ontstekingsreacties, die ook voorkomen bij diabetes. Door overgewicht kun je ook diabetes ontwikkelen. Sommige mensen hebben zowel overgewicht als diabetes, dit wordt diabesitas genoemd. Hoe dikker, hoe kleiner de hippocampus, die nodig is voor ons geheugen. Er is sprake van een krimpend hersenweefsel. De schildklier raakt ontregeld. Door een trage schildklierfunctie kan ook overgewicht ontstaan. Mensen met diabetes hebben 2 x zoveel kans om alzheimer te krijgen.

De diëtiste van de coeliakievereniging zei: ‘Glutenintolerantie is een auto-immuunaandoening. Als je gluten blijft eten, dan ontwikkelt zich een andere auto-immuunaandoening zoals diabetes’. De praktijkervaring leert ons dat zij gelijk had. Bij diabetes is er sprake van een degeneratieproces. Er ontstaan gezondheidsproblemen zoals hersen-, hart- en vaatziekten, depressie, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, nierafwijkingen en oogaandoeningen zoals staar of zelfs blindheid. Soms is amputatie van een ledemaat noodzakelijk en komen mensen in een rolstoel terecht. Het verouderingsproces verloopt sneller. Er ontstaan meer rimpels en je wordt eerder grijs. Diabetes is een serieuze aandoening die om veel aandacht vraagt. Deze ziekte heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Mogelijke oorzaken van diabetes
Zijn het de granen die ons hele systeem in de war schoppen? Heeft de graanconsumptie ons in haar greep? Zijn we met z’n allen verslaafd aan suiker en granen? Veel mensen eten dit gemakvoer. Deze is goedkoop en overal verkrijgbaar: pizza’s, broodjes, gebak, koekjes, etc. De suikerrijke, ongezonde producten zijn slechts maagvullers en behoren tot ‘dood voedsel’. Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen met diabetes ook sprake is van glutenintolerantie. Bij hen is een verhoogde spiegel van antilichamen tegen ‘eigen proteïnen’. Deze zijn gliadine en glutenine, de eiwitten in gluten. Het cholesterolgehalte wordt ook verhoogd door gluten. Statines zijn medicijnen die het cholesterolniveau verlagen. Uit onderzoek is gebleken dat bij vrouwen die statines gebruiken na de overgang, de kans op diabetes veel groter is.

Waarom zijn we verslaafd aan granen?
Dit heeft te maken met de opiaatachtige stoffen exorfinen in gluten, vooral in tarwe. Sinds 1960 zijn er veranderingen in de genen van tarwe opgebouwd, er is sprake van genetische manipulatie. Er wordt 40 keer zo veel gluten aan tarwe toegevoegd. Bovendien verhogen de suikers in granen het serotoninegehalte. Het hormoonachtige eiwit serotonine wordt wel het gelukshormoon genoemd.

Goethe zei: ‘Het ergert de mens dat de waarheid zo simpel is.’

fruit en groente tegen dementie

DE MENS IS GEEN GRANIVOOR! WIJ ZIJN VRUCHTEN- EN PLANTENETERS!

Ons spijsverteringsstelsel is er niet op gebouwd om granen te verteren. Het lichaam mist de nodige enzymen om de complexe koolhydraten en eiwitten af te breken. Een voorbeeld: als je een auto niet de juiste brandstof geeft, zal deze niet starten. Als een radertje van je horloge stuk is, stopt het uurwerk. Dus … als wij ons lichaam brandstof geven die er niet thuishoort zoals granen, slaat ons afweersysteem op hol, raken lichaam en geest uit balans waardoor ziekten optreden. Om die te voorkomen moeten we de natuurwetten volgen, want wij zijn onderdeel van de natuur. Voeding zoals levend voedsel kan ons DNA verbeteren, terwijl granen ons DNA kunnen verslechteren. Ook een hogere calorie-inname heeft een negatieve invloed op onze gezondheid.

Kunnen we het degeneratieproces omkeren?
Ja! De deelnemers van het tv-programma Hoe word ik 100? hebben dit bewezen. Zij vermeden de complexe koolhydraten en bewogen meer. Daardoor hoefden sommigen geen medicijnen meer te gebruiken voor hun diabetes, wat een enorme kostenbesparing is. Zij vielen af en hadden meer energie en levenslust. Zij hebben nu meer kwaliteit van leven dankzij aanpassing van hun voedings- en leefpatroon.

Dit positieve bericht bewijst maar weer dat door gezonde eet- en leefgewoonten je zelf het degeneratieproces kunt omkeren. Je hebt het stuur in eigen hand en draagt je eigen verantwoordelijkheid voor jouw gezondheid. Hoe mooi is dit? In nummer 195 van het tijdschrift  De Natuur De Uw Arts staat het artikel ‘Glutenintolerantie en diabetes’. Het artikel ‘Omkeer van het degeneratieproces’ vind je in nummer 252 van hetzelfde tijdschrift.

‘Wij besteden miljarden aan de oplossing van een probleem waarvan we de oorzaak kennen. Verbijsterend!’ – Dr. Hanno Pijl, hoogleraar en internist LUMC, lid Gezondheidsraad. In zijn onderzoek deed een groep mensen met de diagnose diabetes type 2 mee. Het project heet ‘Keer diabetes om’. Veel mensen die meededen aan dit project, gaven aan geen medicijnen meer te nemen dankzij het aangepast voedingspatroon.

Eigen ervaringsverhalen
Op jonge leeftijd had ik al hypoglykemie, de voorloper van diabetes. Ik was extreem moe en had periodes van depressies. Er ontstond een spontaan gesprek met iemand voor de natuurwinkel. ‘Het leven zonder gluten is een feest’, zei ze. Zij was verlost van depressies en vermoeidheid. Nog diezelfde dag stopte ik met het eten van gluten. Ik herkende mijzelf in haar verhaal. Sindsdien ben ik niet meer chronisch vermoeid en heb voldoende levenslust. Door glutenvrij te eten heb ik zelf kunnen voorkomen dat diabetes zich bij mij ontwikkelde. Gluten is de grootste vijand voor mijn lichaam en geest. Nu mag ik mijn positieve ervaringen doorgeven aan anderen, die nog zoekende zijn. Hierbij een oproep aan de wetenschappers: meer wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen glutenintolerantie en diabetes. Laten gezonde voeding, beweging en ontspanning de juiste en natuurlijke medicijnen zijn. De beste arts staat in de keuken.

Toen ik een jonge vrouw leerde kennen, was al bekend dat zij prediabetes had. Door de schommelingen van de bloedsuikerspiegel had zij last van stemmingswisselingen. Op een gegeven moment besloot zij om glutenvrije en plantaardige voeding te eten. Zo heeft zij kunnen voorkomen dat diabetes zich ontwikkelde. Ook is zij afgevallen en heeft meer levenslust en energie.

Wat een niet erkende glutenintolerantie doet in een familie:
oma – diabetes, dochter – ziekte van Crohn, haar echtgenoot – depressie, hun oudste zoon ADHD, hun jongste zoon autistisch gedrag en verslavingen.

Nuttige adviezen
Via de media vernam ik dat het diabetesfonds handtekeningen verzamelt voor een petitie. Hierin pleit zij voor minder verborgen suikers in de voedingsmiddelen. Mijn advies is: boycot producten met verborgen suikers, door deze niet te kopen. Verandering in de hoofden van fabrikanten begint bij het koopgedrag van de consumenten. Laten we met z’n allen de strijd aangaan met de suiker- en graanconsumptie. Granen en suikers zijn bovendien sluipmoordenaars voor onze hersenen. 25% van de Nederlandse bevolking heeft een hersenaandoening, waaronder een depressie. Dat zegt al genoeg! Alcohol en exorfinen in tarwegluten remmen de productie van serotonine. Serotonine heeft invloed op ons zenuwgestel en humeur. In plaats van aandacht te geven aan een ziekte, kun je beter jouw gezondheidssituatie bevorderen door natuurlijke en verse voeding te eten. Lichaam en geest hebben de juiste brandstof nodig. Door goed te luisteren naar de reacties van jouw lichaam kun je ziekten voorkomen. Door negatieve energie om te zetten in positieve energie zal de kwaliteit van jouw leven beter worden.

Een uitspraak van de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter in zijn boek Het glutengevaar: ‘Ik was getuige van hoe die eenvoudige veranderingen in eetgewoontes een eind maakte aan depressie, CVS, diabetes type 2, dwangmatig gedrag, vernauwd bewustzijn en bipolaire stoornis. Gluten is een ‘sluipkiem’, omdat het blijvende schade kan veroorzaken, terwijl je nog niets in de gaten hebt’. Perlmutter noemt granen een terroristenorganisatie die het gemunt heeft op lichaam en geest, met name de darmen en hersenen. Er is een relatie tussen hersenen en darmen (ons tweede brein). Perlmutter schrijft ook: ‘Het is een verbijsterende gedachte dat we door een verandering in eetgewoontes kunnen voorkomen dat we diabetes of alzheimer krijgen’.

Carl C. Pfeiffer (1908-1988) schreef al over ‘de gevaren van het dagelijks brood’ in zijn boek Nutrition and mental illness (Nederlandse vertaling: Voeding en psyche). Gluten beschadigt niet alleen het lichaam, maar ook relaties.

Mijn missie voor 2018 is: het verslaan van de grootste terrorist voor ons brein: gluten. Het eiwit gliadine in gluten zet bepaalde hersencellen in werking die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen: een soort auto-immuunaandoening. Ik ben blij, want ik eet glutenvrij, nu jij. Wees lief voor jezelf.

De genoemde artikels vind je ook in het boek Histamine en ik. Geef vooral de darmen de juiste aandacht, daar begint alles. 

groente-mandje

 

 

artikel over coeliakie en dementie

Klik voor meer informatie over gluten en histamine-intolerantie