Gluten, diabetes en dementie

Tijdens het kijken naar de tv wordt herhaaldelijk een oproep gedaan (storend) om geld te doneren voor onderzoek naar een medicijn bij dementie. Tot nu toe is er geen resultaat geboekt en hebben de medicijnen veel bijwerkingen. Misschien wordt het tijd om de daadwerkelijke oorzaak die ligt bij glutenintolerantie onder ogen te zien en daar onderzoek naar te doen? Het gaat niet om eer, geld of trots, maar om het welzijn van onze medemensen. Ik raad u aan om onderstaand artikel met aandacht te lezen. Door gluten te vermijden heb ik mijn eigen dementie kunnen voorkomen, God zij dank! Ik gun een ieder een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid voor het nieuwe jaar. Veel wijsheid en inzicht voor de heren en dames wetenschappers. Het lichaam is de beste wetenschap, tevens onderdeel van de natuur.

 GLUTEN, EEN GEVAAR VOOR LICHAAM, GEEST EN GEDRAG?

Steeds meer volwassenen en kinderen hebben een intolerantie voor gluten. Niet alleen deze volwassenen en de ouders, maar ook de artsen herkennen of erkennen deze vaak niet. Mensen met glutenintolerantie hebben vage klachten zoals darmstoornissen, chronische vermoeidheid, gewichtsschommelingen, psychische problemen en gedragsveranderingen.

Wat is gluten?
In het Latijn betekent gluten ‘lijm’. Het is een kleefachtige stof, die vooral voorkomt in tarwe, maar ook in rogge, haver, spelt en gerst, dus ook in bier. Gluten is een mengsel van eiwitten, waarvan de belangrijkste gliadine en glutenine zijn. Het gehalte aan gluten bepaalt de bakwaarde van meel. Gluten geeft brood een elastische structuur en het vermogen om te rijzen. Tegenwoordig wordt met name aan tarwe veel meer gluten toegevoegd, om de tijd van rijzen te verkorten. Besparing van tijd en geld lijkt belangrijker dan de gezondheid van de medemens.

Exorfinen in gluten
Andere eiwitten in gluten zijn de exorfinen ofwel exogene morfinen. Onderzoekers noemen ze ‘gluteomorfinen’. Deze eiwitten komen ook voor in het melkeiwit caseïne, soja, spinazie en champignons. Exorfinen binden zich aan de morfinereceptoren in de hersenen en behoren dus tot de opiaten. Door een teveel aan exorfinen wordt de productie van acetylcholine geremd. Deze neurotransmitter draagt bij aan een goed geheugen. Een overschot aan exorfinen remt ook de productie van serotonine. Dit is de neurotransmitter die zorgt voor een goed humeur, gezonde eetlust en voldoende ontspanning. Bij een tekort aan serotonine kun je depressief worden.

Exorfinen in gluten concurreren in het lichaam met de endorfinen ofwel endogene morfinen. Endorfinen zijn dus morfineachtige substanties die door de hersenen worden afgescheiden en een pijnstillende werking hebben. Ze geven een euforisch gevoel, bijvoorbeeld door langdurige training of hardlopen, de zogenoemde runners’ high.

Gluten en histamine
Het eiwit gliadine veroorzaakt een beschadiging aan de slijmvliezen van de dunne darm, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat. Als reactie van het lichaam wordt histamine vrijgemaakt. Gluten is dus een histaminevrijmaker. Mensen met een glutenintolerantie hebben meestal een verhoogd histaminegehalte.

Een erfelijke aanleg, zoals een gemis aan enzymen door een gendefect, spelen een rol. De vraag is: wat was er eerder? Intolerantie voor gluten of voor histamine? Mijns inziens begint het proces met de erfelijke aanleg. Hierdoor ontstaat een verstoord, averechts werkend afweersysteem. Dit systeem ziet de eiwitten gluten en caseïne als vreemde indringers en maakt antistoffen aan. Deze komen in het bloed en zorgen voor een ontstekingsreactie. Dit is een auto-immuunaandoening. Uit de praktijk blijkt dat de intoleranties voor gluten, caseïne en histamine hand in hand gaan. Eigenlijk heeft iedereen een intolerantie voor gluten en caseïne. Ons lichaam is door het gemis aan enzymen niet in staat om deze complexe eiwitten te verteren.

Vanwege het verhoogd histaminegehalte kan een ‘lekkende darm’ ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een voedselintolerantie grote poriën in de binnenwand van de dunne darm hebben. Deze lijkt dan op een zeef. Grotere deeltjes onverteerde eiwitten zoals gluten en caseïne worden in de darm opgenomen en hebben een schadelijke werking. De plaatsen van antistoffen zijn bij ‘de gaten in de zeef’, de poriën in de darmwand.

De ervaring leert dat sommige mensen toch nog klachten hebben, ondanks dat zij gluten vermijden. De oorzaak hiervan kan liggen in een intolerantie voor caseïne en histamine. Deze complexe eiwitten maken histamine vrij, die een overgevoeligheidsreactie veroorzaakt.

Aandoeningen in relatie met glutenintolerantie
Praktijkervaring wijst uit dat de meeste aandoeningen gerelateerd zijn aan voedselintoleranties, een ongezonde leefwijze en stress. Als je gluten blijft eten ondanks een intolerantie daarvoor, wordt het afweersysteem steeds zwakker. Hierdoor kunnen andere auto-immuunaandoeningen ontstaan, zoals diabetes en dementie.

Er treden klachten op: darmproblemen, spijsverteringsstoornissen, chronische vermoeidheid, onder- of overgewicht, bloedarmoede, schildklierafwijkingen, spier- en gewrichtspijnen en slapeloosheid. Het risico om darmkanker te krijgen is groter. Je kunt last hebben van stemmingswisselingen vanwege een schommelende bloedsuikerspiegel. Trouwens, wist je dat tarwe je steeds méér laat eten?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie is tussen de darmen en de hersenen. Neurologische aandoeningen kunnen optreden: depressie, dementie, schizofrenie, borderline, anorexia, bipolaire stoornis en epilepsie. Er ontstaan gedragsveranderingen, zoals ADHD, autisme, obsessie, dwangmatig denken of handelen, angsten en fobieën. Uit de praktijk blijkt dat kinderen met het syndroom van Down vaak een intolerantie voor gluten en melkeiwit hebben. Meer en meer wordt duidelijk dat het dagelijks brood voor veel mensen allerminst een zegen is.

Geen gluten, een anti-aging?
Door gluten te blijven eten degenereert en dus veroudert het lichaam sneller. Je krijgt rimpels en grijze haren. Door gluten te vermijden vertraag je zelf het degeneratie- ofwel verouderingsproces.

Een leuk en persoonlijk verhaal
Ik ging bij de gemeente mijn paspoort verlengen en overhandigde de foto van 5 jaar geleden. De medewerksters herkenden deze foto in mijn paspoort, gaven toe dat ik er nog hetzelfde uitzag en accepteerden de foto. Een compliment en een bevestiging dat door gluten te vermijden mijn biologische leeftijd lager is dan mijn kalenderleeftijd. Ik eet al ongeveer 20 jaar geen gluten meer.

Gluten en het gezichtsvermogen
Een opticien zei eens tegen een vriend van mij: ‘Alle mensen die een bril dragen, hebben tekorten in de darmen.’ Als je goed kijkt, valt het je op hoeveel mensen in ons granenetend land een bril dragen. Mijn bril ligt in de kast sinds ik geen gluten meer eet. Het gezichtsvermogen wordt gestuurd door een deel van de hersenen. Gluten beschadigt niet alleen de darmen, maar ook de hersenen en dus het gezichtsvermogen.

Geen gluten
De volgende voedingsmiddelen bevatten geen gluten: verse fruitsoorten en groenten, verse groene kruiden en kiemsoorten, rauwe noten, pitten en zaden. De granen: teff, quinoa, mais, gierst, rijst, boekweit, soja, verse peulvruchten en bonen. De zogenaamde ‘glutenvrije’ producten zijn duur en ongezond door de toevoeging van smaakmakers als suiker. De samenstelling is dus niet optimaal. Kortom: geen aanrader.

Een triest maar bijzonder ervaringsverhaal
Door onwetendheid over glutenintolerantie bij artsen en ouders is een bijzondere jongen op 12-jarige leeftijd overleden. Hij was te vroeg geboren en had een laag gewicht. Na de geboorte kreeg hij een lichte hersenbloeding. In zijn korte leven ontwikkelde zich bij deze jongen epilepsie, die een relatie heeft met glutenintolerantie. Artsen en ouders herkenden niet deze intolerantie die de moeder waarschijnlijk al had tijdens haar zwangerschap. Erfelijkheid speelt een rol in dit gezin. Uit dit trieste verhaal blijkt weer dat gluten soms jonge levens kapot kan maken. Zijn dood mag niet voor niets zijn geweest. Laten we lessen trekken uit deze ervaring.

Een positief ervaringsverhaal
Al op jonge leeftijd stelde de arts ADHD vast bij een Catalaanse jongen. Hij schreef Ritalin voor, dat ernstige en ingrijpende bijwerkingen veroorzaakte. Een drama voor deze jongen en de familie, vooral zijn moeder. Gedurende 2 jaar heb ik haar en haar zoon via e-mails begeleid. Uiteindelijk heeft hij zichzelf kunnen overtuigen dat de oorzaak ligt bij gluten-, caseïne- en histamine-intolerantie. Hij paste zijn voedingspatroon aan en ondervond, vooral door gluten en caseïne te vermijden, veel positieve veranderingen. Hierdoor kon hij stoppen met Ritalin. Hij studeert inmiddels, is vrolijk en heeft leuke hobby’s en veel vrienden. Het gezin vermijdt nu gluten en caseïne. De sfeer in huis is aanzienlijk verbeterd. Een erfelijke aanleg speelt een grote rol in het leven van deze Catalaanse familie.

Deze en andere ervaringsverhalen vind je in mijn boek. Ze bevestigen dat gluten daadwerkelijk een gevaar kan zijn voor lichaam, geest en gedrag.

Wist je dat door granen te eten, mineralen zoals zink, ijzer en kalk aan het lichaam worden onttrokken? Het fytinezuur in granen heeft hier ook mee te maken.

VOORKOM  DEMENTIE DOOR TE STOPPEN MET GRANEN EN SUIKER EN HET DRINKEN VAN ALCOHOL.

STOP DEMENTIE

Hieronder vind je mijn artikel dat gepubliceerd is in het blad De Natuur Uw Arts nr. 256, juli/aug. 2018.

Glutenintolerantie en dementie
Is er een relatie?

De mens is van nature geen granivoor (graan-/zaadeter) maar een fructivoor (vruchteneter). Het lange spijsverteringsstelsel is nodig om de koolhydraten uit fruit en groenten om te zetten in suikers. De vertering geschiedt door enzymen. Ons spijsverteringsstelsel is er niet op gebouwd om de eiwitten in de granen af te breken. Deze blijven onverteerd achter, zo vormen zich gifstoffen. Deze toxinen beschadigen de darmwand. Een intolerantie voor gluten ontstaat. Mensen met de auto-immuunaandoening coeliakie hebben een gendefect. Hun lichaam mist een enzym met als gevolg dat het eiwit gliadine in gluten niet wordt afgebroken.

Glutenintolerantie
Gluten is het kleefachtige eiwit dat in vernieuwde tarwesoorten 40 keer zo veel voorkomt. Gluten bestaat uit de eiwitten glutenine en gliadine. Gliadine beïnvloedt de hersencellen die daardoor ontstoken raken en het eigen brein aanvallen: een auto-immuunaandoening. Bij een glutenintolerantie zijn de dunne darmvlokken aangetast en raken de darmslijmvliezen beschadigd. Hierdoor treedt verschrompeling op van de dunne darmvlokken en het hersenweefsel. Dit is het begin van een sluimerend degeneratieproces. Onze darmen worden wel ons ‘tweede brein’ genoemd. Er is een belangrijke relatie tussen darmen en hersenen. Bij een ontstekingsreactie door gliadine komt in het lichaam histamine vrij. Het histaminegehalte is verhoogd. Zenuwuiteinden in darmen en hersenen worden aangetast. Door een histamine-intolerantie reageert het afweersysteem overactief op het eiwit gliadine in gluten. Er kan een intolerantie voor gliadine ontstaan.

Symptomen
De meest voorkomende symptomen van glutenintolerantie zijn: darmstoornissen, slechte spijsvertering, vermoeidheid, botontkalking, vermagering, bloedarmoede, schildklierafwijkingen en een schommelende bloedsuikerspiegel. Ook kunnen depressie en gedragsveranderingen ontstaan. Als er sprake is van een glutenintolerantie en je eet granen, kan er een stijging van de bloedsuikerspiegel ontstaan, maar kort daarna ook een daling ofwel hypoglykemie. Dit is een voorloper van diabetes. Door slechte darmflora wordt in de darmen onvoldoende geproduceerd; hierdoor kan depressiviteit ontstaan. Deze komt ook voor bij mensen met diabetes en dementie.

Granen, bloedsuikerspiegel en diabetes
Complexe koolhydraten uit granen veroorzaken een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor moet de alvleesklier steeds het hormoon insuline aanmaken. Uiteindelijk is er een tekort aan insuline. Diabetes, een nieuwe auto-immuunaandoening, ontstaat. Door suikerziekte is er een verhoogd risico op geestelijke aftakeling en verschrompeling van het geheugencentrum. Bij diabetes is er twee keer zo veel kans op dementie, omdat het lichaam steeds meer degenereert. Er kan sprake zijn van glucosylatie. Dit is een enzymatisch proces waarbij suikergroepen gekoppeld worden aan een eiwit. Hierdoor treedt meer verschrompeling van de hersenen op.

Gluten en dementie
Het degeneratieproces zet zich voort als men granen blijft eten. Dementie, het eindstation van een jarenlang sluimerend proces van degeneratie in darmen en hersenen wordt bereikt. Er is sprake van een vervroegd aftakelingsproces waarbij de hersenveroudering sneller verloopt. Deze ernstige hersenaandoening wordt ook wel ‘diabetes 3’ genoemd en behoort tot het rijtje auto-immuunaandoeningen. In het begin treden gedragsveranderingen op zoals vergeetachtigheid en desoriëntatie. In de loop van het leven ontstaan geleidelijk cognitieve aftakeling, in zichzelf gekeerd gedrag, coördinatiestoornissen en verwardheid. Patiënten met dementie verliezen niet alleen hun persoonlijkheid, maar herkennen ook niet meer hun geliefden. Ze zijn zich niet meer bewust van zaken en missen het inzicht in eigen functioneren. Er treedt achterstand en vertraging op van handelen, spreken en denken. Emoties vervlakken en het empathisch vermogen wordt minder. Er vallen niet alleen ‘gaten’ in het brein, maar ook in het leven van de patiënt.

Amyloïde
Wetenschappers hebben met onderzoek aangetoond dat bij dementie het eiwit amyloïde in het brein aanwezig is. Amyloïde is een op zetmeel lijkende, onoplosbare eiwitstof. Door glutenintolerantie en consumptie van complexe koolhydraten wordt het amyloïde-eiwitgehalte in de hersenen verhoogd. Wegens insulineweerstand bij diabetes wordt het amyloïde-eiwit niet afgebroken. Dit schadelijke eiwit kan zich vervolgens tussen de hersencellen of in de wand van de bloedvaten ophopen tot plaques. Deze zijn een belangrijke oorzaak van afwijkingen aan het hersenweefsel zoals bij aderverkalking. Er ontstaat een afstervingsproces in de hersencellen. Een nul-koolhydratendieet is effectief gebleken bij het reduceren van amyloïde in de hersenen. Dit dieet stimuleert de aanmaak van glutathion, een lichaamseigen antioxidant in de hippocampus, die de hersenen beschermt. Het geheugen wordt beter.

Andere mogelijke oorzaken van dementie
* Niet alleen stress, maar vooral oxidatie door een chronische ontstekingsreactie is één van de oorzaken van hersenbeschadiging.
* Door chronische stress ontstaat een tekort aan het stresshormoon cortisol. Hierdoor kunnen ontstekingen in de hersenen ontstaan.
* Een virusinfectie, herpes simplex genaamd.
* Een gendefect. Een DNA-test geeft helderheid over een genbeschadiging (ApoE4 ofwel apolipoproteïne E). Dit gen is nodig om cholesterol te transporteren.
* Complexe koolhydraten verhogen het cholesterolgehalte. Medicijnen als statines worden voorgeschreven. Deze verlagen niet alleen het cholesterolgehalte, maar hebben een negatieve invloed op diabetes en hersenaandoeningen zoals bij geheugenverlies en verwardheid. Er kan een tekort aan vitamine D ontstaan. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die statines gebruiken na de overgang, vaker diabetes krijgen.
* Overgewicht. De oorzaak is vaak een overmatige consumptie van granen, alcohol en suikers. Diabetes en overgewicht (diabesitas) dragen bij aan het ontwikkelen van hersenaandoeningen. Er ontstaat krimping van de hersenen. Er vindt degeneratie plaats. Hoe dikker je bent, hoe kleiner de hersenen en de hippocampus (geheugencentrum). Dus, hoe dikker, hoe slechter ons geheugen!

Hoe kunnen wij dit degeneratieproces omkeren?
Door:
* voedselintoleranties op te sporen;
* een diepe slaap. Tijdens deze slaap treedt er regeneratie van de hippocampus (geheugencentrum) op, doordat er meer glutathion wordt aangemaakt.
* voldoende beweging en ontspanning.
* het maken of het beluisteren van muziek;
* te wandelen in de natuur;
* gezonde vetten te nemen zoals avocado, rauwe en geweekte noten en plantaardige olie
* minder koffie en alcohol te drinken en te stoppen met roken;
* granen, melksuikers en geraffineerde suikers te vermijden. Suikers worden omgezet in buikvet, dat slecht is voor de hersenen.
* te kiezen voor levend en onbewerkt voedsel, deze bevat vitamine B en C. Levend voedsel is glutenvrij.
* glutenvrije producten te vermijden, omdat hieraan vaak suiker wordt toegevoegd om de smaak te verbeteren. Die suiker veroorzaakt een schommelende bloedsuikerspiegel.
* op vaste tijden te eten. In plaats van drie grote maaltijden kun je zes kleine maaltijden nemen, omdat de bloedsuikerspiegel dan minder schommelt.
* nieuwe uitdagingen aan te gaan zoals een nieuwe taal leren of kruiswoordpuzzels oplossen.

Onderzoek
Er is een omvangrijk Brits onderzoek gedaan onder 1,8 miljoen mensen. Dit onderzoek geeft aan dat er een mogelijk verband is tussen auto-immuunziekten en het optreden van dementie. De mensen van deze groep werden tussen 1999 en 2012 in een ziekenhuis opgenomen op grond van een auto-immuunziekte. Later werden zij opnieuw opgenomen, maar dan voor dementie. Men vergeleek deze groep met een andere groep patiënten die waren opgenomen vanwege een andere aandoening. Bij dit onderzoek keek men naar 25 vormen van auto-immuunziekten, waaronder een glutenintolerantie. De slotsom is dat een patiënt met een auto-immuunziekte een groter risico loopt om in een latere levensfase dement te worden. Dat risico is ‘significant’, maar in harde cijfers was het relatief klein. Voor mensen met een auto-immuunziekte was er 20 procent meer kans op dementie (vasculaire dementie en alzheimer). Voor mensen met glutenintolerantie was het verhoogde risico 8 procent. ‘Het is een statistische analyse. Het gaat om een vergelijking van mensen die waren opgenomen, eerst met een auto-immuunziekte en later met dementie’, zegt MDL-arts van ziekenhuis Rijnstate P.J. (Peter) Wahab, lid van de Medische Adviesraad van de NCV. ‘Het is zeker geen bewijs, maar wel een interessante waarneming voor verder onderzoek.’ Ook de Oxford-onderzoekers erkennen de beperkingen van dit ‘papieren’ onderzoek. Men moest bijvoorbeeld afgaan op de statussen die de ziekenhuizen in Engeland verstrekten en die lang niet altijd uniform blijken. Verder onderzoek is nodig volgens de onderzoekers.
‘Associations between specific autoimmune diseases and subsequent dementia: retrospective record-linkage cohort study, UK’, Clare J. Wotton, Michael J. Goldacre, Journal of Epidemiology and Community Health. 2017 Jun; 71 (6): 576-583.

Eigen ervaringsverhaal
Bij een EEG-onderzoek bleek dat er sprake was van plaque in mijn hersenen. Ik kreeg black-outs, mijn geheugen werd minder. De coördinatie tussen hoofd en handen verslechterde. Bij onderzoek bleek een verhoogd amylasegehalte en afbraak van acetylcholine, de neurotransmitter die invloed heeft op het geheugen. Sinds ik glutenvrij eet, heb ik deze klachten niet meer en kan ik mijn eigen dementie voorkomen.

Bibliografie
Davis, William: Broodbuik
Holford, Patrick: Optimum nutrition for the mind
Perlmutter, David: Het glutengevaar

Trefwoordenlijst
acetylcholine: chemische stof die zorg draagt voor de prikkeloverdracht in de hersenen
amylase: enzym uit de alvleesklier dat zetmeel omzet in suikers.
antioxidant: aan voedingsmiddelen toegevoegde stof om bederf door oxidatie tegen te gaan
auto-immuunaandoening: vorming van gifstoffen tegen de eigen lichaamsweefsels
coeliakie: spijsverteringsstoornis door intolerantie voor gliadine, het eiwit in gluten
empathie: invoelingsvermogen
enzym: eiwit dat de snelheid van bepaalde organische reacties bepaalt
granivoor: zaadetend dier
histamine: lichaamseigen hormoonachtig eiwit, dat in de hersenen als neurotransmitter functioneert
insuline: hormoon van de alvleesklier dat de vet- en suikerstofwisseling regelt
neurotransmitter: zenuwprikkeloverbrenger in de hersenen
plaque: opeenhoping van eiwitachtige stoffen, bijvoorbeeld in de hersenen
serotonine: lichaamseigen hormoonachtig eiwit, tevens neurotransmitter in de hersenen
toxinen: gifstoffen

Het mag niet zo zijn dat 1 op de 5 mensen dementie krijgt. Wetenschappers zoeken naar een medicijn, terwijl de oorzaak kan liggen bij een niet erkende of herkende  gliadine/glutenintolerantie!  Mijn missie voor 2019: geen dementie meer en wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen glutenintolerantie (gliadine) en dementie. Het lichaam is de beste wetenschap. Wetenschappers doen nu onderzoek naar de invloed van muziek op de hersenen bij mensen met dementie. Mijn vraag is: wanneer starten zij met het onderzoek naar de relatie tussen intolerantie voor gluten (gliadine) en het ontstaan van dementie door degeneratie van de hersenen? Veel mensen zullen baat hebben  bij een aangepast voedingspatroon. Hier spreekt een ervaringsdeskundige. Vermijd al 20 jaar gluten en heb zo mijn eigen dementie kunnen voorkomen. Bijna 35 jaar geleden ontstonden al de symptomen. De biogene aminen waartoe histamine behoort, speelden ook een rol. Heren wetenschappers: kijk niet alleen naar de eer, het geld of de medicijnen, maar naar het welzijn van onze medemensen die zo lijden onder deze aandoening, zo ook hun naasten. Laat uw hart en geweten spreken. Ik werk aan mijn missie, vanuit mijn hart: geen gluten bij dementie.

28 juli 2019

Gluten, de grootste boosdoener voor onze gezondheid

Iedere dag ben ik weer erg onder de indruk van de verhalen van mensen die mijn pad kruisen, heel bijzonder. Verhalen over kinderen met autisme, ADHD of een andere beperking. Mensen met  darmkanker, MS, Parkinson etc. Aandachtig luister ik naar hun verhaal. Vaak kom ik erachter dat gluten de grootste oorzaak is van de aandoening. Gluten is een van de grootste boosdoeners voor onze darmen en hersenen. Vaak wordt bij ongeboren baby’s  tijdens de zwangerschap al een aandoening door een genetisch defect  ontwikkeld(van vader of moeder). Alcohol maakt veel kapot, maar gluten (komt ook voor in bier) maakt alles kapot, vooral onze hersenen! Dat is mij wel duidelijk geworden in de afgelopen 35 jaar. Bij een glutenintolerantie is  ook vaak het histaminegehalte verhoogd, met alle gevolgen van dien. Ik raad iedereen aan om granen te vermijden en te kiezen voor gezonde, biologisch geteelde groenten. Ik pleit voor glutenvrije maaltijden.  Glutenvrije producten zijn ongezond, slecht van samenstelling en heel erg duur, dus raad ik je aan deze niet te kopen. Je kunt beter kiezen voor biologische groenten, peulvruchten en fruit. Dit is ook beter voor ons milieu. Sinds de invoering van de landbouw en de veeteelt worden steeds meer mensen ziek (diabetes, overgewicht etc. etc.). De mens is een vruchteneter, geen granivoor!!!!! Heb je overgewicht,  diabetes, depressie, dementie? Vermijd de granen, suiker en alcohol. Het is beter te voorkomen dan te genezen. Ik wens je een glutenvrij lichaam toe. Zelf eet ik al 20 jaar glutenvrij, biologisch en  vegetarisch (bijna vegan) en voel mij er goed bij. Gezonde voeding een eetgewoonten hebben een positieve invloed op jouw biologische leeftijd. Zelf voel ik mij jonger, het degeneratieproces verloopt trager.

26 februari 2019

Gluten, histamine, oestrogenen en progesteron in relatie met een miskraam

Een verdrietig verhaal bevestigde weer mijn weten. Door een glutenintolerantie (ziekte van Crohn hierdoor), en een verhoogd histaminegehalte stootte het lichaam van een vrouw (37 jaar!) het jonge vruchtje af in haar lichaam. Een miskraam vond plaats tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Candida, een schimmelinfectie in de darmen, veroorzaakt door een glutenintolerantie, kan ook een oorzaak zijn van onvruchtbaarheid. Daarom is het van groot belang om granen, suiker en alcohol te vermijden om op deze manier de darmen te reinigen. Begin de dag met een glas water en daarna met het eten van een appel. De appel (met schil en biologisch geteeld) reinigt de darmen.  Fruit mag je alleen ’s morgens eten, ’s middags en ’s avonds kun je genieten van een heerlijke plantaardige en glutenvrije groentenmaaltijd. Recepten vind je in mijn boek Histamine en ik. Minister Hugo de Jonge van VWS pleit voor de actie eerste 1000 dagen kind, waarin moeders die zwanger willen worden, begeleid worden. Ik ben groot voorstander om vrouwen die zwanger willen worden, te testen op voedselintolerantie en met name voor gluten, melkproducten en histamine! Voorkomen is beter dan genezen.

In mijn boek, op pagina 128, schrijf ik een korte, maar zeer interessante tekst over de relatie tussen gluten, histamine, oestrogenen, progesteron en een miskraam. Door een glutenintolerantie wordt het histaminegehalte verhoogd. Hierdoor wordt er in het lichaam te weinig progesteron aangemaakt. Progesteron is een lichaamseigen hormoon dat nodig is voor de ontwikkeling van embryo en later de foetus. 

Ook candida kan de productie van progesteron blokkeren.

Herken je je in bovengenoemde symptomen? Dan raad ik je zeker aan om de darmen te reinigen en jouw leef- en eetpatroon aan te passen. Mijn docent voedingsleer zei eens: ‘alle gyneacologische problemen beginnen in de darmen’.

Ik ben een groot voorstander om iedere vrouw die zwanger wil worden te laten testen op glutenintolerantie, histamine en candida.  En vooral de darmen te reinigen door vooral groenten en fruit te eten die biologisch geteeld zijn.

Alle informatie over voedselintolerantie en voedingstherapie vind je in mijn boek Histamine en ik.

Praktijkervaring wijst uit dat onvruchtbaarheid veel voorkomt bij vrouwen die coeliakie ofwel een intolerantie voor gluten en histamine hebben en hierdoor ook last krijgen van candida.

Download hier gratis de syllabus Natuurvoedingstherapie bij zwanger worden door Didy van de Veer

11 februari 2019

Vandaag herdenk ik een bijzondere jongen, Wondem, die 10 jaar geleden overleed op 12-jarige leeftijd, na een inschattingsfout van de arts in het ziekenhuis.  Zie voor het hele verhaal de pagina Artikels. Ook gluten speelde een negatieve rol in zijn leven, die al begon bij de zwangerschap.

27 oktober 2018

Geen insuline meer bij diabetes?

Interview met arts-onderzoeker Paul Smeele (gastro-enterologie) van het Amsterdam UMC (AMC), op het journaal van 24 oktober 2018.
Het onderzoek bij mensen met diabetes gaat over een ingreep in de darmen. Met behulp van een endoscoop wordt een ballonnetje in de 12-vingerige darm aangebracht. Deze wordt opgeblazen en gevuld met heet water. Ongezond darmslijmvlies wordt weg geschroeid. Na 2 weken wordt nieuw, gezonder slijmvlies aangemaakt. De functie van de darmen speelt een belangrijke rol bij diabetes. De Westerse leefstijl en voeding zoals suiker en vet veroorzaken veranderingen in de darmwand, waardoor de bloedsuikerspiegel niet goed gereguleerd wordt. Een schone darm is van groot belang!!!!!!!!! Door een weekje alleen vloeibaar voedsel tot je te nemen, krijgen de darmen de kans zich te reinigen en herstellen. Als het lichaam gezond is, zal je op een natuurlijke manier afvallen, dat weer een positieve invloed heeft op diabetes.

Bij mensen met diabetes blijkt sprake te zijn van een afwijkende darmflora. Waarschijnlijk door de aantasting van gluten, het eiwit in granen.

Bij tientallen patiënten is de ingreep in de twaalfvingerige darm inmiddels uitgevoerd, de resultaten waren goed. Jarenlang onderzoek bij grote groepen is nodig voordat gezegd kan worden dat bij diabetes geen insuline meer gebruikt hoeft te worden.  Je kunt zelf al beginnen door de complexe koolhydraten zoals brood, aardappels en granen te vermijden, dan ben je al een goed eind op weg.  Veel succes gewenst.

Mijn persoonlijke mening (Didy):
Er is een relevante relatie tussen granen (gluten) ofwel complexe suikers en het ontstaan van diabetes. Bovendien veroorzaakt het eiwit gliadine in gluten  (eiwit in granen) een ontstekingsreactie ofwel beschadiging aan het darmslijmvlies, dat weer invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Dus … mijn verzoek aan de heren wetenschappers is: wetenschappelijk onderzoek doen naar de relatie tussen glutenintolerantie en diabetes en dementie (ook wel diabetes 3 genoemd). Mijn artikels over deze interessante thema’s vind je op mijn website en in mijn boek Histamine en ik. Ook zijn mijn artikels gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts. De mens is geen granivoor maar een vruchten/planteneter.

Oproep aan de heren wetenschappers: wacht niet langer, het is vijf voor twaalf! In plaats van jarenlange, zeer dure onderzoeken te doen naar medicijnen voor dementie is het  van groter belang om de oorzaak te zoeken van dementie die kan liggen bij een niet herkende of erkende glutenintolerantie. Het gaat hierbij om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van heel veel mensen. Het is beter te voorkomen dan te genezen!

Hieronder vindt u mijn artikel dat is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts nr. 262, juli/aug. 2019.  Huisarts Tamara de Weijer, oprichtster van de vereniging Arts en voeding/leefstijl heeft veel mensen met diabetes
begeleid tijdens de omkeer van dit degeneratieproces door middel van voedingstherapie en gezonde leefstijl en wel door complexe koolhydraten te vermijden.
Door het degeneratieproces dat  leidt tot dementie  om te keren met voedingstherapie en gezonde leefstijl, kan deze ernstige auto-immuunaandoening  worden vermeden. Ik spreek als ervaringsdeskundige. stop dementie, stop met gluten!!!!!!!!!!!!!!!!!

DIABETES EN GRANEN

‘In een land waar geen granen worden gegeten, komt geen diabetes voor’. Dit waren de woorden van Jan Dries, mijn docent voedingstherapie. Sinds de forse toename van de graanconsumptie hebben in Nederland meer dan een miljoen mensen diabetes. Iedere week komen er meer dan 1000 mensen bij, schrikbarend! Is dit de prijs die wij moeten betalen voor de welvaart in ons rijke land? Diabetes ofwel suikerziekte wordt dan ook een welvaartsziekte genoemd. Er is veel mis met de gezondheid van onze bevolking. Je ziet steeds meer mensen met overgewicht. Dit is geen goede ontwikkeling, vooral omdat kinderen dezelfde aandoeningen ontwikkelen. Zij zijn onze toekomst. Kinderen met coeliakie lopen 10 keer zoveel de kans om diabetes 1 te ontwikkelen. Steeds meer volwassenen hebben een intolerantie voor gluten. Exorfinen, eiwitten in tarwegluten remmen de afname van GABA, serotonine, dopamine, vitamine B, zink en magnesium, die nodig zijn voor een goede hersenfunctie. De complexe koolhydraten zijn de ergste dikmakers.

Wat gebeurt er na het eten van granen?
De koolhydraten uit granen veroorzaken de grootste schommeling van de bloedsuikerspiegel. Na het eten van granen vliegt de bloedsuikerspiegel omhoog. Dit wordt hyperglykemie genoemd. Hierdoor moet de alvleesklier ofwel pancreas steeds het hormoon insuline aanmaken. Uiteindelijk is er een tekort aan insuline. Diabetes ontstaat. Artsen schrijven medicijnen voor, deze genezen niet maar werken slechts symptoombestrijdend. Vaak zijn er bijwerkingen, het middel is soms erger dan de kwaal. Bij diabetes of prediabetes is het risico van geestelijke aftakeling en verschrompeling van het geheugencentrum groter. Door de verhoogde bloedsuikerspiegel ontstaat er een afname van de neurotransmitters en vitamine B, waardoor een depressie kan ontstaan. Het eiwit gliadine uit gluten zorgt voor ontstekingsreacties, die ook voorkomen bij diabetes. Door overgewicht kun je ook diabetes ontwikkelen. Sommige mensen hebben zowel overgewicht als diabetes, dit wordt diabesitas genoemd. Hoe dikker, hoe kleiner de hippocampus, die nodig is voor ons geheugen. Er is sprake van een krimpend hersenweefsel. De schildklier raakt ontregeld. Door een trage schildklierfunctie kan ook overgewicht ontstaan. Mensen met diabetes hebben 2 x zoveel kans om alzheimer te krijgen.

De diëtiste van de coeliakievereniging zei: ‘Glutenintolerantie is een auto-immuunaandoening. Als je gluten blijft eten, dan ontwikkelt zich een andere auto-immuunaandoening zoals diabetes’. De praktijkervaring leert ons dat zij gelijk had. Bij diabetes is er sprake van een degeneratieproces. Er ontstaan gezondheidsproblemen zoals hersen-, hart- en vaatziekten, depressie, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, nierafwijkingen en oogaandoeningen zoals staar of zelfs blindheid. Soms is amputatie van een ledemaat noodzakelijk en komen mensen in een rolstoel terecht. Het verouderingsproces verloopt sneller. Er ontstaan meer rimpels en je wordt eerder grijs. Diabetes is een serieuze aandoening die om veel aandacht vraagt. Deze ziekte heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Mogelijke oorzaken van diabetes
Zijn het de granen die ons hele systeem in de war schoppen? Heeft de graanconsumptie ons in haar greep? Zijn we met z’n allen verslaafd aan suiker en granen? Veel mensen eten dit gemakvoer. Deze is goedkoop en overal verkrijgbaar: pizza’s, broodjes, gebak, koekjes, etc. De suikerrijke, ongezonde producten zijn slechts maagvullers en behoren tot ‘dood voedsel’. Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen met diabetes ook sprake is van glutenintolerantie. Bij hen is een verhoogde spiegel van antilichamen tegen ‘eigen proteïnen’. Deze zijn gliadine en glutenine, de eiwitten in gluten. Het cholesterolgehalte wordt ook verhoogd door gluten. Statines zijn medicijnen die het cholesterolniveau verlagen. Uit onderzoek is gebleken dat bij vrouwen die statines gebruiken na de overgang, de kans op diabetes veel groter is.

Waarom zijn we verslaafd aan granen?
Dit heeft te maken met de opiaatachtige stoffen exorfinen in gluten, vooral in tarwe. Sinds 1960 zijn er veranderingen in de genen van tarwe opgebouwd, er is sprake van genetische manipulatie. Er wordt 40 keer zo veel gluten aan tarwe toegevoegd. Bovendien verhogen de suikers in granen het serotoninegehalte. Het hormoonachtige eiwit serotonine wordt wel het gelukshormoon genoemd.

Goethe zei: ‘Het ergert de mens dat de waarheid zo simpel is.’

fruit en groente tegen dementie

DE MENS IS GEEN GRANIVOOR! WIJ ZIJN VRUCHTEN- EN PLANTENETERS!

Ons spijsverteringsstelsel is er niet op gebouwd om granen te verteren. Het lichaam mist de nodige enzymen om de complexe koolhydraten en eiwitten af te breken. Een voorbeeld: als je een auto niet de juiste brandstof geeft, zal deze niet starten. Als een radertje van je horloge stuk is, stopt het uurwerk. Dus … als wij ons lichaam brandstof geven die er niet thuishoort zoals granen, slaat ons afweersysteem op hol, raken lichaam en geest uit balans waardoor ziekten optreden. Om die te voorkomen moeten we de natuurwetten volgen, want wij zijn onderdeel van de natuur. Voeding zoals levend voedsel kan ons DNA verbeteren, terwijl granen ons DNA kunnen verslechteren. Ook een hogere calorie-inname heeft een negatieve invloed op onze gezondheid.

Kunnen we het degeneratieproces omkeren?
Ja! De deelnemers van het tv-programma Hoe word ik 100? hebben dit bewezen. Zij vermeden de complexe koolhydraten en bewogen meer. Daardoor hoefden sommigen geen medicijnen meer te gebruiken voor hun diabetes, wat een enorme kostenbesparing is. Zij vielen af en hadden meer energie en levenslust. Zij hebben nu meer kwaliteit van leven dankzij aanpassing van hun voedings- en leefpatroon.

Dit positieve bericht bewijst maar weer dat door gezonde eet- en leefgewoonten je zelf het degeneratieproces kunt omkeren. Je hebt het stuur in eigen hand en draagt je eigen verantwoordelijkheid voor jouw gezondheid. Hoe mooi is dit? In nummer 195 van het tijdschrift  De Natuur De Uw Arts staat het artikel ‘Glutenintolerantie en diabetes’. Het artikel ‘Omkeer van het degeneratieproces’ vind je in nummer 252 van hetzelfde tijdschrift.

‘Wij besteden miljarden aan de oplossing van een probleem waarvan we de oorzaak kennen. Verbijsterend!’ – Dr. Hanno Pijl, hoogleraar en internist LUMC, lid Gezondheidsraad. In zijn onderzoek deed een groep mensen met de diagnose diabetes type 2 mee. Het project heet ‘Keer diabetes om’. Veel mensen die meededen aan dit project, gaven aan geen medicijnen meer te nemen dankzij het aangepast voedingspatroon.

Eigen ervaringsverhalen
Op jonge leeftijd had ik al hypoglykemie, de voorloper van diabetes. Ik was extreem moe en had periodes van depressies. Er ontstond een spontaan gesprek met iemand voor de natuurwinkel. ‘Het leven zonder gluten is een feest’, zei ze. Zij was verlost van depressies en vermoeidheid. Nog diezelfde dag stopte ik met het eten van gluten. Ik herkende mijzelf in haar verhaal. Sindsdien ben ik niet meer chronisch vermoeid en heb voldoende levenslust. Door glutenvrij te eten heb ik zelf kunnen voorkomen dat diabetes zich bij mij ontwikkelde. Gluten is de grootste vijand voor mijn lichaam en geest. Nu mag ik mijn positieve ervaringen doorgeven aan anderen, die nog zoekende zijn. Hierbij een oproep aan de wetenschappers: meer wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen glutenintolerantie en diabetes. Laten gezonde voeding, beweging en ontspanning de juiste en natuurlijke medicijnen zijn. De beste arts staat in de keuken.

Toen ik een jonge vrouw leerde kennen, was al bekend dat zij prediabetes had. Door de schommelingen van de bloedsuikerspiegel had zij last van stemmingswisselingen. Op een gegeven moment besloot zij om glutenvrije en plantaardige voeding te eten. Zo heeft zij kunnen voorkomen dat diabetes zich ontwikkelde. Ook is zij afgevallen en heeft meer levenslust en energie.

Wat een niet erkende glutenintolerantie doet in een familie:
oma – diabetes, dochter – ziekte van Crohn, haar echtgenoot – depressie, hun oudste zoon ADHD, hun jongste zoon autistisch gedrag en verslavingen.

Nuttige adviezen
Via de media vernam ik dat het diabetesfonds handtekeningen verzamelt voor een petitie. Hierin pleit zij voor minder verborgen suikers in de voedingsmiddelen. Mijn advies is: boycot producten met verborgen suikers, door deze niet te kopen. Verandering in de hoofden van fabrikanten begint bij het koopgedrag van de consumenten. Laten we met z’n allen de strijd aangaan met de suiker- en graanconsumptie. Granen en suikers zijn bovendien sluipmoordenaars voor onze hersenen. 25% van de Nederlandse bevolking heeft een hersenaandoening, waaronder een depressie. Dat zegt al genoeg! Alcohol en exorfinen in tarwegluten remmen de productie van serotonine. Serotonine heeft invloed op ons zenuwgestel en humeur. In plaats van aandacht te geven aan een ziekte, kun je beter jouw gezondheidssituatie bevorderen door natuurlijke en verse voeding te eten. Lichaam en geest hebben de juiste brandstof nodig. Door goed te luisteren naar de reacties van jouw lichaam kun je ziekten voorkomen. Door negatieve energie om te zetten in positieve energie zal de kwaliteit van jouw leven beter worden.

Een uitspraak van de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter in zijn boek Het glutengevaar: ‘Ik was getuige van hoe die eenvoudige veranderingen in eetgewoontes een eind maakte aan depressie, CVS, diabetes type 2, dwangmatig gedrag, vernauwd bewustzijn en bipolaire stoornis. Gluten is een ‘sluipkiem’, omdat het blijvende schade kan veroorzaken, terwijl je nog niets in de gaten hebt’. Perlmutter noemt granen een terroristenorganisatie die het gemunt heeft op lichaam en geest, met name de darmen en hersenen. Er is een relatie tussen hersenen en darmen (ons tweede brein). Perlmutter schrijft ook: ‘Het is een verbijsterende gedachte dat we door een verandering in eetgewoontes kunnen voorkomen dat we diabetes of alzheimer krijgen’.

Carl C. Pfeiffer (1908-1988) schreef al over ‘de gevaren van het dagelijks brood’ in zijn boek Nutrition and mental illness (Nederlandse vertaling: Voeding en psyche). Gluten beschadigt niet alleen het lichaam, maar ook relaties.

Mijn missie voor 2018 is: het verslaan van de grootste terrorist voor ons brein: gluten. Het eiwit gliadine in gluten zet bepaalde hersencellen in werking die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen: een soort auto-immuunaandoening. Ik ben blij, want ik eet glutenvrij, nu jij. Wees lief voor jezelf.

De genoemde artikels vind je ook in het boek Histamine en ik. Geef vooral de darmen de juiste aandacht, daar begint alles. 

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts nr. 262, juli/aug.2019.

GLUTEN, HISTAMINE EN COVID

Is er een relatie?

Na een jaar van lockdown met strenge, soms onmenselijke en onnatuurlijke maatregelen, opnames in ziekenhuizen, medicijnen en vaccins, worden nog steeds veel IC-bedden bezet door patiënten. Sommige ouderen worden ziek nadat ze twee keer zijn gevaccineerd. Bij enkele jonge vrouwen ontstaat afname van witte bloedcellen en daardoor een bloedstolsel, na het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Bij deze vrouwen kan er sprake zijn van een verzwakt afweersysteem. Basofielen (1 procent van de witte bloedcellen) zijn nodig, omdat hun korrels heparine aanmaken. Heparine is een in de lever voorkomende stof die de stolling van het bloed verhindert.

We blijven met veel vragen zitten. Kunnen we wel spreken van besmettingen? Is er niet iets anders aan de hand zoals een verstoord afweersysteem, overgewicht, diabetes, voedselintoleranties en een verhoogd histaminegehalte? Intensivisten geven aan dat 80% van patiënten die op de IC liggen, diabetes en overgewicht heeft. Een arts vertelde dat het niet het virus is, maar de heftige reactie op het virus door een op hol geslagen afweersysteem dat veel voorkomt bij mensen met diabetes en overgewicht, maar ook bij mensen met een allergie en voedselintolerantie die behoren tot de auto-immuunaandoeningen.

Een grote groep mensen kiest voor een vaccin, ondanks de bijwerkingen. De vraag is: hoe weet je dat er antistoffen zijn aangemaakt? Hoe lang blijven deze in het lichaam? Door een arts werd gezegd dat antistoffen maar korte tijd in het lichaam blijven. Waardoor ontstaan bijwerkingen? Mensen met een ernstige allergie voor bepaalde stoffen wordt het vaccin afgeraden. Er is een andere groep die om diverse redenen niet kiest voor het vaccin. Laten we respect hebben voor elkaar. Leven en laten leven.

Mogelijke oorzaken
Helaas moeten we onder ogen zien dat de maatregelen en vaccins weinig positief resultaat behalen. Is het misschien verstandig om in plaats van alleen het symptoom te bestrijden met vaccins en medicijnen de oorzaken te zoeken, te kiezen voor preventie en het opsporen van voedselintoleranties? Deze kunnen een relatie hebben met de auto-immuunaandoeningen overgewicht en diabetes door verstoring van het afweersysteem. Ziekte komt binnen door de mond, door wat wij eten, drinken of roken. Overmatige consumptie van vlees en kaas, alcohol, suiker en granen zijn schadelijk voor onze gezondheid. Door een vervuilde darm, met veel slechte bacteriën, verzwakt het immuunsysteem. Praktijkervaring toont aan dat ongezonde eet- en leefgewoonten en voedselintoleranties een grote rol kunnen spelen in het ontstaan van schadelijke bacteriën. Een virus heeft de functie om deze ziekteverwekkende bacteriën te vernietigen.

Glutenintolerantie
De eiwitachtige kleefstof gluten bevindt zich in de granen tarwe, haver, gerst, rogge, spelt en kamut. Omdat de mens van nature een vruchteneter is en geen graaneter, ontstaat er een intolerantie voor gluten. In Nederland is er sprake van een overmatige, bijna verslavende consumptie van graanproducten zoals brood, pasta, koek, pizza en gebak. Gliadine, het eiwit in gluten, veroorzaakt een ontstekingsreactie en daardoor een beschadiging aan de slijmvliezen van de darmen. Door een gemis aan enzymen worden de eiwitten niet afgebroken en blijven onverteerbaar achter in het lichaam. Er vormen zich gifstoffen. Hierdoor wordt het tegengif histamine vrijgemaakt in de mestcellen, om te strijden tegen deze schadelijke eiwitten. Granen hebben niet alleen een slijmvormende en verzurende werking, maar zijn ook histaminevrijmakers. Er is dus een relatie tussen glutenintolerantie en een verhoogd histaminegehalte. Omdat de mens geen granivoor is, heeft dus eigenlijk iedereen op deze wereld een intolerantie voor granen (gluten). Bier bevat ook gluten. Het valt mij op dat jongeren veel alcohol drinken. Gluten, ook in bier, beschadigt de darmslijmvliezen waardoor zink, ijzer, kalk, vitamine B en D aan het lichaam worden onttrokken. Door een zinktekort verzwakt het afweersysteem en treedt er een verlies aan smaak en reuk op, een symptoom dat ook voorkomt bij mensen met covid.

Door schadelijke bacteriën, virussen en schimmels ontstaat een ongezonde darmflora. Hierdoor verzwakt het afweersysteem en treden infecties op. Een virus heeft de functie van vuilnisman. Als er slechte bacteriën zijn, ontstaat een virus dat de bacteriën moet opruimen. Zonder virussen wordt de natuur, dus ook ons lichaam, overspoeld door slechte bacteriën. Door overmatige consumptie van suiker, granen en alcohol kan een schimmelinfectie ofwel candida in de darmen ontstaan die klachten als vermoeidheid, darmstoornissen, benauwdheid en infecties veroorzaakt. Een virus is een biologische bestrijder in het lichaam, dus eigenlijk geen vijand maar een vriend.

De Italiaanse arts Luciana Baroni schrijft in het boek Vegan senza glutine over de relatie tussen glutenintolerantie (een auto-immuunaandoening), virussen en bacteriën. Een citaat uit het boek: ‘Hoe groter de kwantiteit van nuttige bacteriën in onze darmen, des te groter de afweer van onze darmslijmvliezen die een positieve invloed hebben op ons welzijn, zowel lichamelijk, immunologisch als emotioneel.’

Verstoord afweersysteem
Het afweersysteem zorgt ervoor dat schadelijke stoffen die het lichaam binnendringen, zoals bepaalde bacteriën en virussen, onschadelijk worden gemaakt waardoor infecties niet kunnen voorkomen. Voor een sterk afweersysteem zijn de witte bloedcellen nodig. Bij iemand met glutenintolerantie beschouwt het verstoord afweersysteem gluten als een schadelijke stof en valt het eiwit aan met behulp van de witte bloedcellen. Antistoffen worden aangemaakt. Een verstoord afweersysteem ontstaat omdat het darmslijmvlies iis beschadigd. Het histaminegehalte raakt hierdoor verhoogd. Een andere verklaring is de aanwezigheid van een virus dat Adenovirus 12 wordt genoemd. Dit virus lijkt in structuur op gluten. Er bestaat nog veel onzekerheid hierover. Zelf ben ik van mening dat gluten een rol speelt in het ontstaan van virussen, omdat granen veel slechte bacteriën veroorzaken in de darmen.

Histamine-intolerantie
Praktijkervaring in de afgelopen 35 jaar heeft aangetoond dat veel mensen een verhoogd histaminegehalte hebben. Histamine behoort tot de groep biogene aminen en is een lichaamseigen, hormoonachtig eiwit dat invloed heeft op de bloeddruk, bloedvaten, bloedsomloop, ademhaling, afweer en hormonen. Dit eiwit wordt in het lichaam gevormd bij allergische reacties zoals astma en hooikoorts en door stress, toxinen, geneesmiddelen en vaccins. Histamine komt voor in mens, dier en plant, dus ook in onze voeding. Door overmatige consumptie van dierlijke eiwitten maar ook alcohol, granen en pesticiden wordt histamine vrijgemaakt in de mestcellen die zich bevinden in de slijmvliezen van de luchtwegen. Hierdoor verzwakt ons afweersysteem steeds meer, waardoor gezondheidsproblemen kunnen optreden.

Als er te veel histamine in het lichaam is, kunnen de volgende klachten ontstaan: koorts, benauwdheid, rillingen, vermoeidheid, darmklachten, hoesten, niezen, zwelling van weefsel, contractie van spierweefsel, versnelling van de hartslag, druk op het hart, ophoping van bloed dat leidt tot een bloedstolsel, diarree en infecties. Bovengenoemde klachten komen overeen met de symptomen die ook optreden bij griep en covid. Daarom denk ik dat er sprake is van een variant van griep die gepaard gaat met veel onderliggend lijden en voedselintoleranties. Door een teveel aan histamine kan een bloedstolsel en afname van witte bloedcellen ontstaan, die betrokken zijn bij de immuniteit van het lichaam tegen ziekten. Als ervaringsdeskundige denk ik dat de bijwerkingen van medicijnen en vaccins te maken kunnen hebben met het vrijkomen van histamine dat het lichaam beschermt tegen deze ‘lichaamsvreemde stoffen’. Een intolerantie voor gluten en histamine is een auto-immuunaandoening. Hierdoor reageert het overactief afweersysteem op de lichaamseigen stof histamine en op het eiwit gluten.

Natuurgeneeskunde en natuurvoedingstherapie

Als wij de woorden ‘besmetting’ en ‘corona’ zouden weglaten, zullen gevoelens van angst en denkverwarring verminderen. Wij kunnen dan onze aandacht richten op de onderliggende aandoeningen en het opsporen van voedselintoleranties. Deze hebben een relatie met de auto-immuunaandoeningen diabetes en overgewicht die voorkomen bij veel mensen die op de IC liggen. Het is verstandig om het eet- en leefpatroon aan te passen en te werken aan preventie. Door de wetten van de natuur te volgen zal onze afweer versterkt worden. In een gezond lichaam kan zich geen ziekte (virus) manifesteren. Op een natuurlijke manier wapenen we ons lichaam tegen een virus, door te zorgen voor de juiste bacteriën in onze darmen. Ter preventie kunnen we kiezen voor biologische, plantaardige en glutenvrije voeding, zonder pesticiden en schadelijke E-nummers zoals E-621 en arm aan histamine. Een sterk afweersysteem, dat huist voor 75% in de darmen, beschermt ons lichaam tegen slechte bacteriën, virussen en infecties.

Voedselintolerantie
Steeds meer volwassenen en kinderen hebben voedselintoleranties. Hun histaminegehalte is verhoogd. Het verstoord afweersysteem reageert overactief op voedingsmiddelen die histamine bevatten of vrijmaken. Bij een intolerantie is er sprake van een gemis aan enzymen. Erfelijke aanleg en een gendefect spelen een grote rol. Iedere generatie lijkt steeds zwakker te worden. Daarom pleit ik voor meer aandacht voor de relatie tussen voedselintoleranties en verstoord afweersysteem waardoor diabetes, overgewicht en covid ontstaan. Ongeveer 40% van de bevolking heeft overgewicht. Onderzoek toont aan dat in 2040 er 40% van de mensen een chronische aandoening zal hebben. Deze heeft een relatie met voedselintolerantie. Onderzoek, praktijkervaring en de verhalen van veel mensen bevestigen dat gluten een gevaar is voor de gezondheid van de wereldwijde populatie. Ik noem het virus dan ook het glutenvirus.

Dus … lieve mensen….
geen angst maar actie,
beter voorkomen dan genezen,
geen ziekte bestrijden, maar gezondheid bevorderen,
voedselintoleranties opsporen,
het afweersysteem versterken.

In mijn derde boek Levend voedsel schrijf ik over mijn onderzoek tijdens de covidperiode en vind je nuttige adviezen over hoe je je met natuurlijke eet- en leefgewoonten jouw lichaam kunt wapenen tegen ziekten, dus ook een virus.

Ervaringsverhalen
Tijdens deze verwarrende periode sprak ik met mensen die ziek zijn geweest. De klachten die zij benoemden kwamen overeen met die bij een glutenintolerantie en een verhoogd histaminegehalte. Ik ben van mening dat griep wel degelijk aanwezig was, gezien de symptomen. Op het journaal van 1 mei 2021 vertelde een jonge vrouw over haar klachten die ze na een jaar nog steeds had, zoals smaak- en reukverlies. Dit symptoom duidt op een tekort aan het mineraal zink. Het eiwit gluten in granen maar ook in bier, onttrekt zink aan het lichaam, waardoor het afweersysteem verzwakt. Ook had deze vrouw last van vermoeidheid en spierzwakte. Andere mensen gaven aan ook spierpijn en pijn op de borst te hebben. Vooral de chronische vermoeidheid remt hen in hun functioneren. Buitenshuis werken is vaak niet mogelijk. De genoemde symptomen duiden op die van een glutenintolerantie en een verhoogd histaminegehalte. Veel mensen hebben deze auto-immuunaandoeningen zonder dit te weten, maar er zijn veel vage klachten. Het wordt steeds meer duidelijk dat overgewicht, diabetes, een verzwakt afweersysteem en niet erkende voedselintoleranties als oorzaken van covid kunnen worden genoemd.

Ik wens iedereen een goede gezondheid toe. Deze begint in onze darmen. Als je gezond bent, heb je 100 wensen. Wanneer je ziek bent, heb je maar 1 wens en dat is gezond worden. Wees lief voor jouw afweersysteem.

groente-mandje

 

artikel over coeliakie en dementie

Klik voor meer informatie over gluten en histamine-intolerantie