Lever en natuurvoeding

Lever en natuurvoeding

rauwkost

MAAK JE LEVER GEZOND MET NATUURVOEDING

Rechtsboven in de buikholte, onder het middenrif, bevindt zich de lever. Dit ontgiftingsorgaan, ook wel hepar genoemd, is een grote klier en weegt 1,5 tot 2 kilo. De lever bestaat uit een grote rechterkwab en een kleinere linkerkwab en verwerkt 1,5 liter bloed per minuut. De doorbloeding is goed. De lever zorgt voor omzetting van voedingsstoffen zoals glucose, stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook regelt de lever onze bloedsuikerspiegel, de lichaamstemperatuur, vorming van enzymen, waterafscheiding en de productie van hormonen. Om ziekten te voorkomen, is het van groot belang dat de lever goed functioneert.

Mogelijke oorzaken van leverontregeling

In Nederland worden er nog steeds veel dierlijke eiwitten en verzadigde vetten gegeten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. De consumptie van suiker, alcohol en koffie is overmatig. Hoeveel jonge mensen zijn dronken na een avondje alcohol drinken? Bier bevat gluten en is een histaminevrijmaker. Het ontgiftingsorgaan kan de vele gifstoffen niet aan, waardoor je dronken kunt worden. In 2021 lijden veel mensen aan stress en moeten leven met milieuverontreiniging, klimaatverandering en het gebruik van pesticiden op onze levensmiddelen zoals fruit en groenten. Deze factoren hebben een negatieve invloed op de leverfunctie, net als alle andere chemische middelen. Overmatige consumptie van granen belast de lever, omdat wij geen granivoren zijn. Wij zijn ver verwijderd geraakt van de natuur, terwijl wij onderdeel zijn van die natuur.

Onderzoek wijst uit dat door de dierlijke uitwerpselen te mengen met de urine het gas ammoniak vrijkomt. Uit de praktijk blijkt dat in de lever van sommige mensen sprake is van een verhoogd ammoniakgehalte, dat schade berokkent aan dit orgaan. Pesticiden en kunstmest spelen een negatieve rol in de leverfunctie. Als je kiest voor biologische voeding, goed voor mens, dier en milieu, voorkom je dat de lever belast wordt door de pesticiden.

Veel mensen hebben leverklachten door consumptie van granen, peulvruchten, suiker, complexe koolhydraten zoals aardappels, dierlijke vetten zoals vlees, vis en kaas, gefrituurde en gebakken voeding, fastfood en voeding van de barbecue. Door de overmatige graanconsumptie wordt zink aan het lichaam onttrokken. Zink is nodig voor de productie van witte bloedcellen, waardoor het afweersysteem sterk blijft.

Vanwege de hierboven genoemde oorzaken raken darmen, nieren en lever overbelast. Hierdoor kunnen welvaartsziekten zoals overgewicht, diabetes, dementie, depressie, kanker of hart- en vaatziekten ontstaan. Overgewicht neemt steeds meer toe. Veel volwassenen en kinderen hebben een intolerantie voor gluten, zuivel en histamine vanwege een verstoord, overactief afweersysteem. Uiteindelijk raakt dit systeem, dat voor 80% in de darmen huist, verzwakt. Hierdoor wordt de lever overbelast door de vele gifstoffen. Een vervuilde darm heeft een negatieve invloed op de leverfunctie, waardoor de gifstoffen ook schade aan ons zenuwstelsel kunnen berokkenen.

Leverstoornissen

Door een ongezonde leefwijze kunnen leverafwijkingen ontstaan zoals levercirrose (verharding van de lever), hepatitis ofwel leverontsteking, geelzucht, dat een symptoom van een zieke lever is, vervetting van de lever en uiteindelijk leverkanker. Er kunnen klachten optreden zoals vermoeidheid, hoofdpijn, neerslachtigheid, oedeemvorming, diarree of obstipatie. Het afweersysteem is ernstig verzwakt door darmstoornissen en voedselintoleranties. Er is een relatie tussen darmen en lever, gal, nieren en hart. Elke liter bloed die uit de darmen komt en waarin voedingsstoffen opgenomen zijn, moeten de lever passeren. Helaas is de wereldwijde ongezonde leefwijze de oorzaak dat zoveel mensen een slechte leverfunctie hebben. Via de media kwam de melding dat een andere bijwerking was geconstateerd bij het vaccin van AstraZeneca en van Janssen. Het afweersysteem wordt verstoord waardoor het de eigen bloedplaatjes aanvalt. Ook kan een bloedstolsel ontstaan. Arme lever! Niet het virus maar door de verzwakte afweer en overbelaste organen vormen zich veel gifstoffen. Er is sprake van zelfvergiftiging in de lever. Als de leverfunctie verstoord is, worden er minder enzymen aangemaakt waardoor de gifstof histamine minder wordt afgebroken door de lever. Door het carcinoïd in de darmen kunnen uitzaaiingen in de lever ontstaan. Als reactie op een leverstoornis treedt er verlaging van de bloedsuikerspiegel op. Dit heet hypoglykemie. Door een tekort aan glucose kan er schade aan de hersenen ontstaan.

Natuurvoeding bij leverstoornissen

Als wij de natuurvoedingstherapie toepassen, kan degeneratie van het leverweefsel omgekeerd worden naar regeneratie van het weefsel. Dit herstelt zich makkelijk en groeit aan.

De beste voeding voor de lever is LEVEND VOEDSEL. Dit is onbewerkte, plantaardige, glutenvrije en biologische voeding, rijk aan vezels die nodig zijn voor een optimale darm- en leverfunctie. Fruit, groenten, verse groene kruiden, rauwe noten, pitten, zaden en kiemen behoren tot levend voedsel. De groene bladgroenten bevatten het bladgroen chlorofyl. Deze stof beschermt de lever en zorgt ervoor dat dit orgaan de gifstoffen afvoert. In plaats van belastende specerijen voor de lever zoals sambal, peper of cayennepeper, kun je beter verse groene kruiden toevoegen aan de maaltijd zoals peterselie, bieslook, oregano of basilicum. Gebruik zout en suiker met mate. Een schone darm, met daarin een sterk afweersysteem, behoedt de lever voor slechte bacteriën en virussen.

Fruit- en groentesoorten

In veel van de genoemde groentesoorten, zoals asperges, zit het enzym glutathion. Dit enzym heeft een ontgiftende werking van de lever.

De hieronder genoemde groente- en fruitsoorten zijn goed voor de lever:

waterkers, alle slasoorten, kiemen, verse kruiden, Chinese kool, broccoli, broccolikiemen, boerenkool, spruitjes, witlof, andijvie, artisjok, shiitake, asperges, knoflook, kokosolie, gember en bataat. De bitter smakende groenten zijn heel goed voor de lever, net als het prei-afkooksel.

Met fruit moet je iets meer opletten. Kies bij voorkeur voor: appels, grapefruit, blauwe bessen, mango, abrikoos of honingmeloen. Suikerrijk fruit zoals druiven en bananen kun je beter vermijden.

schaal met fruit

Aanvullende adviezen

In plaats van koffie kun je beter kruidenthee nemen zoals Moringa oleifera en paardenbloembladthee. Als een vervuilde darm de oorzaak is van leverstoornissen, kun je een darmspoeling laten toepassen door een deskundig therapeut. Een gezonde lever begint bij de darmen. Vermijd vooral granen (gluten) en alcohol! Gebruik zout en suiker met mate. Kleipakkingen op de lever stimuleren dit orgaan om gifstoffen te elimineren. Groene kleipoeder, aangelengd met water, kun je inwendig nemen tijdens een kuur van drie weken. Deze is een goede ondersteuning voor de lever. Een warmwaterzak op de lever zorgt voor een aangename lichaamstemperatuur en ontspanning van lichaam en geest. Tegelijkertijd wordt de lever gestimuleerd. Voetmassage heeft ook een helende werking op de organen. Vermijd vooral stress en verwerk jouw emoties goed, anders zetten deze zich om in stress in het lichaam, waardoor je ziek kunt worden. Als suppletie kun je kiezen voor Mariadistel-, paardenbloemblad-, of artisjokcapsules. Deze zijn te koop bij Ekoplaza. Je zou kunnen overwegen om 3 dagen te vasten. Als je kiest voor intermittent fasting, door alleen te eten tussen 10 uur en 8 uur ’s avonds, ontlast je de lever. Beweeg voldoende in de natuur. Een goede buikademhaling is van belang.

Relatie tussen lever, gedrag en psyche

Als je een natuurlijk leef- en eetpatroon toepast, zal jouw lever gezonder worden. Negatieve gevoelens zoals depressie en pessimisme zetten zich om in vrolijkheid, levenslust en optimisme. Als de lever niet gezond is, kunnen emoties zoals jaloezie, afgunst, boosheid, frustratie, angst en verdriet ontstaan. Probeer deze emoties eerst te verwerken, anders ontstaat negatieve energie in het lichaam. Zie jouw angst onder ogen en kom daarna in actie, wees niet bang voor de confrontatie. Een positieve en optimistische kijk op het leven draagt bij aan een goed functionerende lever. Zorg dat je niets op je lever hebt.

Jouw lever zal blij zijn met jouw aandacht, liefde en zorg. Als jij lief bent voor jouw lever, zorgt deze goed voor jou en blijf je gezond. De natuur is onze beste arts. Natuurvoeding is het beste medicijn voor de lever.

In mijn drie boeken kun je meer lezen over genoemde onderwerpen in dit artikel. In mijn derde boek met de titel Levend voedsel tref je het Levend voedsel bereidingsboekje aan met recepten voor onbewerkte, plantaardige, glutenvrije en biologische gerechten. Ik wens je een goede gezondheid toe.

groente-mandje