Invloed van histamine

INVLOED VAN HISTAMINE

Hieronder vind je alvast wat informatie over de invloed van histamine (biogene aminen). De volledige tekst vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag Mijn boek is op 22 mei 2017 gepubliceerd. Je kunt het bij bol.com bestellen.

Mijn aandacht gaat vooral naar de relatie tussen een histamine-intolerantie en gedragsveranderingen en psychische klachten, bijvoorbeeld bij kinderen met ADHD, autisme of bij pubers of volwassenen met een depressie. Graag verwijs ik je naar de pagina’s Reacties en Voeding en psyche.  Hier kun je de indrukwekkende getuigenis van een Spaanse jongeman en zijn moeder lezen.

invloed van histamine

INVLOED VAN HISTAMINE OP LICHAAM, GEEST EN GEDRAG

Histamine is een lichaamseigen hormoonachtig eiwit en tevens neurotransmitter in de hersenen (zenuwprikkeloverbrenger). Histamine behoort tot de groep biogene aminen. Deze lichaamseigen stoffen zijn chemische verbindingen die afgeleid zijn van aminozuren, de bouwstenen van de eiwitten. Histamine wordt gevormd door een chemische omzetting van het aminozuur histidine. Biogene aminen komen voor in mens, dier en plant, dus ook in onze dagelijkse voeding. In het voedsel komen biogene aminen over het algemeen voor door gisting, bederf en fermentatie. In ons lichaam is een kleine hoeveelheid opgeslagen in de mestcellen (speciale cellen die onderdeel zijn van het immuunsysteem). Ze zijn nodig voor diverse lichaamsprocessen zoals: bloedsomloop, ademhaling, bloeddruk, slaap/waakritme eiwitstofwisseling, hormoonhuishouding, enzym- en afweersysteem, zenuwgestel en maag/darmstelsel. Wegens een histamineintolerantie kan een overproductie aan maagzuur ontstaan, waardoor je maagklachten kunt hebben. Door een glutenintolerantie kan een tekort aan maagzuur en enzymen zijn, waardoor een stoornis in de spijsvertering kan optreden..

Biogene aminen zijn ook neurotransmitters en hebben dus invloed op de psyche en het gedrag. De belangrijkste biogene aminen zijn histamine, tyramine en serotonine. Histamine verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd. Serotonine en tyramine vernauwen juist de bloedvaten, hierdoor wordt de bloeddruk hoger.Tyramine kan spierspanning veroorzaken, wat kan leiden tot rugklachten of hoofdpijn. Tyramine kan ook het serotoninegehalte verhogen. Bij een sterk verhoogd serotoninegehalte kun je het beste vermijden: alcohol, tabak, drugs, suiker, koffie en granen. Serotonine zorgt ervoor dat ’s avonds het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt. Melatonine is een antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem.

Een histamine-intolerantie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, waarschijnlijk door invloed van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogenen. Vandaar dat vrouwen vóór de menstruatie meer klachten hebben, omdat oestrogenen het histaminegehalte verhogen. In die periode kun je het best fruit en groenten eten. Ná de menstruatie zijn er minder oestrogenen in het lichaam en is het histaminegehalte lager. Daardoor hebben vrouwen na de menstruatie minder klachten en zijn psyche en gedrag meer in balans. Vitamine C is een antihistaminicum.

De volledige tekst vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Wist je dat voedingssupplementen het histaminegehalte verhogen en kankerverwekkend kunnen zijn? Het lichaam ziet de stoffen in supplementen als vreemde indringers. Het afweersysteem reageert en raakt uiteindelijk dusdanig verzwakt, waardoor kanker zich kan manifesteren. Fruit en groenten werken juist preventief.

 

heerlijk fruit

 

Voedselintolerantie, oorzaak van lichamelijke ontregeling? Intolerantie voor histamine en kanker?

Steeds meer kinderen reageren overactief op bepaalde voedingsmiddelen zoals gluten, melkeiwit en histamine. Bij hen kan sprake zijn van een gendefect en een verstoorde enzymbalans. Hierdoor worden complexe eiwitten zoals gliadine (uit gluten) en caseïne (kaasstof) niet voldoende afgebroken. Er ontstaat een ontstekingsreactie aan de slijmvliezen. De darmflora wordt aangetast. Voedingsstoffen worden niet goed opgenomen. Vitaminen, mineralen en enzymen worden onvoldoende aangemaakt. Er is een achterstand in de algehele ontwikkeling. Gifstoffen blijven achter in het lichaam. Histamine, die een rol speelt in de regeling van het afweersysteem, wordt vrijgemaakt in de mestcellen. Hierdoor krijgen de kinderen last van overgevoeligheidsreacties zoals verkoudheid, eczeem, oorontsteking en darmstoornissen. Erfelijkheid speelt een rol. Ouders en grootouders hebben vaak klachten die gerelateerd zijn aan voedselintolerantie. Bij de kinderen is het proces van lichamelijke ontregeling al ingetreden. Voedselintolerantie wordt vaak niet erkend of herkend door de ouders en hulpverleners. Men gaat over tot symptoombestrijding. Echter, de oorzaak blijft aanwezig: verborgen voedselintoleranties.

Histamine en overgevoeligheid
Praktijkervaring heeft aangetoond dat veel kinderen een intolerantie voor histamine hebben. Dit is een hormoonachtig eiwit dat ook in onze voeding voorkomt. Histamine behoort tot de groep biogene aminen waartoe ook serotonine en tyramine behoren. Er is sprake van een auto-immuunaandoening. Het histaminegehalte is verhoogd. Het verstoorde afweersysteem reageert overactief op de lichaamseigen eiwitten. Vaak is er een tekort aan het DAO-enzym (diamine-oxidase). Lichamelijke klachten ontstaan zoals hooikoorts, astma of jeuk. Kinderen kunnen ook een hyperactief of autistisch gedrag ontwikkelen. Vaak krijgen zij het etiket ADHD opgeplakt en wordt Ritalin voorgeschreven. Drugs horen niet in het kinderbrein! Door een teveel aan histamine kan een poreuze darmwand ontstaan. Onverteerde eiwitten komen in de bloedbaan terecht. Dit kan jeuk veroorzaken. De darmen zijn de belangrijkste organen, hierin huist ons afweersysteem. Wie heeft tegenwoordig nog schone darmen?

Voedselintolerantie en adolescentie
Als voedselintolerantie niet is opgespoord, zet de lichamelijke ontregeling zich voort in de puberteit. Hormonen hebben invloed op de biogene aminen. Geslachtshormonen zoals oestrogenen en testosteron worden aangemaakt. Vrouwen kunnen door de aanmaak van oestrogenen, vooral voor de menstruatie klachten krijgen zoals PMS, wisselende stemmingen of vermoeidheid. Bij hen is het histaminegehalte in die periode duidelijk verhoogd. Sommige pubers hebben last van depressiviteit. Vaak krijgen zij antidepressiva (AD) voorgeschreven. Deze medicijnen kunnen het histaminegehalte verhogen, waardoor zelfmoordgedachten kunnen ontstaan. Door de vele gifstoffen wordt het brein vergiftigd. Helaas komt kanker ook voor bij jonge kinderen en adolescenten. Het afweersysteem is ernstig verzwakt. Bij sommige gevallen van kanker, zoals het carcinoïdsyndroom, zijn het histamine- en serotoninegehalte verhoogd.

Sommige pubers hebben last van depressiviteit. Vaak krijgen ze medicijnen zoals antidepressiva (AD) voorgeschreven. Deze medicijnen kunnen het histaminegehalte verhogen, waardoor er zelfmoordgedachten kunnen ontstaan. Het brein is vergiftigd. Helaas komt kanker ook voor bij jonge kinderen en adolescenten. Het afweersysteem is ernstig verzwakt. Bij sommige gevallen van kanker, zoals het carcinoïdsyndroom, zijn het histamine- en serotoninegehalte verhoogd. De tumor scheidt deze stoffen uit. Biogene aminen kunnen dus een relatie hebben met kanker. De kwaliteit van de slijmvliezen wordt slechter. Er ontstaan meer gifstoffen. Deze nestelen zich op de meest zwakke plek van het slijmvlies. Een tumor ontstaat. Dit is een opeenhoping van reststoffen van serotonine en histamine. Een intolerantie voor deze lichaamseigen eiwitten kan de oorzaak zijn. Een nieuwe auto-immuunaandoening doet zich voor: kanker. De lichamelijke ontregeling zet zich voort als voedselintolerantie niet wordt ontdekt.

groente en fruit tegen dementie

Mogelijke oorzaken van een verhoogd histaminegehalte en kanker
* voedselintoleranties
* overmatige consumptie van dierlijke eiwitten
* griepprik en andere vaccinaties
* roken, alcohol, drugs, medicijnen en supplementen
* additieven in de voeding en pesticiden
* operatie, verdovingen , pijnstillers
* stress, negatieve invloed en onverwerkte emoties
* schimmelinfectie (candida)
* obstipatie, vervuilde darmen
* bewerkt voedsel. Deze voeding verzwakt het afweersysteem.
* suikers en complexe koolhydraten zoals granen. Deze maken histamine vrij in het lichaam.

Het afweersysteem wordt zwakker. Op de volwassen leeftijd kunnen mensen een scala aan klachten krijgen en in een negatieve spiraal terechtkomen. Er hopen zich meer gifstoffen op die zich op de meest zwakke plekken van de slijmvliezen nestelen. Artsen spreken van uitzaaiingen ofwel metastasen. Onwetendheid over de invloed van voedselintolerantie is groot. Dit blijkt uit 35 jaar praktijkervaring. Door het verhoogde histamine- en oestrogeengehalte is het risico groter om borst-, baarmoeder en eierstokkanker te krijgen. Door alleen de tumor te verwijderen, haal je de kanker niet weg. Kanker is een chronische zelfvergiftiging van de lichaamssappen. De patiënt met kanker ervaart veel pijn. Artsen schrijven medicijnen zoals morfine voor. Echter, deze pijnstillers verhogen het histaminegehalte en verzwakken het afweersysteem.

Kanker wordt steeds meer gezien als een chronische aandoening. Er is meer informatie over gezonde voeding en leefgewoonten ter voorkoming van deze welvaartsziekte.  Helaas is er weinig informatie over de relatie tussen voedselintolerantie en het ontwikkelen van kanker.

levend voedsel tegen dementie

Hoe kunnen we het proces van jarenlange lichamelijke ontregeling omkeren?
* het opsporen van voedselintoleranties
*
het afweersysteem te versterken
*
biologisch geteelde plantaardige voeding en gezonde leefgewoonten
*
aandacht te geven aan het bevorderen van de gezondheid. Ziekte is negatieve energie, gezondheid is positieve energie.
*
onbewerkt, levend voedsel te eten
*
veel te bewegen in de natuur
*
stress te vermijden
*
jezelf te beschermen tegen negatieve invloeden
*
een schone darm, hierin huist ons afweersysteem
*
een evenwichtig dag-en-nachtritme te volgen
*
het zelfgenezend vermogen te stimuleren
*
sojaproducten te vermijden, deze bevatten fyto-oestrogenen
*
zo veel mogelijk suiker en complexe koolhydraten te vermijden

Tot slot
Een goede gezondheid begint bij de darmen. Meer ontlastingen per dag zijn nodig om de darmen optimaal te laten functioneren. Kanker tast gezond weefsel niet aan. In een gezond lichaam kan kanker zich niet manifesteren.

Eet wat bij jouw lichaam past: levend voedsel ofwel onbewerkte voeding die voorkomt uit de moeder aarde. Deze bevat alle vitaminen, mineralen, enzymen
en levenskracht om het afweersysteem te versterken. Ons lichaam functioneert alleen goed met de juiste brandstof. Gezondheid ontstaat als er een goede harmonie is met de natuur.

fruit en groente tegen dementie

Blijf positief denken en handelen. Door de wetten van de natuur te volgen blijft het lichaam in balans. Wij zijn onderdeel van de natuur. Geef de moed nooit op. Zie de ziekte als een persoonlijk leerproces.

Mijn inspiratiebron en grootste voorbeeld was de Deense arts Kirstine Nolfi. Meer informatie over deze bijzondere vrouw vind je op deze website en in mijn boek Histamine en ik.

Antihistamines, een mogelijk antikankereffect?
Klik op deze link voor meer informatie over het mogelijke antikankereffect van antihistamines