Voedselintoleranties

VOEDSELINTOLERANTIES

voedselintoleranties

Exorfinen, de drugs in tarwe

Onderzoekers van de National Institutes of Health (NHI) in de Verenigde Staten hebben gluten onderworpen aan een gesimuleerd spijsverteringsproces. Op deze manier kunnen zij aantonen wat er gebeurt nadat wij ons tarwebroodje met kaas hebben gegeten.

Exorfinen in gluten en caseïne
Gluten is het hoofdeiwit van tarwe, en caseïne is het eiwit dat in melkproducten voorkomt. Tijdens de vertering worden deze eiwitten afgebroken tot polypeptiden. Dit zijn meerdere korte ketens van aminozuren die zich binden aan de opiaatreceptoren. Deze receptoren zijn de ontvangers in de hersenen, die opiaten aan zich binden. De afbraak van gluten en caseïne gebeurt door het maagenzym pepsine en het maagzuur. Uit het onderzoek bij laboratoriumratten blijkt dat de polypeptiden door de hersenbarrière heen dringen. Daarna binden deze zich aan de morfinereceptoren. Dit zijn dus dezelfde receptoren waaraan opiaten, zoals morfine, zich binden.

Exogene morfineachtige bestanddelen ofwel exorfinen behoren tot de polypeptiden. Het morfineachtige bestanddeel in het eiwit gluten in tarwe wordt door de onderzoekers gluteomorfine genoemd. Het morfineachtige bestanddeel van caseïne noemen ze casomorfine.

Exorfinen komen niet alleen in gluten en caseïne voor, maar ook in soja, spinazie en champignons. Bij een teveel aan exorfinen wordt de aanmaak van acetylcholine geremd. Deze neurotransmitter is nodig voor een goed geheugen.

schaal met fruit

Concurrentie tussen exorfinen en endorfinen
De exorfinen onderscheiden zich van de endorfinen. Endogene morfineachtige bestanddelen ofwel endorfinen komen vrij na het hardlopen, waardoor je een ‘high’ gevoel krijgt. Endorfinen zijn antistress- en pijnstillende hormonen die door de hersenen worden afgescheiden. Bij een tekort aan het enzym DPP-IV kan een intolerantie voor exorfinen ontstaan. Door een teveel aan exorfinen kan de gezondheidssituatie van mensen met schizofrenie, ADHD, autistisch gedrag en borderline verslechteren. Er kunnen neurologische verschijnselen zoals obsessief, depressief, psychotisch of hallucinerend gedrag optreden.

Exorfinen en drugs
Aan mensen met een extreem ‘high’ gevoel door drugsgebruik wordt Naloxon toegediend. Dit medicijn heeft hetzelfde effect bij mensen met een overdosis exorfinen. Naloxon voorkomt de ‘binding’ van de uit tarwe afkomstige exorfinen aan de morfinereceptoren in de hersenen. Dit geeft aan dat exorfinen drugs zijn. Er is sprake van een wereldwijde verslaving aan tarwe, vanwege de exorfinen in gluten. Ook de exorfinen in caseïne hebben een verslavende werking.

Het opiaat blokkerende medicijn Naltrexon wordt voorgeschreven aan mensen met een oncontroleerbare honger of eetverslaving. Deze eetstoornissen staan in relatie met de exorfinen in tarwe. Die wekken de eetlust op. Hierdoor ga je steeds meer eten.

Exorfinen en serotonine
De complexe koolhydraten (suikers) in tarwe verhogen het serotoninegehalte, waardoor een lichte euforie kan ontstaan. Door een tekort aan serotonine kun je een koolhydratenverslaving krijgen. De exorfinen in complexe eiwitten als gluten en caseïne remmen daarentegen de productie van serotonine. Dit kan leiden tot neerslachtig, angstig en dwangmatig gedrag.

Vermijden van tarwe
Als je tarwe vermijdt, wordt de spijsvertering beter. Mensen met ondergewicht kunnen aankomen, terwijl mensen met overgewicht afvallen. Stemmingswisselingen door een schommelende bloedsuikerspiegel nemen af. Door gluten en caseïne uit de voeding weg te laten voelen mensen met bijvoorbeeld schizofrenie, ADHD, depressie en autistisch gedrag zich vaak beter. De gemoedstoestand van mensen met borderline wordt getemperd.

Afkicken van tarwe
Tarwe is een drug, een sluipmoordenaar voor de hersenen en de grootste terrorist die wereldwijd schade aanricht aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen. Steeds meer mensen krijgen diabetes en dementie. Veel kinderen hebben al een glutenintolerantie, overgewicht, diabetes of een depressie. Door tarwe en caseïne te vermijden krijgen sommige mensen een ontwenningsverschijnsel. Indien zij volhouden, zullen zij zich lichamelijk en geestelijk veel beter voelen. Zij moeten even door de zure appel heen bijten. Alle problemen beginnen uiteindelijk in de darmen.

Exorfinen en histamine
Gluten, caseïne, soja, spinazie en champignons zijn daarnaast histaminevrijmakers. Door de forse toename in het gebruik van granen en melkproducten wordt zink aan het lichaam onttrokken. Ook kan er een tekort aan cortisol en insuline ontstaan, met gezondheidsproblemen als gevolg.

Zelf eet ik al bijna 20 jaar glutenvrij en ik voel mij hier goed bij. Mijn slogan voor 2018 is: Ik ben blij, want ik eet glutenvrij, nu jij.

Voor meer informatie verwijs ik graag naar mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

Ik wens iedereen goede feestdagen, een voorspoedig en gezond 2018 toe. Verder stel ik het erg op prijs om reacties van de lezers van mijn boek te ontvangen. Deze kun je ook plaatsen op bol.com.

december 2017

 

Het belang van het opsporen van voedselintoleranties

De ervaring leert dat veel volwassenen, maar ook kinderen voedselintoleranties hebben, met name voor gluten en zuivel. Ook veel mensen hebben een histamine-intolerantie.

Mijn wens voor 2017 is: meer wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen voedselintoleranties en klachten.

Een glutenvrije wereld! Wil je de wereld verbeteren, begin dan bij jezelf. Laat je testen op voedselintoleranties (intolerantie voor histamine, melkproducten, additieven of gluten).

Mijn slogan voor dit jaar: Ik ben blij want ik eet glutenvrij, nu jij!

 

Voedselintoleranties

Veel mensen hebben een gluten-, melkeiwitintolerantie of een intolerantie voor histamine en andere biogene aminen, zonder dat ze dit weten. Zij hebben zowel lichamelijke als geestelijke problemen of veranderingen in het gedrag en worden soms doorverwezen naar een psycholoog of psychiater terwijl de oorzaak lichamelijk kan zijn: voedselintoleranties, waaronder een histamine-intolerantie.

 

Intolerantie voor histamine

Histamine behoort tot de biogene aminen en is een lichaamseigen stof die diverse functies heeft in het lichaam. Door een verstoord, averechts werkend afweersysteem en andere oorzaken zoals alcoholgebruik, stress, het eten van veel dierlijke eiwitten of schadelijke additieven in de voeding, kan het histaminegehalte dusdanig verhoogd worden, dat er lichamelijke en psychische klachten of veranderingen in het gedrag kunnen ontstaan. In mijn boek Histamine en ik, Invloed van histamine op lichaam, geest en gedrag vind je alle informatie over deze intolerantie.

Lijst van voedingsmiddelen die allergenen bevatten:

tarwe
gluten
gist
vlees
vis
schaal- en weekdieren
melkeiwit (lactose)
soja
noten
pinda’s
sesamzaad
lupine
selderij
mosterd
eieren
additieven zoals E621 of E 951
sulfiet

In mijn boek vind je uitgebreide informatie over voedingsmiddelen die histamine bevatten of vrijmaken.

Sinds december 2013 is het voor restaurants wettelijk verplicht om de klant informatie te geven over allergenen in hun gerechten.

Een restaurant dat dit voorbeeldig doet, is Ethiopisch restaurant Addis Ababa in Amsterdam.

 

YouTube-video over histamine, overgewicht en voedingstherapie

Glutenintolerantie

Gluten is een eiwitachtige kleefstof in de volgende granen: tarwe, haver, gerst, rogge, spelt en kamut. Door deze granen te eten worden bij een glutenintolerantie de darmslijmvliezen ernstig beschadigd. Hierdoor ontstaat een tekort aan vitaminen, mineralen en enzymen. De bloedsuikerspiegel daalt en zowel vermoeidheid als depressie kunnen ontstaan. Ook verhoogt gluten het histaminegehalte waardoor allergische reacties kunnen optreden. Gluten (granen) is een histaminevrijmaker.  Er kan ook sprake zijn van andere voedselintoleranties zoals melkeiwitten, histamine of additieven in de voeding.

Andere klachten die bij een glutenintolerantie horen, kunnen zijn:
obstipatie, diarree en winderigheid, slechte opname van voedingsstoffen, spijsverteringsstoornissen, een opgezette buik, overgewicht of juist vermagering, osteoporose ofwel botontkalking, bloedarmoede, gewrichtsproblemen, spierpijn, dwangstoornissen, stemmingswisselingen, schizofrenie, angsten, huidklachten, schommelende bloedsuikerspiegel, oogklachten (verminderd gezichtsvermogen), schildklierafwijkingen.

Gluten kan candida veroorzaken, door de aanmaak van bacteriën en schimmels in de darmen. Er kan sprake zijn van voedselintoleranties.

Levend voedsel is glutenvrij. Door deze gezonde voeding te eten, verminderen of verdwijnen allerlei klachten. Voedselintoleranties worden minder.

verse groenten
Doorbraak in het onderzoek naar de oorzaak van diabetes

In het programma De Kennis Van Nu vertelde immunoloog prof. dr. Bart Roep van het LUMC over zijn onderzoek naar de oorzaak van diabetes.

Naast het onderzoek van prof. dr. Hanno Bijl is er weer een doorbraak in het onderzoek naar de oorzaak van diabetes.

Volgens Bart Roep is er sprake van een verstoord, averechts afweersysteem ofwel een auto-immuunaandoening. Het verstoorde afweersysteem valt de insuline producerende cellen aan, ziet deze als vreemde indringers. De cellen zijn op slot, er is een tekort aan insuline. Medicijnen slikken of insuline spuiten is dan noodzakelijk om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Er kan een hypo of een hyper ontstaan. Bij een hypo is de bloedsuikerspiegel laag, bij een hyper is de bloedsuikerspiegel te hoog.

Bart Roep heeft onderzoek gedaan naar de versterkende werking van vitamine D op het afweersysteem van de patiënt met diabetes. Hierdoor valt het systeem de insuline producerende cellen niet meer aan en kan het proces van diabetes omgekeerd worden. Prof. dr. Hanno Bijl heeft de omkeer van diabetes bewezen met een pilot studie. Zie de informatie over het omkeren van diabetes door het vermijden van de complexe koolhydraten op deze pagina.

Rest mij nu nog enkele vragen:
* Is er sprake van een gendefect, waardoor het afweersysteem averechts reageert?

* Komt diabetes meer voor in Nederland vanwege een gebrek aan vitamine D, door gemis aan zonlicht?
* Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen een glutenintolerantie en diabetes?
* Wordt er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar voedselintoleranties?

Ik denk dat een combinatie van het vermijden van complexe koolhydraten, een gezond dag-en-nachtritme, bewegen en voldoende zonlicht (aanmaak vitamine D) het proces van diabetes kan omkeren.

Een goed recept dat de artsen kunnen voorschrijven voor mensen met diabetes:  afvallen, bewegen, het vermijden van complexe koolhydraten zoals de granen (gluten) en het emigreren naar de Spaanse zon, vooral in de winter.

In het boek Levend voedsel van Kirstine Nolfi schrijft zij over diverse ervaringsverhalen van mensen met diabetes, die door het levend voedsel, zonnebaden en het slapen in de buitenlucht zijn genezen van diabetes. Ook deze ervaringsverhalen heb ik gehoord van sommige lezers van mijn boekjes en bezoekers van mijn website. Ook tijdens de lezingen over levend voedsel hoorde ik deze positieve ervaringsverhalen.

Groot nieuws over de relatie tussen voeding en diabetes

11 maart 2016, een feestdag voor mij als voedingstherapeute en onderzoekster naar de relatie tussen voeding en klachten zoals diabetes. Er kan sprake zijn van voedselintoleranties.

Hanno Pijl, hoogleraar in de diabetologie in het UMC in Leiden, deed een pilotstudie en kwam tot de conclusie dat een dieet zónder complexe koolhydraten zoals granen, maar rijk aan groenten en gezonde vetten het proces van diabetes kunnen omkeren, waardoor mensen geen medicijnen meer hoeven te nemen en zich veel beter voelen. Door granen (complexe koolhydraten) te vermijden, blijft de bloedsuikerspiegel stabiel.

In 2016 zijn er 1 miljoen mensen die diabetes ofwel suikerziekte hebben. Diabetes is een ernstige aandoening, waardoor beschadiging aan het weefsel, spieren en bloedvaten kan optreden. Ook de nieren, hersenen, hart en ogen worden aangetast. Door deel te nemen aan ‘Keer diabetes om’, dat vergoed wordt door zorgverzekeraar VGZ, kon de heer Gerard Kranendonk het proces van diabetes omkeren, waardoor medicijnen niet meer nodig waren. Ook beweegt hij iedere dag voldoende. Het is ook van groot belang om stress te vermijden en een goed dag-en-nachtritme te volgen.

Graag verwijs ik naar mijn artikel over de relatie tussen glutenintolerantie en diabetes, dat je  in mijn boek Histamine en ik vind. Fruit en groente is de beste medicijn. Granen en suikers zijn gif voor ons lichaam en ons brein. Zelf eet ik al 15 jaar glutenvrij, draag zelfs geen bril meer en heb veel meer energie en een gezond gewicht. Je kunt via Uitzending gemist het programma Eén Vandaag van 11 maart 2016 nogmaals bekijken.

De gezondheidszorg bespaart miljarden euro’s, als die 1 miljoen mensen met diabetes hun voedingspatroon zouden aanpassen. De eigen bijdrage zal lager worden, ook de maandelijkse premie. Een ieder draagt zijn of haar eigen verantwoordelijkheid voor de gezondheid. In het begin is het even wennen, maar je voelt je zo veel beter, dat aanpassing van het voedingspatroon de moeite waard is en je niet meer terug wilt naar het oude voedingspatroon. Gezondheid is het belangrijkste wat je bezit, dan pas ben je rijk. De gezonde heeft duizend wensen, de zieke heeft maar één wens.

De relatie tussen glutenintolerantie en diabetes

De Nederlandse bevolking eet voedsel dat voor een groot deel uit granen bestaat. Een boterham, beschuitje of schaaltje muesli bij het ontbijt mag niet ontbreken. Bij de lunch eten wij graag een broodje gezond en ’s avonds een heerlijk macaroni- of spaghettigerecht, denkend aan die prachtige vakantie in Italië. Gezelligheid zoeken wij bij een kop koffie met gebak of een koekje. In veel andere producten zijn granen verwerkt. Op straat zie je meer mensen met een broodje of pizza in de hand dan met een stuk fruit. De graanconsumptie heeft ons in haar greep.

Vruchteneter
Fruit en groenten bevatten makkelijk verteerbare eiwitten en daardoor heeft het spijsverteringsstelsel weinig energie nodig om deze af te breken. Bovendien blijven er geen afvalstoffen achter in ons lichaam. Hierdoor voelen wij ons energiek en levenslustig. Ons gebit bestaat uit snij-, hoek- en maaltanden. De snijtanden zijn nodig om het fruit te snijden, de hoektanden voor het kraken van noten en het openmaken van bepaalde vruchten en de maaltanden om het fruit vervolgens fijn te malen. Lees verder in mijn boek Histamine en ik. Het volledige artikel is gepubliceerd in: De Natuur Uw Arts, Jaargang 33, nr. 195, mei/juni 2008.

 gezond fruit

Hemochromatose

Haemochromatosis ofwel hemochromatose is een stoornis in de ijzerstofwisseling waarbij de opname van ijzer in de darmen in sterk verhoogde mate optreedt, doordat het lichaam slechts weinig ijzer kan uitscheiden. Er ontstaan ijzerdepots in de organen zoals de lever, pancreas, hart, beenmerg, huid, bijnier, hypofyse, waardoor ziektebeelden zich kunnen manifesteren. Vermoeidheid en gewrichtspijnen zijn enkele symptomen die optreden bij de ijzerstapelingsziekte hemochromatose. Schade aan de genoemde organen kan ontstaan zoals levercirrose, hartfalen, diabetes.

De reguliere geneeskunde past aderlating toe om zo het overtollige ijzer af te voeren. Verder raadt men aan om alcohol en rood vlees te vermijden. Zelf ben ik van mening om een dieet te volgen dat arm aan ijzer is, dus weinig dierlijke voeding en granen.

Verder is bekend dat er een relatie kan zijn tussen een glutenintolerantie en de ijzerstapelingsziekte. Ook is er een relatie tussen diabetes en glutenintolerantie (zie het artikel op deze website). Reden om je te laten testen op glutenintolerantie en andere voedselintoleranties zoals voor melkproducten en de biogene aminen (histamine, serotonine, tyramine). Bij hemochromatose spreekt men van een genetische aandoening, waardoor de stoornis in de stofwisseling optreedt.

schaal met fruit

 

 

Tarwe-vrij, véél gezonder!

A mistake of evolution, zo wordt tarwe ook wel genoemd. Uit de praktijk blijkt dat de landbouw niet bijdraagt aan een goede gezondheid voor de mensheid op deze aarde. Obesitas en diabetes zijn een mondiaal probleem geworden, ook bij de kinderen. Als wij aan het eind van de maand opschrijven wat wij die maand hebben gegeten en gedronken, slaat ons de schrik om het hart. Zonder ons ervan bewust te zijn, heeft de tarweconsumptie ons aardig in haar greep. Loop eens een uurtje door de supermarkt of ga een dagje de stad in. De tarwe (gluten) vliegt je letterlijk om de oren: broodjes, gebak, pizza’s, pasta’s, koekjes. En dan nog niet te spreken van de ‘verborgen tarwe’ in allerlei andere voedingsmiddelen. Gluten is een kleverige eiwitbevattende stof in granen zoals tarwe, die weer bestaat uit de stoffen glutenine en gliadine. Gliadine veroorzaakt een ontstekingsreactie in de darmen. In sommige dranken, shampoos, tandpasta’s, medicijnen of supplementen komt tarwe ook voor. Tarwe is de opwekker van eetlust, vandaar ook de eetbuien, waar veel mensen last van hebben. In mijn boek Histamine en ik lees je de volledige tekst.

verschillende soorten fruit