Invloed van histamine

INVLOED VAN HISTAMINE

Hieronder vind je alvast wat informatie over de invloed van histamine (biogene aminen). De volledige tekst vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag Mijn boek is op 22 mei 2017 gepubliceerd. Je kunt het bij bol.com bestellen.

Mijn aandacht gaat vooral naar de relatie tussen een histamine-intolerantie en gedragsveranderingen en psychische klachten, bijvoorbeeld bij kinderen met ADHD, autisme of bij pubers of volwassenen met een depressie. Graag verwijs ik je naar de pagina’s Reacties en Voeding en psyche.  Hier kun je de indrukwekkende getuigenis van een Spaanse jongeman en zijn moeder lezen.

invloed van histamine

 

INVLOED VAN HISTAMINE OP ONZE HORMONEN

Iedereen wordt geboren door een wonderbaarlijk samenspel van vrouwelijke geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron en mannelijke geslachtshormonen zoals testosteron. Deze spelen een belangrijke rol in het ontstaan van het leven en de geboorte van een baby. Daarna komen kindertijd, puberteit, menstruatie, zwangerschap, overgang en uiteindelijk de laatste fase van ons leven. Lichaam, gedrag, psyche en emoties worden zowel positief als negatief beïnvloed door onze hormonen. Voedselintolerantie heeft een slechte invloed op ons hormoonstelsel.

Histamine
In de mestcellen van ons lichaam bevindt zich histamine. Dit is een hormoonachtig eiwit dat als tegengif functioneert. Door voeding die veel histamine en pesticiden bevat en door alcohol en stress wordt dit tegengif vrijgemaakt. Hierdoor ontstaat een allergische reactie. Histamine heeft invloed op de ademhaling, bloedsomloop, bloeddruk, zenuwstelsel en hormoonstelsel. Het hormoon heeft een vaatverwijdende en daardoor een bloeddrukverlagende werking. Vanwege een glutenintolerantie, suiker en complexe koolhydraten vormen zich ongunstige bacteriën in de darmen, wat verhoging van het histaminegehalte veroorzaakt. Hierdoor wordt meer oestrogeen aangemaakt. Er is een belangrijke relatie tussen onze darmen (het tweede brein), hersenen en hormonen. In ons brein functioneert histamine als neurotransmitter en beïnvloedt psyche, gedrag en emoties. Een groot deel van de hormonen wordt in de darmen geproduceerd. Daarom is het van groot belang dat de darm de juiste bacteriën bevat.

Hormonen en histamine
Een groot aantal vrouwen heeft hormoonstoornissen, waarbij hun histaminegehalte verhoogd is. Tijdens de ovulatie en voor de menstruatie is er sprake van een schommeling in het histamine- en oestrogeenniveau. Veel vrouwen krijgen hierdoor stemmingswisselingen en wordt de maandelijkse cyclus verstoord. Ze hebben last van het premenstrueel syndroom (pms) en er ontstaan klachten zoals vermoeidheid, heftige emoties en neerslachtigheid. Ook raken ze geïrriteerd en huilen veel. Histamine maakt namelijk tranen aan. Via deze tranen elimineert het lichaam histamine ofwel de gifstoffen. Andere vrouwen hebben migraine in de week voor hun menstruatie. Jarenlange ervaring toont aan dat de vrouwen een teveel aan histamine hebben door een intolerantie voor gluten en melkeiwit. De opiaatachtige stoffen in gluten, genaamd exorfinen, blokkeren de aanmaak van het hormoonachtig eiwit serotonine. Dit is ook een neurotransmitter. Voor de menstruatie is er een tekort aan serotonine waardoor angst of depressiviteit ontstaat. Bij histamine en voedselintoleranties speelt erfelijkheid een rol.

Sommige vrouwen verliezen veel bloed tijdens de menstruatie, maar ook tussen de menstruaties. Hierdoor kunnen zij bloedarmoede krijgen. Andere vrouwen ontwikkelen cystes in de eierstokken. Iemand zei eens tegen zijn vriendin: ‘Er is maar 1 week per maand dat je je goed voelt; de andere 3 weken word je geleefd door jouw hormonen en wel histamine en oestrogeen.’ Nadat vrouwen waren gevaccineerd voor covid kregen ongeveer 17.000 vrouwen hormonale klachten. Vaccinatie heeft een histamineverhogende werking, wat een negatieve invloed op het hormoonstelsel heeft. Oestrogeen stimuleert de mestcellen om histamine aan te maken en vermindert de afgifte van het DAO-enzym dat histamine afbreekt. Mestcellen bevinden zich vooral in de huid, maar ook in de longen.

Histamine en voeding
Voeding, rijk aan histamine, heeft een negatieve invloed op de geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron.

Veel histamine zit in of wordt vrijgemaakt door:
* dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, eieren en zuivel
* granen (gluten), soja, noten en alcohol
* pesticiden (hormoonverstoorders) en hormonen in dierlijke voeding, E-nummers zoals de smaakversterker E 621
* antibiotica in dierlijke voeding zoals vlees. Deze verstoren de darmflora, waardoor het histaminegehalte verhoogd wordt.
* overgewicht, ontstekingen, medicijnen, voorbehoedsmiddelen zoals de pil of het spiraaltje
* vaccinaties, hormoonsuppletie, medicijnen, antidepressiva
* een gemis aan het enzym DAO. Hierdoor wordt het histaminegehalte verhoogd en ontstaan er hormoonstoornissen.

Voedselintolerantie
In het boek Histamine en ik vind je alle informatie over voedselintolerantie en histamine. De volgende veranderingen in het hormoonstelsel kunnen optreden door een verhoogd histaminegehalte: vruchtbaarheidsproblemen, miskraam, vroeggeboorte, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en tussentijdse bloedingen. Veel vrouwen met hormonale problemen geven aan dat zij ook een gluten- en melkeiwitintolerantie hebben. Gluten is een histaminevrijmaker. Helaas bestaat er nog veel onwetendheid over histamine. Enkele vrouwen ontwikkelen een manisch-depressief gedrag en psychoses vanwege een niet erkende of herkende intolerantie. Hun histaminegehalte is verhoogd, vooral in de periode voor de menstruatie. Een positief bericht: een jonge vrouw is verlost van haar psychose en depressie, nadat zij voeding vermijdt die gluten bevat.

Gedragsveranderingen
Als het histamineniveau te hoog is, bijvoorbeeld door veel stress, produceert het bijniermerg het hormoon adrenaline dat in de hersenen functioneert als neurotransmitter. Het wordt ook wel het vecht- of vluchthormoon genoemd. Door te veel adrenaline worden de bloedvaten vernauwd, waardoor de bloeddruk stijgt en ons gedrag negatief wordt beïnvloed. Deze situatie is ook nadelig voor ons hart. Cortisol is een stresshormoon dat wordt geproduceerd in de bijnieren. Door aanhoudende stress kan bijnieruitputting ontstaan. Veel mensen krijgen hierdoor een burn-out. Het afweersysteem verzwakt steeds meer. Impulsief gedrag ontstaat en je bent minder assertief. Als reactie van het lichaam treedt verlaging van de bloedsuikerspiegel op. Hierdoor kan het gedrag non-sociaal of zelfs asociaal worden.

Schildklier
Diverse hormonen worden aangemaakt door de schildklier. Deze hebben ook invloed op de ontwikkeling en groei van de foetus. Vanwege een glutenintolerantie en een teveel aan histamine krijgen veel vrouwen schildklierafwijkingen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals overgewicht, temperatuurverandering in het lichaam, vermoeidheid, botontkalking en depressie. Psyche, gedrag en emoties worden negatief beïnvloed door een slechte schildklierfunctie. Door gluten te vermijden en het histaminegehalte te verlagen kan de schildklier zich herstellen. Vanwege een snel werkende schildklier treden onrustig gedrag, snelle spijsvertering en ondergewicht op. Door een langzaam werkende schildklier kun je daarentegen in gewicht aankomen. Een slecht functionerende schildklier heeft een negatieve invloed op het hormoonstelsel. Dit orgaan heeft voldoende jodium nodig om hormonen aan te maken. Het eten van waterkers en zeewier is aanbevelenswaardig, omdat deze jodium bevatten. Veel vrouwen die een glutenintolerantie hebben, geven aan dat zij ook schildklierafwijkingen hebben. Er is dus een relatie tussen voedselintolerantie en schildklierklachten.

Het steeds afgeven van het stresshormoon cortisol door het eten van gluten kan leiden tot bijnieruitputting. Aangezien je bijnieren hormonen produceren, kan dit voor een disbalans in je hormoonstelsel zorgen. Als jouw bijnieren steeds stresshormonen produceren, kan dit ten koste gaan van de productie van progesteron, wat een negatieve invloed heeft op de vrouwelijke geslachtshormonen. Gluten heeft een negatieve invloed op het hormoonstelsel, omdat dit eiwit histamine vrijmaakt.

Hormoonschommelingen en zwangerschap
Als het histaminegehalte verhoogd is, kan er een tekort aan progesteron ontstaan. Dit hormoon wordt gevormd door het corpus luteum, onder invloed waarvan het baarmoederslijmvlies geschikt wordt gemaakt voor innesteling van de bevruchte eicel. Progesteron is nodig voor de ontwikkeling van het embryo. Het geslacht van de baby wordt bepaald in de baarmoeder. Geslachtshormonen spelen hierin een rol. Het hormoon prolactine bevordert de melksecretie aan het eind van de zwangerschap.

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich in het slijmvlies van de eierstok of eileider. Er is een tekort aan progesteron, wat vaak voorkomt bij vrouwen boven de 40 jaar. De vrouw heeft heftige buikpijn, verliest veel bloed, waardoor een tekort aan ijzer ontstaat. Vaak is een operatie nodig waarbij eileider of eierstok wordt verwijderd. Vaak is er sprake van een glutenintolerantie en een verhoogd histaminegehalte.

Het knuffelhormoon oxytocine stimuleert het opwekken van de weeën, samentrekking van de baarmoeder en de aanmaak van borstvoeding. Dit hormoon verstevigt de band tussen moeder en kind bij het geven van borstvoeding. Tijdens het liefdesspel komt ook oxytocine vrij. De relatie tussen man en vrouw wordt hierdoor sterker. Oxytocine wordt ook vrijgemaakt bij een orgasme. Na de bevalling wordt bij de man ook oxytocine geproduceerd, zodat de band tussen hem en het kind goed is en hij kan zorgen voor de baby. Sommige vrouwen hebben te weinig oxytocine, waardoor zij problemen hebben bij de bevalling en vaak geen borstvoeding kunnen geven.

Hormonen bij vrouwen en mannen
Zowel man als vrouw hebben vrouwelijke hormonen (oestrogeen) en mannelijke hormonen (testosteron). Vrouwen hebben na de overgang meer testosteron en minder oestrogeen. Mannen maken op latere leeftijd meer oestrogeen aan en minder testosteron. Als de man te veel oestrogeen heeft, kan dit een negatieve invloed hebben op de kwaliteit en kwantiteit van zijn sperma. Een man op leeftijd heeft ongeveer dezelfde hoeveelheid oestrogeen als een vrouw in de overgang. Door hormoonstoornissen kunnen vruchtbaarheidsproblemen ontstaan.

Hormonale stoornissen
Vanwege het verhoogd histaminegehalte ontstaat een oestrogeendominantie. Hierdoor kan een miskraam, vroeggeboorte of buitenbaarmoederlijke zwangerschap optreden. Pasgeboren kinderen hebben vaak al een verhoogd histaminegehalte en voedselintolerantie. Door een glutenintolerantie is het geven van borstvoeding vaak niet mogelijk vanwege een tekort aan het hormoon prolactine. Als er sprake is van een histamine- en oestrogeendominantie, is het risico groter om kanker aan de geslachtsorganen te ontwikkelen zoals borst-, baarmoeder- en eierstokkanker. Het slijmvlies van de baarmoeder wordt dikker, waardoor een kloeke baarmoeder ontstaat. Bij mannen kan zich door hormoonverandering op latere leeftijd prostaatkanker voordoen.

De verandering van hormonen in de overgang heeft een negatieve invloed op lichaam, geest, gedrag en emoties. Klachten als vermoeidheid, slaapproblemen, opvliegers, stemmingswisselingen, neerslachtigheid, overgewicht en opvliegers ontstaan. Als het histamineniveau verhoogd is, leidt dit tot een tekort aan serotonine en dopamine. Deze zijn gelukshormonen en ook neurotransmitters. Hormonen zijn onze vrienden maar kunnen ook onze vijand zijn. Na de overgang is de vrouw assertiever door meer aanmaak van testosteron. Vanwege meer serotonine heeft zij voldoende zelfvertrouwen en voelt zich energieker. Helaas kan een histamine-intolerantie altijd nog een rol spelen in het leven van sommige vrouwen, ook na de overgang. Fyto-oestrogeen in voeding die rijk is aan histamine en een ongezonde leefwijze verhogen het histaminegehalte. Stress, alcohol, veel inspanning, enzymtekort en sommige medicijnen zoals antidepressiva spelen hierin een negatieve rol.

In de laatste fase van ons leven kunnen gluten, oestrogeen, histamine en dopamine een rol spelen bij aandoeningen zoals parkinson, dementie, depressie, kanker en auto-immuunaandoeningen. Gluten beschadigt niet alleen de darmen en hersenen, maar heeft ook een negatieve invloed op ons hormoonstelsel. Daarom is het verstandig om gluten te vermijden. De exorfinen in gluten blokkeren de aanmaak van dopamine. Hierdoor ontstaat een tekort. Bij verliefdheid wordt veel dopamine aangemaakt. Daarom zijn veel mensen verslaafd aan verliefdheid. Zonder hormonen kunnen wij niet. Serotonine is ook nodig voor de aanmaak van het slaaphormoon en de antioxidant melatonine.

Als er darmstoornissen zijn, kunnen ook gynaecologische klachten en hormonale veranderingen ontstaan. Een darmflora met de juiste bacteriën is dan ook van groot belang. Een natuurlijke leefwijze, onbewerkte, plantaardige en biologische voeding dragen bij aan een goede kwaliteit van onze hormonen. Wees lief voor jouw hormonen.

INVLOED VAN HISTAMINE OP LICHAAM, GEEST EN GEDRAG

Histamine is een lichaamseigen hormoonachtig eiwit en tevens neurotransmitter in de hersenen (zenuwprikkeloverbrenger). Histamine behoort tot de groep biogene aminen. Deze lichaamseigen stoffen zijn chemische verbindingen die afgeleid zijn van aminozuren, de bouwstenen van de eiwitten. Histamine wordt gevormd door een chemische omzetting van het aminozuur histidine. Biogene aminen komen voor in mens, dier en plant, dus ook in onze dagelijkse voeding. In het voedsel komen biogene aminen over het algemeen voor door gisting, bederf en fermentatie. In ons lichaam is een kleine hoeveelheid opgeslagen in de mestcellen (speciale cellen die onderdeel zijn van het immuunsysteem). Ze zijn nodig voor diverse lichaamsprocessen zoals: bloedsomloop, ademhaling, bloeddruk, slaap/waakritme eiwitstofwisseling, hormoonhuishouding, enzym- en afweersysteem, zenuwgestel en maag/darmstelsel. Wegens een histamineintolerantie kan een overproductie aan maagzuur ontstaan, waardoor je maagklachten kunt hebben. Door een glutenintolerantie kan een tekort aan maagzuur en enzymen zijn, waardoor een stoornis in de spijsvertering kan optreden..

Biogene aminen zijn ook neurotransmitters en hebben dus invloed op de psyche en het gedrag. De belangrijkste biogene aminen zijn histamine, tyramine en serotonine. Histamine verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd. Serotonine en tyramine vernauwen juist de bloedvaten, hierdoor wordt de bloeddruk hoger.Tyramine kan spierspanning veroorzaken, wat kan leiden tot rugklachten of hoofdpijn. Tyramine kan ook het serotoninegehalte verhogen. Bij een sterk verhoogd serotoninegehalte kun je het beste vermijden: alcohol, tabak, drugs, suiker, koffie en granen. Serotonine zorgt ervoor dat ’s avonds het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt. Melatonine is een antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem.

Een histamine-intolerantie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, waarschijnlijk door invloed van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogenen. Vandaar dat vrouwen vóór de menstruatie meer klachten hebben, omdat oestrogenen het histaminegehalte verhogen. In die periode kun je het best fruit en groenten eten. Ná de menstruatie zijn er minder oestrogenen in het lichaam en is het histaminegehalte lager. Daardoor hebben vrouwen na de menstruatie minder klachten en zijn psyche en gedrag meer in balans. Vitamine C is een antihistaminicum.

De volledige tekst vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Wist je dat voedingssupplementen het histaminegehalte verhogen en kankerverwekkend kunnen zijn? Het lichaam ziet de stoffen in supplementen als vreemde indringers. Het afweersysteem reageert en raakt uiteindelijk dusdanig verzwakt, waardoor kanker zich kan manifesteren. Fruit en groenten werken juist preventief.

heerlijk fruit

 

Voedselintolerantie, oorzaak van lichamelijke ontregeling? Intolerantie voor histamine en kanker?

Steeds meer kinderen reageren overactief op bepaalde voedingsmiddelen zoals gluten, melkeiwit en histamine. Bij hen kan sprake zijn van een gendefect en een verstoorde enzymbalans. Hierdoor worden complexe eiwitten zoals gliadine (uit gluten) en caseïne (kaasstof) niet voldoende afgebroken. Er ontstaat een ontstekingsreactie aan de slijmvliezen. De darmflora wordt aangetast. Voedingsstoffen worden niet goed opgenomen. Vitaminen, mineralen en enzymen worden onvoldoende aangemaakt. Er is een achterstand in de algehele ontwikkeling. Gifstoffen blijven achter in het lichaam. Histamine, die een rol speelt in de regeling van het afweersysteem, wordt vrijgemaakt in de mestcellen. Hierdoor krijgen de kinderen last van overgevoeligheidsreacties zoals verkoudheid, eczeem, oorontsteking en darmstoornissen. Erfelijkheid speelt een rol. Ouders en grootouders hebben vaak klachten die gerelateerd zijn aan voedselintolerantie. Bij de kinderen is het proces van lichamelijke ontregeling al ingetreden. Voedselintolerantie wordt vaak niet erkend of herkend door de ouders en hulpverleners. Men gaat over tot symptoombestrijding. Echter, de oorzaak blijft aanwezig: verborgen voedselintoleranties.

Histamine en overgevoeligheid
Praktijkervaring heeft aangetoond dat veel kinderen een intolerantie voor histamine hebben. Dit is een hormoonachtig eiwit dat ook in onze voeding voorkomt. Histamine behoort tot de groep biogene aminen waartoe ook serotonine en tyramine behoren. Er is sprake van een auto-immuunaandoening. Het histaminegehalte is verhoogd. Het verstoorde afweersysteem reageert overactief op de lichaamseigen eiwitten. Vaak is er een tekort aan het DAO-enzym (diamine-oxidase). Lichamelijke klachten ontstaan zoals hooikoorts, astma of jeuk. Kinderen kunnen ook een hyperactief of autistisch gedrag ontwikkelen. Vaak krijgen zij het etiket ADHD opgeplakt en wordt Ritalin voorgeschreven. Drugs horen niet in het kinderbrein! Door een teveel aan histamine kan een poreuze darmwand ontstaan. Onverteerde eiwitten komen in de bloedbaan terecht. Dit kan jeuk veroorzaken. De darmen zijn de belangrijkste organen, hierin huist ons afweersysteem. Wie heeft tegenwoordig nog schone darmen?

Voedselintolerantie en adolescentie
Als voedselintolerantie niet is opgespoord, zet de lichamelijke ontregeling zich voort in de puberteit. Hormonen hebben invloed op de biogene aminen. Geslachtshormonen zoals oestrogenen en testosteron worden aangemaakt. Vrouwen kunnen door de aanmaak van oestrogenen, vooral voor de menstruatie klachten krijgen zoals PMS, wisselende stemmingen of vermoeidheid. Bij hen is het histaminegehalte in die periode duidelijk verhoogd. Sommige pubers hebben last van depressiviteit. Vaak krijgen zij antidepressiva (AD) voorgeschreven. Deze medicijnen kunnen het histaminegehalte verhogen, waardoor zelfmoordgedachten kunnen ontstaan. Door de vele gifstoffen wordt het brein vergiftigd. Helaas komt kanker ook voor bij jonge kinderen en adolescenten. Het afweersysteem is ernstig verzwakt. Bij sommige gevallen van kanker, zoals het carcinoïdsyndroom, zijn het histamine- en serotoninegehalte verhoogd.

Sommige pubers hebben last van depressiviteit. Vaak krijgen ze medicijnen zoals antidepressiva (AD) voorgeschreven. Deze medicijnen kunnen het histaminegehalte verhogen, waardoor er zelfmoordgedachten kunnen ontstaan. Het brein is vergiftigd. Helaas komt kanker ook voor bij jonge kinderen en adolescenten. Het afweersysteem is ernstig verzwakt. Bij sommige gevallen van kanker, zoals het carcinoïdsyndroom, zijn het histamine- en serotoninegehalte verhoogd. De tumor scheidt deze stoffen uit. Biogene aminen kunnen dus een relatie hebben met kanker. De kwaliteit van de slijmvliezen wordt slechter. Er ontstaan meer gifstoffen. Deze nestelen zich op de meest zwakke plek van het slijmvlies. Een tumor ontstaat. Dit is een opeenhoping van reststoffen van serotonine en histamine. Een intolerantie voor deze lichaamseigen eiwitten kan de oorzaak zijn. Een nieuwe auto-immuunaandoening doet zich voor: kanker. De lichamelijke ontregeling zet zich voort als voedselintolerantie niet wordt ontdekt.

groente en fruit tegen dementie

Mogelijke oorzaken van een verhoogd histaminegehalte en kanker
* voedselintoleranties
* overmatige consumptie van dierlijke eiwitten
* griepprik en andere vaccinaties
* roken, alcohol, drugs, medicijnen en supplementen
* additieven in de voeding en pesticiden
* operatie, verdovingen , pijnstillers
* stress, negatieve invloed en onverwerkte emoties
* schimmelinfectie (candida)
* obstipatie, vervuilde darmen
* bewerkt voedsel. Deze voeding verzwakt het afweersysteem.
* suikers en complexe koolhydraten zoals granen. Deze maken histamine vrij in het lichaam.

Het afweersysteem wordt zwakker. Op de volwassen leeftijd kunnen mensen een scala aan klachten krijgen en in een negatieve spiraal terechtkomen. Er hopen zich meer gifstoffen op die zich op de meest zwakke plekken van de slijmvliezen nestelen. Artsen spreken van uitzaaiingen ofwel metastasen. Onwetendheid over de invloed van voedselintolerantie is groot. Dit blijkt uit 35 jaar praktijkervaring. Door het verhoogde histamine- en oestrogeengehalte is het risico groter om borst-, baarmoeder en eierstokkanker te krijgen. Door alleen de tumor te verwijderen, haal je de kanker niet weg. Kanker is een chronische zelfvergiftiging van de lichaamssappen. De patiënt met kanker ervaart veel pijn. Artsen schrijven medicijnen zoals morfine voor. Echter, deze pijnstillers verhogen het histaminegehalte en verzwakken het afweersysteem.

Kanker wordt steeds meer gezien als een chronische aandoening. Er is meer informatie over gezonde voeding en leefgewoonten ter voorkoming van deze welvaartsziekte.  Helaas is er weinig informatie over de relatie tussen voedselintolerantie en het ontwikkelen van kanker.

levend voedsel tegen dementie

Hoe kunnen we het proces van jarenlange lichamelijke ontregeling omkeren?
* het opsporen van voedselintoleranties
*
het afweersysteem te versterken
*
biologisch geteelde plantaardige voeding en gezonde leefgewoonten
*
aandacht te geven aan het bevorderen van de gezondheid. Ziekte is negatieve energie, gezondheid is positieve energie.
*
onbewerkt, levend voedsel te eten
*
veel te bewegen in de natuur
*
stress te vermijden
*
jezelf te beschermen tegen negatieve invloeden
*
een schone darm, hierin huist ons afweersysteem
*
een evenwichtig dag-en-nachtritme te volgen
*
het zelfgenezend vermogen te stimuleren
*
sojaproducten te vermijden, deze bevatten fyto-oestrogenen
*
zo veel mogelijk suiker en complexe koolhydraten te vermijden

Tot slot
Een goede gezondheid begint bij de darmen. Meer ontlastingen per dag zijn nodig om de darmen optimaal te laten functioneren. Kanker tast gezond weefsel niet aan. In een gezond lichaam kan kanker zich niet manifesteren.

Eet wat bij jouw lichaam past: levend voedsel ofwel onbewerkte voeding die voorkomt uit de moeder aarde. Deze bevat alle vitaminen, mineralen, enzymen
en levenskracht om het afweersysteem te versterken. Ons lichaam functioneert alleen goed met de juiste brandstof. Gezondheid ontstaat als er een goede harmonie is met de natuur.

fruit en groente tegen dementie

Blijf positief denken en handelen. Door de wetten van de natuur te volgen blijft het lichaam in balans. Wij zijn onderdeel van de natuur. Geef de moed nooit op. Zie de ziekte als een persoonlijk leerproces.

Mijn inspiratiebron en grootste voorbeeld was de Deense arts Kirstine Nolfi. Meer informatie over deze bijzondere vrouw vind je op deze website en in mijn boek Histamine en ik.

Antihistamines, een mogelijk antikankereffect?
Klik op deze link voor meer informatie over het mogelijke antikankereffect van antihistamines