Reacties van lezers over voedingstherapie

REACTIES VAN LEZERS OVER  VOEDINGSTHERAPIE EN VOEDSELINTOLERANTIES

 

fruit-knop

Hieronder vind je reacties van lezers van mijn syllabi over de voedingstherapie en voedselintoleranties (overgevoeligheid voor gluten, histamine en zuivel) en bezoekers van mijn website.

Nederlandse vertaling van een indrukwekkende getuigenis van de jongeman Victor uit Barcelona

Goedendag Didy,
Ik stuur je mijn getuigenis waarop je lang hebt gewacht. Ik wil je bedanken voor alle hulp die je mij en mijn moeder hebt aangeboden.

Ik ben 17 jaar oud en sprong van arts naar arts en van psycholoog naar psycholoog. Bij weinig gelegenheden stoorde mij deze situatie; altijd heb ik gedacht dat deze normaal was. Wat mij wel stoorde was dat ik de ontdekking deed over de samenstelling van het “medicijn” dat ik nam vanwege mijn TDA (Spaans: ’trastorno déficit de atención’ ofwel ’tekort aan concentratie’ in het Nederlands), de diagnose die een aantal jaren geleden werd gesteld. Toen ontdekte ik dat het drugs waren! Het deed mij pijn dat men mij niet had geïnformeerd voordat ik deze innam. Ik was onder de indruk dat men deze substantie gaf aan kinderen van mijn leeftijd of jonger dan ik. Dit medicijn, concreet Concerta en Medikinet, veroorzaakte mijn “terugtrekken” van medeleerlingen (vrienden) door het autistisch en geïrriteerd gedrag naar iedereen, vanwege de bijwerkingen van de medicijnen. Ook kreeg ik wanen, hallucinaties, verdraaiing van de werkelijkheid en de vervelende gedachten, waarin ik geloofde dat ik en mijn geliefden zouden sterven (angsten). Dit in meer dan één geval! Het enige dat ik behaalde was om mij voldoende in te zetten voor mijn schoolresultaten. Ook herinner ik mij dat ik altijd een verhoogd hartritme had en ik veel meer moeite had met de lichamelijke oefeningen. (Opmerking Didy: een verhoogd histaminegehalte veroorzaakt hartritmestoornissen)).

Later, dankzij de onvermoeibare zoektocht van mijn moeder en jouw hulp, ontdekten jullie dat gluten de problemen veroorzaakte en bij toeval de meeste symptomen gaf, waaraan ik leed. Gedurende een moment stopte ik om te denken: “En als dit de oplossing van al mijn problemen zou zijn?” Het is waar dat het mij moeite kostte om aan het dieet zonder gluten te beginnen, ik had bijna de hoop verloren om de oplossing te vinden voor mijn probleem. Maar toen ik op een serieuze manier begon, zag ik in korte tijd grote veranderingen in mij. Het leek alsof ik mijn hele leven bijziend was geweest. Mijn geest opende zich en ik merkte dat ik mij goed kon concentreren. Behalve gluten was, toen ik klein was, ook de diagnose lactose-intolerantie gesteld. Door een dieet zonder lactose te volgen, heb ik grote veranderingen bemerkt. Niet zo indrukwekkend zoals in het begin van het dieet zonder gluten.

Wat heel duidelijk voor mij is, is dat er geen uitzonderingen zijn wbt het dieet, omdat als deze er zijn, je verliest wat je hebt behaald!

Uiteindelijk geloof ik en voel ik dat leven zonder gluten en lactose moeilijk is en vooral voor iemand die graag eet zoals ik. Maar ik denk dat het mogelijk is en heb mijzelf kunnen overtuigen dat het leven aangenamer wordt (zonder hoofdpijn, buikpijn en een goede concentratie), het nieuwe voedingspatroon levensverlengend is. Ik hoop dat je deze getuigenis mooi vindt, Didy.
Barcelona – Victor
april 2015

juni 2017 – Het gaat nu fantastisch met hem, dankzij het  gluten- en melkvrij voedingspatroon.

groente-mandje

5 juli 2017
Vandaag een positief bericht en compliment van een Spaans kennisje: Didy, dankzij jouw adviezen om gluten- en melkvrij te eten, voel ik mij veel beter. Ook ben ik afgevallen en heb veel meer energie. Zij gaf aan mijn boek te kopen.

Hieronder vind je andere reacties van lezers van mijn syllabi en  over de voedingstherapie en voedselintoleranties en bezoekers van mijn website.

Reactie van een lezeres op mijn boekje Voedingstherapie bij het carcinoid syndroom. Zie de volledige tekst over dit onderwerp in mijn boek Histamine en ik. Deze tekst is ook gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts, nr. 201.

Sinds aanpassing van het voedingspatroon voel ik mij vitaler, minder misselijk (bijna niet meer), bijna geen flushes meer (3 weken geheel flushvrij), geen behoefte aan suikers, brood etc. Geen opgezwollen gezicht en enkels meer. Voel mij prettiger in mijn lichaam. De benauwdheid is weg, ben 10 kilo afgevallen (had overgewicht), houd minder vocht vast, slaap beter (kan nog beter). Dus al met al in verhouding met hoe het was, fantastisch! Ben mij er ook van bewust dat de belangrijkste oorzaak hiervan toch zit in het aanpassen van mijn voedingspatroon. Ik ben je er eeuwig dankbaar voor en dat mag je gerust op jouw website zetten! Nog bedankt voor het menu, ga morgen hiermee aan de slag.

Om je vragen te beantwoorden:

* de zwellingen zijn niet meer teruggekomen. De aanvallen in de vorm van wegvallende bloeddruk heb ik sinds 2 weken niet meer gehad. Moet er wel bij vertellen dat ik ook niet meer buiten heb gelopen.
* mijn energie is goed. Ben niet meer de oude maar voel mij beter dan een aantal maanden geleden.
* de darm- en leverfunctie is goed. De stoelgang is regelmatig en de waardes in het bloed van de lever waren oké.
* het ijzergehalte is ook oké, volgens de uitslag van het onderzoek.
* mijn bloedsuiker is rond de 4.5, dus ook goed. De bloeddruk is, als ik geen inspanningen verricht, ca 120/70. Helaas bij aanvallen heel erg laag.
* de mensen waar ik kom houden rekening met mij en halen ook voedingsmiddelen in huis die ik mag eten. Ze hebben er alle begrip voor dat ik mij daarin aangepast heb, omdat ze gezien hebben wat er gebeurt als ik dat niet doe.
* ik heb veel opmerkingen gekregen dat ik er veel beter uitzie dan een tijdje terug, met name minder opgezwollen in het gezicht en uiteraard ook slanker.
* de flushes heb ik nog in lichte mate, zodra ik opsta of naar bed ga en af en toe nog tussendoor. Daarbij treedt ook de benauwdheid op.
Als ik het totaalbeeld bekijk, voel ik me een stuk prettiger dan een half jaar geleden!
Groetjes,
Yvonne

Didy: zij gebruikt ook medicijnen. Er is sprake van een verhoging van histamine- en serotoninegehalte en een aantal tumoren, behorend bij het carcinoid syndroom. Wbt de flushes wordt ook rekening gehouden met haar leeftijd (overgang).

Ben zelf ervaringsdeskundige op het gebied van het carcinoid syndroom.

Hoi Didy,
Onlangs heb ik je om hulp gevraagd vanwege mijn artrose, omdat ik van mijn artsen te horen had gekregen dat er aan de artrose aan mijn heup (nog) niets te doen was. Het was moeilijk welk dieet ik moest volgen. Van jou heb ik je receptenboekje ontvangen. In het begin was het moeilijk, maar intussen ben ik daar handiger in geworden en gaat het steeds beter. Nu is dat ongeveer 6 weken geleden en geloof het of niet, maar mijn pijn in mijn heup is zeker voor 75 procent verbeterd. Ik ben gelijk 12 kg lichter geworden, al was dat niet nodig maar toch – haha – altijd fijn. Ik voel me beter, frisser en opgewekter sinds ik geen melk, brood en vlees meer eet. Dit wilde ik je even laten weten. Bedankt voor de recepten uit je boekje. Gewoon heerlijk. Ik hoop dat het zo blijft. Ook het tarwegrassap drink ik ’s morgens, al is het een apart smaakje, haha! Didy, heel veel dank aan jou.
Een warme groet,
Sjaak

Een korte mening over het receptenboek van Didy van de Veer
Het receptenboek voor mensen met een voedselintolerantie geeft smakelijke volwaardige recepten aan deze groep mensen die anders toch heel beperkt zijn in hun keuzes.  Aan diverse soorten allergieën en intoleranties wordt aandacht besteed, zodat meerdere mensen met uiteenlopende klachten zichzelf met voeding kunnen genezen. Maar ook preventief is eten uit dit boekje een verantwoorde keuze om te werken aan het zo belangrijke immuunsysteem en ziektes te voorkomen.  En zelfs voor mensen die willen reinigen en afslanken kan dit boek gebruikt worden.  Deels omdat de gebruikte voedingsmiddelen heel goed afvalstoffen kunnen verwijderen en anderzijds meer energie vragen om in het lichaam verwerkt te worden, dan ze zelf aan energie leveren. Met als gevolg een optimale vetverbranding. De theorie in het boek is duidelijk uitgelegd. Kortom, eigenlijk voor iedereen een aanrader.
Rosemarie Ypma

fruit-knop

Hallo Didy,
Mijn oprechte felicitatie met jouw boek. Fantastisch, wat een document …. en heerlijk om te lezen. Al weet ik er al veel van… toch is het leerzaam om alles opnieuw te lezen …. dit zou toch in ieder ziekenhuis, huisartsenpraktijk of consultatiebureau voor kinderen moeten liggen. Didy, het is vakwerk wat jij geleverd hebt, ik kan niet anders zeggen. De praktijkvoorbeelden zijn ontroerend om te lezen en herkenbaar. Het is een compleet naslagwerk wat je hebt geschreven: SUPER! Dat meen ik uit de grond van mijn hart! Ik bewonder jou al in wat jij doet….maar dit overtreft het wel hoor! Het boek heb ik in een adem uitgelezen …. mijn complimenten, DRS. Didy. Dank je wel dat ik dit boekje van jou heb gekregen en mag lezen!
Liefs Hennie

Dag Didy,
Met mij gaat het prima! Sinds ik van eetpatroon ben veranderd, voel ik me stukken beter. In het begin was het even zoeken hoe en wat te eten, maar het is me heel goed gelukt. Jouw receptenboekje helpt me fantastisch! Als ik even niet weet wat te eten pak ik het en vind altijd wel een recept. Heerlijk! Ik ben zelfs 5 kilo afgevallen! Alle drie je boeken liggen trouwens onder handbereik. Je nieuwe boekjes spreken me aan en ik wil ze graag bestellen, dus over ‘Voeding/voedselintolerantie en autisme/ADHD’ en ook Het Pompoentje. Volgens mij heb ik ook je Syllabus Nieuw Leven deel 2 niet. Deze wil ik dan ook graag bestellen.
Groetjes,
Klarie

Hallo Didy,
Een maand geleden vond ik gelukkig uw website. Nu ik bijna de hele hoeveelheid informatie heb gelezen, ben ik benieuwd naar de informatie in uw boekjes. Vanaf de 1e dag ben ik mijn voedselpatroon gaan aanpassen en in 4 weken ging ik van 102,1 kilo naar 92,3 kilo. We eten nu met zijn drieën iedere dag biologische groente en fruit en we drinken iedere dag biologische groente- en fruitsapjes. Ook kopen we nu onze boodschappen in een glutenvrije winkel. De tarwe hebben we ook gezaaid en krijgen eerdaags de sapmachine binnen. Zelf maken we nu glutenvrij boekweitbrood, zodoende zijn we verlost van de stof fytine die vrijkomt bij het bakken van tarwe. Ondersteuning vind ik van de spirulina en het Himalaya-zout. Verder laten we de aspartaamhoudende producten links liggen voor zover dit mogelijk is. Dat valt echter niet mee daar dit zelfs in Chlorella is verstopt, wat dus de aspartaam uit je lichaam moet halen. Vandaar dus het tarwegrassap. Hierbij bestel ik de vier boekjes. Met zeer vriendelijke groeten en bedankt voor het verbeteren van onze gezondheid.
Jan W.

Hallo Didy,
Nogmaals dank voor je receptenboek. Het heeft in vele opzichten mijn leven verbeterd.

Groet, Sjaak

Hallo Didy,
Je boekjes heb ik ontvangen. Ik zou ze een ieder aanbevelen. Het is mijn overtuiging dat veel klachten en problemen verholpen kunnen worden door jouw voedingsadviezen op te volgen. Je recepten zien er goed uit. Ook je uitleg en beschrijving van de werking van bepaalde stoffen in voedsel is duidelijk. Kortom, voor een ieder die twijfelt: doen! Wat mij betreft mag je het uitgeven in een boek, dan is er een nog groter publiek bereikbaar.

Joyce

verse groenten

Beste Didy,
Even een berichtje om je te laten weten dat het al veel beter gaat.

Je recepten zijn werkelijk goed en lekker. Ik kijk bij de groenten en fruit wel goed naar het histamine- en tyraminegehalte. Ook koop ik mijn groenten en fruit zo veel mogelijk bij een BD boerderij, dat gelukkig niet ver buiten Lelystad ligt. Ik gebruik nog wel medicijnen, maar probeer daarmee ook te minderen en uiteindelijk te stoppen. Met mijn eczeem gaat het ook veel beter; de plekken zijn niet meer open en geven niet meer af. Ken jij Guy Claude Burger en zijn visie over voeding? Hartelijke groeten, Maria

Hierbij een reactie van iemand, die inmiddels mijn ‘vier boekjes’ heeft besteld. Zij houdt zich aan het dieet, vrij van gluten, suiker, zuivel, additieven en arm aan biogene aminen. Verder eet zij voor 80% levend voedsel (gerechten uit het Levend voedsel bereidingsboekje), in combinatie met bewerkte gerechten uit het Nieuw Leven receptenboekje’. Er is een relatie tussen MS en intolerantie voor biogene aminen en diabetes en glutenintolerantie. Candida manifesteert zich als het afweersysteem is verzwakt. Hyperventilatie heeft te maken met een verhoogd histaminegehalte. Depressie treedt op als gevolg van intolerantie voor gluten, melkproducten enhistamine (biogene aminen). Hooggevoeligheid heeft ook te maken met de intolerantie voor biogene aminen en wel met een verhoogd serotoninegehalte. Gluten verhoogt ook het histaminegehalte. Ik verwijs je naar mijn boek Histamine en ik.

Beste Didy,
Ja, je hebt het goed … ik heb MS inderdaad. Candida had ik ook, maar dat is weer in orde. Ik heb een gluten-, lactose- en histamine-intolerantie. Verder diabetes, chronische hyperventilatie. Ook HAD ik jarenlang een depressie door niet herkende en erkende hoogbegaafdheid wat pas in 2001 door een test ontdekt is… en door gewoon heel overgevoelig te zijn. Maar gelukkig heb ik de depressie onder controle, heb er zelfs geen medicijnen meer voor nodig. Ik ben sowieso niet blij met medicatie … althans, ik ben erg tegen de reguliere medicatie … net als jij dus. Ze hebben mij jarenlang volgegooid met die ‘troep’ (lees gif) en nu probeer ik altijd te voorkomen dat ik iets nodig heb. Helaas moest ik voor de diabetes, die in september 2007 ontdekt werd, weer wat slikken. Maar ook daar ben ik inmiddels alweer sinds juli vorig jaar vanaf, doordat ik af ging vallen. Ik ben sinds vorig jaar eind februari al 45 kilo kwijt, dus dat is super. Ik zat destijds in maat 54 gemiddeld … en nu weer heerlijk in maat 40. Met het levend voedsel ben ik nog niet heel lang bezig Didy, dus daar ben ik dan ook nog niet heel veel mee afgevallen. Maar ik wil er nu nog zo’n 8 kilo af hebben en dan is het prima. Wel at ik al sinds een aantal maanden biologisch….. Nu eet ik ook glutenvrij, arm aan histamine (biogene aminen) en voeding zonder additieven.
Groetjes,
Marga

Enige tijd geleden las ik in het blad De Natuur Uw Arts een artikel van Didy over de effecten op het lichaam bij het nuttigen van levend voedsel. Aangezien ik al langere tijd enerzijds nadacht over het feit dat ik mijn voedingspatroon wilde wijzigen en anderzijds overtuigd ben van het zelfgenezend vermogen van het lichaam, maar niet goed wist hoe ik deze voedingswijze zou kunnen realiseren, heb ik de readers van Didy besteld. De readers heb ik gelezen. De recepten zijn eenvoudig te bereiden (gelukkig maar, want ik ben geen keukenprinses) en smaakvol. In het begin moest ik erg wennen aan de smaak van vruchten- en groentesappen. Na ongeveer 3 weken voelde ik mij echt veel fitter dan voorheen. Mijn darmfunctie is verbeterd en ik ben moeiteloos 5kg afgevallen. Bovendien ben ik veel alerter op signalen van mijn lichaam, wanneer ik voedingsmiddelen gebruik, waar ik niet goed op reageer. Bovendien kan ik Didy altijd vragen stellen, indien mij iets niet duidelijk is. Kortom: een aanrader voor eenieder die actief aan zijn of haar gezondheid wil werken!  Didy, bedankt! Hartelijke groeten van Vivien

fruit-knop

Hallo Didy,
Hier een berichtje uit het Noorden van het land. Ik kan je vertellen dat het heel goed met me gaat, tenminste veel beter. Vanaf het moment dat ik je boekje had gelezen ben ik begonnen. Absoluut geen vlees en vis meer, geen suiker, eieren, (gewone) kaas meer, geen additieven meer (daar kreeg ik ook opvliegers van) fruit op de morgen en de middag en avond groente. Zoveel mogelijk biologisch, heb in de buurt een winkel gevonden. Zij hebben een nieuwe klant er bij, haha. Weet je, het kost me gelukkig niet veel moeite om te veranderen. Het voelt heel goed en natuurlijk, dit merkte ik al na 3 dagen. De knop is om bij mij. Ik wist het wel maar …. ik krijg door jou nu een basis aangereikt waar ik mee verder kan. Wat ik nog wel af en toe eet is spelt/kamutbrood met geitenkaas. Dat ben ik nog aan het uitproberen, maar tot nu toe zijn mijn darmen veel rustiger en heb ik veel meer energie. Dat tarwegrassapje lijkt me ook wel wat, ga kijken waar ik dat kan halen/ kopen. Jij hebt de deur voor mij opengezet en ik sta nog in het begin van een nieuwe kamer, er is voor mij nog veel nieuws te ontdekken. Maar heel leuk, lees veel, vraag veel en ontdek veel. Wat betreft de scan die heb ik gehad, daar waren geen veranderingen op te zien. De internist gaat nog in gesprek met dokter Taal in Amsterdam. Zij is degene die alles weet over het carcinoid. Dus dat kan ik nog verwachten. Ben vandaag naar mijn werk geweest en ga maandag en donderdagmorgen weer werken. Ze waren natuurlijk verbaasd dat voeding zoveel kan veranderen. En dat ik weer ga werken omdat ik me de afgelopen periode erg ziek voelde. Ik ben heel blij en gelukkig dat ik weer energie heb en me veel beter voel, ook de pijn is al veel minder geworden. Even een vraag: Als je geen vlees, vis en granen eet krijgen we dan wel genoeg eiwitten binnen? Ik lees niets over peulvruchten, bonen, erwten etc. is dit beter om niet te eten? En waarom niet? Ik at altijd graag dadels en olijven, jouw advies is om dat niet te gaan eten bedoel je nu even niet of is het beter helemaal niet meer? De feestdagen komen er aan, heb jij nog suggesties wat gezonde hapjes betreft? Voorlopig even dit mooie nieuws. Groetjes Gea

fruitmand

Hallo Didy!
Ik ben zo blij dat je met je voedingsadviezen en vriendelijke aandacht mij zo goed geholpen hebt! In het begin viel het niet mee en vond het eigenlijk helemaal niet fijn om mijn voedingspatroon zo te veranderen. Maar door je raad op te volgen, die ik via je boek en je mailtjes steeds kreeg, gaat het steeds beter met mij. Niet alleen heb ik geen buikpijn meer, maar ik voel me ook veel fitter en vrolijker! Ook is het niet zo’n ontzettende chaos meer in mijn hoofd! Zelfs mijn man doet ook vaak mee met de nieuwe manier van eten. Wij eten veel meer gezonde soepen, groenten, salades en drinken het tarwegrassap (lekker “borreltje” !) Ook eten we haast geen vlees meer. Ik ben lekker zo’n 7- 8 kg afgevallen! Mede door jouw steun en zeker ook die van mijn Schepper is het eindelijk gelukt om die nare spastische darm onder controle te krijgen! Ik heb ook al een goede vriendin de nodige raad kunnen geven, dus je ziet dat het zo steeds verder gaat….!
Heel erg bedankt en heel veel vreugd met alles wat je doet!
Hartelijke groeten van Gudrun.

Reactie van iemand, die de syllabus en het receptenboekje heeft besteld.

Hallo Didy,
Ja, ik heb je boek al uit! Gisteren in 1 keer uitgelezen, in 1 woord FANTASTISCH! De zinnen lopen, het leest heerlijk, conclusie: je hebt echt een schrijftalent! Waarom laat je er geen ankertje van maken? Gelukkig wist ik al een heleboel maar zeker wat betreft histamine enz. ben ik ook weer veel wijzer geworden. Je boek spreekt mijn taal …. heerlijk!! Ik vind het ook vreselijk dat artsen niet meer over voeding weten en zeker ook bij de psychische klachten, zoals je beschrijft in je boek.

Fantastisch dat je je zo inzet om mensen bewust te maken. Ik voel mezelf hier ook gedreven in maar ik moet me blijven concentreren op het pianospelen want daar wil ik uiteindelijk mensen mee gelukkig maken, of nog beter mensen mee helen, zoals je beschreef in je mailtje!

De recepten zijn heerlijk! Zo fijn dat ze niet te moeilijk zijn en ook zo lekker! Zo heb ik vanavond de winterstoofschotel gegeten, was echt heerlijk! Hoe meer ik me in de materie verdiep (andere boeken bekijk en andere websites) besef ik nog meer dat je een heel goed boek hebt gemaakt en hele goede recepten, omdat je gewoon iets meer tot de kern gaat. Bijna niemand heeft het over histamine, tyramine enz… en dat soort dingen kunnen juist heel handig en belangrijk zijn. Dus ik heb absoluut geen spijt van mijn bestellingen!
Groetjes, Marsha

vlinders

Hallo Didy,
Eerst en vooral: gefeliciteerd met je website! Die is echt goed!
Ik heb de indruk dat er de laatste tijd veel websites opgezet worden over raw food, maar de jouwe is erg informatief, gaat dieper en dat je jouw persoonlijke ervaringen wilt delen, geeft volgens mij een extra dimensie aan het geheel.
Ikzelf hoef niet meer overtuigd te worden van de voordelen van levend voedsel. Ik ben sinds een tijdje overgeschakeld, ook al voelde ik me eigenlijk niet echt slecht. Ik was best wel gezond, leefde al jaren veganistisch, maar voel me nu wel nog beter.
mvrgr
Sofie  

Een aantal jaren ging het niet goed met mijn gezondheid. Ik had gewrichtsklachten die begonnen in mijn vingers, later in mijn polsen om vervolgens uit te breiden naar de grotere gewrichten zoals schouders, heupen en knieën. Ik had steeds minder energie en voelde mij lichamelijk ziek. Steeds vroeg ik de huisarts om raad. Deze schreef direct medicijnen voor. Hierdoor verergerden mijn klachten. Ook heeft hij diverse keren een bloedonderzoek gedaan, maar dit zonder resultaat.

Op een gegeven moment besloot ik het heft in eigen handen te nemen. Ik keek goed naar mijn voedingspatroon. Misschien was verkeerde voeding een oorzaak van mijn klachten? Hier begon mijn lange zoektocht naar herstel. Ik had inmiddels al van alles geprobeerd.

Bij toeval kwam ik op de site van Didy terecht: www.levendvoedsel.nl. Ik herkende veel in haar verhaal, daarom besloot ik haar syllabus Nieuw Leven te bestellen. De tekst in de syllabus is zo duidelijk geschreven, dat je er direct mee aan de slag kunt en dat deed ik dus ook. Na twee weken merkte ik al een verandering en werd steeds enthousiaster over wat levend voedsel met jouw lichaam en geest doet.

Soms was het lastig om de juiste maaltijden samen te stellen. Maar… daar was Didy, met haar Nieuw Leven receptenboekje. Het is een feest! Ik kan niet anders zeggen: de maaltijden zijn eenvoudig klaar te maken, met als gevolg een heel goed resultaat. De gerechten zijn makkelijk naar jouw eigen idee aan te passen en zo heb je voldoende variatie. Het brengt je op nieuwe ideeën.

Ik ervaar deze manier van eten niet als een dieet, maar als een gezonde, natuurlijke leefwijze. Ook al is het soms niet makkelijk, maar door de voedingsadviezen die zijn beschreven in de syllabus Nieuw Leven en de recepten, beschreven in het boekje, voel ik mij energiek en zonder pijn. Ik kan de syllabus Nieuw Leven en het Nieuw Leven receptenboekje iedereen aanraden. Je zult versteld staan van het resultaat! Met vriendelijke groeten, Hennie

groente-mandje

Hallo Didy,
Na je receptenboekje te hebben ontvangen zijn we de recepten gaan maken. De gerechten zijn makkelijk, lekker en gezond. N
u zijn we al een tijdje bezig en ik moet zeggen dat de hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en nog meer klachten die mijn man heeft van de systemische mastocytose een heel stuk minder zijn geworden. Sommige klachten zijn verdwenen! De laatste twee weken is zijn energie zich weer aan het opbouwen. Hij heeft zelfs weer gewandeld met ons zoontje Abdurr. Groetjes,
Alietsie

Hallo Didy,
Ik heb het boekje goed ontvangen, heb er al in gekeken en het spreekt me erg aan! 
  Het vergt even wat tijd om me erin te verdiepen maar het is makkelijk te lezen en ik heb ’t in de keuken liggen. Ik ben sowieso helemaal ’t roer om aan het gooien (raw food etc.) en probeer mijn partner ook zover te krijgen. Het heeft eerst wat ziekte gekost om mij dit inzicht te geven (vorig jaar ook gestopt met roken). Toen alle suiker, limonades en witte meelproducten uit de keuken gezet.  Ik ben nu alleen nog in biologische winkels en natuurvoedingswinkels te vinden.  De gerechten zijn gezond, erg lekker en de kleuren zijn ook veel mooier, alles gaat stralen!  Heel erg bedankt ik zal er nog veel plezier van hebben.
Hartelijke groet, Helen Smit

Beste Didy,
Je hebt een leuke syllabus en een prima receptenboek geschreven.

Ik krijg er regelmatig vragen over van mensen die er enthousiast mee bezig zijn.  Leuk, dat je zoveel mensen weet te interesseren voor een andere, gezonde manier van eten en leven. Ook je visie op overgevoeligheden, met name die voor histamine, is heel waardevol. Je eigen gezondheidsproblemen zijn aanleiding geweest tot een zoektocht naar een gezondere manier van leven. En met veel succes!  Ik hoop, dat je heel veel anderen zult inspireren met je website en boeken. Annet van Dorsser

groentemix

Lieve mamsie,
Hier is onze reactie:
Gefeliciteerd met je receptenboekje! Fijn om eraan herinnerd te worden dat gezond eten ook lekker kan smaken! Ik ben erg blij het boekje in huis te hebben om zo nu en dan een recept uit te proberen. Tevens zou ik je willen complimenteren met je website. Deze is erg compleet en overzichtelijk. Ik lees je artikels regelmatig en met veel interesse! Ga zo door! Groetjes en tot horens, Marcel, zoonlief

Hallo Didy,
Na mijn eerste bezoek aan je site ben ik overgestapt op gezonder voedsel. Geen makkelijke keuze, ik heb er soms nog moeite mee, maar ik voel me absoluut energieker, gezonder en ik heb de nodige overbodige kilootjes verloren!
Groetjes, Jairam

druiven

Hallo Didy,
Met mij gaat het wel goed, ik ben op de goede weg.
Ik houd me aan de juiste voedingsadviezen, maar biologisch is helaas niet altijd mogelijk. Ik heb al wat recepten uitgeprobeerd. Bleekselderijsoep, groentesap van bleekselderij en wortel, daar doe ik ook wat citroensap door, dat vind ik lekker. Gisteren heb ik een venkelknol gekocht bij A.H. Deze is helaas niet biologisch. Dat recept moet ik nog uitproberen, ik heb nog nooit venkelknol gegeten. De pompoensoep vond ik ook lekker. Verder gebruik ik ook mijn eigen fantasie. Knoflook eet ik nu ook, want eigenlijk lustte ik dat niet. Ik kijk vooral naar de voedingswaarde van het eten. Het receptenboekje vind ik heel duidelijk, ik heb er wel wat aan. Ik zal nog even op de site kijken naar de twee nieuwe pagina’s. Verder moeten er nog wel wat kilo’s af.
mvrgr
Margriet

Hallo Didy,
Bedankt voor het toezenden van je receptenboekje. Ik heb een voedselintolerantie voor gluten en biogene aminen. Daarom eet ik zuiver plantaardige bij voorkeur biologische voeding zonder chemische toevoegingen. Met jouw tongstrelende en supergezonde gerechten ben ik erg blij omdat er nog niet zo’n kookboek bestond. Ik sta niet graag uren in de keuken. Jouw gerechten zijn gelukkig makkelijk en snel klaar te maken. Door je receptenboekje heb ik letterlijk de smaak te pakken. Ik eet nu veel vaker raw food ofwel levend voedsel. Hierdoor ben ik niet alleen drie kilo afgevallen, maar voel ik me ook opgewekter en energieker. Graag zou ik je een keer willen spreken omdat ik geïnteresseerd ben in nog meer voedingsadviezen.
Henri  

Hallo Didy
Hierbij ontvang je mijn reactie op de syllabus en receptenboekje.
Als haptotherapeute ontmoet ik regelmatig cliënten met psychosomatische klachten. Ik ben altijd al bewust bezig met voeding, maar door de informatie in de syllabus ben ik mij nog meer bewust geworden van het effect van bepaalde voedingsmiddelen. Naar aanleiding daarvan breng ik dit tegenwoordig dan ook vaak tijdens de therapie onder de aandacht van de cliënt. Al is het maar dat ik de appel als slaapmutsje adviseer….
Ik vind het nieuwe receptenboek een waardevolle aanvulling op de syllabus. Het geeft duidelijke, simpele voorbeelden van maaltijden, die ook gemakkelijk te maken zijn (niet onbelangrijk in deze drukke tijd!). Ook wordt nog een keer helder uitgelegd wat de invloed van verschillende voedingsmiddelen is op ons functioneren en ons welzijn. Veel succes, lieve groeten, Petra

halve meloen

Hallo Didy,
Deze week heb ik je overheerlijke veganistische, glutenvrije pizza gemaakt uit het Nieuw Leven receptenboekje, weliswaar met wat aanpassingen, beetje knoflook erbij en zo, het was alle moeite waard! Later zal ik je een uitgebreide reactie toesturen over het receptenboekje.
Groetjes,
Sita

Hallo Didy,
Ik kan je spijtig genoeg nog geen reactie geven op jouw receptenboekje omdat ik mijn dieet heel geleidelijk aan het opbouwen ben op aanraden van de diëtiste die ik onlangs bezocht. Ik ga de recepten in de nabije toekomst zeker uitproberen.

Ik moet je wel zeggen dat ik reeds verschillende malen ondervonden heb dat jij meer weet van de achtergrond van sommige aandoeningen dan de dokters die ik bezocht heb!  Ik laat je deze week weten wat de uitslag van mijn bloedonderzoek is met betrekking tot candida.  Groetjes en nog een prettige avond,
José

Hallo Didy,
Het lijkt er inderdaad op dat ik door het niet eten van dierlijk eiwit en verder alleen plantaardige voeding ik iets minder misselijk ben, niet over heb hoeven geven en ook wat eerder van de misselijkheid af aan ’t komen ben. En wat meer energie ja, ook mentaal. Dat is dus positief!  Verder verdraag ik het rauwe voedsel slecht, tenminste nu in deze dagen. Dat zal wel gaan verbeteren de komende dagen. Ik heb dit weekend steeds alles kort gestoomd. Soep is echt hetgeen waar ik nog het meeste zin in had. Dank voor je meeleven en al je goede wensen, Didy, ik waardeer het heel erg!
Groetjes, Bernadette

Reactie van een lezer van mijn syllabus en receptenboekje.
Ik heb goed nieuws! Voor een groot deel bestaat mijn voeding nu uit levend voedsel. Ik eet nog voor 50% bewerkte, veganistische voeding, daar voel ik mij goed bij. Ik bereid gerechten uit het Nieuw Leven receptenboekje. Als ik helemaal rauw eet, krijg ik darmklachten en word te mager. Bedankt, Didy, dat je mij hebt geholpen om diverse voedingsmiddelen te laten staan en mij te richten op levend voedsel. Ik ben van mijn koffieverslaving af en heb geen lage bloeddruk meer, dankzij het levend voedsel. Ook heb ik geen last meer van paniekaanvallen en mag van de psychiater stoppen met de medicijnen. Mijn stoelgang is compact, reukloos en minder volumineus. Ik heb nu twee keer per dag ontlasting, terwijl ik vroeger een keer in de drie dagen ontlasting had. Een enorme verbetering! Ik heb meer energie en heb niet meer de neiging om alcohol te drinken. Door fruit en groenten te eten, kan ik de “slechte voeding” rustig laten staan. Ik heb het heft nu in eigen handen!  Nu heb ik nog een uitdaging: ik heb schizofrenie en dit probleem wil ik oplossen! Voor deze aandoening gebruik ik nog wel medicijnen op dit moment.  Verder wandel ik 1,5 uur per dag en mediteer dagelijks. Ik hoop dat mensen vinden wat ik gevonden heb: vrijheid!
Fruitige groe(n)ten,
Alex

schaal met fruit

Beste Didy,
Hierbij een reactie na het lezen van de syllabus Nieuw Leven. Momenteel eet ik bijna geen dierlijke eiwitten meer. Alleen soms wat vis, dit gaat redelijk. Voel mij energieker en meer stabiel. Heb geen last meer van diarree en buikkrampen. De allergoloog en diëtiste hebben de diagnose gesteld: intolerantie voor biogene aminen (waartoe histamine behoort) en melkproducten. Ik reageer op wel 20 verschillende stoffen. Via kinesiologie ben ik behandeld door middel van de NAET-therapie. Ik reageer overgevoelig op wijn en pittige kruiden. Nu heb ik mijn voedingspatroon aangepast, met als gevolg een goed resultaat!
Simon

Beste Didy,
Hier nog even een berichtje van mij. Ik ben zo blij met de syllabus en de informatie die je daar in hebt geschreven. Ik ben zo goed al pijnvrij en ik eet weer volop fruit, zoals jij het adviseerde. Ik voel mij stukken beter en wil het wel aan iedereen vertellen wat een invloed voeding op je leven heeft. Maar daar moet ik dus maar voorzichtig mee zijn, want dat vinden de meeste mensen maar zweverig en extreem. Mijn man steunt mij hierin volledig. Ik herken veel in jouw verhaal, wat mij enorm stimuleert om zo verder te gaan. Mijn voeding bestaat nu uit 2 maaltijden rauw en een maaltijd gekookt in combinatie met rauw. Misschien zal dit in de toekomst nog iets wijzigen, maar het werkt nu goed voor mij en daar houd ik mij dus maar aan. Luisteren naar je lichaam is belangrijk en dat doe ik dus ook. Waarom en hoe ik op je site terecht ben gekomen, weet ik niet meer. Maar er is een nieuwe wereld voor mij opengegaan. Daar ben ik je echt dankbaar voor, dat wilde ik je toch even vertellen.
Liefs
Hennie

Hallo Didy,
Je hebt een prachtige, inspirerende website waar ik erg van onder de indruk ben. Graag wil ik dan ook de syllabus bestellen. Ik ben veel bewuster gaan eten nu.
Met vriendelijke groeten,
Yvonne

Hallo Didy,
Met genoegen heb ik de syllabus tweemaal doorgenomen. Ik heb respect voor je, hoe goed deze syllabus is opgesteld. Het is helder en overzichtelijk. Het is nu voor mij een goed naslagwerk en ik wil jou hiervoor hartelijk bedanken. Veel succes voor de toekomst, in goede gezondheid.
Groetjes,
Wiel P.

Wat een herkenning! Het is alsof ik mijn eigen verhaal las. Net als jij ben ik ook weer beter geworden door gezonde voeding. Bijzonder wat er op je pad komt als je alleen maar op internet op zoek bent naar biologische recepten. Misschien hebben we ooit nog wel eens contact. Ik wens jou voor de toekomst ontzettend veel goeds toe.
Marion A.

Ik wilde je even bedanken dat je mij op de weg hebt gezet naar een gezonde voedingswijze. Het is, sinds ik op jouw website terecht ben gekomen, dat mijn interesse in gezonde voeding aangewakkerd is.
Met vriendelijke groet,
Jackie C.
Belgie

heerlijk fruit

Hallo Didy,
Bedankt voor het snel toezenden van je prachtige syllabus Nieuw leven. Samen met mijn vrouw wilden we vooral een aantal kilootjes afvallen. We hadden al heel wat diëten gevolgd, maar die hielpen niet. Jouw dieet, dat bestaat uit het eten van levend voedsel, heeft wel blijvend resultaat opgeleverd. Mijn vrouw is 12 kilo afgevallen en ik 8 kilo. In feite is het eten van raw food geen dieet, maar een natuurlijke levensstijl voor een goede gezondheid. Onze gezondheid is duidelijk beter geworden door zo veel mogelijk levend voedsel te eten. We voelen ons fitter en levenslustiger. Je hebt niet echt het gevoel dat je een dieet volgt, omdat raw food heerlijk smaakt en raw food je ook snel een verzadigd gevoel geeft. Lang leve levend voedsel!
Rutger V.

Beste Didy,
Met belangstelling heb ik je syllabus Nieuw leven, Voedingstherapie voor een goede gezondheid gelezen. Veel mensen hebben niet alleen hun lichaam maar ook hun geest uit evenwicht gebracht door verkeerd te eten. Vaak leidt dit tot gedragsstoornissen. Jij geeft beknopt weer hoe ze hun voedingspatroon moeten aanpassen voor een optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid. Velen zullen baat hebben bij je voedingsadviezen. Enkele recepten die je geeft, heb ik al uitgeprobeerd. Het resultaat: een overheerlijke en erg gezonde maaltijd! Voor iedereen die echt werk wil maken van zijn gezondheid en graag wat pondjes kwijt wil, is jouw syllabus een aanrader.
Robert V.

Hoi Didy,
Hier is mijn reactie op jouw syllabus. Ik vind het helder en krachtig geschreven. Ik denk zeer informatief voor degenen die nog zoekende zijn op dit pad van gezond eten. Alle ziekteverschijnselen komen zowat aan bod en dat is veelzijdig. Ik hoop voor je, dat dit schrijven zijn weg zal gaan vinden en jouw wens verwerkelijkt zal worden: dat de relatie tussen gezondheid en voeding wetenschappelijk erkend wordt.
Annelies K.

rode appls

Indrukwekkend, duidelijk taalgebruik, goede uitleg, heel mooi verzorgd. Met Marlie gaat het iets beter. Wij zijn van mening dat het dieet hierin een rol speelt.
Marlie en Frans

Ik ervaar dat ik nu twee weken bezig ben met mijn “nieuwe leven”. Acht jaar geleden heb ik al eens geprobeerd om een begin te maken, maar NU, door jou en jouw syllabus, zit het gevoel en de kracht in mij nu helemaal goed zoals het bij mij nodig is, blijkbaar.
Wilma W.

Een waardevolle stap op belangrijk terrein! Didy bevestigt voor mij dat er zoveel meer is in voeding dan wij weten.

fruitmand

Dieuwertje V.
Met veel plezier heb ik jouw syllabus gelezen. Ik vind deze zeer informatief. De tips zijn simpel en gemakkelijk uit te voeren. Ook is de syllabus goed te gebruiken als naslagwerk. Zeker nu mij gebleken is dat er zeer weinig over dit onderwerp te vinden is.
Carolien

Ik vind de syllabus begrijpelijk, goed en heel herkenbaar om te lezen. Eerder kwam ik met Didy in contact en heeft zij mij met haar voedingsadviezen goed geholpen met mijn eczeem, hoofd- en buikpijn. Voor mij is er een wereld opengegaan, letterlijk en figuurlijk. De syllabus is een mooie aanvulling op wat ik van Didy had geleerd en zelf heb ervaren. De informatie gaat nog dieper in op de effecten van levend voedsel en op de klachten die ontstaan door verkeerd voedsel, maar door levend voedsel als sneeuw voor de zon verdwijnen. De syllabus is een aanrader die iedereen in huis moet hebben. Ik wens je veel succes met al jouw werkzaamheden.
Simone H.

Hallo Didy,
Een reactie van mij op jouw geschreven woorden. Ik vind jouw boek mooi en overzichtelijk geschreven. Duidelijk leesbaar en eigenlijk verplichte kost voor ouders en leerkrachten, zodat veel leed kan worden voorkomen. En als het leed al is geschied, dmv jouw boek (grotendeels) kan worden opgeheven. Ik heb mijn vrienden ook verteld van jouw zienswijze, maar het valt nog niet mee, anderen hun mening te laten herzien qua voeding. Ik ben in ieder geval blij dat ik jou en je boek heb mogen leren kennen. Ik heb twee weken geleden een korte cursus bio-tensor gedaan. Daarmee kan ik ook uittesten welke voeding wel of niet bij iemand past.
mvrgr
Margreeth

Een belangrijk, begrijpelijk, gemakkelijk toe te passen document, geschreven door auteur/voedingsdeskundige Didy.  De mens is in staat gebleken te overleven mede dankzij het levendvoedselprincipe. Terug naar de basis lijkt de ware oplossing in de strijd tegen de vele welvaartsziektes.  Ik spreek de wens uit dat velen zich realiseren dat gezonde voeding de bron is van een voorspoedig, gezond leven. Dankzij de syllabus van Didy zullen velen dit kunnen ervaren.
Anneke

Hoi Didy,
Ja, eindelijk dan toch en reactie van deze kant.
Ik heb jouw syllabus Nieuw Leven geloof ik zes keer gelezen. Ik ben erg onder de indruk, het blijft mij boeien. Nu is mij alles veel duidelijker geworden en begrijp ik ook waarom het al jaren goed mis is met mij. Ik heb een hele week fruit- en groentesappen gedronken. Ik wil uit het leven dat ik de laatste twintig jaar geleefd heb, met allerlei revalidatieprocessen, dieet, medicijnen en noem maar op.  Maar dat is nu achter de rug en ik ga nu door met het levend voedsel, want de eerste gezonde en goede tekenen voelen echt goed en zijn ook al zichtbaar.  Didy, bedankt voor jouw syllabus, jouw informatie, begrip en medeleven. Met dit nieuw eet- en leefpatroon ga ik door. Ik weet zeker dat er een nieuwe toekomst voor mij klaar ligt. Nogmaals dank!
Groetjes,
Thea

verse groenten

 

Na een aantal weken ontving ik een e-mail van Thea, nadat ik haar had gevraagd welke veranderingen zij ondervond in lichaam en geest, nu zij “levend voedsel” eet.

Hieronder kun je haar antwoord lezen:
De allerbelangrijkste klacht die zo goed als weg is, is dat dat opgefokte gevoel bijna helemaal verdwenen is. Er is een heerlijke rust over mij gekomen. Ik denk positiever over alles en mijn blikveld is veel groter geworden. Hier geniet ik intens van. Onvoorstelbaar, dat rustige gevoel! Verder voel ik mij fitter, ben niet meer zo hondsmoe en heb veel minder pijn. Mijn huid ziet er beter uit en ik kan weer denken, er is weer plek in mijn bovenkamertje. Over de sapweek bedoel ik: ’s morgens fruitsappen, ’s middags en ’s avonds groentesappen. Didy, als het gaat lukken met jouw kuuroord, dan ben ik jouw eerste gast, dus houd mij op de hoogte.
Veel succes en groetjes,
Thea

Informatief, herkenbaar, verhelderend.
Ook ik heb in reactie op vele lichamelijke ongemakken een lange carrière en vele diëten en therapieën achter de rug met wisselende resultaten en perioden van minder of meer levend voedsel in het dagelijks voedingspatroon. Veel puzzelstukjes vallen door het lezen van jouw syllabus op hun plek doordat de werking en samenhang van de verschillende biogene aminen inzichtelijk gemaakt wordt. Ik ervaar jouw informatie als bijzonder ondersteunend in een omschakeling naar levend voedsel. De laatste tijd ervoer ik meer en meer weerstand tegen het nuttigen van bewerkt en gekookt voedsel en nu is mij veel duidelijker geworden waarom ik dit zo ervaar. De positieve effecten van levend voedsel ervaar ik direct, maar kon het belang hiervan in het totale gezondheidsplaatje nog niet altijd even goed plaatsen.
Dank je wel.

Hoi Didy,
Vandaag heb ik het materiaal ontvangen. Ziet er heel goed uit, helder en duidelijk met veel waardevolle tips. Denk dat je veel mensen hiermee kunt helpen. Belangrijk inderdaad, een stukje bewustwording bij mensen te activeren.
Groeten,
Richard

Beste Didy,
Even een bericht om mee te genieten. Jouw boek Nieuw Leven betekende zeker een nieuw leven voor mij. Het getij is gekeerd. De neerwaartse spiraal werd een opwaartse. Ik heb obesitas en slijtage van linker heup en knie en nek- en rugslijtage. Wat kun je dan nog? Ik werd steeds dikker in moedeloosheid en depressie. Ik ging koek en gebak eten door de stress. Dat was alle leuks dat was gebleven. Diep in mijn hart wilde ik dit niet. Je boek kwam (nog) op tijd. De voedingstherapie pas ik nu toe. Ik ben weer gaan fietsen, na een gesprek met de orthopeed en fysiotherapeut. Vijf kilo zijn eraf en gisteren fietste ik met een hart vol blijdschap door Limburgs Heuvellandschap. Zat op een bankje, at een appel en was tot tranen ontroerd. Hoe mooi was alles! Ik kan dit weer……. Het is een begin, lieve Didy. Verder nu! Straks ga ik richting Sittard op de fiets, om meer conditie op te doen.
Groet, Annemieke

groentemix

Hallo Didy,
Sorry, dit is wel een heel late reactie, vanwege een drukke periode. Ik heb jouw syllabus uitgebreid gelezen en ben er erg blij mee. Mooi, ook, jouw persoonlijke verhaal. Erg inspirerend! Ik zie jouw syllabus vooral als een praktisch naslagwerk. Hartelijk dank dat je jouw ervaringen via je syllabus wilt delen. Ik denk dat je er veel mensen mee kunt helpen. Hartelijke groet,
Ilse

Hallo Didy,
Wat ik fantastisch vind aan jouw syllabus, is dat je diep ingaat op ziektes en aandoeningen en op die manier heel duidelijk bent met wat men er zelf allemaal aan kan doen om gezond te worden, bijvoorbeeld door lekker gezond te eten. Heel knap om zo’n boek te schrijven, geweldig. Beste Didy, hier was mijn reactie, ik hoop nog van je te horen.
Groet,
Heleen

Ik vind de syllabus zeer informatief en beslist de moeite waard om te lezen. Levend voedsel is een onderschatte bron van gezondheid en kan zeker helpen om lichamelijke en psychische klachten op een zinvolle manier te ondersteunen.
Petra

fruitmand