Gluten, diabetes en dementie

Diabetes en granen

‘In een land waar geen granen worden gegeten, komt geen diabetes voor’. Dit waren de woorden van Jan Dries, mijn docent voedingstherapie. Sinds de forse toename van de graanconsumptie hebben in Nederland meer dan een miljoen mensen diabetes. Iedere week komen er meer dan 1000 mensen bij, schrikbarend! Is dit de prijs die wij moeten betalen voor de welvaart in ons rijke land? Diabetes ofwel suikerziekte wordt dan ook een welvaartsziekte genoemd. Er is veel mis met de gezondheid van onze bevolking. Je ziet steeds meer mensen met overgewicht. Dit is geen goede ontwikkeling, vooral omdat kinderen dezelfde aandoeningen ontwikkelen. Zij zijn onze toekomst. Kinderen met coeliakie lopen 10 keer zoveel de kans om diabetes 1 te ontwikkelen. Steeds meer volwassenen hebben een intolerantie voor gluten. Exorfinen, eiwitten in tarwegluten remmen de afname van GABA, serotonine, dopamine, vitamine B, zink en magnesium, die nodig zijn voor een goede hersenfunctie. De complexe koolhydraten zijn de ergste dikmakers.

Wat gebeurt er na het eten van granen?
De koolhydraten uit granen veroorzaken de grootste schommeling van de bloedsuikerspiegel. Na het eten van granen vliegt de bloedsuikerspiegel omhoog. Dit wordt hyperglykemie genoemd. Hierdoor moet de alvleesklier ofwel pancreas steeds het hormoon insuline aanmaken. Uiteindelijk is er een tekort aan insuline. Diabetes ontstaat. Artsen schrijven medicijnen voor, deze genezen niet maar werken slechts symptoombestrijdend. Vaak zijn er bijwerkingen, het middel is soms erger dan de kwaal. Bij diabetes of prediabetes is het risico van geestelijke aftakeling en verschrompeling van het geheugencentrum groter. Door de verhoogde bloedsuikerspiegel ontstaat er een afname van de neurotransmitters en vitamine B, waardoor een depressie kan ontstaan. Het eiwit gliadine uit gluten zorgt voor ontstekingsreacties, die ook voorkomen bij diabetes. Door overgewicht kun je ook diabetes ontwikkelen. Sommige mensen hebben zowel overgewicht als diabetes, dit wordt diabesitas genoemd. Hoe dikker, hoe kleiner de hippocampus, die nodig is voor ons geheugen. Er is sprake van een krimpend hersenweefsel. De schildklier raakt ontregeld. Door een trage schildklierfunctie kan ook overgewicht ontstaan. Mensen met diabetes hebben 2 x zoveel kans om alzheimer te krijgen.

De diëtiste van de coeliakievereniging zei: ‘Glutenintolerantie is een auto-immuunaandoening. Als je gluten blijft eten, dan ontwikkelt zich een andere auto-immuunaandoening zoals diabetes’. De praktijkervaring leert ons dat zij gelijk had. Bij diabetes is er sprake van een degeneratieproces. Er ontstaan gezondheidsproblemen zoals hersen-, hart- en vaatziekten, depressie, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, nierafwijkingen en oogaandoeningen zoals staar of zelfs blindheid. Soms is amputatie van een ledemaat noodzakelijk en komen mensen in een rolstoel terecht. Het verouderingsproces verloopt sneller. Er ontstaan meer rimpels en je wordt eerder grijs. Diabetes is een serieuze aandoening die om veel aandacht vraagt. Deze ziekte heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Mogelijke oorzaken van diabetes
Zijn het de granen die ons hele systeem in de war schoppen? Heeft de graanconsumptie ons in haar greep? Zijn we met z’n allen verslaafd aan suiker en granen? Veel mensen eten dit gemakvoer. Deze is goedkoop en overal verkrijgbaar: pizza’s, broodjes, gebak, koekjes, etc. De suikerrijke, ongezonde producten zijn slechts maagvullers en behoren tot ‘dood voedsel’. Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen met diabetes ook sprake is van glutenintolerantie. Bij hen is een verhoogde spiegel van antilichamen tegen ‘eigen proteïnen’. Deze zijn gliadine en glutenine, de eiwitten in gluten. Het cholesterolgehalte wordt ook verhoogd door gluten. Statines zijn medicijnen die het cholesterolniveau verlagen. Uit onderzoek is gebleken dat bij vrouwen die statines gebruiken na de overgang, de kans op diabetes veel groter is.

Waarom zijn we verslaafd aan granen?
Dit heeft te maken met de opiaatachtige stoffen exorfinen in gluten, vooral in tarwe. Sinds 1960 zijn er veranderingen in de genen van tarwe opgebouwd, er is sprake van genetische manipulatie. Er wordt 40 keer zo veel gluten aan tarwe toegevoegd. Bovendien verhogen de suikers in granen het serotoninegehalte. Het hormoonachtige eiwit serotonine wordt wel het gelukshormoon genoemd.

Goethe zei: ‘Het ergert de mens dat de waarheid zo simpel is.’

fruit en groente tegen dementie

DE MENS IS GEEN GRANIVOOR! WIJ ZIJN VRUCHTEN- EN PLANTENETERS!

Ons spijsverteringsstelsel is er niet op gebouwd om granen te verteren. Het lichaam mist de nodige enzymen om de complexe koolhydraten en eiwitten af te breken. Een voorbeeld: als je een auto niet de juiste brandstof geeft, zal deze niet starten. Als een radertje van je horloge stuk is, stopt het uurwerk. Dus … als wij ons lichaam brandstof geven die er niet thuishoort zoals granen, slaat ons afweersysteem op hol, raken lichaam en geest uit balans waardoor ziekten optreden. Om die te voorkomen moeten we de natuurwetten volgen, want wij zijn onderdeel van de natuur. Voeding zoals levend voedsel kan ons DNA verbeteren, terwijl granen ons DNA kunnen verslechteren. Ook een hogere calorie-inname heeft een negatieve invloed op onze gezondheid.

Kunnen we het degeneratieproces omkeren?
Ja! De deelnemers van het tv-programma Hoe word ik 100? hebben dit bewezen. Zij vermeden de complexe koolhydraten en bewogen meer. Daardoor hoefden sommigen geen medicijnen meer te gebruiken voor hun diabetes, wat een enorme kostenbesparing is. Zij vielen af en hadden meer energie en levenslust. Zij hebben nu meer kwaliteit van leven dankzij aanpassing van hun voedings- en leefpatroon.

Dit positieve bericht bewijst maar weer dat door gezonde eet- en leefgewoonten je zelf het degeneratieproces kunt omkeren. Je hebt het stuur in eigen hand en draagt je eigen verantwoordelijkheid voor jouw gezondheid. Hoe mooi is dit? In nummer 195 van het tijdschrift  De Natuur De Uw Arts staat het artikel ‘Glutenintolerantie en diabetes’. Het artikel ‘Omkeer van het degeneratieproces’ vind je in nummer 252 van hetzelfde tijdschrift.

‘Wij besteden miljarden aan de oplossing van een probleem waarvan we de oorzaak kennen. Verbijsterend!’ – Dr. Hanno Pijl, hoogleraar en internist LUMC, lid Gezondheidsraad. In zijn onderzoek deed een groep mensen met de diagnose diabetes type 2 mee. Het project heet ‘Keer diabetes om’. Veel mensen die meededen aan dit project, gaven aan geen medicijnen meer te nemen dankzij het aangepast voedingspatroon.

Eigen ervaringsverhalen
Op jonge leeftijd had ik al hypoglykemie, de voorloper van diabetes. Ik was extreem moe en had periodes van depressies. Er ontstond een spontaan gesprek met iemand voor de natuurwinkel. ‘Het leven zonder gluten is een feest’, zei ze. Zij was verlost van depressies en vermoeidheid. Nog diezelfde dag stopte ik met het eten van gluten. Ik herkende mijzelf in haar verhaal. Sindsdien ben ik niet meer chronisch vermoeid en heb voldoende levenslust. Door glutenvrij te eten heb ik zelf kunnen voorkomen dat diabetes zich bij mij ontwikkelde. Gluten is de grootste vijand voor mijn lichaam en geest. Nu mag ik mijn positieve ervaringen doorgeven aan anderen, die nog zoekende zijn. Hierbij een oproep aan de wetenschappers: meer wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen glutenintolerantie en diabetes. Laten gezonde voeding, beweging en ontspanning de juiste en natuurlijke medicijnen zijn. De beste arts staat in de keuken.

Toen ik een jonge vrouw leerde kennen, was al bekend dat zij prediabetes had. Door de schommelingen van de bloedsuikerspiegel had zij last van stemmingswisselingen. Op een gegeven moment besloot zij om glutenvrije en plantaardige voeding te eten. Zo heeft zij kunnen voorkomen dat diabetes zich ontwikkelde. Ook is zij afgevallen en heeft meer levenslust en energie.

Wat een niet erkende glutenintolerantie doet in een familie:
oma – diabetes, dochter – ziekte van Crohn, haar echtgenoot – depressie, hun oudste zoon ADHD, hun jongste zoon autistisch gedrag en verslavingen.

Nuttige adviezen
Via de media vernam ik dat het diabetesfonds handtekeningen verzamelt voor een petitie. Hierin pleit zij voor minder verborgen suikers in de voedingsmiddelen. Mijn advies is: boycot producten met verborgen suikers, door deze niet te kopen. Verandering in de hoofden van fabrikanten begint bij het koopgedrag van de consumenten. Laten we met z’n allen de strijd aangaan met de suiker- en graanconsumptie. Granen en suikers zijn bovendien sluipmoordenaars voor onze hersenen. 25% van de Nederlandse bevolking heeft een hersenaandoening, waaronder een depressie. Dat zegt al genoeg! Alcohol en exorfinen in tarwegluten remmen de productie van serotonine. Serotonine heeft invloed op ons zenuwgestel en humeur. In plaats van aandacht te geven aan een ziekte, kun je beter jouw gezondheidssituatie bevorderen door natuurlijke en verse voeding te eten. Lichaam en geest hebben de juiste brandstof nodig. Door goed te luisteren naar de reacties van jouw lichaam kun je ziekten voorkomen. Door negatieve energie om te zetten in positieve energie zal de kwaliteit van jouw leven beter worden.

Een uitspraak van de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter in zijn boek Het glutengevaar: ‘Ik was getuige van hoe die eenvoudige veranderingen in eetgewoontes een eind maakte aan depressie, CVS, diabetes type 2, dwangmatig gedrag, vernauwd bewustzijn en bipolaire stoornis. Gluten is een ‘sluipkiem’, omdat het blijvende schade kan veroorzaken, terwijl je nog niets in de gaten hebt’. Perlmutter noemt granen een terroristenorganisatie die het gemunt heeft op lichaam en geest, met name de darmen en hersenen. Er is een relatie tussen hersenen en darmen (ons tweede brein). Perlmutter schrijft ook: ‘Het is een verbijsterende gedachte dat we door een verandering in eetgewoontes kunnen voorkomen dat we diabetes of alzheimer krijgen’.

Carl C. Pfeiffer (1908-1988) schreef al over ‘de gevaren van het dagelijks brood’ in zijn boek Nutrition and mental illness (Nederlandse vertaling: Voeding en psyche). Gluten beschadigt niet alleen het lichaam, maar ook relaties.

Mijn missie voor 2018 is: het verslaan van de grootste terrorist voor ons brein: gluten. Het eiwit gliadine in gluten zet bepaalde hersencellen in werking die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen: een soort auto-immuunaandoening. Ik ben blij, want ik eet glutenvrij, nu jij. Wees lief voor jezelf.

De genoemde artikels vind je ook in het boek Histamine en ik. Geef vooral de darmen de juiste aandacht, daar begint alles.

levend voedsel tegen dementie

Hieronder vind je de uitgebreide tekst van mijn artikel over glutenintolerantie en dementie.  De ingekorte tekst is gepubliceerd in het tijdschrift De Natuur Uw Arts nr. 256 van juli/aug. 2018. Hopelijk is dit artikel een eye-opener voor velen!

IS ER EEN RELATIE TUSSEN GLUTENINTOLERANTIE EN DEMENTIE?

De mens is van nature geen granivoor maar een vruchteneter. Tot de granivoren behoren onder meer vogels zoals de duif en de kip. Binnen hun spijsverteringssysteem worden de eiwitten helemaal afgebroken waardoor er geen afvalstoffen achterblijven. Hun spijsverteringsstelsel is korter; de dikke darm ontbreekt. Bij de mens is het lange spijsverteringsstelsel nodig om de koolhydraten uit fruit en groenten om te zetten in suikers door middel van een ingewikkeld gistingsproces. Daarom hebben we een lang spijsverteringskanaal. De vertering geschiedt door enzymen, ook wel de katalysatoren van ons lichaam genoemd. Ons spijsverteringsstelsel is er niet op gebouwd om de eiwitten in de granen af te breken. Deze blijven onverteerbaar achter. Zo vormen zich gifstoffen. Door opeenhoping van deze toxinen wordt de darmwand beschadigd. Een intolerantie voor gluten ontstaat. Mensen met aangeboren coeliakie, een auto-immuunaandoening, hebben een overreactief afweersysteem. Vanwege een gendefect mist hun lichaam het enzym waardoor het eiwit gluten niet wordt afgebroken en ernstige darmproblemen ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen met diabetes ook sprake is van glutenintolerantie. Bij hen is een verhoogde spiegel van antilichamen tegen ‘eigen proteïnen’. Deze zijn gliadine en glutenine, de eiwitten in gluten. Kinderen met coeliakie lopen 10 keer zo veel kans om diabetes 1 te ontwikkelen.

Glutenintolerantie
Gluten is het kleefachtige eiwit dat in het vernieuwde tarwesoort 40 keer zo veel voorkomt. Sinds 1960 zijn er veranderingen in de genen van tarwe opgebouwd; er is sprake van genetische manipulatie. Gliadine, het eiwit in gluten, zet bepaalde hersencellen in werking die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen: een soort auto-immuunaandoening. Gliadine is de veroorzaker van ontstekingsreacties van de slijmvliezen in darmen en hersenen. Bij een glutenintolerantie zijn de dunne darmvlokken aangetast en raken de darmslijmvliezen steeds meer beschadigd. Hierdoor treedt atrofie van de dunne darmvlokken op en is er sprake van een krimpend hersenweefsel. Vitaminen en mineralen worden niet goed opgenomen door de darmen. Enzymen die nodig zijn voor de vertering worden niet aangemaakt. Onze darmen worden wel ons ‘tweede brein’ genoemd. Er is een relevante relatie tussen darmen en hersenen. Het begin van een sluimerend degeneratieproces treedt in.

Symptomen bij glutenintolerantie
De meest voorkomende symptomen van glutenintolerantie zijn: obstipatie, diarree, winderigheid, slechte spijsvertering, vermoeidheid, botontkalking, vermagering, bloedarmoede, schildklierafwijkingen en een schommelende bloedsuikerspiegel. Een scala aan psychische klachten kan ontstaan zoals depressiviteit en wisselende stemmingen. Er kunnen veranderingen in het gedrag optreden zoals ADHD, autistisch, dwangmatig, ritualistisch of angstig gedrag. Als er sprake is van een glutenintolerantie en je eet granen, kan niet alleen een stijging van de bloedsuikerspiegel maar kort daarna ook een daling van de bloedsuikerspiegel ontstaan. Een lage bloedsuikerspiegel wordt hypoglykemie genoemd, deze is een voorloper van diabetes. Door de beschadiging van de darmen is er een minder goede opname en aanmaak van vitamine B, zink en selenium en het afweersysteem raakt verzwakt. Door de slechte conditie van de darmen wordt de neurotransmitter serotonine onvoldoende geproduceerd in de darmen, hierdoor kan een depressie ontstaan. Deze hersenaandoening komt ook voor bij mensen met dementie.

Histamine en gluten
Bij iedere ontstekingsreactie komt het hormoonachtig eiwit histamine vrij in het lichaam. Gluten is een histaminevrijmaker. Hierdoor wordt het histaminegehalte verhoogd. Door een teveel aan histamine worden de zenuwuiteinden van o.a. darmen en hersenen aangetast. Er is dus een relatie tussen granen en histamine. Histamine heeft niet alleen invloed op het lichaam, maar als neurotransmitter ook op de psyche en het gedrag. Door een intolerantie voor histamine (erfelijk en veel voorkomend) reageert ons afweersysteem overactief op de complexe eiwitten, dus ook op gluten. Hierdoor kan er in de loop van het leven ook een overgevoeligheid (intolerantie) voor gluten ontstaan. Ervaring leert dat steeds meer mensen een intolerantie voor gluten, histamine en melkeiwit hebben.

Granen, bloedsuikerspiegel en diabetes
De koolhydraten uit granen veroorzaken de grootste schommeling van de bloedsuikerspiegel. Na het eten van granen vliegt de bloedsuikerspiegel omhoog. Dit wordt hyperglykemie genoemd. Hierdoor moet de alvleesklier ofwel pancreas steeds het hormoon insuline aanmaken. Uiteindelijk is er een tekort aan insuline. Een nieuwe auto-immuunaandoening ontstaat: diabetes. Bij suikerziekte is het risico van geestelijke aftakeling en verschrompeling van het geheugencentrum groter. Door de verhoogde bloedsuikerspiegel ontstaat een afname van de neurotransmitters en vitamine B, waardoor een depressie kan ontstaan. Bij diabetes is er twee keer zo veel kans op dementie, omdat het lichaam steeds meer degenereert. Diabetes wordt wel een welvaartsziekte genoemd. Er kan sprake zijn van glucosylatie. Dit is een enzymatisch proces waarbij suikergroepen gekoppeld worden aan een eiwit. Hierdoor treedt nog meer atrofie ofwel verschrompeling van de hersenen op. Granen zijn de sluipmoordenaars van de darmen, ogen en hersenen. Door het fytinezuur in voornamelijk volkoren granen worden zink, ijzer en kalk aan het lichaam onttrokken.

Gluten en dementie
Het degeneratieproces zet zich voort door granen te blijven eten. Een eindstation van een jarenlang, sluimerend proces van degeneratie van de darmen en hersenen wordt bereikt. Dementie treedt op, een ernstige hersenaandoening. Er is sprake van een vervroegd aftakelingsproces waarbij de hersenveroudering sneller verloopt. Dementie wordt ook wel ‘diabetes 3’ genoemd en behoort tot het rijtje auto-immuunaandoeningen en welvaartsziekten zoals diabetes en glutenintolerantie. Deze neurologische aandoening komt niet alleen bij ouderen voor, maar helaas ook bij jonge mensen. In het begin treden gedragsveranderingen op zoals vergeetachtigheid en desoriëntatie. In de loop van het leven ontstaan geleidelijk cognitieve aftakeling, in zichzelf gekeerd gedrag, coördinatiestoornissen (ataxie) en verwardheid. De patiënten met dementie verliezen niet alleen hun persoonlijkheid, maar herkennen ook niet meer hun geliefden. Ze zijn zich niet meer bewust van zaken en missen het inzicht in eigen functioneren. Er treedt achterstand en vertraging op van handelen, spreken (afasie) en denken. De emoties vervlakken en het empathisch vermogen wordt minder. Informatie van buitenaf komt niet meer binnen. Sommige mensen met dementie raken urine-incontinent. Buitenshuis werken en het huishouden doen worden steeds moeilijker. Soms is een opname in een instelling nodig, de patiënt is afhankelijk van de hulp van anderen. Er vallen niet alleen ‘gaten’ in het brein, maar ook in het leven van de patiënt en zijn of haar geliefden. Alzheimer is een in de knoop raken van zenuwvezels. Vaak zitten deze vol met aluminium (uit kookgereedschap en voedselverpakkingen zoals aluminiumfolie) en kwik (in vis en amalgaam). Medicijnen voor dementie slaan niet voldoende aan, omdat de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt: gendefect, intolerantie voor gluten en enzymdeficiëntie.

Amyloïde
Wetenschappers hebben met onderzoek aangetoond dat er bij mensen met dementie het eiwit amyloïde in het brein aanwezig is. Amyloïde is een op zetmeel lijkende, onoplosbare eiwitstof. Amyl is een door weken uit tarwe gewonnen soort meel. Amylose is een in water oplosbaar bestanddeel van zetmeel. Amyloïde heeft dus een relatie met granen. Door een glutenintolerantie en overmatige consumptie van complexe koolhydraten wordt het amyloïde-eiwitgehalte in de hersenen verhoogd. Het enzym amylase is nodig om zetmeel af te breken en om te zetten in maltose. Door insulineweerstand bij diabetes kan het lichaam het amyloïde-eiwit niet afbreken. Er ontstaat een amyloïde-opstapeling in de hersenen. Dit schadelijke eiwit kan zich vervolgens tussen de hersencellen of in de wand van de bloedvaten ophopen tot plaques. Deze zijn een belangrijke oorzaak van afwijkingen aan het hersenweefsel zoals atherosclerose ofwel aderverkalking, met name door overmatig gebruik van alcohol, complexe koolhydraten en suikers. Langzaamaan ontstaat er een afstervingsproces in de hersencellen. Een nul-koolhydratendieet is effectief gebleken bij het reduceren van amyloïde in de hersenen. Bovendien stimuleert dit dieet de aanmaak van glutathion, een lichaamseigen antioxidant in de hippocampus, die de hersenen beschermt. Het geheugen wordt beter.

verse groenten

Andere mogelijke oorzaken van dementie
* Niet alleen externe stress, maar vooral interne oxidatieve stress (roesten door chronische ontstekingsreactie) is één van de oorzaken van hersenbeschadiging, waardoor dementie kan optreden. Stress verhoogt ook het histaminegehalte, waardoor meer adrenaline wordt aangemaakt. Hierdoor wordt steeds meer het stresshormoon cortisol geproduceerd in de bijnierschors, waardoor er een tekort aan dit hormoon kan ontstaan. Door een gemis aan cortisol kunnen ontstekingen in de hersenen ontstaan, wat ook voorkomt bij dementie.

* Bij mensen met dementie kan er ook sprake zijn van een virusinfectie, herpes simplex genaamd (zie publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet van 1997).

* Een gendefect kan in het spel zijn. Een DNA-test geeft helderheid over een genbeschadiging (ApoE4 ofwel apolipoproteïne E). Dit gen is nodig om cholesterol te transporteren.

* Complexe koolhydraten verhogen het cholesterolgehalte. Artsen schrijven medicijnen voor zoals de cholesterolverlagende statines. Deze verlagen niet alleen het cholesterol- maar ook het testosterongehalte en blokkeren de aanmaak van enzymen. Statines hebben een negatieve invloed op diabetes en hersenaandoeningen zoals geheugenverlies en verwardheid. Door het gebruik van statines wordt dus het cholesterol verlaagd en kan er een tekort aan vitamine D ontstaan, wat niet bevorderlijk is bij dementie. Eigenlijk is vitamine D geen vitamine maar een hormoon, afkomstig uit cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat bij vrouwen die statines gebruiken na de overgang, de kans op diabetes veel groter is.

* Tarwe wekt de eetlust op, waardoor wij blijven eten. De oorzaak van overgewicht is vaak een overmatige consumptie van complexe koolhydraten zoals granen, alcohol en suikers. Door tarwe te laten vallen, val je af. Overgewicht en diabetes (diabesitas) dragen bij aan het ontwikkelen van hersenaandoeningen. Bij overgewicht ontstaat krimping ofwel atrofie van de hersenen, een degeneratieproces. Hoe dikker je bent, hoe kleiner de hersenen en de hippocampus (geheugencentrum). Dus, hoe dikker, hoe slechter ons geheugen! Alcohol (bier bevat ook gluten) is een histaminevrijmaker en remt bovendien het enzym dat histamine moet afbreken. Alcohol is dus een grote vijand voor de hersenen en heeft een negatieve invloed op de psyche en het gedrag.

* Exorfinen, eiwitten in gluten en melkproducten, zijn opiaatachtige stoffen en worden ook wel ‘gluteomorfinen’ genoemd. Deze stoffen remmen de werking van de lichaamseigen endorfinen, met gevolg dat de vrijgave van serotonine en dopamine wordt geblokkeerd. Hierdoor ontstaat een tekort aan deze neurotransmitters die nodig zijn voor een goede functie van de hersenen. Koolhydratenverslaving kan ontstaan door een tekort aan serotonine. Exorfinen remmen ook de aanmaak van vitamine B, zink en magnesium. Granen en melkproducten zijn dus verslavende en demotiverende voedingsmiddelen. Door granen en melkproducten te consumeren, drogeren wij onszelf. Het denksysteem en het bewustzijnsproces worden vernauwd.

groente-mandje

Hoe kunnen wij dit degeneratieproces omkeren?
Door:
* vroegtijdig voedselintoleranties op te sporen;
* een diepe slaap. Tijdens deze slaap treedt er regeneratie van de hippocampus (geheugencentrum) op, doordat er meer glutathion wordt aangemaakt. Glutathion is een antioxidant die de hersenen ontgift.
* voldoende beweging en ontspanning.
* het maken of het beluisteren van muziek;
* te wandelen in de natuur;
* gezonde vetten te nemen zoals avocado, rauwe en geweekte noten, pitten en zaden, olie zoals olijfolie, kokosnootolie (met mate), lijnzaadolie of saffloerolie (voor de nodige vitamine E), bij voorkeur biologisch;
* minder koffie en alcohol te drinken en te stoppen met roken;
* granen, melksuikers en geraffineerde suikers te vermijden. Suikers worden omgezet in buikvet, dat slecht is voor de hersenen. Het beste is een nul-koolhydratendieet te volgen.
* te kiezen voor levend voedsel, bestaande uit suikerarm fruit en groenten, zoals salades en groene bladgroenten voor de nodige vitamine B en C, bij voorkeur biologisch geteeld. Levend voedsel is glutenvrij.
* de glutenvrije producten te vermijden. Deze triggeren de insuline. De ongezonde, vaak suiker bevattende producten, verhogen ook de bloedsuikerspiegel.
* door op vaste tijden te eten. Je kunt beter zes kleine maaltijden nemen in plaats van drie grote, omdat de bloedsuikerspiegel dan minder schommelt.
* door nieuwe uitdagingen aan te gaan zoals een nieuwe taal leren of kruiswoordpuzzels oplossen. Hersenen zijn dol op intellectuele stimuli.

Onze hersenen hebben goede vetten nodig en geen geraffineerde suikers, alcohol en complexe koolhydraten zoals granen. Deze genotsmiddelen werken verslavend en zijn gif voor ons brein. Tarwe is slechts troostvoeding.

Bibliografie
De auteur Patrick Holford schrijft ook over voedingstherapie voor de hersenen in zijn boek Optimum nutrition for the mind. In zijn boek Broodbuik schrijft de Amerikaanse preventiecardioloog William Davis over de schadelijke effecten van gluten op de hersenen. David Perlmutter, de Amerikaanse neuroloog en auteur van het boek Het glutengevaar, heeft baanbrekend wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van gluten (gliadine) op de hersenen bij mensen met dementie. Perlmutter schrijft ook over de schadelijke effecten van het amyloïde-eiwit in het brein. Een uitspraak van hem is: ‘Een slechte functie van de hersencellen begint bij je dagelijks brood.’ Het hersenprobleem begint in onze darmen.

schaal met fruit

Ervaringsverhalen
Bij een EEG-onderzoek, ongeveer 30 jaar geleden, kwam al naar voren dat er sprake was van plaque in mijn hersenen. Ik herinner mij nog dat ik naar een kennis toe moest en opeens niet meer wist hoe ik bij hem moest komen. Ik had een black-out, was erg verward en heb toen maar een taxi genomen. In de loop van mijn leven traden er meer van zulke momenten op. Vaak wist ik niet waar ik mijn fiets had neergezet of wat ik de dag ervoor had gedaan. Van vakanties kon ik mij weinig herinneren. De coördinatie tussen hoofd en handen was soms slecht. Ik had ook hypoglykemie. Bij een bloedonderzoek kwamen een verhoogd amylasegehalte en een verhoogde afbraak van acetylcholine-esterase aan het licht. Dit laatste is een afvalproduct in de urine. Acetylcholine is een neurotransmitter en heeft invloed op de prikkeloverdracht van het zenuwstelsel in de hersenen en ons geheugen. Een tekort aan acetylcholine komt ook voor bij dementie. Sinds ik glutenvrij eet, zijn mijn kortetermijngeheugen, concentratie- en oriëntatievermogen beter. Ook draag ik geen bril meer, slaap prima en heb meer levenslust en energie. Door glutenvrij te eten en gezond te leven kan ik mijn eigen dementie voorkomen.

Tijdens het schrijven van dit artikel dacht ik aan mijn beste vriend, die ons tien jaar geleden ontviel. Vaak was ik bang dat hij dementie had vanwege zijn vergeetachtigheid, het herhalen van dezelfde uitspraken en de veranderingen in zijn gedrag, denken en handelen. Hij was niet meer de man die ik kende. Vroeger zong hij en speelde gitaar. Zijn stem viel uiteindelijk stil. Het bleek dat hij uitgezaaide kanker had; uiteindelijk is hij rustig heengegaan. Verdere geestelijke aftakeling is hem gelukkig bespaard gebleven. Ik mis zijn gezelschap, gitaarspel en zijn warme stem, maar put troost uit de vele herinneringen aan hem. De ervaring leert dat erfelijkheid een rol speelt bij glutenintolerantie, diabetes, kanker en dementie. Helaas erkennen artsen vaak niet de relatie tussen een glutenintolerantie en andere auto-immuunaandoeningen.

Het schrijnende verhaal van een 47-jarige vrouw en andere verhalen over dementie tonen aan dat het de hoogste tijd is voor wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen glutenintolerantie en dementie. Alleen symptoombestrijding met medicijnen is niet voldoende. Veel effectiever is het opsporen van voedselintoleranties als oorzaak van dementie om vervolgens het voedings- en leefpatroon aan te passen. Elimineer tarwe, dan elimineer je problemen.

Het degeneratieproces dat leidt tot dementie even kort samengevat
De mens is geen granivoor maar een vruchteneter. Ondanks dit feit is er een toename in consumptie van granen, alcohol en complexe koolhydraten. Het vernieuwde tarwesoort bevat 40 keer zo veel gluten. Het eiwit gliadine in gluten veroorzaakt een ontstekingsreactie in de hersenen. Atrofie van de hersenen treedt op. Histamine wordt vrijgemaakt in het lichaam om te strijden tegen de ontstekingen. Er ontstaat een verhoogde bloedsuikerspiegel door graanconsumptie. Steeds meer mensen krijgen een intolerantie voor gluten en diabetes. Er is een relatie tussen beide auto-immuunaandoeningen. Een opstapeling van het amyloïde-eiwit in de hersenen ontstaat door insulineweerstand vanwege een glutenintolerantie en diabetes. Medicijnen zoals statines leiden tot een verlaagd cholesterolgehalte, dat mensen met dementie vaak hebben. Vitamine D-tekort kan ontstaan. Degeneratie van de hersenen treedt op. De auto-immuunaandoening dementie ontstaat. Bij dementie kan sprake zijn van een gendefect en een tekort aan enzymen.

fruit-knop

Samenvatting van een onderzoek naar verband tussen coeliakie en dementie
Een omvangrijk Brits onderzoek onder 1,8 miljoen mensen concludeert dat er een mogelijk verband is tussen auto-immuunziekten en het optreden van dementie. Deze groep werd tussen 1999 en 2012 in een ziekenhuis opgenomen op grond van een auto-immuunziekte. Later werden zij weer opgenomen, maar dan voor dementie. Men vergeleek deze groep met een andere groep patiënten die waren opgenomen vanwege een andere aandoening. Bij dit onderzoek keek men naar 25 vormen van auto-immuunziekten, waaronder een glutenintolerantie. De slotsom is dat een patiënt met een auto-immuunziekte een groter risico loopt om in een latere levensfase dement te worden. Dat risico is ‘significant’, dus niet door toeval bepaald, maar in harde cijfers was het relatief klein. Voor mensen met een auto-immuunziekte was er 20 procent meer kans op dementie (vasculaire dementie en alzheimer). Voor mensen met glutenintolerantie was het verhoogde risico 8 procent. ‘Het is een statistische analyse. Het gaat om een vergelijking van mensen die waren opgenomen, eerst met een auto-immuunziekte en later met dementie’, zegt MDL-arts van ziekenhuis Rijnstate P.J. (Peter) Wahab, lid van de Medische Adviesraad van de NCV. ‘Het is zeker geen bewijs, maar wel een interessante waarneming voor verder onderzoek.’ Ook de Oxford-onderzoekers erkennen de beperkingen van dit ‘papieren’ onderzoek. Men moest bijvoorbeeld afgaan op de statussen die de ziekenhuizen in Engeland verstrekten en die lang niet altijd uniform blijken. Verder onderzoek is nodig volgens de onderzoekers.
‘Associations between specific autoimmune diseases and subsequent dementia: retrospective record-linkage cohort study, UK’, Clare J. Wotton, Michael J. Goldacre, Journal of Epidemiology and Community Health. 2017 Jun; 71 (6): 576-583.

heerlijk fruit

Tijdens een telefoongesprek met de diëtiste van de coeliakievereniging gaf zij aan dat een glutenintolerantie een auto-immuunaandoening is. Door gluten te blijven eten kan vervolgens een andere auto-immuunaandoening ontstaan zoals diabetes, depressie, dementie of kanker. Een andere diëtiste vertelde dat 1,2 miljoen mensen diabetes hebben. Nog iedere dag komen er mensen bij die de diagnose diabetes en dementie krijgen. Het advies van de diëtiste is: een dieet, arm aan complexe koolhydraten. Onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie is tussen ‘glutenintolerantie en diabetes’ en tussen ‘diabetes en dementie’. Gezien dit gegeven kunnen we de conclusie trekken dat er ook een relatie is tussen een ‘glutenintolerantie en dementie’.

Een gezonde geest huist in een gezond lichaam!

Didy van de Veer
Auteur van: Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag
www.levendvoedsel.nl

 

artikel over coeliakie en dementie

Klik voor meer informatie over gluten en histamine-intolerantie