Invloed van histamine

INVLOED VAN HISTAMINE

Hieronder vind je alvast wat informatie over de invloed van histamine (biogene aminen). De volledige tekst vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag Mijn boek is op 22 mei 2017 gepubliceerd. Je kunt het bij bol.com bestellen.

Mijn aandacht gaat vooral naar de relatie tussen een histamine-intolerantie en gedragsveranderingen en psychische klachten, bijvoorbeeld bij kinderen met ADHD, autisme of bij pubers of volwassenen met een depressie. Graag verwijs ik je naar de pagina’s Reacties en Voeding en psyche.  Hier kun je de indrukwekkende getuigenis van een Spaanse jongeman en zijn moeder lezen.

invloed van histamine

INVLOED VAN HISTAMINE OP LICHAAM, GEEST EN GEDRAG

Histamine is een lichaamseigen hormoonachtig eiwit en tevens neurotransmitter in de hersenen (zenuwprikkeloverbrenger). Histamine behoort tot de groep biogene aminen. Deze lichaamseigen stoffen zijn chemische verbindingen die afgeleid zijn van aminozuren, de bouwstenen van de eiwitten. Histamine wordt gevormd door een chemische omzetting van het aminozuur histidine. Biogene aminen komen voor in mens, dier en plant, dus ook in onze dagelijkse voeding. In het voedsel komen biogene aminen over het algemeen voor door gisting, bederf en fermentatie. In ons lichaam is een kleine hoeveelheid opgeslagen in de mestcellen (speciale cellen die onderdeel zijn van het immuunsysteem). Ze zijn nodig voor diverse lichaamsprocessen zoals: bloedsomloop, ademhaling, bloeddruk, slaap/waakritme eiwitstofwisseling, hormoonhuishouding, enzym- en afweersysteem, zenuwgestel en maag/darmstelsel.

Biogene aminen zijn ook neurotransmitters en hebben dus invloed op de psyche en het gedrag. De belangrijkste biogene aminen zijn histamine, tyramine en serotonine. Histamine verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd. Serotonine en tyramine vernauwen juist de bloedvaten, hierdoor wordt de bloeddruk hoger.Tyramine kan spierspanning veroorzaken, wat kan leiden tot rugklachten of hoofdpijn. Tyramine kan ook het serotoninegehalte verhogen. Bij een sterk verhoogd serotoninegehalte kun je het beste vermijden: alcohol, tabak, drugs, suiker, koffie en granen. Serotonine zorgt ervoor dat ‘s avonds het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt. Melatonine is een antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem.

Een histamine-intolerantie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, waarschijnlijk door invloed van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogenen. Vandaar dat vrouwen vóór de menstruatie meer klachten hebben, omdat oestrogenen het histaminegehalte verhogen. In die periode kun je het best fruit en groenten eten. Ná de menstruatie zijn er minder oestrogenen in het lichaam en is het histaminegehalte lager. Daardoor hebben vrouwen na de menstruatie minder klachten en zijn psyche en gedrag meer in balans. Vitamine C is een antihistaminicum.

De volledige tekst vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Wist je dat voedingssupplementen het histaminegehalte verhogen en kankerverwekkend kunnen zijn? Het lichaam ziet de stoffen in supplementen als vreemde indringers. Het afweersysteem reageert en raakt uiteindelijk dusdanig verzwakt, waardoor kanker zich kan manifesteren. Fruit en groenten werken juist preventief.

 

heerlijk fruit

 

Alle informatie over histamine-intolerantie, andere voedselintoleranties en over de voedingstherapie vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.