Levend voedsel

LEVEND VOEDSEL OFWEL RAW FOOD

levend voedsel

Hoe meer je eenvoud waardeert, hoe diepzinniger je begrip wordt.
Chogyan Trungpa

Levend voedsel ofwel raw food is: fruit, groenten, verse groene kruiden, kiemgroenten, noten, pitten en zaden in hun natuurlijke, onbewerkte vorm. Levend voedsel is een natuurlijk medicijn.

Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse bevolking te weinig fruit en groente eet. Vrijwel alle voeding wordt gekookt of bewerkt. Hierdoor gaat veel voedingswaarde verloren en worden voedingsvezels beschadigd. Onbewerkt, levend voedsel ofwel raw food is de beste voeding om lichaam en geest gezond te maken en houden.

De mens is van oorsprong een vruchteneter. Ons spijsverteringsstelsel is er niet op gebouwd om alle voeding goed te verteren. Vlees en andere complexe eiwitten blijven te lang in ons spijsverteringskanaal. Hierdoor kan rotting en gisting ontstaan. Bewerkte, gekookte en gebakken voeding degenereert de cellen, terwijl levend, onbewerkt voedsel de cellen regenereert.

Levend voedsel wordt niet bewerkt en bevat alle vitaminen, mineralen en enzymen die nodig zijn voor een evenwichtige geestelijke en lichamelijke gezondheid. Deze natuurlijke, onbewerkte voeding geeft het lichaam energie. Je hebt voldoende levenslust, een goed humeur en een goede huid. Levend voedsel is vrij van gluten, zuivel, suiker, additieven en bevat weinig complexe eiwitten. De voedselcombinatie is goed. Fruit kun je het beste vóór 12.00 uur eten en wel op je nuchtere maag. Eet nooit groente en fruit in dezelfde maaltijd. Een appel kun je wel samen eten met groenten, bijvoorbeeld in een salade of toevoegen aan een groentesap. Ook als slaapmutsje is een appel zeer geschikt.

De volledige tekst over levend voedsel vind je in mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.

levend voedsel

Mensen met een intolerantie voor histamine, tyramine en serotonine (biogene aminen) kunnen beter de voedingsmiddelen vermijden die veel van deze stoffen bevatten zoals complexe eiwitten uit noten of bepaalde groenten, rijk aan histamine of serotonine. Zij kunnen hiervoor een alternatief zoeken. Een goed advies: wees creatief in het bereiden van jouw maaltijd en luister altijd goed naar de reacties van jouw lichaam. Laat levend voedsel de basis van jouw maaltijd zijn.

Biologische, plantaardige levende voeding is een natuurlijk medicijn. De beste arts staat in jouw eigen keuken.

Video van de band van zoonlief (gitarist en zanger), Pistoleros de la Paz

Meer informatie over levend voedsel