Voedselintoleranties

VOEDSELINTOLERANTIES

voedselintoleranties

 

Het belang van het opsporen van voedselintoleranties

De ervaring leert dat veel volwassenen, maar ook kinderen voedselintoleranties hebben, met name voor gluten en zuivel. Ook veel mensen hebben een histamine-intolerantie.

Mijn wens voor 2017 is: meer wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen voedselintoleranties en klachten.

Een glutenvrije wereld! Wil je de wereld verbeteren, begin dan bij jezelf. Laat je testen op voedselintoleranties (intolerantie voor histamine, melkproducten, additieven of gluten).

Mijn slogan voor dit jaar: Ik ben blij want ik eet glutenvrij, nu jij!

 

Voedselintoleranties

Veel mensen hebben een gluten-, melkeiwitintolerantie of een intolerantie voor histamine en andere biogene aminen, zonder dat ze dit weten. Zij hebben zowel lichamelijke als geestelijke problemen of veranderingen in het gedrag en worden soms doorverwezen naar een psycholoog of psychiater terwijl de oorzaak lichamelijk kan zijn: voedselintoleranties, waaronder een histamine-intolerantie.

 

Intolerantie voor histamine

Histamine behoort tot de biogene aminen en is een lichaamseigen stof die diverse functies heeft in het lichaam. Door een verstoord, averechts werkend afweersysteem en andere oorzaken zoals alcoholgebruik, stress, het eten van veel dierlijke eiwitten of schadelijke additieven in de voeding, kan het histaminegehalte dusdanig verhoogd worden, dat er lichamelijke en psychische klachten of veranderingen in het gedrag kunnen ontstaan. In mijn boek Histamine en ik, Invloed van histamine op lichaam, geest en gedrag vind je alle informatie over deze intolerantie.

Lijst van voedingsmiddelen die allergenen bevatten:

tarwe
gluten
gist
vlees
vis
schaal- en weekdieren
melkeiwit (lactose)
soja
noten
pinda’s
sesamzaad
lupine
selderij
mosterd
eieren
additieven zoals E621 of E 951
sulfiet

In mijn boek vind je uitgebreide informatie over voedingsmiddelen die histamine bevatten of vrijmaken.

Sinds december 2013 is het voor restaurants wettelijk verplicht om de klant informatie te geven over allergenen in hun gerechten.

Een restaurant dat dit voorbeeldig doet, is Ethiopisch restaurant Addis Ababa in Amsterdam.

 

YouTube-video over histamine, overgewicht en voedingstherapie

Glutenintolerantie

Gluten is een eiwitachtige kleefstof in de volgende granen: tarwe, haver, gerst, rogge, spelt en kamut. Door deze granen te eten worden bij een glutenintolerantie de darmslijmvliezen ernstig beschadigd. Hierdoor ontstaat een tekort aan vitaminen, mineralen en enzymen. De bloedsuikerspiegel daalt en zowel vermoeidheid als depressie kunnen ontstaan. Ook verhoogt gluten het histaminegehalte waardoor allergische reacties kunnen optreden. Gluten (granen) is een histaminevrijmaker.  Er kan ook sprake zijn van andere voedselintoleranties zoals melkeiwitten, histamine of additieven in de voeding.

Andere klachten die bij een glutenintolerantie horen, kunnen zijn:
obstipatie, diarree en winderigheid, slechte opname van voedingsstoffen, spijsverteringsstoornissen, een opgezette buik, overgewicht of juist vermagering, osteoporose ofwel botontkalking, bloedarmoede, gewrichtsproblemen, spierpijn, dwangstoornissen, stemmingswisselingen, schizofrenie, angsten, huidklachten, schommelende bloedsuikerspiegel, oogklachten (verminderd gezichtsvermogen), schildklierafwijkingen.

Gluten kan candida veroorzaken, door de aanmaak van bacteriën en schimmels in de darmen. Er kan sprake zijn van voedselintoleranties.

Levend voedsel is glutenvrij. Door deze gezonde voeding te eten, verminderen of verdwijnen allerlei klachten. Voedselintoleranties worden minder.

verse groenten
Doorbraak in het onderzoek naar de oorzaak van diabetes

In het programma De Kennis Van Nu vertelde immunoloog prof. dr. Bart Roep van het LUMC over zijn onderzoek naar de oorzaak van diabetes.

Naast het onderzoek van prof. dr. Hanno Bijl is er weer een doorbraak in het onderzoek naar de oorzaak van diabetes.

Volgens Bart Roep is er sprake van een verstoord, averechts afweersysteem ofwel een auto-immuunaandoening. Het verstoorde afweersysteem valt de insuline producerende cellen aan, ziet deze als vreemde indringers. De cellen zijn op slot, er is een tekort aan insuline. Medicijnen slikken of insuline spuiten is dan noodzakelijk om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Er kan een hypo of een hyper ontstaan. Bij een hypo is de bloedsuikerspiegel laag, bij een hyper is de bloedsuikerspiegel te hoog.

Bart Roep heeft onderzoek gedaan naar de versterkende werking van vitamine D op het afweersysteem van de patiënt met diabetes. Hierdoor valt het systeem de insuline producerende cellen niet meer aan en kan het proces van diabetes omgekeerd worden. Prof. dr. Hanno Bijl heeft de omkeer van diabetes bewezen met een pilot studie. Zie de informatie over het omkeren van diabetes door het vermijden van de complexe koolhydraten op deze pagina.

Rest mij nu nog enkele vragen:
* Is er sprake van een gendefect, waardoor het afweersysteem averechts reageert?

* Komt diabetes meer voor in Nederland vanwege een gebrek aan vitamine D, door gemis aan zonlicht?
* Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen een glutenintolerantie en diabetes?
* Wordt er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar voedselintoleranties?

Ik denk dat een combinatie van het vermijden van complexe koolhydraten, een gezond dag-en-nachtritme, bewegen en voldoende zonlicht (aanmaak vitamine D) het proces van diabetes kan omkeren.

Een goed recept dat de artsen kunnen voorschrijven voor mensen met diabetes:  afvallen, bewegen, het vermijden van complexe koolhydraten zoals de granen (gluten) en het emigreren naar de Spaanse zon, vooral in de winter.

In het boek Levend voedsel van Kirstine Nolfi schrijft zij over diverse ervaringsverhalen van mensen met diabetes, die door het levend voedsel, zonnebaden en het slapen in de buitenlucht zijn genezen van diabetes. Ook deze ervaringsverhalen heb ik gehoord van sommige lezers van mijn boekjes en bezoekers van mijn website. Ook tijdens de lezingen over levend voedsel hoorde ik deze positieve ervaringsverhalen.

Groot nieuws over de relatie tussen voeding en diabetes

11 maart 2016, een feestdag voor mij als voedingstherapeute en onderzoekster naar de relatie tussen voeding en klachten zoals diabetes. Er kan sprake zijn van voedselintoleranties.

Hanno Pijl, hoogleraar in de diabetologie in het UMC in Leiden, deed een pilotstudie en kwam tot de conclusie dat een dieet zónder complexe koolhydraten zoals granen, maar rijk aan groenten en gezonde vetten het proces van diabetes kunnen omkeren, waardoor mensen geen medicijnen meer hoeven te nemen en zich veel beter voelen. Door granen (complexe koolhydraten) te vermijden, blijft de bloedsuikerspiegel stabiel.

In 2016 zijn er 1 miljoen mensen die diabetes ofwel suikerziekte hebben. Diabetes is een ernstige aandoening, waardoor beschadiging aan het weefsel, spieren en bloedvaten kan optreden. Ook de nieren, hersenen, hart en ogen worden aangetast. Door deel te nemen aan ‘Keer diabetes om’, dat vergoed wordt door zorgverzekeraar VGZ, kon de heer Gerard Kranendonk het proces van diabetes omkeren, waardoor medicijnen niet meer nodig waren. Ook beweegt hij iedere dag voldoende. Het is ook van groot belang om stress te vermijden en een goed dag-en-nachtritme te volgen.

Graag verwijs ik naar mijn artikel over de relatie tussen glutenintolerantie en diabetes, dat je  in mijn boek Histamine en ik vind. Fruit en groente is de beste medicijn. Granen en suikers zijn gif voor ons lichaam en ons brein. Zelf eet ik al 15 jaar glutenvrij, draag zelfs geen bril meer en heb veel meer energie en een gezond gewicht. Je kunt via Uitzending gemist het programma Eén Vandaag van 11 maart 2016 nogmaals bekijken.

De gezondheidszorg bespaart miljarden euro’s, als die 1 miljoen mensen met diabetes hun voedingspatroon zouden aanpassen. De eigen bijdrage zal lager worden, ook de maandelijkse premie. Een ieder draagt zijn of haar eigen verantwoordelijkheid voor de gezondheid. In het begin is het even wennen, maar je voelt je zo veel beter, dat aanpassing van het voedingspatroon de moeite waard is en je niet meer terug wilt naar het oude voedingspatroon. Gezondheid is het belangrijkste wat je bezit, dan pas ben je rijk. De gezonde heeft duizend wensen, de zieke heeft maar één wens.

De relatie tussen glutenintolerantie en diabetes

De Nederlandse bevolking eet voedsel dat voor een groot deel uit granen bestaat. Een boterham, beschuitje of schaaltje muesli bij het ontbijt mag niet ontbreken. Bij de lunch eten wij graag een broodje gezond en ’s avonds een heerlijk macaroni- of spaghettigerecht, denkend aan die prachtige vakantie in Italië. Gezelligheid zoeken wij bij een kop koffie met gebak of een koekje. In veel andere producten zijn granen verwerkt. Op straat zie je meer mensen met een broodje of pizza in de hand dan met een stuk fruit. De graanconsumptie heeft ons in haar greep.

Vruchteneter
Fruit en groenten bevatten makkelijk verteerbare eiwitten en daardoor heeft het spijsverteringsstelsel weinig energie nodig om deze af te breken. Bovendien blijven er geen afvalstoffen achter in ons lichaam. Hierdoor voelen wij ons energiek en levenslustig. Ons gebit bestaat uit snij-, hoek- en maaltanden. De snijtanden zijn nodig om het fruit te snijden, de hoektanden voor het kraken van noten en het openmaken van bepaalde vruchten en de maaltanden om het fruit vervolgens fijn te malen. Lees verder in mijn boek Histamine en ik. Het volledige artikel is gepubliceerd in: De Natuur Uw Arts, Jaargang 33, nr. 195, mei/juni 2008.

 gezond fruit

Hemochromatose

Haemochromatosis ofwel hemochromatose is een stoornis in de ijzerstofwisseling waarbij de opname van ijzer in de darmen in sterk verhoogde mate optreedt, doordat het lichaam slechts weinig ijzer kan uitscheiden. Er ontstaan ijzerdepots in de organen zoals de lever, pancreas, hart, beenmerg, huid, bijnier, hypofyse, waardoor ziektebeelden zich kunnen manifesteren. Vermoeidheid en gewrichtspijnen zijn enkele symptomen die optreden bij de ijzerstapelingsziekte hemochromatose. Schade aan de genoemde organen kan ontstaan zoals levercirrose, hartfalen, diabetes.

De reguliere geneeskunde past aderlating toe om zo het overtollige ijzer af te voeren. Verder raadt men aan om alcohol en rood vlees te vermijden. Zelf ben ik van mening om een dieet te volgen dat arm aan ijzer is, dus weinig dierlijke voeding en granen.

Verder is bekend dat er een relatie kan zijn tussen een glutenintolerantie en de ijzerstapelingsziekte. Ook is er een relatie tussen diabetes en glutenintolerantie (zie het artikel op deze website). Reden om je te laten testen op glutenintolerantie en andere voedselintoleranties zoals voor melkproducten en de biogene aminen (histamine, serotonine, tyramine). Bij hemochromatose spreekt men van een genetische aandoening, waardoor de stoornis in de stofwisseling optreedt.

schaal met fruit

 

Relatie tussen dementie en glutenintolerantie

Reactie op en vervolg van het artikel Dementie en stress, De Natuur Uw Arts nr. 235, jan./febr. 2015. Steeds meer mensen hebben de aandoening glutenintolerantie en/of dementie. In het bovenstaand artikel wordt de aandoening dementie duidelijk beschreven. In De Natuur Uw Arts nr. 195 wordt geschreven over de relatie tussen diabetes en glutenintolerantie. In dít artikel gaat het over de relatie tussen glutenintolerantie en dementie. Er kan ook sprake zijn van andere voedselintoleranties.

Tegenwoordig komt in tarwe 40 keer zo veel gluten voor dan vroeger. Vandaar de toenemende intolerantie voor gluten onder de bevolking. Hierdoor treedt beschadiging aan slijmvliezen van o.a. de darmen, ogen en hersenen op. Steeds meer volwassenen maar ook kinderen krijgen diabetes door overmatige consumptie van koolhydraten, suiker en het drinken van alcohol. Uit onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen diabetes en glutenintolerantie, maar ook tussen diabetes en dementie. Geen twijfelachtig verband zoals in het vorige artikel over dementie, maar nu een logisch verband. Het eiwit gliadine uit vooral tarwegluten veroorzaakt een ontstekingsreactie aan het slijmvlies van de darmen, maar ook die van de hersenen en ogen.

Granen worden wel de sluipmoordenaars genoemd. Onze hersenen hebben de goede vetten nodig. Niet de suiker, alcohol en complexe koolhydraten uit granen. Bovengenoemde voedingsmiddelen behoren tot de voedselverslaving en worden ook wel ‘dood’ voedsel genoemd, net als de bewerkte voeding. Deze degenereert de cellen en verzwakt het afweersysteem. Levend voedsel daarentegen versterkt het afweersysteem en regenereert de cellen, ook die van de hersenen. Het afweersysteem huist in de darmen. Bij een glutenintolerantie zijn de slijmvliezen van de darmen beschadigd en het afweersysteem is dus verzwakt. Er is een duidelijke relatie tussen darmen en hersenen!

Mogelijke oorzaken van dementie
Dementie wordt een welvaartsziekte ofwel een degeneratieve aandoening genoemd, veroorzaakt door diverse factoren. Niet alleen externe stress, maar vooral interne oxidatieve stress (roesten) is één van de oorzaken tot het ontwikkelen van dementie, vanwege een hersenbeschadiging. Daarbij zijn er nog diverse factoren te noemen zoals diabetes, hypoglykemie ofwel prediabetes, die ook weer een relatie hebben met glutenintolerantie. Hierbij is er sprake van ontstekingsreacties ofwel beschadigingen van de slijmvliezen en degeneratie van de cellen, ook van de hersenen. De darmen worden wel ‘onze tweede hersenen’ genoemd. Bij een glutenintolerantie zijn de slijmvliezen beschadigd, er ontstaan tekorten in het lichaam. Door de constante ontstekingsreacties wordt het chemische stofje histamine aangemaakt. Bij een teveel aan dit hormoonachtig eiwit worden de uiteinden van de zenuwen beschadigd en de slijmvliezen aangetast.

Bij een glutenintolerantie en een verhoogd histaminegehalte kan een depressie ontstaan die ook veel voorkomt bij dementie en een glutenintolerantie. Granen zijn histaminevrijmakers. Er ontstaat een onevenwichtigheid in de functie van de neurotransmitters, vandaar de hapering van de hersenfunctie. Een verhoogd histamine- of serotoninegehalte kan ontstaan. Dit heeft te maken met het individuele voedings- en leefpatroon, een gendefect of een gemis aan enzymen zoals DAO dat histamine afbreekt of CYP2D6, het leverenzym. Ook kan er een tekort aan het co-enzym glutathion zijn. Er kan ook een een belasting van zware metalen in het lichaam zijn.

Andere mogelijke oorzaken
Er kan sprake zijn van een laag vet- of cholesterolgehalte. Onze hersenen hebben gezonde vetten nodig zoals die van avocado, noten, pitten, zaden in hun natuurlijke vorm en biologische oliën zoals olijfolie. Door ongezonde eet- en leefgewoonten zoals overmatig gebruik van alcohol, tabak, suiker, weinig beweging, dierlijke en ongezonde vetten, kan aderverkalking ofwel atherosclerose ontstaan. Medicijnen zoals cholesterolverlagende statines en slaaptabletten kunnen schadelijk zijn voor de hersenen, net als een verlaagd cholesterolgehalte. Statines verlagen niet alleen het cholesterol- maar ook het testosterongehalte en blokkeren de enzymen. Statines hebben een negatieve invloed hebben op diabetes en hersenaandoeningen. Ook pesticiden op fruit en groenten en andere schadelijke toevoegingen hebben een negatieve uitwerking op de hersenfunctie.

Overgewicht en diabetes (diabesitas) dragen bij aan het ontwikkelen van hersenbeschadiging, zo ook hoge bloeddruk, door vernauwing en aantasting van de bloedvaten. 80% van serotonine wordt in de darm aangemaakt. Door beschadiging van de darm, o.a. door glutenintolerantie, ontstaat er een tekort aan serotonine waardoor een depressie kan ontstaan. Zo ook bij een verhoogd histaminegehalte die vaak ontstaat bij een glutenintolerantie. Depressie komt veel voor bij dementie, is ook een hersenaandoening en hoort ook bij een glutenintolerantie.

Koolhydraten en dementie
Veel ouderen consumeren vaak complexe koolhydraten. Hierdoor kunnen zij een verhoogde bloedsuikerspiegel krijgen. De insulinewaarden in de pancreas veranderen. Er kan sprake zijn van prediabetes ofwel hypoglykemie en later zelfs diabetes. Bij diabetes is er 2 keer zo veel kans om dementie te ontwikkelen. Granen onttrekken ook zink, ijzer en kalk aan het lichaam. Bovendien hebben granen een verzurende en slijmvormende werking. Er kan sprake zijn van glucosylatie, hierdoor treedt atrofie ofwel verschrompeling van de hersenen op. Bovendien kan er een teveel aan het eiwit amyloïde zijn die plaque veroorzaakt in de bloedvaten (atherosclerose ofwel aderverkalking), vooral door overmatig gebruik van alcohol, complexe koolhydraten en suikers. Koolhydraten verhogen het cholesterolgehalte. Om dit gehalte te verlagen is een nul-koolhydraten voedingspatroon noodzakelijk. Hiervoor in de plaats kun je kiezen voor groenten en suikerarm fruit, deze bevatten de makkelijk verteerbare koolhydraten. Een glutenvrij en graanvrij voedingspatroon i.p.v. statines te gebruiken is zeker aan te raden. Statines kunnen schadelijk voor de hersenen zijn.

Nog meer  mogelijke oorzaken van dementie
Andere oorzaken kunnen zijn: aids, een tumor, verhoogd homocysteïne, schildklierafwijking, bloeding, uitdroging. Een andere oorzaak kan zijn een auto-immuunaandoening. Er is sprake van een verstoord en averechts afweersysteem, een teveel aan antistoffen en vrije radicalen. Door een tekort aan vitamine B1, B6 en B12 vanwege beschadiging van de darmen door een glutenintolerantie, treedt een vermindering van de neurotransmitters in de hersenen op. Voedselintoleranties komen steeds meer voor.

Symptomen
Vervelende symptomen kunnen ontstaan zoals vergeetachtigheid, desoriëntatie, verandering van persoonlijkheid, cognitieve aftakeling, gedragsveranderingen zoals achterdocht en wisselende stemmingen.

Hersenaandoeningen die een relatie hebben met een glutenintolerantie:
ADHD, autisme, epilepsie, depressiviteit, dementie, migraine, OCD (obsessief en dwangmatig gedrag), bipolaire stoornis, angst, nervositeit, schizofrenie, Gilles de la Tourette, Parkinson, chronische vermoeidheid (CVS).

Nuttige adviezen
Het is van groot belang om voldoende te bewegen en contact te hebben met de natuur. Zelfregeneratie van cellen treedt op ná het eten van levend voedsel. Het beste kun je suiker, alcohol en granen vermijden, zo ook bewerkte voeding en tabak. Levend voedsel is een goed alternatief, bij voorkeur biologisch. Let vooral goed op de voedselintolerantie, laat je testen hierop. Vraag eventueel een DNA-test aan, om te bepalen of er sprake is van een gendefect en gemis aan enzymen die nodig zijn om de gifstoffen af te breken. Kies voor suikerarm fruit, geef de voorkeur aan groenten, vooral de groene bladgroenten en salades.

Goed om te weten
Hoe dikker je bent, hoe kleiner de hersenen en de hippocampus (het geheugencentrum) worden. Hoe dikker, hoe slechter het geheugen. Door de glutenintolerantie verschrompelen de cellen (dus ook van hersenen en darmen). Bij overgewicht ontstaat krimping van de hersenen. Bewerkte voeding veroorzaakt denaturatie en degeneratie. Wij kunnen onze genen sturen door gezonde eet- en leefgewoonten en zo erfelijke aandoeningen voorkomen, door aanpassing van het eet- en leefpatroon.

Tot slot
De opiaatachtige stoffen in vooral de tarwe drogeren de mens en vernauwen het denksysteem. Misschien hebben de wetenschappers en artsen ook wel een glutenintolerantie, vanwege een vernauwd denksysteem en soms een autistisch gedrag, ook wel tunnelvisie-gedrag genoemd? Door gluten te vermijden ontstaat er een beter inzicht en bewustwording. Eigen ervaring en die van anderen gedurende de afgelopen 30 jaar is de beste leermeester geweest. Sinds ik geen gluten meer eet, draag ik geen bril meer, heb meer inzicht in het verband tussen aandoening en oorzaken, is mijn geheugen en concentratievermogen beter, slaap beter en heb meer energie en levenslust. Een jongeman is gestopt met Ritalin dankzij het glutenvrije voedingspatroon. Hij voelt zich zo veel beter, zijn schoolresultaten en vooral zijn gedrag zijn verbeterd. De pijn aan de heup door artrose van een man is met 70% verminderd, dankzij het aangepaste voedingspatroon, deze man voelt zich zo veel beter. Zo zijn er veel meer voorbeelden. Kies voor groenten, niet voor granen en gluten. Het is hoog tijd voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen glutenintolerantie en het ontstaan van dementie. Zie ook het boek De mooie voedselmachine van Giulia Enders.

Tarwe-vrij, véél gezonder!

A mistake of evolution, zo wordt tarwe ook wel genoemd. Uit de praktijk blijkt dat de landbouw niet bijdraagt aan een goede gezondheid voor de mensheid op deze aarde. Obesitas en diabetes zijn een mondiaal probleem geworden, ook bij de kinderen. Als wij aan het eind van de maand opschrijven wat wij die maand hebben gegeten en gedronken, slaat ons de schrik om het hart. Zonder ons ervan bewust te zijn, heeft de tarweconsumptie ons aardig in haar greep. Loop eens een uurtje door de supermarkt of ga een dagje de stad in. De tarwe (gluten) vliegt je letterlijk om de oren: broodjes, gebak, pizza’s, pasta’s, koekjes. En dan nog niet te spreken van de ‘verborgen tarwe’ in allerlei andere voedingsmiddelen. Gluten is een kleverige eiwitbevattende stof in granen zoals tarwe, die weer bestaat uit de stoffen glutenine en gliadine. Gliadine veroorzaakt een ontstekingsreactie in de darmen. In sommige dranken, shampoos, tandpasta’s, medicijnen of supplementen komt tarwe ook voor. Tarwe is de opwekker van eetlust, vandaar ook de eetbuien, waar veel mensen last van hebben. In mijn boek Histamine en ik lees je de volledige tekst.

verschillende soorten fruit