Over Didy van de Veer

OVER DIDY VAN DE VEER

heerlijk fruit

 

ONZE KEUZES BEPALEN WIE WIJ ZIJN

Graag stel ik mij even aan je voor. Mijn naam is Didy van de Veer. Ik heb de opleiding voor natuurvoedingstherapeute gevolgd aan de Europese Academie in Utrecht. Al  meer dan 30 jaar heb ik ervaring met de  voedingstherapie, vanwege mijn eigen zoektocht naar de oorzaak van mijn klachten (voedselintoleranties). Mijn eigen ervaring en die van anderen zijn de beste leermeester voor mij geweest. Ik heb vooral onderzoek gedaan naar de relatie tussen voedselintoleranties en lichamelijke en psychische klachten zoals depressiviteit, en gedragsveranderingen zoals ADHD en autistisch gedrag. Over dit thema heb ik diverse syllabi en artikels geschreven.  Veel bezoekers van mijn website hebben mijn boekjes en in de afgelopen jaren heb ik heel veel mensen voedingsadviezen mogen geven. Sommige reacties van lezers vind je op mijn website en in mijn boek. Meer dan 20 artikels zijn gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts. Als sluitstuk van mijn onderzoek heb ik mijn boek Histamine en ik geschreven. Dit boek is in mei 2017 gepubliceerd. Ben je nieuwsgierig naar meer informatie en mijn volledige ervaringsverhaal? Lees dan mijn boek.

Hieronder vind je een korte tekst van mijn eigen verhaal in relatie tot voedselintoleranties, waaronder die voor gluten en histamine. In mijn boek Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag vind je interessante informatie over voedselintoleranties, voedingstherapie en mooie ervaringsverhalen, waaronder dus die van mijzelf. Je kunt mijn boek bestellen bij bol.com.

Zoektocht naar genezing leidt tot levend voedsel

Als kind zat ik al niet goed in mijn vel. Ik was zeer beweeglijk en onrustig en kon mij daardoor niet goed concentreren. Verder was ik verlegen en angstig.

In de puberteit werden mijn klachten erger. Vaak was ik neerslachtig en gestrest.  Ik voelde me niet goed, eenzaam, depressief en verward. Toen had ik nog geen idee wat mij precies mankeerde. Op mijn negentiende kreeg ik van de huisarts tranquillizers voorgeschreven. Hierdoor leefde ik in een roes. Al snel kon ik niet meer zonder. Een aantal jaren was ik gewoon verslaafd aan deze medicijnen en voelde mij een zombie.

Toen ik ongeveer dertig jaar was, ging ik in psychotherapie. Deze gaf geen verbetering. Iedere dag weer probeerde ik te overleven. Uiteindelijk raakte ik opgebrand. Nu weet ik dat er een teveel aan adrenaline werd geproduceerd door de bijnieren en deze uitgeput raakten. De oorzaak hiervan: een verhoogd histaminegehalte  vanwege een histamine-intolerantie. Toch had ik nog genoeg wilskracht om door te vechten en te zoeken naar de oorzaak. Mijn depressies waren soms zo heftig dat ik soms zelfmoordgedachten kreeg. Toch koos ik ervoor om geen antidepressiva te nemen. Ik wilde de oorzaak van mijn problemen vinden en die heb ik gevonden: voedselintoleranties (intolerantie voor histamine).

eigen verhaal voedingstherapie

In die tijd las ik een artikel over de invloed van suiker op de gezondheid. Dit artikel boeide mij zo, dat ik contact zocht met een diëtiste. Na het samenstellen van een eliminatiedieet constateerde zij dat ik een overgevoeligheid had voor suiker, zuivel en histamine ( biogene aminen). Biogene aminen zijn bepaalde stoffen in voedsel die normaal geen kwaad kunnen, maar bij overgevoeligheid een ongewenste chemische reactie in het lichaam geven. De belangrijkste biogene aminen zijn: histamine, tyramine en serotonine. Verder bleek dat ik candida en hypoglykemie had. Ook leed ik aan chronische vermoeidheid (ME/CVS). Nog veel later bleek dat ik ook een overgevoeligheid had voor gluten, vanwege mijn histamine-intolerantie. Gluten is het eiwit in bepaalde granen, deze zijn histamine-vrijmakers.

Door het lezen van het boek Heden ik van Renate Dorresteijn putte ik troost en kracht om mijn klachten te overwinnen. Door mij te houden aan een streng dieet, verminderden mijn klachten. Steeds meer raakte ik geïnteresseerd in de voedingstherapie. Over dit thema las ik veel informatie. Ook volgde ik een aantal cursussen over de voedingstherapie. Het belang van goede voedselcombinaties werd mij duidelijk. Tot dan toe at ik alles door elkaar: kaas, eieren, brood, vlees, aardappelen en zoetigheid. Door tijdens dezelfde maaltijd alleen voedingsmiddelen te eten die het spijsverteringsstelsel niet onnodig belasten, voelde ik me een stuk beter. Ik luisterde aandachtig naar de reacties van mijn lichaam. Hierdoor wist ik op welke voedingsstoffen ik goed reageerde en welke ik beter kon mijden. Toch bleef ik klachten houden, die achteraf gezien horen bij het ‘carcinoid syndroom’ (zie mijn boekje over dit thema, artikel en een reactie van een lezeres).

In het verhaal van een vrouw, die mij vertelde over haar coeliakie ofwel glutenintolerantie, herkende ik mezelf. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bijna alle granen zoals tarwe, rogge, spelt, haver, kamut. Als je overgevoelig bent voor gluten, kunnen er allerlei klachten ontstaan. Na het gesprek liet ik  direct alle gluten weg uit mijn voeding. Hierdoor voelde ik mij niet meer depressief. Ook kreeg ik  meer energie. Wel had ik nog last van bloedverlies uit de baarmoeder, waardoor een ijzertekort ontstond. Het bleek dat dit te maken had met het verhoogd serotoninegehalte door het carcinoid syndroom.

Later bezocht ik een lezing over levend voedsel. Dit is: fruit, groenten, kiemen, noten, pitten en zaden in de natuurlijke onbewerkte vorm, dus ongekookt en ongebakken. Overtuigd van de kracht van levend voedsel, paste ik nog diezelfde dag mijn voedingspatroon rigoureus aan. De gaskraan draaide ik dicht, de oven zette ik bij het vuilnis en de pannen stonden boven op de kast. Geen dag at ik meer gekookt voedsel. Heerlijke gerechten maakte ik: fruitmoes, rauwe soepen, salades, dressings en notensausjes. Verder dronk ik fruit- en groentesappen. Nadat ik twee dagen uitsluitend levend voedsel had gegeten, bleven de bloedingen uit. Binnen enkele weken was het ijzertekort aangevuld.

Mijn grootste inspiratiebron was de Deense arts Kirstine Nolfi. Bij haar werd borstkanker geconstateerd. Door zich te houden aan een dieet van levend voedsel genas zij van haar ziekte. Hopelijk herkennen mensen zich in haar verhaal, schrijven zij wat vaker hun klachten toe aan verkeerde voeding en passen ze dus hun voedingspatroon aan. LEVEND VOEDSEL IS MIJN BESTE MEDICIJN! Ik hoop dat mijn ervaringsverhaal je inspireert om jouw eet- en leefpatroon aan te passen, zodat de kwaliteit van jouw leven beter wordt. Ik wens je een goede gezondheid naar lichaam en geest toe.

Een overdenking:
Als je doet wat je leuk vindt, hoef je niet meer te werken.

eigen verhaal voedingstherapie